Mistrovství světa ve fotbale 2018 - online přenos Francie - Chorvatsko, 15. července 2018 17:00, Lužniki (Moskva)

Francie

Chorvatsko

4 : 2

(2:1)

  • Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
  • Krásný nedělní podvečer, vítám všechny příznivce fotbalu u sledování online přenosu z finálového duelu mistrovství světa! Dvaatřicet národních týmů bojovalo na závěrečném turnaji v Rusku déle než měsíc, dnes jsou ve hře o světový trůn poslední dva. Odhodlaní Chorvati se budou pokoušet zapsat do fotbalové historie prvním titulem, proti však bude rozjetá francouzská mašina, která chce potvrdit svou sílu i v samotném finále. Rozhodne se po devadesáti minutách, nebo bude potřeba prodloužení či dokonce pokutové kopy? Souboj o zlato startuje v moskevských Lužnikách v 17:00!
  • Trofej pro vítěze mistrovství světa

    Před historicky prvním mistrovstvím světa v roce 1930 nechal zhotovit sošku bohyně Níké tehdejší šéf FIFA Jules Rimet, po kterém byla trofej také do roku 1970 pojmenována. Jako první zvedl prestižní cenu nad hlavu kapitán uruguayského národního týmu José Nasazzi. Od šampionátu v roce 1974 už se uděluje vítězům „Nová trofej“, tak jak ji známe v současnosti. Trofej vážící přes 6 kilogramů s výškou 36 centimetrů je vyrobena z osmnáctikarátového zlata a malachitu. Úřadující mistr si putovní pohár užije tři roky, poté se vrací organizaci FIFA a šampion získává repliku z pozlaceného bronzu.
  • Lužniki

    Stadion byl na břehu řeky Moskvy otevřen již v roce 1956. Od té doby byl třikrát rekonstruován, naposledy právě před šampionátem, kdy bylo vynaloženo za vylepšení multifunkční arény 350 milionů eur.

    V aréně, která do roku 1992 nesla název Central Lenin Stadium, se uskutečnilo mnoho prestižních akcí. V roce 1980 se zde zahajovaly i ukončovaly letní olympijské hry, z fotbalových akcí finále Ligy mistrů v roce 2008, kdy v anglickém souboji přemohl Manchester United londýnskou Chelsea i s Petrem Čechem v penaltovém rozstřelu. Lužniki si pro svůj koncert vybraly největší hudební hvězdy v čele s Michaelem Jacksonem, The Rolling Stones, Madonny nebo U2.

    Trávník na stadionu s kapacitou pro mistrovství světa 78011 míst a ležícím téměř ve středu ruské metropole by už nemusel být v takové kondici. V průběhu mistrovství se zde odehrálo již šest utkání, finále bude tím sedmým. Oba finalisté už mají v Lužnikách za sebou jeden zápas. Francouzi zde s Dánskem uhráli v základní skupině bezbrankovou remízu, o poznání čerstvější zkušenost mají s moskevským stadionem Chorvati, kteří zde před čtyřmi dny vybojovali postup do finále přes Anglii.
  • Souboj trenérů

    Devětačtyřicetiletý Didier Deschamps prožil fantastickou hráčskou kariéru. V roli defenzivního záložníka vyhrál co se dalo. S Marseille i Juventusem došel až na vrchol Ligy mistrů. Při ročním působení v Chelsea dokázal dovést londýnský celek k zisku prestižního FA Cupu. Reprezentaci Francie dovedl jako kapitán v roce 1998 k titulu mistrů světa, o dva roky později také ke zlatu z mistrovství Evropy. Ihned po ukončení aktivní kariéry se vrhl na trénování a i v něm je extrémně úspěšný. Podceňované Monako dovedl v roce 2004 až do finále Ligy mistrů, na lavičce Marseille následně vyhrál francouzskou ligu a tři domácí poháry. V roce 2012 se přesunul k národnímu týmu a i s ním došel až do finále domácího evropského šampionátu.

