MS fotbal 2018 - online přenos Anglie - Panama, 24. června 2018 14:00, Stadion Nižnij Novgorod (Nižnij Novgorod)

Anglie

Panama

6 : 1

(5:0)

  • Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
  • Hezké nedělní odpoledne. Program jedenáctého hracího dne světového šampionátu zahájí souboj Anglie proti Panamě v Nižném Novgorodu a u přenosu atraktivního utkání všechny fanynky a fanoušky dobrého fotbalu vítá Tomáš Kohlmann.
  • Anglie

    Angličtí fotbalisté často přijíždějí na světový šampionát v roli favoritů, získat medaili se jim ale podařilo jedinkrát v historii a byť to v domácím prostředí v roce 1966 dotáhli dokonce ke zlatu, tak od té doby na další cenný kov ze soupeření světové elity čekají už dlouhých 52 let. Od čtvrtého místa v roce 1990 se pak už nepodívali ani do semifinále největšího fotbalového turnaje světa.

    Jednadvacáté MS Anglie rozehrála vydřenou výhrou 2:1 nad Tuniskem, kterou dvěma brankami vystřelil kapitán Harry Kane, přičemž tu druhou, vítěznou, zaznamenal až v samém závěru utkání. Kane skóroval v každém ze svých posledních čtyř vystoupení za národní tým a na MS se stal prvním Angličanem, který vstřelil dvě branky v jednom zápase od podobného úspěchu slavného kanonýra Gary Linekera v roce 1990.

    Angličané vstupují do dnešního utkání v roli obrovského favorita a bylo by velikým překvapením, pokud by se jim nepodařilo zvítězit. Mimochodem naposledy dokázali vyhrát dva zápasy na MS v řadě na úvod šampionátu v roce 2006.

    Proti celkům ze zóny CONCACAF Anglie na světových šampionátech neprohrála čtyřikrát v řadě (2-2-0), poslední dvě vystoupení ale skončila remízou (v roce 2010 proti USA a o čtyři roky později proti Kostarice). Jediné utkání proti týmům z oblasti Severní a Střední Ameriky na MS prohrála v roce 1950, kdy nestačila na USA.

    Trenér Gareth Southgate se bude muset zřejmě obejít bez Dele Alliho, jenž si proti Tunisku poranil stehno a byť se již vrátil do lehkého tréninku, tak zřejmě bude pokračovat v regeneraci a Southgate nebude riskovat obnovení zranění opory Tottenhamu Hotspur. Alliho by v sestavě mohl nahradit Ruben Loftus-Cheek.
  • Panama

    Psal se desátý říjen loňského roku, když se fotbalistům Panamy podařil jeden zázrak. Obránce Román Torres v 88. minutě závěrečného utkání kvalifikace na MS vstřelil vítěznou branku proti Kostarice (2:1) a v nervydrásající koncovce zařídil historickou účast pro svoji zemi na světovém šampionátu, čímž rozpoutal bujaré veselí na stadiónu Rommela Fernandeze. Následující den pak byl prezidentem Juanem Carlosem Varelou vyhlášen národním svátkem.

    O podobný zázrak se fotbalisté Panamy budou pokoušet i dnes v Nižném Novgorodu, soupeře ale mají z kategorie nejtěžších. Podobného ranku byli i Belgičané, kteří Panamu na úvod šampionátu přehráli výsledkem 3:0.

    V nominaci 55. týmu světového žebříčku jsou tři fotbalisté z domácí soutěže, ovšem účast náhradních brankářů Calderóna, Rodrígueze a záložníka Pimentela v dnešním zápase se očekávat nedá. Nominace tak stojí na hráčích hrajících nejvyšší soutěže v dalších státech oblasti Severní, Jižní Ameriky a Karibiku a najdou se v ní i čtyři "Evropané". Brankář Jaime Penedo působí v Dinamu Bukurešť, záložníci Ávila s Rodríguezem v rezervním týmu belgického Genku a obránce Erick Davis v Dunajské Stredě.

