MS fotbal 2018 - online přenos Brazílie - Belgie, 6. července 2018 20:00, Kazaň Arena (Kazaň)

Brazílie

Belgie

1 : 2

(0:2)

  • Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
  • Brazílie – Belgie

    Hezký páteční večer při sledování přenosu jednoho z hlavních vrcholů letošního světového šampionátu přeje všem fanynkám a fanouškům toho nejlepšího fotbalu Tomáš Kohlmann.

    Můžeme se těšit na souboj těžkých vah, pětinásobní mistři světa Brazilci se ve čtvrtfinále střetnou s Belgií, disponující "zlatou generací", které ale to skutečné zlato zatím stále chybí.
  • Brazílie

    Už před turnajem byla Brazílie považována ze nejvážnější kandidáty na celkový triumf a během šampionátu svoji pozici upevňuje. Dnes ale na tým trenéra Titeho čeká dosud nejtěžší zkouška v podobě skvěle složeného belgického týmu.

    Brazilci letošní šampionát sice rozehráli nevýraznou remízou se Švýcarskem 1:1, poté si ale shodnými výsledky 2:0 poradili s Kostarikou, Srbskem i Mexikem a celkově pod vedením trenéra Titeho dokázali udržet čisté konto v 19 z 25 zápasů!

    Tite na tiskové konferenci potvrdil, že i přes dobré výkony Filipe Luise proti Srbsku a Mexiku se po zranění zad vrátí do základní sestavy Marcelo a vykartovaného Casemira ve středu zálohy nahradí Fernandinho. Ten by mohl v základní sestavě doplnit klubového spoluhráče Gabriela Jesúse, tento útočník ale na turnaji ještě neskóroval a o šanci si hlasitě říká liverpoolský střelec Roberto Firmino. K dispozici po svalovém zranění je už i Douglas Costa, ten by ale měl zápas zahájit na lavičce náhradníků i přes velmi dobrý výkon proti Kostarice.

    "Kanárci" disponují skvělou formou, když v posledních patnácti zápasech nenašli přemožitele a během této série dokonce inkasovali pouze tři branky! Čtvrtfinále světového šampionátu pak hrají posedmé v řadě, přičemž jen dvakrát neprošli do závěrečných bojů (2006 vypadli s Francií a o čtyři roky později s Nizozemskem).
  • Belgie

    Brazílie táhne sérií patnácti zápasů bez porážky, ovšem Belgičané jsou dokonce ještě úspěšnější, když přemožitele nenašli už ve 23 zápasech v řadě a dokonce 18 z nich dokázali vyhrát. To poslední vítězství mělo nesmírnou hodnotu, neboť v osmifinále proti Japonsku se Belgie stala prvním týmem po 48 letech, který ve vyřazovací fázi MS otočil stav 0:2.

    Současná generace může Belgii dotáhnout k historickému triumfu. Dosavadním maximem země na fotbalových světových šampionátech je semifinále z roku 1986, tým kolem "Malého prince" Franka Vercauterena se ale musel sklonit před Maradonovou Argentinou (0:2).

    Obecně se Belgii na světových šampionátech moc nedaří proti jihoamerickým týmům, z posledních čtyř zápasů prohrála hned tři a ten poslední byl rovněž s Argentinou při čtvrtfinále na minulém šampionátu také proti Argentině.

    Belgičané spoléhají zejména na hvězdnou trojici Hazard – Lukaku – de Bruyne. První jmenovaný v 18 zápasech pod trenérem Martínezem vstřelil deset branek a na dalších devět přímo přihrál, Lukaku pak na tomto turnaji skóroval už čtyřikrát z pouhých pěti střel na branku.

    Na včerejší tiskové konferenci trenér Martínez k porovnání obou týmů prohlásil: "Oba týmy jsou kvalitativně velmi podobné. Rozdílem však je, že Belgie nikdy mistrovství světa nevyhrála. Když jdete do turnaje a nemáte know-how úspěchu, nemůžete mít nad soupeřem výhodu. Cítíme ale, že jsme připraveni nejlépe jak můžeme. Přesně pro tento zápas jsme pracovali dva roky."

