MS fotbal 2018 - online přenos Švédsko - Anglie, 7. července 2018 16:00, Samara Arena (Samara)

Švédsko

Anglie

0 : 2

(0:1)

  • Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
  • Vítám všechny fanynky a fanoušky toho nejlepšího světového fotbalového! Mistrovství světa 2018 v Rusku se pomalu překlápí do svého posledního týdne, a počet účastníků se ztenčuje. V sobotu odpoledne je na programu třetí – čistě evropské – čtvrtfinále, v němž se představí možná trochu překvapivě Švédsko proti ambiciózní Anglii. Utkáním vás provede Daniel Kinc.
  • Švédsko

    Kdo považuje postup Švédů mezi nejlepší osmičku šampionátu za náhodu, ten se plete. Seveřané potvrzují, že jejich fotbal je poslední roky na vzestupu a všechno to jde i v "pozlatanovské" éře. V minulosti se fotbal v zemi točil jen a pouze kolem hvězdného Zlatana Ibrahimoviče, ten však na MS nehraje, a jeho kolegové si zatím vedou nadmíru skvěle. Švédové sklízejí to, co v posledních letech zaseli – především pak těží z vítězství na ME do 21 let z před dvou let konaném v Česku. Velké množství hráčů září právě na letošním šampionátu.

    Švédové nebyli pasováni mezi favority na postup ve skupinové fázi, kompaktními a stabilními výkony se však o místenku v play-off rázně přihlásili. Na úvod porazili Jižní Koreu 1:0, ve druhém utkání naopak smolně padli gólem z nastavení z mistry světa z Německa 1:2. Bravurně ale pak zvládli rozhodující třetí duel s Mexikem, zvítězili jasně 3:0, a při shodě výsledků postupovali ze skupiny z prvního místa.

    V osmifinále, které se hrálo na stadionu v Petrohradě, se utkali se Švýcarskem, a jednalo se tak mimo jiné o stejný souboj, který byl k vidění před měsícem a půl ve finále hokejového MS. Ve vyrovnaném duelu nakonec rozhodla jediná trefa, kdy se do míče opřel za hranicí vápna Forsberg a jeho tečovaná rána vystřelila Tre Kronor mezi nejlepší osmičku.

    A co dál? Švédové ve čtvrtfinále rozhodně končit nechtějí, na Anglii mají velký zálusk, i když do zápasu půjdou nejspíš v roli mírného outsidera. Spoléhat mohou na skvělou obranu v čele s brankářem Olsenem, jehož zákroky budou jistě potřebovat i proti Albionu. Chybět Švédům bude pouze obránce Lustig.

    Švédští střelci na MS:
    Granqvist – 2 góly
    Augustinsson – 1 gól
    Forsberg – 1 gól
    Toivonen – 1 gól
  • Anglie

    "It is coming home". Výraz, který v posledních dnech i týdnech brouzdá všemi tištěnými i internetovými médii, v Anglii jej mnohokrát uvidíte i uslyšíte na ulici. Něco na tom možná bude. Albion letos cítí šanci jako nikdy a zatím dělá všechno pro to, aby fotbalový titul vrátil po 52 letech tam, kde kopaná vznikla. Na cestě k němu zbývají ale ještě tři překážky.

    Anglie skupinovou fází prošla celkem hravě, i když komplikace se objevily. Hned na úvod šampionátu mocně bojovala s Tuniskem, dlouho to vypadalo na remízu, tu však nakonec v nastavení odmítl vítěznou hlavičkou střelec Kane. Ten stejný hráč v následném duelu s Panamou podpořil svůj hattrickem při výhře 6:1, a i proto dostala většina kádru v posledním duelu skupinu proti Belgii (0:1) volno – postup byl v kapse. Albion sice padl, ale po porážce se dostal do, podle odborníků, mnohem schůdnější části pavouku.