    Trenér Hernán Gómez na předzápasové tiskové konferenci již prozradil, že jeho výběr vyběhne do dnešního utkání v sestavě shodné s tou, která zahájila utkání proti Belgii.
  • Únik anglické sestavy?

    Zatímco trenér Panamy Gómez veřejně odtajnil svoji sestavu, tak angličtí trenéři to samé zřejmě udělali bez vlastního úmyslného přičinění.

    Angličtí fotografové totiž při jednom z tréninků národního týmu přistihli asistenta trenéra Steva Hollanda v nedbalkách, respektive se jim podařilo vyfotit v Hollandově ruce náčrt jakési sestavy, která by se mohla velmi podobat té zahajovací pro dnešní zápas.

    Alliho by podle ní očekávaně nahradil Ruben Loftus-Cheek a mezi náhradníky by se posadil Raheem Sterling, jehož místo v základní jedenáctce by zaujal Marcus Rashford.

    Trenér Southgate se na tiskové konferenci snažil situaci zlehčit a vyjádřil se, že uvedená sestava měla pouze znázorňovat složení pro následující tréninkovou jednotku.
  • Úvodní sestavy:

    Anglie: Pickford – Walker, Stones, Maguire – Trippier, Loftus-Cheek, Henderson, Lingard, Young – Kane (C), Sterling.
    Náhradníci: Pope, Butland – Alexander-Arnold, Cahill, Delph, P. Jones, Rose, Alli, Dier, Rashford, Vardy, Welbeck.

    Panama: Penedo – Murillo, Torres (C), Escobar, Davis – Bárcenas, Cooper, G. Gómez, Godoy, Rodríguez – Pérez.
    Náhradníci: Calderón, Á. Rodríguez – Baloy, Abdiel Arroyo, Cummings, Machado, Díaz, Pimentel, Ovalle, Tejada, G. Torres, Ávila.

    Rozhodčí: Grisha (Egypt) – Achik (Maroko), Ahmed (Súdán).
  • Afričtí rozhodčí přivedli aktéry zápasu na krásný stadión v Nižném Novgorodu, před úvodním výkopem si ještě poslechneme národní hymny.
  • Úvodního výkopu se ujmou v bílém hrající Angličané, Panama se představí celá v červeném.
  • Utkání právě začalo.
  • Hned po úvodním výkopu se Angličané rozestavili na útočné polovině, v závěru úvodní minuty Panama zatím čeká na úvodní držení míče.
  • Trippierův průnik po pravém křídle se v pokutovém území pokusil zakončit Lingard, ovšem nepodařilo se mu dobře trefit míč a nakonec se sám provinil útočným faulem.
  • Souboj s Gomezem nakonec drobným zdravotním šrámem odnesl právě anglický reprezentant, Lingardův stav si žádá ošetření.
  • Za doprovodu fyzioterapeutů už Lingard odbíhá za postranní čáru a brankář Penedo může svým výkopem vrátit míč do hry.
  • Úvodní střelecký pokus si na své konto připisují fotbalisté Panamy. Davisův centr do pokutového území Angličané odvrátili jen k Bárcenasovi, jeho rána bez přípravy míří vysoko nad Pickfordovu branku.
  • Důležité
    První dobrou příležitost měla nečekaně Panama! Po zisku míče ve středu pole fotbalisté z Karibiku podnikli rychlý útočný výpad, v jehož závěru se Godoy ocitl zcela osamocen na hranici pokutového území, střela z dobré pozice mu ale vůbec nevyšla a balón nasměroval výrazně mimo anglickou branku.
  • Vysoký centr Escobara doskákal až za anglickou branku, rozehrávat může Jordan Pickford, brankář liverpoolského Evertonu.
  • Gól
    Anglie právě vstřelila branku!
    Úvodním rohovým kopem disponovala Anglie a Kieran Trippier přesným centrem posadil míč na hlavu trestuhodně zcela osamoceného JOHNA STONESE a anglický stoper hlavou nedal brankáři Penedovi šanci zasáhnout!