    Deschamps se může stát teprve třetím mužem, který ovládne mistrovství světa jako hráč i trenér. V roce 1970 jako první dosáhl této mety Brazilec Mário Zagallo, o dvacet let později ho dokázal napodobit legendární Franz Beckenbauer.

    Aktuální trenér Chorvatska Zlatko Dalić se nemůže svému dnešnímu sokovi rovnat v úspěších hráčských ani trenérských. Za svou sedmnáctiletou hráčskou kariéru se Dalić z Balkánu do prestižnější ligy nedostal, největším týmem, kde bývalý záložník hrával je Hajduk Split. Trénovat začal v chorvatském Varaždinu, následovala také sedmiletá štace u týmů ze Saúdské Arábie a nakonec v roce 2017 převzal chorvatskou reprezentaci po Ante Čačićovi.
  • Cesta Chorvatska do finále

    Základní skupina D
    Parta kolem dvou hvězdných záložníků zahájila svou pouť historickým turnajem třemi zápasy v základní skupině D. Úvod se Chorvatům proti Nigérii nevyvedl podle představ. Africký celek však potopil vlastní gól Eteba. Ve druhé půli jistil vítězství favorizovaného týmuu proměněnou penaltou Luka Modrić. Skvělým výkonem se svěřenci Zlatko Daliće prezentovali proti Argentině. Chorvati zcela vynulovali největší hvězdu soupeře Lionela Messi, sami naopak třikrát udeřili. Caballerovu obrovskou chybu potrestal Ante Rebić pohotovým volejem. Deset minut před koncem našel Luka Modrić dělovkou místo u pravé tyče a bylo rozhodnuto. Vše ještě jistil třetím zásahem v nastaveném času Ivan Rakitić. Chorvatský tým měl před duelem s Islandem zajištěný postup a tak mohl trenér sáhnout i po hráčích, kteří tradičně čekají na šanci na lavičce náhradníků. V základní sestavě začali z opor pouze Modrić s Perišićem. A právě útočník Interu Milán Ivan Perišić byl rozdílovým hráčem zápasu, když v devadesáté minutě zajistil Chorvatsku další tři body trefou na 2:1.

    Osmifinále
    Hned v osmifinále proti Dánsku museli Chorvati do penalt. Na zásah Jorgensena z první minuty zareagoval Mario Mandžukić. Následně se ale oba týmy zatáhly do defenzivy, ve třicetiminutovém prodloužení mohl rozhodnout Luka Modrić, ale jeho penaltu zlikvidoval Kasper Schmeichel. Dánský brankář už ale tolik štěstí v následném rozstřelu neměl. Naopak Danijel Subašić zazářil! Podařilo se mu vykolejit hned tři střelce soupeře, za Chorvaty se prosadili postupně Kramarić, Modrić a na samý závěr také Rakitić.

    Čtvrtfinále
    Ani čtvrtfinále se neobešlo z pohledu Chorvatska o pořádné drama. Proti domácímu Rusku museli dotahovat po gólu Čeryševa, ještě do poločasové pauzy ale stačil srovnat krok Andrej Kramarić. Do konce základní hrací doby již branky k vidění nebyla a tak se muselo do prodloužení. V něm sice poslal Dalićovu družinu do vedení Domagoj Vida, ale pět minut před koncem rozjásal naplněný stadion Mário Fernandes. Subašić tentokrát lapil dva pokutové kopy, proti brankáři Monaka se neprosadil Smolov ani vyrovnávající Fernandes. Jako mazák si naopak vedl Ivan Rakitić, který i podruhé dokázal rozhodnout penaltový rozstřel.