    Roberto Martínez se musel v osmifinále kvůli blíže nespecifikovanému zranění obejít bez Adnana Januzaje, dnes už by ale měl mít k dispozici kompletní kádr.
  • Úvodní sestavy:

    Brazílie: Alisson – Fagner, Silva, Miranda (C), Marcelo – Paulinho, Fernandinho – Willian, Coutinho, Neymar – Jesus.
    Náhradníci: Cássio, Ederson – Geromel, Luís, Marquinhos, Renato Augusto, Fred, Costa, Firmino, Taison.

    Belgie: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Meunier, Fellaini, Witsel, Chadli – De Bruyne, R. Lukaku, E. Hazard (C).
    Náhradníci: Casteels, Mignolet – Boyata, Dendoncker, Vermaelen, Carrasco, M. Dembélé, T. Hazard, Tielemans, Batshuayi, Januzaj, D. Mertens.

    Rozhodčí: Mažić – Ristić, Đurđević (vš. Srbsko).
  • Brazílie se dnes musí obejít bez Danila. Ten už chyběl v minulých zápasech kvůli svalovému zranění, které sice vyléčil, ovšem na včerejším tréninku si poranil kotník a mistrovství pro něj skončilo. Další šanci na postu pravého obránce tak dostane Fagner.

    Španělský trenér Belgičanů Roberto Martínez do boje vysílá oba střelce z lavičky v prvním zápase, Marouane Fellaini i Nacer Chadli tak dostávají šanci v základní sestavě, pouze mezi náhradníky tak začnou Mertens i Carrasco.
  • Srbský rozhodčí Milorad Mažić se svými kolegy přivádí hlavní aktéry ostře sledovaného čtvrtfinále na trávník kazaňské arény.
  • Za námi jsou státní hymny, tu brazilskou dozpívaly tisíce jihoamerických fanoušků společně s fotbalisty, atmosféra v beznadějně vyprodané aréně je skutečně vynikající.
  • Utkání právě začalo.
  • Tradiční odpočítávání předcházelo úvodní rozehrávce, o kterou se postaral brazilský útočník Gabriel Jesús.

    Zástupci země pětinásobných mistrů světa hrají v tradičních žluto-modrých dresech. Belgičané, přezdívaní "rudí ďáblové", v neméně tradičních červených.
  • Kevin De Bruyne vybojoval míč v nebezpečné pozici na útočné polovině a hned střílel z dvaceti metrů, přízemní střela se mu ale nepovedla a míč proletěl vedle brazilské branky.
  • Při prvním brazilském útočném výpadu si Neymar vyměnil míč s Gabrielem Jesúsem, poté ale centroval přímo do rukavic brankáře Courtoise.
  • Fellaini ve středu pole podrazil Coutinha, rozehrávat mohou Brazilci.
  • Gabriel Jesús si příliš předkopl míč, ke kterému pak měl blíže Vertonghen, ovšem nepodařilo se mu rozjet rychlý belgický kontr.
  • Meunierův centr byl příliš krátký, Brazilci už znovu přesunuli hru do středu hřiště.
  • Marcelo na levém křídle nedokázal obelstít Meuniera, Brazilci ale budou pokračovat od rohového praporku.
  • Důležité
    Neymarův centr od praporku před brankou propadl před zcela osamoceného Thiaga Silvu, který z bezprostřední blízkosti kolenem odrazil míč do tyče!
  • Belgičané poté okamžitě vystřelili do ofenzivy, Hazard se po Lukakově přistrčení v pokutovém území ještě do koncovky neprobil, Chadli pak zpoza pokutového území střílel nepřesně.
  • Marcelův jemný centr vypadal velmi nebezpečně, Alderweireld ale před nabíhajícím Neymarem míč odhlavičkovat. Odraženého míče se ale ještě zmocnili Brazilci a Gabriel Jesús se jako tank probíjel pokutovým územím Belgie, proti několikanásobné početní převaze se ale do zakončení nakonec neprobil.
  • Po následném rohovém kopu Williana míč tentokrát propadl ke zcela osamocenému Paulinhovi, ten ale nedokázal nohu sklopit do správné pozice, aby jeho střela měla potřebnou razanci a neprostřelil těla před Courtoisem.
  • De Bruyne výbornou přihrávkou napříč útočnou polovinou připravil dobrou pozici pro Fellainiho, tomu ale střela nesedla a trefil jen bránícího Mirandu.
  • Gól
    Belgie právě vstřelila branku!
    Obrovská belgická euforie! Brazilci měli po rohových kopech dvě výborné příležitosti, prosadit se nedokázali, a tak skórují Belgičané!