    Obránce Manchesteru City zaznamenal svoji první reprezentační branku.
  • Žlutá karta
    Cooper zezadu podrazil Lingarda a za zbytečný zákrok ve středu pole brzy vidí v ruce egyptského rozhodčího žluté napomenutí.
  • Fotbalisté Panamy znovu nebezpečně zahrozili, Bárcenasův střílený centr ale nedoletěl až k Blasi Perezovi, kterého důsledně pokryl Kyle Walker.
  • Lingard vystihl velmi nepřesnou rozehrávku Panamy a okamžitě kolmicí vysunul Harryho Kanea vstříc brankáři Penedovi, ten ale měl k míči blíže než hvězdný útočník Tottenhamu.
  • Fotbalisté Panamy od úvodu předvádějí sympatický výkon a znovu se usadili na anglické polovině, kde kombinují s míčem na kopačkách.
  • Murillo se šikovně uvolnil kolem Younga, potáhl míč po útočné polovině a následně připravil dobrou střeleckou pozici pro Bárcenase, ten zpoza pokutového území zakroutil svoji střelu za vzdálenější tyč branky Jordana Pickforda.
  • Po souboji se Sterlingem se v bolestivých grimasách svíjí na zemi Román Torres, kapitán a střelec té slavné postupové branky z posledního kvalifikačního zápasu s Kostarikou.
  • Torres už vstal na nohy, bude v pořádku a ve hře se může pokračovat.
  • Důležité
    Penalta pro Anglii! Lingard vnikl do pokutového území, po souboji s Escobarem padl k zemi a rozhodčí Grisha okamžitě ukazuje na penaltový bod!
  • Míč si podle očekávání postavil Harry Kane a stojí vstříc brankáři Penedovi.
  • Gól
    Anglie právě vstřelila branku!
    HARRY KANE prudkou střelou nasměroval míč do horního rohu a bez jakýchkoliv pochybností proměňuje pokutový kop!

    Třetí branka pro anglického kanonýra na letošním mistrovství světa.
  • Žlutá karta
    Ruben Loftus-Cheek nedovoleně fauloval na soupeřově polovině a za přehnanou razanci svého zákroku obdržel žlutou kartu.
  • Jesse Lingard si v pokutovém území Panamy nedokázal zpracovat dlouhý nákop, brzy se ale k míči vracejí Angličané.
  • Po Lingardově pasu na hranici pokutového území byl v postavení mimo hru přistižen Harry Kane, rozehrávat může panamský brankář Penedo.
  • Panama se usadila na anglické polovině, s centrem Davise si anglická defenziva poradila, míč se přesto odrazil zpět na kopačky fotbalistů nováčka mistrovství světa.
  • Godoy dokázal svoji přihrávku propasírovat do pokutového území na zcela volného Rodrígueze, jeho střela přes nohu ale míří nad anglickou branku.
  • Nedovolený zákrok Gomeze na rozběhnutého Sterlinga, Angličané budou rozehrávat v hloubi útočné poloviny.
  • I dalšího centru ze standardní situace se ujal Kieran Trippier, na jeho přetažený centr si naběhl Harry Maguire, stoper Leicesteru ale v těžké pozici míč nasměroval jen na horní síť panamské branky.
  • Ashley Young na levém křídle předvedl zajímavou ekvilibristiku při snaze udržet dlouhý míč na hrací ploše, to se mu sice nepodařilo na sto procent, ale místo odkopu od branky budou hráči v červeném jen vhazovat od vlastního rohového praporku.
  • Gól
    Anglie právě vstřelila branku!
    3:0! JESSE LINGARD si před pokutovým územím rychle vyměnil míč s Raheemem Sterlingem a fantastickou technickou střelou nasměroval míč pod břevno panamské branky!
  • Davisův centr Perez před anglickou brankou netrefil a míč doskákal vedle levé tyče Pickfordovy branky.
  • Angličané vybojovali standardní situaci v hloubi útočné poloviny, následnou rozehrávku domlouvají ve velmi početném klubku hráčů.
  • Gól
    Anglie právě vstřelila branku!
    Angličané skutečně vymysleli skvělý signál a po rychlé souhře se Sterling ocitl zcela osamocen před brankářem Penedem, jenž skvělým zákrokem míč vyrazil jen k podobně osamocenému JOHNU STONESOVI a anglický obránce snadno dorazil míč do sítě!