    V osmifinále čekala na Anglii Kolumbie a ostrované větřili velkou šanci, ovšem postup se nerodil vůbec hladce. Branky přišly až ve druhé půli, kdy nejprve z penalty otevřel skóre svou šestou brankou na šampionátu dosud nejlepší střelec Harry Kane, jenže kolumbijský stoper Mina ve čtvrté minutě nastavení srovnal. Duel dospěl až do pro Anglii proklínaných penalt, kde Albion po selhání musel Hendersona musel skóre otáčet, ale z davu v pravý čas vystoupil brankář Pickford, který zneškodnil dvě penalty, a stal se národním hrdinou.

    Na oslavy měla Anglie méně času, čtvrtfinále ji čeká necelé čtyři dny po postupu, což se může klidně projevit na únavě. Proti Švédům však Kane a spol. opět cítí vzácnou šanci urvat postup a po dlouhé době se na MS dostat až do bojů o medaile. Právě hrdina a kapitán Kane ale od posledního zápasu laboruje se svými zády, do utkání by ale měl být připraven. Naopak jeho útoční parťák Vardy duel s největší pravděpodobností vynechá.

    Nejlepší střelci Anglie:
    Harry Kane – 6 gólů
    John Stones – 2 góly
    Jesse Lingard – 1 gól
  • Dějiště utkání

    Třetí čtvrtfinálový duel letošního MS se bude hrát na stadionu v Samaře, do jehož ochozů se vměstná až 45 tisíc diváků. Stadion v Samaře zažije svoji derniéru na letošním MS, přičemž na šampionátu hostil už předtím pět duelů. Postupně se zde utkaly Kostarika se Srbskem, Dánsko s Austrálií, Uruguay s Ruskem, Senegal s Kolumbií a v osmifinále také Brazílie s Mexikem.
  • Úvodní sestavy:

    Švédsko: Olsen – Krafth, Lindelöf, Granqvist (C), Augustinsson – Claesson, Seb. Larsson, Ekdal, Forsberg – Berg, Toivonen.
    Náhradníci: Nordfeldt, Johnsson – Helander, P. Jansson, M. Olsson, Durmaz, Hiljemark, Rohdén, Svensson, Guidetti, Kiese Thelin.

    Anglie: Pickford – Walker, Stones, Maguire – Trippier, Alli, Henderson, Lingard, Young – Sterling, Kane (C).
    Náhradníci: Butland, Pope – Alexander-Arnold, Cahill, Delph, P. Jones, Rose, Dier, Loftus-Cheek, Rashford, Vardy, Welbeck.