    Rohový kop rozehrál Nacer Chadli, Kompany na jeho centr nedoskočil, ovšem dva brazilští hráči se srazili ve vzduchu a FERNANDINHO nešťastně paží srazil míč za záda brankáře Alissona!
  • Brazilci už jsou znovu nastěhováni v hloubi útočné poloviny, střílený centr Williana brankář Courtois vyrazil k postranní čáře.
  • Neymar na levém křídle protancoval kolem Meuniera s Alderweireldem, na přízemní centr Courtois nedosáhl a Belgičané měli plno práce, aby nakonec dokázali míč odkopnout do bezpečí.
  • Nepřesná rozehrávka Alderweirelda na jeho klubového spoluhráče Vertonghena, míč doskákal až za postranní čáru a Brazilci se tak znovu mohou usadit na útočné polovině.
  • Belgičané se ale opět brzy zmocnili míče a Chadli pronikl podél levé postranní čáry, poté ale svým centrem našel jen brazilského kapitána Mirandu.
  • Coutinho si mezi dvěma protihráči dokázal vytvořit prostor ke střele a z dálky vypálil pořádně štiplavý pokus, brankář Courtois jej ale neomylně schoval do své náruče.
  • Další rychlý belgický přechod do útoku, Hazard si všiml na pravém křídle rozběhnutého úplně osamoceného Meuniera, ten ale svůj přízemní centr nedokázal dopravit až na Lukaka.
  • S nepřesným centrem Williana si poradil Kompany a rovnou rozehrál na osamoceného De Bruyneho, Belgičané pak spěchali ve třech proti stejnému počtu brazilských zadáků, De Bruyne na kraji pokutového území uvolnil Lukaka, ten se s trochou štěstí protáhl kolem Mirandy, ke střele už se ale neprobojoval.
  • Neúspěšná brazilská souhra u levé postranní čáry, vhazovat může Thomas Meunier, spoluhráč Neymara či Thiaga Silvy z PSG.
  • Williana Vertonghen od pokutového území výborně vytlačil až takřka ke středové čáře.
  • Marcelo pronikl po levé straně a od rohu pokutového území nepříjemně střílel, Courtois ale jeho pokus vyráží ke svým spoluhráčům.
  • Další zajímavý belgický přechod do útoku, Hazard pronikl po útočné polovině, De Bruyne pak hledal v pokutovém území Fellainiho, o jeho pokrytí se postaral Miranda a Lukakovi je pak pískán útočný faul.
  • Neymar je aktuálně ošetřován u vlastní střídačky, Brazilci tak v těchto chvílích útočí oslabeni o svého klíčového hráče.
  • Zdravotní problémy má i Willian, toho ve vzdušném souboji nepříjemně rukou do obličeje zasáhl Vertonghen.
  • Neymar už se vrátil zpět do hry, Brazilci pokračují v plném počtu, tedy i s Willianem.
  • Další Vertonghenův faul už rozhodčím neunikl, u rohového praporku nedovoleně atakoval Paulinha a Brazilci disponují standardní situací v podobě "zkráceného rohu".
  • Willianův centr neměl špatné parametry, Fellaini odhlavičkoval míč jen k volnému Fernandinhovi, ten ale při střele z hranice pokutového území podklouzl a trefil jen bránícího Witsela.
  • Gól
    Belgie právě vstřelila branku!
    Belgičané navyšují svůj náskok! Po brazilském rohovém kopu se odraženého míče zmocnil Lukaku, fantasticky po ose hřiště prošel na útočnou polovinu, posunul míč do běhu KEVINU DE BRUYNEMU, jenž prudkou střelou prostřelil brankáře Alissona ke vzdálenější tyči!