    Stones do dnešního zápasu nikdy v národním týmu neskóroval, dnes se mu to podařilo už podruhé!
  • Egyptský rozhodčí si ještě celou situaci potvrdil s kolegy u videa, protože během akce několikrát hrozilo porušení pravidel o ofsajdu, Angličané to ale sehráli precizně a zcela v rámci fotbalových pravidel.
  • Další příležitost si vypracoval Jesse Lingard, jeho střelu z hranice pokutového území panamští fotbalisté srazili za vlastní branku.
  • Důležité
    Penalta pro Anglii!
  • Po Trippierově centru od rohového praporku byl Kane stažen k zemi a rozhodčí Grisha píská druhý pokutový kop pro Anglii!

    Nutno podotknout, že nedovoleně byl před brankou atakován i John Stones, také ten zákrok by si egyptský rozhodčí Grisha mohl snadno vybrat pro penaltové posouzení.
  • Žlutá karta
    Žlutou kartu za protesty vidí Fidel Escobar.
  • Gól
    Anglie právě vstřelila branku!
    HARRY KANE kopl penaltu takřka jako přes kopírák s tou první, znovu prudkou střelu nasměroval do stejného rohu a brankář Penedo tentokrát ani netrefil stranu.
  • Fotbalisté Panamy si na tolik vytouženou poločasovou přestávku ještě budou muset počkat dvě nastavené minuty.
  • Závěr prvního poločasu už se zřejmě dohraje ve středu hřiště.
  • První poločas skončil.
  • Angličané v prvním poločase proměnili takřka každou příležitost, vstřelili neuvěřitelných pět branek a zcela ovládli dění na stadiónu v Nižném Novgorodu.

    Své první dvě branky v osmadvacátém startu za národní tým zaznamenal John Stones, stejným dílem k demolici Panamy přispěl Harry Kane a parádní střelou pod břevno se prosadil i Jesse Lingard.