    Rozhodčí: Bjorn Kuipers – Sander Van Roekel, Erwin Zeinstra (vš. NED).
  • Oba celky jsou již nastoupeny na trávníku zcela zaplněného stadionu v Samaře. Na řadu přicházejí státní hymny. Nejprve ta švédská, následovat bude ta anglická.
  • Hymny dozněly, za několik chvil jdeme na věc. Švédové, dnes vedeni coby domácí celek, se dnes představí ve žlutých dresech, Angličané se oděli do červeného.
  • Utkání právě začalo.
  • Švédové na pokyn píšťalky hlavního sudího Kuiperse uvedli míč do hry, třetí čtvrtfinále letošního šampionátu odstartovalo. Seveřané hned směřovali dopředu dlouhý nákop, ten jim však nevyšel podle představ.
  • Anglie se obratem vydala do první akce, Sterling se ale ke kolmici nedostal. Následně to po levé lajně zkoušel Young, který chtěl míč přistrčit Allimu, ten byl ale obráncem čistě odstaven.
  • Pickfordův výkop Young hlavou nezpracoval, z čehož profitoval Larsson. Míč se dostal ke Claessonovi, který si chtěl narazit s Bergem, a okamžitě vyrazit mezi stopery, avšak pas byl poněkud delšího charakteru.
  • Krafth, který dnes alternuje na pozici krajního beka za vykartovaného Lustiga, dobře zastavil centr směřující na Kanea, míč navíc stihl efektivně ztlumit pro rukavice Olsena. Gólman Švédů rozehrává.
  • Jenže ti o míč opět rychle přišli, a Albion se opět po pravé straně žene směrem dopředu. Napravo kooperují spoluhráči z Manchesteru City Sterling s Walkerem.
  • Nic světoborného ale nemysleli, ani když hru přesunuli na levé křídlo. Obrana Tre Kronor ale i tak musí nadále zůstat v permanenci, je jasné, že Angličané dnes budou hrozit hlavně po křídlech.
  • Ve středu hřiště byl faulován Henderson, Angličané rychle rozehráli. Míč se dostal k Walkerovi, který chtěl okamžitě křižným pasem přenést hru na Younga, ten ale hodně těžkou pobídku nezpracoval. U míče Švédové.
  • Jenže byl to právě Emil Krafth, který si dovolil hodně drzou kličku, a Dele Alli mu míč sebral. Mladý záložník okamžitě hledal kolmicí mezi stopery zcela volného Kanea, pas na něj byl ale nepřesný a Olsen si míč sebral.
  • Na druhé straně přišel faul také na jednoho ze Švédů, jenže seveřanům se rozehrávka nevyvedla podle představ. Toivonen na prudký míč na zadní tyči hlavou ve výskoku nedosáhl. Útok týmu ve žlutém ale může pokračovat.
  • Nakonec z toho byl aut, který chtěl Claesson přetavit v takový malý roh. Míč hodil skutečně daleko do chumlu těl před brankou, stoper Granqvist si ale ve své honbě za ním počínal nedovoleně a zahrál rukou.
  • Zatím čekáme na první vážnější šanci, ale na obou týmech je jasně znát, že chtějí hrát aktivně a s míčem. Angličané po dobrém zásahu Stonese balón vybojovali, jenže Alli nikým neatakován svým spoluhráčům přesný pas nerozdal.
  • Další akce už byla lepší. Kane vyslal přihrávkou vzduchem vpřed po levé straně Sterlinga, Granqvist však měl vše dobře přečtené, a ve skluzu míč odehrál do autu. Akce Albionu bude moci pokračovat.
  • Anglie přenesla hru na dvě přihrávky k pravé lajně. Trippier předal míč Walkerovi, který z jedničky centroval do červeno-žlutého ohně před brankou, nicméně našel jen rukavice připraveného gólmana Olsena.
  • Před Lindelofa se dostal míč doprava ke Krafthovi, jenž okamžitě hledal dlouhým krouceným centrem na vápně Berga, jenže ten neměl proti dvojnásobné přesile šanci zakončit.
  • Poprvé to na tribunách výrazněji zahučelo. Viktor Claesson dostal prostor i čas s míčem, z dálky se opřel do rány čistým nártem, ale jeho tvrdá rána se nakonec vznesla zhruba metr nad levou šibenici Pickfordovy branky.
  • Sterling s Maguirem vybojovali pozici k centru pro Younga, ten to zkusil pro změnu levačkou, ale stoperské duo bylo opět připraveno. Následně mohli Švédové hru bleskově otočit do brejku, Stones však přispěchal s taktickým faulem.