    Další skvělý belgický přechod do útoku.
  • Willianův přízemní centr se odrážel v pokutovém území Belgie jako na kulečníkovém stole, nakonec se belgickým zadákům podařilo míč odehrát do bezpečí.
  • Fellaini se pokusil "zidanovkou" přelstít Coutinha, ovšem troufl si na pro něj příliš složitý technický kousek a po ztrátě míče musel soupeře srazit k zemi, aby zabránil rychlému brazilskému kontru.
  • Důležité
    Marcelův centr od postranní čáry Kompany podskočil a zanechal zcela osamoceného Gabriela Jesúse, ten ale v obrovské příležitosti nedokázal svoji hlavičku nasměrovat do prostoru ohraničeného třemi tyčemi!
  • Marcelův centr Meunier srazil k tyči vlastní branky a Courtois dokázal míč posunout do zámezí.
  • Důležité
    Brazilci rychle rozehráli od praporku po zemi a následně z dálky prudce střílel Coutinho, brankář Courtois výborně vyráží!
  • Fernandinhův centr doletěl jen k jeho klubovému spoluhráči Kompanymu, čehož Belgičané využili k dalšímu rychlému protiútoku, Lukaku ale trochu přibrzdil akci a byť poté ještě patičkou přihrál Meunierovi, tak Brazilci už se stačili vrátit zpět a belgickou akci ubránit.
  • Další zajímavá belgická útočná akce, De Bruyne zakombinoval s Hazardem, oba byli faulováni, přičemž rozhodčí si vybral pro odpískání zákrok na prvního jmenovaného a Belgie dostává možnost zajímavé standardní situace v blízkosti pokutového území.
  • De Bruyne od rohu pokutového území nakonec střílel přímo na branku a jeho střelu mířící na úroveň břevna Alisson konečky prstů vytáhl nad branku.
  • Důležité
    Následný rohový kop Chadli nasměroval k bližší tyči na Kompanyho, ten zakončoval patičkou a k brazilskému štěstí Alisson měl výborné postavení a dokázal míč ukrýt pod svoji kontrolu!
  • Neymar na těsném prostoru u pokutového území nedostal prostor pro svoji akci, o míč přišel a Belgičané mohli znovu vyrazit do protiútoku, tentokrát ale Fellaini s Chadlim se nedokázali probít alespoň do středu hřiště.
  • Belgičané znovu zahustili prostor na hranici pokutového území a byť Coutinho ještě dokázal prostrčit míč na Neymara, tak ten už neměl šanci pokračovat v akci dále.
  • Rozhodčí Mažič k úvodním pětačtyřiceti minutám přidává jednu nastavenou.
  • Fernandinho kolmicí vysunul do brejku Neymara, jeho střelu ale srazil Meunier za belgickou branku a navíc nejdražší hráč světa byl přistižen v těsném postavení mimo hru.
  • První poločas skončil.
  • Podle veškerých očekávání sledujeme nesmírně atraktivní čtvrtfinále, ve kterém zatím střílejí branky pouze hráči Manchesteru City, leč ten brazilský do vlastní sítě.

    Skóre utkání nešťastně otevřel Fernandinho, v brazilské sestavě zastupující vykartovaného Casemira, po rohovém kopu Nacera Chadliho a po výborném průniku Lukaka se později prosadil i Kevin De Bruyne.

    Před oběma brankami jsme viděli celou řadu dalších příležitostí, žádná z nich už se ale neujala a výrazně blíže k postupu do semifinále má Belgie. Pro svěřence trenéra Martíneze to ale bude po změně stran ještě pořádná šichta.
  • Brazilci do druhého poločasu změní sestavu, Roberto Firmino na trávníku nahradí v prvním poločase nepříliš výrazného Williana.
  • Začal druhý poločas.
  • Střídání
    Střídání v týmu Brazílie: ze hřiště odchází Willian, přichází Roberto Firmino.
  • Pro úplnost ještě dodám, že Belgičané po přestávce vyběhli na pažit v nezměněné sestavě.
  • Belgičané krátce po přestávce vybojovali standardní situaci u postranní čáry, rozehráli ale jen po zemi a byli vyhnáni až do středu hřiště.
  • Žlutá karta
    Po belgické ztrátě míče hrozící protiútok zastavil Alderweireld jen za cenu žlutého faulu, pro něj je to ale první žlutá karta na šampionátu a případné semifinále, ke kterému Belgičané nemají daleko, se jej tak může týkat.
  • Souhra Gabriela Jesúse s Neymarem postrádala kvalitu a druhý jmenovaný v tísni na hranici pokutového území nedokázal míč udržet. Zmíněnou hranici své "šestnáctky" Belgičané brání vskutku skvěle.
  • Rudí ďáblové navíc rozehráli další potenciálně smrtící protiútok, ve kterém dostal obrovské množství prostoru Lukaku, v pokutovém území jej ale při akci jeden na jednoho skvěle odstavil od míče Miranda.
  • Marcelo na levém křídle dokázal odcentrovat přes nedůrazně bránícího Meuniera, prudký pas ale jen proletěl předbrankovým prostorem, kde jej nedokázal nikdo z Brazilců zasáhnout.
  • Marcela znovu nedokázal pokrýt Meunier, tentokrát mu alespoň ztížil příležitost k centru a míč z pokutového území odkopl Alderweireld.
  • Neymar vnikl z levé strany do pokutového území, kde padl k zemi a Brazilci se marně dožadovali odpískání penalty.