    Mimochodem Angličané čtyři a více branek na mistrovství světa naposledy vstřelili při vítězném finále v roce 1966.
  • Začal druhý poločas.
  • Po přestávce se pokračuje beze změn v sestavách. Angličané nemají ke střídání sebemenší důvod, trenér Panamy Hernán Gómez nadále věří své zahajovací jedenáctce.
  • Na Maguirův nákop do pokutového území si naběhl Kane, byl ale v příliš ostrém úhlu a místo střely tak volil zpětnou přihrávku do pole.
  • Bárcenas si našel volný prostor před anglickým pokutovým územím, do něj ale nasměroval nepřesnou přihrávku a balónu se snadno ujali Angličané.
  • Na dlouhý nákop za panamskou obranu si zabíhal Raheem Sterling, výborně ale z branky vyběhl Penedo a stačil míč ustřelit těsně před rozběhnutým rychlíkem z Manchesteru City.
  • Rodríguez v souboji s Walkerem vybojoval rohový kop pro Panamu, dění se stěhuje před Pickforda.
  • S centrem Rodrígueze od rohového praporku si ale anglická defenziva snadno poradila, Henderson pak nedokázal využít možnost otevřené soupeřovy obrany k rychlému protiútoku.
  • Před zápasem se zdálo, že je utopie, aby Angličané do vzájemného souboje s Belgií šli z prvního místa v tabulce, jelikož k tomu potřebovali zvítězit o šest branek, po prvním poločase už tato varianta ale zní více než reálně.
  • Escobar ustřelil míč před Loftusem-Cheekem na rohový kop, to znamená znovu výrazné nebezpečí pro panamskou branku.
  • Trippierův centr tentokrát s přehledem odvrací Román Torres, ke kterému míč v pokutovém území propadl.
  • Do včerejška se na mistrovství světa čekalo 32 let, než nějaký fotbalista dokáže vstřelit dvě branky ve dvou po sobě jdoucích zápasech (1986 Maradona, včera Lukaku), čekání na další takový zápis se z 32 let smrsklo na jediný den, neboť belgického střelce dnes napodobil Harry Kane.
  • Walker dlouhou kolmicí hledal na pravém křídle rozběhnutého Sterlinga, ten ale neuspěl v osobním souboji s Escobarem a ještě mu je pískán nedovolený prohřešek.
  • Neúspěšná souhra spoluhráčů z Tottenhamu, Kaneova přihrávka mířila Trippierovi do ofsajdu. Po odpískání si ještě zbytečné postrčení anglického zadáka neodpustil Erick Davis, rozhodčí jej nechali bez odezvy.
  • Nedovolený zákrok je tentokrát pískán Lingardovi, ten v souboji s Escobarem zdvihl svoji nohu příliš vysoko do vzduchu.
  • Angličané po zisku míče mohli vyrazit v šesti proti pěti protihráčům, obránce Stones ale při útočném výletu akci velmi zpomalil a Loftus-Cheek zpětnou přihrávkou do středu hřiště zcela zakončil.
  • Gól
    Anglie právě vstřelila branku!
    Angličané šťastně střílejí šestou branku! Ruben Loftus-Cheek potáhl míč k pokutovému území, následnou střelou trefil patu HARRYHO KANEA, od nějž se míč odrazil do protipohybu brankáře Peneda a nezadržitelně se dokutálel do jeho branky!
  • Střídání
    Střídání v týmu Panama: ze hřiště odchází Aníbal Godoy, přichází Ricardo Ávila.
  • Střídání
    Angličané střídají, bojiště opouští hattrickový hrdina Harry Kane, jenž se s pěti brankami usadil na čele střelecké tabulky a ze hry je stažen i další dnešní střelec Lingard, nahrazují je Jamie Vardy a Fabian Delph.
  • Angličan dal hattrick na MS po 32 letech
  • Důležité
    Krásná akce Panamy! Murillo vnikl do pokutového území díky skvělé narážečce s Cooperem, zblízka ale nepřekonal Pickforda! Po odrazu míče od anglického brankáře jej ještě poněkud divoce zpracovávala trojice anglických zadáků před opuštěnou brankou, Stonesovi se ale nakonec podařilo balón odkopnout do pole.
  • Fotbalisté Panamy už jsou znovu usazeni na anglické polovině a hledají cestičku do defenzivy evropského celku.
  • Harry Kane se stal třetím anglickým fotbalistou v historii, který vstřelil hattrick v zápase mistrovství světa. Před ním to dokázali jen Geoff Hurst ve finálovém zápase v roce 1966 a Gary Lineker proti Polsku o dvacet let později.
  • Střídání
    Střídání v týmu Panama: ze hřiště odchází Gabriel Gómez, přichází Felipe Baloy.
    Střídání v týmu Panama: ze hřiště odchází Édgar Bárcenas, přichází Abdiel Arroyo.
  • Střídání
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Kieran Trippier, přichází Danny Rose.
  • Žlutá karta
    Sterling odebral míč Murillovi, ten soupeře poté podkopl a vidí v ruce rozhodčího Grishy žlutou kartu.
  • Důležité
    Po další standardní situaci Angličanů se míč odrazil k Hendersonovi, jehož volej z hranice pokutového území mířil jen těsně vedle tyče Penedovy branky. Panamský brankář by býval neměl sebemenší šanci zasáhnout proti povedené střele liverpoolského kapitána.
  • Pickford drobně zaváhal při vyběhnutí za pokutové území a následném zpracování míče nohou, Angličané tuto situaci ale přežili bez ohrožení své branky.
  • Rodríguez přes bránícího Walkera dokázal odcentrovat, ovšem před brankou neměl žádného spoluhráče, ale po nejistém zákroku Rose Panama bude zahrávat rohový kop.
  • Důležité
    Zaváhání Dannyho Rose mohlo Anglii stát virtuální první místo ve skupině! Protože po následném rohovém kopu a prodloužení míče ke vzdálenější tyči se ve stoprocentní příležitosti ocitl Román Torres, jeho střela se ale do prostoru mezi třemi tyčemi nevešla!
  • Cooper si na útočné polovině doběhl pro nedovolený zákrok na svoji osobu, panamští fotbalisté se znovu mohou nastěhovat k pokutovému území Anglie.
  • Gól
    Panama právě vstřelila branku!
    Angličané nezvládli bránění ani druhé standardní situace v krátké chvíli a tentokrát už jsou potrestání historicky první panamskou brankou na světových šampionátech!