  • Čtvrthodina hracího času je minulostí. Švédové se drží v aktivní kombinaci kolem poloviny hřiště, svěřenci Garetha Southgatea však dobře napadají a stěžují celou rozehrávku.
  • Nakonec se ale k možné šanci Švédové přeci jen na několik rychlých přihrávek prokombinovali, Forsberg chtěl schovanou kolmicí mezi Stonesem a Walkerem vysunout Berga, první jmenovaný ale dobře zasáhl.
  • Z nepřehledné situace ve středu hřiště vyšli opět lépe Švédové, Forsberg přihrávkou otevřel prostor pro Augustinssona, ale ten se neodvážil postupovat vpřed a hru opět otočil dozadu.
  • Nakonec se vpřed mohl vydat aktivní Claesson, proti Trippierovi se ale neprosadil podle představ a nakonec mu míč utekl až do autu.
  • Ludwig Augustinsson opět na levé straně podpořil své spoluhráče, po pasu Ekdala odcentroval, jenže Stones míč opět odvrátil.
  • Důležité
    První větší šance! Sterling rozkmital své rychlé nohy na levé straně, kličkou se zbavil soupeře a přenechal míč na ránu Kaneovi, ten však z hranice vápna kroucenou ranou po zemi zhruba o metr minul pravou tyč!
  • Vzápětí se na levé straně dobře prosadil Young, opět centroval levačkou, ale pozorně hrající Andreas Granqvist sledoval dráhu letu míče a hlavou zamezil blížícímu se nebezpečí. Švédové jdou dopředu.
  • Nikam se ale nepoženou, raději se zatáhnout zpátky a na několik chvil podrží míč na svých kopačkách v jednoduché kombinaci.
  • Ta však měla jepičí život, balón už opět patří celku v červeném. Trippierovi se nabízela ve vápně hned pětice hráčů, ani jeden se však nepohnul, a tak obránce Tottenhamu vrátil míč zpět dozadu.
  • Na jeho místo si poté sběhl Raheem Sterling, několikrát míč zasáhl a nakonec odcentroval pravačkou. Míč trefil do ruky ve vápně bránícího Forsberga, ten však svou paži měl jasně u těla, a tak se penalta rozhodně pískat nebude.
  • Jesse Lingard mohl na hranici vápna střílet, místo toho však doprava do prostoru ještě vysunul Trippiera. Ten okamžitě z první centroval na zadní tyči směrem ke Kaneovi, sražený centr ale skončil znovu jen u Olsena.
  • Angličané jsou podle předpokladů s přibývajícím časem stále více aktivnější. Své akce tahají hlavně po pravé straně, tam ale mají Tři korunky všechny náběhy dobře pokryté.
  • A z chyb navíc pramení možné brejky, jako nyní. Victor Lindelöf zachytil balón a ihned hledal dlouhým pasem za obranu nabíhajícího Berga, který by byl býval šel sám na branku, jenže nepohlídal si své postavení, a byl mu odmáván ofsajd.
  • Co však zatím Angličanům chybí, je klid na přihrávce. O míč teď znovu naprosto zbytečně přišli, ale Švédové je potrestat nedokázali, protože Ludwig Augustinsson si po pasu od Granqvista nepotykal s balónem.
  • Claesson se po zisku míče rozběhl směrem vpřed, ve středu se štěstím zbavil svou soupeřů, ale Alli jej od balónu odstavil a okamžitě po levé straně otáčí hru.
  • Tam Sterling rozdal míč opět Youngovi, který již tradičně hned centroval do šestnáctky, ale Kane to má proti obraně Švédů zatím nesmírně složité, a Andreas Granqvist opět pas pohodlně odvrátil.
  • Po půlhodině hry už byl Kane v lepším náběhu, a to když stopoval čechraný centr od Trippiera, ale nakonec ze všeho opět vzešli lépe švédští beci a Krafth na zadní tyči odvrátil míč na roh.
  • Gól
    Anglie právě vstřelila branku!
    Albion jde do vedení po půlhodině hry! Rohového kopu se ujal tradičně Young, který vyslal do vápna parádní centr, na nějž si kolem dezorientovaných Granqvista s Forsbergem naběhl HARRY MAGUIRE a prudkou hlavičkou k tyči otevřel skóre celého duelu. U obránce Leicesteru City jde o vůbec první reprezentační zásah kariéry, ten však přichází v pravý čas – 0:1!