    Semifinále
    V semifinále čekala na chorvatský národní tým těžká zkouška. Odhodlané Angličany nakopla brzká branka z páté minuty Kierana Trripiera z volného přímého kopu. Nepovedený začátek se povedlo Chorvatům stejně jako s Dánskem a Ruskem ustát "pouze" s jednou brankou v síti. Postupem času se více a více dostával do hry Luka Modrić a bylo to znát na celém obrazu duelu. Těsně po hodině utkání si ale parádně naběhl na prudký centr Ivan Perišić, kterému se podařilo předskočit dva obránce Anglie a hlavou usměrnil míč za Pickfordova záda. Od té doby se hrálo už jen na branku anglického týmu. Chorvati již zvyklí na prodloužení dokázali soupeře zatlačit. Rozhodující postupový gól si připsal znovu po zaváhání obrany Mario Mandžukić.
  • Nominace Chorvatska

    Brankáři: Danijel Subašić (Monako/FRA), Lovre Kalinić (Gent/BEL), Dominik Livaković (Dinamo Záhřeb/HVR)

    Obránci: Verdan Ćorluka (Lokomotiv Moskva/RUS), Domagoj Vida (Besiktas/TUR), Ivan Strinić (Sampdoria/ITA), Dejan Lovren (Liverpool/ENG), Šime Vrsaljko (Atlético Madrid/ESP), Josip Pivarić (Dynamo Kyjev/UKR), Tin Jedvaj (Leverkusen/GER), Duje Ćaleta-Car (Salzburg/AUT)

    Záložníci: Luka Modrić (Real Madrid/ESP), Ivan Rakitić (Barcelona/ESP), Mateo Kovačić (Real Madrid/ESP), Milan Badelj (Fiorentina/ITA), Marcelo Brozović (Inter Milán/ITA), Filip Bradarić (Rijeka/HVR)

    Útočníci: Mario Mandžukić (Juventus/ITA), Ivan Perišić (Inter Milán/ITA), Andrej Kramarić (Hoffenheim/GER), Marko Pjaca (Schalke/GER), Ante Rebić (Frankfurt/GER)
  • Chorvatsko

    Pro Chorvaty je světový šampionát v Rusku teprve pátý v historii samostatného státu. Do letošního turnaje dosáhli největšího úspěchu hned při své premiéře v roce 1998, kdy si tým okolo kapitána Zvonimira Bobana a útočníka Davora Šukera odvezl z Francie bronz! Před čtyřmi lety se v Brazílii příliš Chorvatům nevedlo. V základní skupině A prohráli s domácím výběrem i reprezentací Mexika a ani vítězství 4:0 nad Kamerunem k postupu do play-off nepomohlo.

    Na mistrovství světa 2018 se chorvatská reprezentace probojovala až z dodatečné baráže, kdy v domácím zápase jasně porazila Řecko 4:1, v odvetě na půdě soupeře už stačila i bezbranková remíza. V kvalifikační skupině I byl celek trenéra Zlatko Daliče favoritem, po první polovině jasně vedl, ale po ztrátách na Islandu i v Turecku skončili Chorvati až za překvapivým vítězem ze severu.

    Jednapadesátiletý trenér Zlatko Dalić se na mistrovství světa spoléhá především na duo špílmachrů Luku Modriće z Realu Madrid a Ivana Rakitiće z Barcelony. Před monackým brankářem Danijelem Subašičem nastupuje tradičně čtyřčlenná obranná linie ve složení Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić. Na hrotu útoku sází chorvatský trenér na Maria Mandžukiće z Juventusu, který se na šampionátu prosadil sice jen dvakrát, ale především branka z prodloužení semifinálového duelu proti Anglii byla extrémně důležitá. Hodně může být na sebe naštvaný útočník AC Milán Nikola Kalinić, který odmítl nastoupit na závěrečné minuty do zápasu s Nigérií a byl z týmů vyloučen po zbytek turnaje, Chorvatsko tak má k dispozici pro finálový duel 22 hráčů.