    O nedovolený zákrok se ale zcela určitě nejednalo a Neymar může být rád, že se vyhl žluté kartě za simulování, která by mu vystavila stopku pro případné semifinále.
  • Paulinho mezi dvěma protihráči pronikl do pokutového území, byť Courtoise zblízka nepřekonal, tak šťastným odrazem ještě dopravil míč před branku, ležícího brankáře ale zastoupili jeho spoluhráči z obrany.
  • Důležité
    Gabriel Jesús nasadil elegantní jesličky Vertonghenovi, poté v pokutovém území přepadl přes bránícího Kompanyho a rozhodčí Mažić diskutuje moment s kolegy u videa!
  • Srbský rozhodčí Mažić se ale nakonec ani sám neběžel podívat k monitoru a po diskuzi s kolegy ukázal pokračování ve hře, penalta se pískat nebude, alespoň ne v tomto případě.
  • Střídání
    Střídání v týmu Brazílie: ze hřiště odchází Gabriel Jesus, přichází Douglas Costa.

    Roberto Firmino bude působit na hrotu, Douglas Costa se postaví na pravé křídlo.
  • Edena Hazarda při přebírání přihrávky podkopl Fagner, Belgičané budou rozehrávat z blízkosti středové čáry.
  • Douglas Costa přihrál napříč útočnou polovinou Marcelovi na levé křídlo, ofenzivní obránce Realu Madrid poté střílenou přihrávkou hledal spoluhráče před brankou, našel ale jen nohu Jana Vertonghena.
  • Důležité
    Brazilci se znovu rozestavili na útočné polovině, ovšem Chadli výborně vystihl jejich přihrávku, s trochou štěstí udržel míč a po dalším bleskovém výpadu dostal obrovské množství prostoru na levém křídle Hazard, po De Bruyneho přihrávce ale křižnou střelou branku netrefil!
  • Důležité
    A rušno bylo i před Courtoisem! Ten musel rychle na zem po nebezpečné střele Douglase Costy, jenž si posunul míč kolem Vertonghena a pak vyzval belgického brankáře k výbornému zákroku!
  • Další výbornou práci pro Belgičany odvedl Romelu Lukaku, ten vybojoval Mirandův faul v době, kdy Brazilci znovu nebezpečně doléhali na pokutové území evropského celku.
  • Meunier se vzdušnou přihrávkou pokusil prostrčit míč na Lukaka, hlavou ale do této přihrávky stačil vložit brazilský kapitán Miranda.
  • Brazilci se znovu pokusili dobývat belgickou tvrz postavenou na hranici pokutového území, Coutinhovi ale tentokrát vůbec nevyšlo přenesení hry na pravou stranu a svůj pas nasměroval Douglasi Costovi na paty do zámezí.
  • Witsela ve středu hřiště stáhl k zemi Fernandinho, nutno ale podotknout, že i Witsel si pomohl úderem rukou do Fernandinhova obličeje. Ležící belgický záložník pak po přerušení hry byl zasažen míčem do hlavy. Pomalu kutálející se balón mu ale žádnou újmu nezpůsobí.
  • Oba aktéři předchozího souboje museli být drobně ošetřeni, už jsou ale připraveni zpět k návratu na bojiště.
  • Lukaku proběhl s míčem po pravém křídle, poté si jej ale ukopl za branku. Kolem Mirandy by ale belgický útočník měl velké potíže proniknout i kvůli faktu, že před branku mu nenabíhali žádní spoluhráči.
  • Žlutá karta
    Neymara nedovoleně atakoval Thomas Meunier, ten po druhé žlutě kartě bude zcela jistě absentovat v semifinále bez ohledu na dnešní výsledek.
  • Douglas Costa si našel střelecký prostor za belgickým pokutovým územím, ovšem míč netrefil čistě a střílel přímo do náruče připraveného Courtoise.