  • Teď je řada na Švédech, kteří budou muset více otevřít hru, začít se tlačit vpřed a hlavně začít více útočit.
  • Gól Harryho Maguira
  • U míče ale nyní byli Angličané, Young chtěl křižným pasem najít klubového spoluhráče Lingarda, jenže ten míč nezpracoval podle svých představ, a míč mu utekl do zámezí.
  • Švédové svůj presink vytáhli mnohem víc směrem kupředu, ale ani tak se k míči přes dobře kombinující Angličany nedostali. Stones s Walkerem rozjíždějí další akci.
  • Nikam se ale svěřenci Garetha Southagatea neženou. Angličané mají vedení, které chtěli, a teď se budou snažit zejména do konce prvního poločasu udržet svůj náskok.
  • Trippierovi se na pravé straně otevřela opět možnost k centru, jenže Sterling, který si původně řekl pohybem o přihrávku, byl dobře pokrytý, a mezi dvěma obránci se do zakončení nedostal.
  • Švédové teď cítí šanci, po faulu těsně za polovinou hřiště budou rozehrávat faul. K míči už se staví Ludwig Augustinsson.
  • Jeho levačka nakonec do vápna vyslala prudký centr, který měl najít koho jiného než Granqvista, toho však zkušeně nepustil do zakončení Ashley Young a Angličané se ubránili.
  • Švédové jsou přeci jen po inkasované brance o něco aktivnější. U pravé lajny Claesson vysunul Kraftha, který opět bez přípravy centroval, Bergovi ale znovu na zadní tyči nebylo přáno a útočník Tre Kronor se do zakončení neprobil.
  • Jenže fotbalisté ve žlutém hledají nějakou cestu vpřed stále hůř a hůř. Angličané mají výborně pokrytý střed hřiště, což mimo jiné poznal nyní i Ekdal, který se nechal jednoduše odstavit od balónu.
  • Do konce prvního poločasu zbývá zhruba pět minut, diváci navíc zatím registrovali jedinou, ale gólovou střelu. Švédové se znovu snažili pohnout s ukazatelem po další rychlé akci, Toivonen si ale s Bergem nerozuměl.
  • Opačným směrem se tak po levé straně vydal směrem vpřed Sterling, dobře odcentroval, ale Alli neměl šanci jakkoliv zakončit, a tak Krafth okamžitě a nekompromisně odpravil balón do bezpečí.
  • Ze stejné pozice, jen na opačné straně se dostal poprvé v zápase k zajímavému centru Forsberg, jenže ani Toivonen, ani Berg na míč v dobré pozici nedosáhli, a tak balón doskákal do rukavic pozorného brankáře Pickforda.
  • Další nadějná šance Albionu. Trippier přes polovinu hřiště našel klinicky přesným centrem za obranu Sterlinga, ten výborně zpracoval, ale ve finální fázi mu míč utekl, Victor Lindelöf už další nebezpečí zažehnal.
  • A další vlna vzrušení. Opět to byl Sterling, který najednou z ničeho nic vyplaval úplně sám za obranu a mohl jít vstříc Olsenovi. Svou tutovku ale neproměnil, navíc, i když s hodně velkým zpožděním, byl pískán ofsajd.
  • Důležité
    A do třetice Sterling, který už byl v regulérní tutovce! Henderson jej našel parádním pasem znovu mezi stopery, útočník Citizens udělal kličku Olsenovi, jenže se sám vyhnal do úhlu. Poté mohl přihrávat, či střílet, nakonec zvolil individuální řešení a jeho pokus byl sražen na roh.
  • Nastavuje se jedna minuta.
  • S prvním rohovým kopem si obrana Švédů poradila, celá situace se ale v samotném závěru bude opakovat ještě jednou.
  • Ani tentokrát se nabíhající hráči Albionu nikterak neprosadili, první poločase se chýlí ke konci.
  • První poločas skončil.
  • Druhý poločas začne přibližně v 17:01.
  • První půle je za námi a favorit duelu z Anglie zatím zaslouženě vede 1:0. Po úvodních oťukávání z obou stran se ostrované dostali do vedení přesně po půlhodině hry, kdy si na rohový kop Younga naskočil Harry Maguire a první reprezentační brankou otevřel skóre duelu. V závěru půle měl tři šance v krátkém sledu za obranou zapomenutý Sterling, ani v jedné z možností ale neuspěl. Uvidíme, co nám přinese druhý poločas. Buďte u něj s námi.
  • Začal druhý poločas.