    Na výborný Ávilův centr za anglickou defenzivu si naběhl FELIPE BALOY a rozpoutal bujaré veselí mezi panamskými hráči i fanoušky!
  • Angličané se zase po čase usadili na soupeřově polovině, k návratu na první místo průběžné tabulky znovu potřebují skórovat.

    Momentálně mají shodné skóre s Belgií a v případě remízy ve vzájemném zápase by o vítězi skupiny rozhodly body za fair-play, počítaly by se tedy žluté a červené karty.
  • Raheem Sterling si našel volný prostor k zakončení před pokutovým územím Panamy, jeho rána ale proletěla vedle panamské branky.
  • Další útočné snažení fotbalistů v bílém končí zdviženým praporkem marockého postranního rozhodčího signalizujícího ofsajd.
  • Ávila byl nedovoleně atakován ve středu hřiště, rozehrávat míč z místa přestupku může sám faulovaný hráč.
  • Vardyho centr doletěl takřka až do středu pole, Delph sice akrobaticky dokázal míč zpracovat, poté ale přihrával Roseovi do protipohybu a zcela mimo dosah krajní obránce Tottenhamu.
  • Rodríguez se pokusil elegantně proniknout do pokutového území kolem Walkera, ten ale bránil důrazně a nepustil soupeře před vlastní branku, volného míče se pak ujal Jordan Pickford.
  • Angličané budou rozehrávat standardní situaci, centrovat před branku se chystá Ashley Young.
  • Youngův centr nebezpečně propadl mezi několika těly před Penedem, míč se ale odrazil do náruče panamského brankáře. Mimochodem zřejmě nejblíže k zakončení měl John Stones a to by byla skutečná rarita, pokud by hattrick zaznamenal i anglický stoper.
  • Egyptský rozhodčí Grisha oddaluje závěr zápasu o čtyři nastavené minuty.
  • Zajímavá momentka z anglické střídačky, kde si Jesse Lingard se sedícími spoluhráči zahrál bago se stulpnou místo balónu.
  • Utkání už se dohrává, fotbalisté obou týmů už se těší na závěrečný hvizd zápasu, ve kterém Anglie zcela dominovala a vysoko zvítězí, Panama se ale mohla radovat z historické branky.
  • Ještě jedna šance pro Panamu! Na Davisův centr si akrobaticky naskočil Arroyo, v zajímavé pozici ale nedokázal míč zasáhnout, následně balón ještě spadl na nohu k Perezovi, tomu se nepodařilo vystřelit.
  • Konec zápasu.
  • Fotbalisté Anglie díky neuvěřitelné úspěšnosti v proměňování šancí porážejí Panamu 6:1, když v prvním poločase z šesti střel na branku vstřelili pět branek a to ta zbývající ještě těsně předcházela gólovému zásahu Johna Stonese.

    Po změně stran se Angličané mohli radovat i pošesté, ovšem bouřlivěji pak jásali fotbalisté Panamy po své historicky první brance v rámci světových šampionátů, které dosáhl Felipe Baloy.

    Nutno zmínit i jméno Harryho Kanea, jenž dnes zaznamenal hattrick a během 152 odehraných minut vstřelil na letošním mistrovství už pět branek. Tedy stejný počet, jakého argentinská hvězda Lionel Messi dosáhl za své čtyři světové šampionáty.
  • V tabulce skupiny G se Anglie dotáhla na Belgii co se týče bodů i celkového skóre. O vítězi skupiny tak rozhodne čtvrteční vzájemný zápas a pokud by skončil remízou, tak se budou počítat žluté a červené karty, případně by vítěze určil los.