Autor

Filip Rožánek

analytik strategického rozvoje Českého rozhlasu

Co dělám v rozhlase:Mou hlavní agendou je digitalizace rozhlasového vysílání a vyhledávání nových technologických příležitostí pro uplatnění rozhlasové produkce. Až do konce roku 2012 jsem vedl internetovou redakci webeditorů tematických webů Českého rozhlasu, do mé kompetence spadaly také analýzy návštěvnosti, nová média (např. smart TV), sociální sítě, mobilní aplikace a koncepce vybraných internetových projektů. Redakčně se věnuji digitalizaci, ať už televizní, nebo rozhlasové, jsem editorem webu Digitální média. O digitalizaci, mediální legislativě a nových médiích přednáším také na tuzemských i zahraničních konferencích. Jsem členem odborné skupiny pro budoucnost rozhlasu New Radio Group, která působí v rámci Evropské vysílací unie (EBU).

Před rozhlasem:V médiích působím od roku 2000, mám za sebou práci v lokálním televizním studiu i externí spolupráci s řadou časopisů, převážně týdeníků. Krátce jsem působil v nakladatelství Mladá fronta, kde jsem se podílel na proměně časopisu VTM ve VTM Science. Odtud mé kroky vedly do internetového deníku Česká média, kde jsem od září 2003 až do konce ledna 2006 působil jako šéfredaktor. Připravil jsem za tu dobu k vydání několik knih, třeba ročenky mediálních událostí, sborníky z odborných konferencí a příležitostné tituly o mediální scéně (např. k deseti letům televize Nova). Do rozhlasu jsem nastoupil v únoru 2006.

Twitter: @rozanekOsobní web: www.rozanek.cz

RSS autora

Články autora

|Filip Rožánek, Nikola Bojčev, Vojtěch Kouřímský |Historie

Projekt ČRo o srpnu 1968 měl na sociálních sítích úspěch. Chystá se i verze pro čtečky

S obrovským zájmem se setkal projekt Českého rozhlasu s názvem „Srpen 1968: Přímý přenos z okupace po 45 letech“. Hodinu po hodině se na sociálních sítích Twitter a Facebook objevovaly klíčové události a příběhy z doby invaze sovětských vojsk. Kromě textu byly publikovány také fotografie, zvuky či dokumenty.

|Filip Rožánek, Kateřina Kozmová |Technologie

Mobilní operátor musí poskytnout majiteli účtu veškeré archivované údaje

"V devět ráno vám přišla textová zpráva a za pět minut volala vaše matka, zrovna jste byl doma." Třeba tohle se o sobě může člověk dozvědět z dat, která o něm shromažďují mobilní operátoři. Ti nově musí na vyžádání poskytnout veškeré informace, které archivují, majiteli účtu. Doposud k těmto datům měla přístup jen policie se souhlasem soudu.

|Filip Rožánek, Veronika Sedláčková, Simona Bartošová |Technologie

V Exploreru se našla bezpečnostní chyba, ohroženy jsou stovky milionů počítačů

Až stovky milionů počítačů jsou prý ohroženy závažnou bezpečnostní chybou prohlížeče Internet Explorer. Varování vydala americká společnost Microsoft a doporučuje uživatelům, aby si stáhli takzvanou „záplatu“, čili opravný program. Ten ale zatím není úplně k dispozici. Hrozbu berou vážně západní sousedé Česka. Německé úřady doporučují, aby lidé až do vyřešení problémů používali prohlížeč jiných výrobců.

|Milan Kopp, Lenka Rákosová, Filip Rožánek |Zprávy z domova

Žižkovský vysílač změní anténu

Náročná výměna čeká zítra pražský Žižkov. V Mahlerových sadech se bude měnit hlavní anténní systém vysílače Praha-město. Speciální vrtulník postupně odstraní z vrcholu starou anténu a nahradí ji novou soustavou pro digitální vysílání.