  • Angličané rozehrávkou načali druhou půli, do níž vstupují s jednobrankovým náskokem. Okamžitě směrem vpřed směřoval dlouhý nákop, obrana Švédů ale míč ztlumila a celek ve žlutém jde vpřed.
  • Claesson na pravé straně dobře sklepl míč pro Kraftha, jenž dobře centroval, ale Berg ani tentokrát proti Stonesovi neuspěl, naopak bek Citizens jej přehlavičkoval.
  • Důležité
    Tutovka jako hrom pro Švédy! Na levé straně přišel parádní centr na zadní tyč, kde se právě Berg vyšrouboval do vzduchu na úkor Younga k hlavičce, jenže tu na čáře famózním zákrokem levou rukou zneškodnil Pickford!
  • Švédové do toho v úvodu druhé půle pořádně šlápli, na hřišti jsou aktivnější a už se ženou po křídle do další útočné akce. Albion je naopak v mírném útlumu.
  • Teď ale Angličané po rozhárané fázi hry dobře udrželi míč na svých kopačkách a v kombinaci hru uklidnili. Po pravé straně se navíc Trippier může vydat směrem vpřed.
  • Nakonec zakombinovali jeho spoluhráči, přičemž Henderson dlouhým křižným balónem našel ve vápně právě Trippiera, který sice na míč dobře naskočil, jeho přihrávka hlavou ale nikoho v červeném nenašla.
  • Švédové okamžitě chtěli hru otočit směrem Pickfordova branka, ale Toivonen byl v příliš silném obklopení, a tak útok do plných neměl sebemenší šanci na úspěch.
  • Claesson dnes hraje dobrý zápas, zatím je to dost možná nejaktivnější Švéd na hřišti. Nyní se přesunul doleva, kde míč přenechal Forsbergovi, jemuž se otevřela možnost k centru, ale svůj nadějně vypadají pas hodně přetáhl a poslal jej na branku.
  • Harry Kane si sběhl pro přihrávku hodně hluboko a obležení nakonec takticky vybojoval faul na svou osobu. Angličané mají k dispozici přímý kop, u míče připraven tradičně Young.
  • A nakonec z toho byl celkem slušný závěr. Nejprve Maguire vracel míč na zadní tyči pro Sterlinga, ten se do zakončení nůžkami nedostal, ale Maguire dostal šanci na reparát hlavou, balón poslal před prázdnou branku, jenže tam už byli připraveni obránci Švédska.
  • Další zajímavou akci měl na starost Trippier, velmi dobře přes svého strážce odcentroval a Granqvist měl co dělat, aby Kane nepustil do zakončení hlavou. Sám nakonec míč odvrátil.
  • Kane se následně proměnil v nahrávače, ale na pravé straně měl dost času seřídit si mířidla, jenže jeho centr nakonec nenašel ve vápně úplně volného nabíhajícího Sterlinga – pas byl přetažený.
  • Vzrůstající tlak Albionu ale může pokračovat, k ráně se odhodlal Jesse Lingard a jeho tvrdý pokus byl sražen na rohový kop. Švédové ve svém vápně opět vyhlašují stav ohrožení.
  • Obrana Tre Kronor vše zvládla poměrně lehce, centr byl přetažený. V akci mohl pokračovat Young, svému soupeři nasadil hodně potupné jesličky, následně ale odcentrovat nedokázal.
  • Gól
    Anglie právě vstřelila branku!
    Favorit duelu přidává po hodině druhý gól a je hodně blízko postupu! Nejprve byla zablokována rána Lingarda, ale akce pokračovala. Trippier nabil k centru znovu právě Lingardovi, který parádně našel na zadní tyči zapomenutého DELE ALLIHO a ten hlavou nasměroval balón přesně pod břevno. Obrana Švédů znovu totálně zaspala – 0:2!
  • Hodina hracího času je za námi, Anglie hraje ve velké pohodě, je na koni a znovu je usazena na polovině svého soupeře.
  • S další šancí mohl přispěchat dnešní smolař Sterling, který pronikl do vápna, jenže se svojí kličkou neuspěl, a tak Švédové otáčejí hru.
  • Důležité
    Mohlo být sníženo, Anglie přežila další tutovku soupeře! Centr z pravé strany úplně rozevřel obranu Albionu, Berg parádní patičkou přiklepl míč Claessonovi, ale jeho ránu placírkou z první dokázal Pickford v pádu parádně vyrazit, a obrana zablokovala i dorážku!