    Přesto právě střely zpoza pokutového území by mohli Brazilcům pomoci při překonávání belgického obranného valu na hranici pokutového území.
  • Střídání
    Střídání v týmu Brazílie: ze hřiště odchází Paulinho, přichází Renato Augusto.
  • Lukaku se protáhl s míčem kolem Coutinha, pomohl si ale nedovoleným zákrokem a Brazilci tak znovu mohou dobývat belgickou pevnost.
  • Firmino u pokutového území posunul míč Douglasi Costovi, ten se pokusil překvapit Courtoise zakončením vnějším nártem, míč ale nabral opačnou faleš než by brazilský fotbalista potřeboval a zakroutil se daleko od belgické branky.
  • Důležité
    Douglas Costa se prohnal po pravém křídle a z úhlu nepřekonal Courtoise. Od belgického brankáře se míč odrazil jen k Neymarovi, ten střílí do pozorně bránícího Alderweirelda.
  • Gól
    Brazílie právě vstřelila branku!
    Brazilci dramatizují koncovku druhého poločasu! Phillipe Coutinho parádním centrem posadil míč na hlavu RENATA AUGUSTA, jenž hlavou trkl míč k tyči a brankář Courtois i přes svoji výšku na míč nedosáhl!
  • Brazilci už znovu dotírají na belgické pokutové území, Marcelo se šikovně protáhl do pokutového území, nepodařilo se mu ale odcentrovat před Axela Witsela.
  • Neymar procedil svoji přihrávku mezi dvěma belgickými fotbalisty na Roberta Firmina, ten se otočil kolem Kompanyho a zblízka těsně minul horní roh belgické branky.

