Autorka

Eliška Malínská

Autorka na Twitteru RSS autorky

Články autorky

| ČTK, Eliška Malínská, Anna Jadrná |Zprávy z domova

Hradní sedmička radila Zemanovi ohledně kandidatury. Zvažte ji, shodla se většina

Prezident Miloš Zeman se večer sešel na Pražském hradě se svými nejbližšími spolupracovníky. Chtěl znát jejich názor, jestli má, nebo nemá znovu kandidovat na prezidenta. Výsledek schůzky nechtěla většina účastníků komentovat. Kancléř Vratislav Mynář ale prozradil, že značná část z nich mu doporočila, aby kandidaturu zvážil. Prezident chce své rozhodnutí oznámit letos v březnu. Historicky druhá přímá volba prezidenta se bude konat začátkem příštího roku.

|Eliška Malínská |Zprávy z domova

Rekordní vítr a škody za miliardy. Před deseti lety se Českem prohnal orkán Kyrill

Uplynulo přesně deset let od chvíle, kdy Evropu, včetně České republiky, zasáhl orkán Kyrill. Na starém kontinentě zabil silný vítr skoro padesát lidí - nejvíc ve Velké Británii a Německu - a způsobil miliardové škody. O život přišli i čtyři lidé v Česku, pojistné události se v tuzemsku vyšplhaly na více než dvě miliardy korun.

| ČTK, Eliška Malínská |Zprávy z domova

Zeman kritizuje centrum proti terorismu. Někteří úředníci jsou ideově zaujatí, tvrdí prezident

Úředníci ministerstva vnitra nejsou podle prezidenta Miloše Zemana schopni odhalit skutečné dezinformace. Někteří pracovníci nového útvaru jsou podle něj také ideově zaujatí. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD naopak dál trvá na tom, že o cenzuru nejde. Zeman se v úterý večer sešel s Chovancem kvůli novému Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám.

|Eliška Malínská, Mikuláš Klang |Zprávy z domova

Přehlasují poslanci Zemanovo veto? Zákon o střetu zájmů je znovu ve sněmovně

Poslanecká sněmovna by měla definitivně rozhodnout, jestli se podmínky pro podnikání ministrů zpřísní nebo ne. Po vetu prezidenta Miloše Zemana se do Sněmovny vrátí návrh zákona o střetu zájmů. Ten členům vlády zakazuje například vlastnit média, jejich firmy by pak měly přijít o možnost čerpat dotace nebo se ucházet o veřejné zakázky.

|Eliška Malínská |Zprávy z domova

Čeho se Češi příští rok budou nejvíc bát? Že v Evropě zaútočí Islámský stát

Češi se nejvíce obávají, že se přiští rok v Evropě odehrají další útoky teroristické organizace Islámský stát. Naopak se téměř nebojí oslabení NATO a šířících se matoucích a zavádějících zpráv ze strany Ruska. Vyplývá to z průzkumu, který exkluzivně pro Český rozhlas vypracovala agentura Median, a to ještě před pondělním útokem v Německu.

| ČTK, Eliška Malínská |Zprávy z domova

Soud přerušil jednání v kauze 'poslaneckých trafik'. Advokáti viní žalobce z podjatosti

Obvodní soud pro Prahu 1 po přečtení obžaloby v kauze takzvaných poslaneckých trafik přerušil hlavní líčení a kauzu odročil na neurčito. Nejprve musí vyřešit námitky na podjatost žalobců, které po zahájení podali advokáti. Nelíbí se jim práce olomouckých vrchních státních zástupců, kteří případ vedou. Mají pochybnosti, zda rozhodují nestranně. Státní zástupce Martin Brzobohatý jejich námitky odmítl.

|Eliška Malínská |Zprávy z domova

Kauza Rath: vrchní soud odeslal písemné rozhodnutí. Objasní, proč zrušil původní rozsudek

Rozhodnutí a spis v kauze okolo Davida Ratha už Vrchní soud v Praze odeslal. Nejdřív míří ke Krajskému soudu v Praze, který ho pak bude dál posílat všem účastníkům řízení. Z písemného usnesení by mělo být jasné, proč vrchní soud zrušil původní rozsudek a hlavní líčení se tak bude zřejmě opakovat. Mluvčí vrchního soudu Jan Fořt důvody rozhodnutí nekomentoval.