  • A právě Pickford si pohlídal i další akci, když sebral dlouhý centrovaný míč původně směřovaný na Toivonena. Mezitím se na straně Švédska chystá dvojité střídání.
  • V ofenzívě už jsou opět fotbalisté z Ostrovů, Trippier kooperuje se Sterling a svěřenci Garetha Southgatea se ale nikam vehementně neženou.
  • Střídání
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Ola Toivonen, přichází John Guidetti.
  • Střídání
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Emil Forsberg, přichází Martin Olsson.
  • Kaneovi se otevřel prostor na hranici vápna, ke střele se ale neodhodlal, nýbrž vybízel napravo Sterlinga. Tomu se ale míč zamotal pod nohy, a tak mohl být rád, že vybojoval alespoň rohový kop.
  • Další obrovský zmatek ve vápně, Angličané byli u míče vždy dříve, a nakonec v šanci vyplaval na zadní tyči volný Maguire, který mohl přidat druhý zásah dne, ale z voleje poslal balón pánu Bohu do oken.
  • Švédům čas na zdramatizování utkání ubíhá neskutečně rychle, a budou mít co dělat, aby s duelem ještě něco udělali. Angličané jsou herně i psychicky o level výše a hrají ve velké pohodě.
  • Navíc mohli klidně potřetí inkasovat, když se po levé straně rozběhl Sterling, parťáka Kanea však ve vápně nenašel. V akci mohl pokračovat na hranici vápna Dele Alli, jenže se opřel do rány z voleje, tu však zablokoval obětavý Granqvist.
  • Následně měli fotbalisté v červeném dvacet minut před koncem k dispozici další rohový kop, ale opět z něj před brankou Olsena nezahřmělo, obránci si vše pohlídali a dobře zapracovali.
  • Ludwig Augustinsson měl na levé straně dost času i prostoru k centru, jenže jeho spoluhráči se za míčem netlačili tak vehementně, a tak Maguire – střelec zatím vítězné branky – balón pohodlně odhlavičkoval.
  • Důležité
    Znovu chyba v obraně a další šance Švédů! Střídající Guidetti našel v brejku centrem na střed vápna Berga, ten si míč zpracoval a z otočky vypálil kolem Stonese, ale výborný Pickford míč vyškrábl konečky prstů nad branku!
  • Následně přišel první rohový kop Švédska v zápase, jenže z něj se potomci Vikingů neprosadili do žádné další šance, stoperské duo Stones – Maguire se o vše postaralo.
  • Švédové ale zatím stále rozhodně nic nechtějí balit a stále hrají na hranici svých možností. S přibývajícím časem to ale budou mít stále těžší a těžší.
  • Čtvrthodina do koncem, Angličané hrají přesně to, co potřebují, a navíc připravují své první střídání.
  • Alli si dlouho svého střídání nevšímal, a tak trochu nechtíc ušetřil svým spoluhráčům téměř minutu hracího času. Teď už jej ale rozhodčí vyzývá ke střídání.
  • Střídání
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Dele Alli, přichází Fabian Delph.
  • Další zajímavá akce Anglie, kdy Kane našel na pravé straně Trippiera, který mu okamžitě chtěl míč centrem do šestnáctky vrátit, ale balón se ke kanonýrovi Albionu nakonec neodrazil.
  • V dozvuku celé situace ještě zůstal na zemi ležet v bolestech obránce Krafth, který byl v souboji se Sterlingem, ale nakonec se o nic vážného jednat nebude.
  • Krafth šel za cenu sebezničení do vzdušného souboje s Youngem, a dostal pořádně naloženo. Na hřiště už spěchá lékařský tým, za potřetí bude rozhodně ošetření.
  • Do konce duelu zbývá deset minut, Emil Krafth už je po ošetření na nohou, Švédové mezitím kombinují a rozhodně nemají na co čekat, teď už musejí všechny své zbytky sil vrhnout směrem vpřed.
  • Claesson hledal dalším z mnoha centrů v dnešním zápase Berga, ten se ale k zakončení nedostal, Pickford byl u balónu dříve. Útočník Tre Kronor navíc celou situaci dohrál a brankáře Albionu zasáhl loktem, což se nelíbilo hlavně obráncům.
  • Do útoku se ale vydala opět Anglie a byl to Lingard, kdo se dostal ke střele, ta však byla zblokována. Záložník Manchesteru United si však balón doběhl, má jej na kopačce a šetří cenné vteřinky.