    Neymar ale v zárodku této akce byl v postavení mimo hru a případná brazilská branka by tak zřejmě neplatila.
  • Po brazilském rohovém kopu Belgičané vystřelili do rychlého protiútoku, Hazard potáhl míč k pokutovému území, poté ale nepovedeně přihrával Kevinu De Bruynemu, pas byl příliš krátký a snadno se jej zmocnili fotbalisté ve žlutém.
  • Důležité
    Belgičané ztratili míč ve středu hřiště a Brazilci tak mohli podniknout rychlý útok do nezvykle otevřené obrany, na ose hřiště se objevil zcela osamocený Renato Augusto, ten ale pohrdl možnost stát se národním hrdinou a v obrovské šanci branku netrefuje!
  • U belgické střídačky dostává pokyny Thomas Vermaelen, Roberto Martínez se chystá posílit střed obrany.
  • Střídání
    Střídání v týmu Belgie: ze hřiště odchází Nacer Chadli, přichází Thomas Vermaelen.
  • Hazarda při zpracování míče důrazně atakoval Thiago Silva, Belgičané ale budou v útočné snaze pokračovat zpoza postranní čáry.
  • Důležité
    Po další belgické ztrátě míče se Brazilci znovu vydali do otevřené obrany, Roberto Firmino výborně prostrčil míč do volného prostoru Neymarovi, ten si z levého křídle všiml před branku nabíhajícího Coutinha, připravil mu takřka stoprocentní pozici, Coutinho ale v tutovce branku netrefil!
  • Žlutá karta
    Coutinho neudržel míč před soupeřovým pokutovým územím a při belgickém útočném výpadu Fernandinhovi utekl Hazard, což autor smolného vlastního gólu z úvodu zápasu musel řešit nedovoleným zákrokem za cenu žluté karty.
  • Fellaini dokázal ve středu hřiště udržet míč v souboji s Mirandou a ještě vybojoval faul brazilského kapitána, čehož Belgičané využívají k dalšímu střídání.
  • Střídání
    Střídání v týmu Belgie: ze hřiště odchází Romelu Lukaku, přichází Youri Tielemans.
  • Po dlouhém belgickém nákopu k brazilskému pokutovému území Miranda na hraně pravidel atakoval Hazarda, ten si ale standardní situaci u zatím velmi pozorného srbského rozhodčího nevybojoval.
  • Neymar se rozběhl po levém křídle, ovšem kolem Alderweirelda odcentrovat nedokázal a míč mu navíc utekl za brankovou čáru. Rozehrávat za pískotu brazilských fanoušků může Thibault Courtois.
  • Douglas Costa se rozběhl podél pravé postranní čáry, zasekl si míč kolem dvou protihráčů, po jeho prudké přihrávce ale míč odskočil Neymarovi.
  • Žlutá karta
    Fagner ve středu hřiště fauloval rozběhnutého Neymara a bez jakékoliv diskuze přijímá žlutou kartu v ruce sudího Mažiće.
  • Fagnerův přetažený centr přeletěl Neymara, ten znovu padl k zemi a dožadoval se odpískání penaltového zákroku Meuniera, rozhodčí Mažić mu ale znovu gestem ukazuje, aby vstal ze země a pokračoval.
  • Srbský arbitr oddaluje belgický postup o pět nastavených minut.
  • Coutinho si našel střeleckou pozici u pokutového území Belgie, z dvaceti metrů ale neprostřelil bránící fotbalisty v rudém.
  • Neúnavný Hazard v posledních minutách odvádí skvělou práci při belgických protiútocích, došel si pro další faul a vybojoval volný kop na útočné polovině.
  • Důležité
    Další úspěšný průnik Douglase Costy, ten připravil výbornou pozici pro Neymara, jehož technická střela mířila do horního rohu, ale skvělým zákrokem ji vytáhl brankář Courtois!
  • Na následný rohový kop Brazilců si naběhl i brankář Alisson, ale nepovedené zakončení fotbalistů ve žlutém dává soupeři oddychnout, rozehrávat bude Alissonův protějšek Courtois.
  • Belgičané vybojovali rohový kop a mohou ušetřit cenné desítky sekund v hloubi útočné poloviny!
  • Konec zápasu.
  • Je dobojováno! Belgičané dokázali vyřadit zřejmě největšího favorita celého turnaje!

    Svěřenci Roberta Martíneze skvěle vstoupili do utkání, když přežili dvě nebezpečné skrumáže před svoji brankou a následně udeřili z rohového kopu. Chadliho centr k bližší tyči Kompany podběhl, ovšem jeho spoluhráč z Manchesteru City Fernandinho si nešťastně srazil míč paží za záda brankáře Alissona. Do přestávky navíc Belgičané dokázali svůj náskok zdvojnásobit, po výborně sehraném přechodu do útoku Lukaku připravil dobrou pozici pro De Bruyna, jehož prudká střela doletěla ke vzdálenější tyči.

    Po změně stran na trávníku zcela dominovali Brazilci, alespoň tedy v držení míče, neboť Belgičané plnili taktický plán, ucpali hranici pokutového území a Brazilci se dlouho marně snažili probojovat do výraznější příležitosti.

    Závěr zápasu zdramatizoval Renato Augusto, jenž si naskočil na výborný Coutinhův centr a hlavou překonal brankáře Courtoise. K prodloužení nakonec nebylo daleko, ovšem Renato Augusto i Coutinho v takřka stoprocentních pozicích branku netrefili a když už Neymar v samém finiši nasměroval svoji střelu do horního rohu, tak ji bravurně vytáhl brankář Courtois.
  • Vyřazením Brazílie v boji o světový titul zůstává už pouze šest evropských týmů, Belgičané se v semifinále mohou těšit na atraktivní souboj s Francií, pro Brazílii turnaj končí.
  • STATISTIKY

    Střely celkem: 26 – 8
    Střely na bránu: 9 – 3
    Střely mimo: 7 – 3
    Zablokované střely: 10 – 2

    Držení míče: 57% – 43%
    Rohové kopy: 8 – 4
    Ofsajdy: 1 – 0
    Přihrávky: 492/557 (88%) – 306/369 (83%)

    Fauly: 14 – 16
    Žluté karty: 2 – 2
    Červené karty: 0 – 0