  • Míč nakonec předal Trippierovi, který na jeho práci navázal a navíc na Augustinssonovi vybojoval hodně cenný faul. Albion má zajímavou standardní situaci z pravé strany.
  • Nakonec centroval sám faulovaný Kieran Trippier, ale pas mu nevyšel podle představ, na přetažený balón nedosáhl ani Lingard, ani dobíhající Maguire.
  • Střídání
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Jordan Henderson, přichází Eric Dier.
  • Střídání
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Emil Krafth, přichází Pontus Jansson.
  • Anglie hraje závěr neskutečně zkušeně, u pravé lajny znovu vybojovala přímý kop a bude mít další šanci k ohrožení branky.
  • Opět to byl Trippier, ale znovu byl jeho centr odvrácen. Pokračovat v akci mohl Maguire, ale ani se do dalšího zakončení nedostal.
  • Žlutá karta
    A právě Maguire se poté stal prvním potrestaným hráčem duelu, když k zemi poslal Guidetti. Tomu se zákrok hodně nelíbil, což dal jasně najevo. Harry Maguire tak jako tak zapisuje žlutou kartu.
  • Žlutá karta
    Protesty nakonec pokračovaly, a tak žlutou kartou za své řeči a výlevy dostal také střídající John Guidetti.
  • Sterling se uvolnil na levé straně vápna, kde hledal Delpha, tomu ale míč lehce utekl. Poté si oba kluboví spoluhráči dávali tak dlouho přednost, až jim balón unikl do autu.
  • Tak ještě jedna šance pro Švédy, ale z kategorie těch větších. Maguire hodně školácky na hranici vápna fauloval v souboji Granqvista a Tre Kronor mají jasnou pozici k ohrožení branky v podobě přímého kopu.
  • K míči se postavil Ludwig Augustinsson, ale na tento přímý kop by nejraději zapomněl, protože jej poslal levačkou hodně vysoko nad branku, a tak jsou i poslední šance Švédů pryč.
  • Střídání
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Raheem Sterling, přichází Marcus Rashford.
  • Nastavuje se pět minut. Angličany dělí od postupu už jen pár minutek.
  • Aktivně hrající Berg, který mohl hned zkraje druhé půle vyrovnat, byl polapen v ofsajdu, a tak ohrožením branky neskončí ani další akce Švédů.
  • Na druhé straně naopak Kane prodloužil hlavou dlouhý nakopávaný balón do běhu Rashfordovi, jenže ten mu nakonec běžecky nestačil, a zachytil jej až za brankovou čárou.
  • Žlutá karta
    Ještě jeden karetní trest pro švédského hráče, Larsson zcela zbytečně fauloval Kanea a i on si odnese ze zápasu žlutou kartu.
  • Švédové jsou ještě na polovině soupeře, ale jejich útok už je hodně v křeči, a Angličané začínají slavit. Po 28 letech se probojují do semifinále MS ve fotbale.
  • Konec zápasu.
  • Je konec! Na ochozech i na trávníku probíhají velké anglické oslavy, Albion po více než čtvrtstoletí postupuje mezi nejlepší čtyřku světového šampionátu, a mohou se těšit na boje o medaile.

    Ve čtvrtfinále se Švédskem byli jasně lepší, do vedení se dostali po půlhodině hry po přesné hlavičce Harryho Maguirea. Ve druhé půli podržel Angličany nejprve Pickford proti zakončení Berga, a po hodině hry zdvojnásobil náskok Albionu Dele Alli, jenž hlavou nasměroval míč pod břevno. Pickford poté ze svého arsenalu vytáhl další dva skvělé zákroky proti Claessonovi a Bergovi, a udržel nakonec své první čisté konto na turnaji.

    Angličané mohou poprávu slavit, do semifinále pronikli velmi snadno, ale hlavně naprosto zaslouženě. V boji o finále si ve středu zahrají s lepším z dvojice Rusko/Chorvatsko.
  • Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 3:4. Rohy: 1:6. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 10:7.
  • Ode mne je to pro dnešek vše, a tak vám přeji pěkný zbytek sobotního odpoledne. U sledování dalších online přenosů na počtenou. Loučí se s vámi Daniel Kinc.