    Před šampionátem odehrála chorvatská reprezentace jen dva přípravné duely. Se silným výběrem Brazílie podlehli Chorvati po brankách Neymara a Firmina 0:2. Ani generálka proti Senegalu nebyla optimální. Africký celek šel po pauze do vedení, ale po gólech Perišiće a Kramariće nakonec zvítězil tým Zlatka Daliće 2:1.
  • Cesta Francie do finále

    Základní skupina C
    Les Bleus vstoupili do turnaje nepřesvědčivým výkonem proti Austrálii. Do vedení sice Francouze dostal proměněnou penaltou Antoine Griezmann. O čtyři minuty později ale srovnal australský kapitán Mile Jedinak. O vítězství Deschapsovy družiny rozhodla deset minut před koncem vlastní branka Behiche. Ani druhý zápas nezastihl francouzskou reprezentaci v nejlepší formě. Proti Peru se museli Evropané téměř po celou dobu bránit, ale nakonec udrželi nejtěsnější možné vedení 1:0, když se prosadil ještě v prvním poločase Kylian Mbappé. Před závěrečným duelem s Dánskem už měli Francouzi postup do vyřazovací části zajištěn. S výrazně obměněnou sestavou a nepříliš povedeném výkonu se po bezbrankové remíze radovali z postupu oba týmy.

    Osmifinále
    Jako vítězové skupiny C poměřili Francouzi síly v osmifinále s týmem Argentiny. Jakoby výběr Didiera Deschampse přepnul na vítězný mód, po chabých výkonech ze základní skupiny předvedl téměř dokonalý zápas. Na Griezmannovu proměněnou penaltu dokázal ještě do poločasu zareagovat parádní střelou Ángel Di María. Ve druhém dějství se rozjela ta pravá ofenzivní show. Tři minuty po přestávce poslal Messiho partu do vedení Mercado. Francouzská mašina však třemi góly skvěle otočila průběh osmifinále ve svůj prospěch. Jihoameričanům již nepomohla ani Agüerova branka z nastavení.

    Čtvrtfinále
    To čtvrtfinálový souboj s Uruguayí byl zcela v režii evropského týmu. Místo vykartovaného Blaise Matuidiho zařadil Didier Deschamps do základní sestavy Corentina Tolissa z Bayernu Mnichov. Tým kapitána Huga Llorise poslal do vedení Varane, na něj dokázal po hodině hry navázat také Griezmann, který vytěžil pojišťovací gól z minely brankáře soupeře Muslery a Uruguayci bez své zraněné hvězdy Edinsona Cavani už se na zvrat nezmohli.

    Semifinále
    Postup do finále si Les Bleus zajistili vítězstvím nad Belgií. Vynikající generace v čele s Edenem Hazardem a Kevinem De Bruynem zůstala za očekáváním. Francie se dostala v 51. minutě do vedení po hlavičce Samuela Umtitiho a to jí stačilo. Belgičané se vůbec k závěrečnému tlaku neprobojovali.
  • Nominace Francie

    Brankáři: Hugo Lloris (Tottenham/ENG), Steve Mandanda (Marseille/FRA), Alphonse Areola (Paris Saint-Germain/FRA)

    Obránci: Benjamin Pavard (Stuttgart/GER), Presnel Kimpembe (Paris Saint-Germain/FRA), Raphaël Varane (Real Madrid/ESP), Samuel Umtiti (Barcelona/ESP), Adil Rami (Marseille/FRA), Djibril Sidibé (Monako/FRA), Lucas Hernández (Atlético Madrid/ESP), Benjamin Mendy (Manchester City/ENG)

    Záložníci: Paul Pogba (Manchester United/ENG), Corentin Tolisso (Bayern Mnichov/GER), N'Golo Kanté (Chelsea/ENG), Blaise Matuidi (Juventus/ITA), Steven Nzonzi (Sevilla/ESP)

    Útočníci: Antoine Griezmann (Atlético Madrid/ESP), Thomas Lemar (Monako/FRA), Olivier Giroud (Chelsea/ENG), Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain/FRA), Ousmane Dembélé (Barcelona/ESP), Nabil Fekir (Lyon/FRA), Florian Thauvin (Marseille/FRA)
  • Francie

    Francouzská reprezentace je na světovém šampionátu již popatnácté. Ze světového titulu se radovala ale jen jednou! Na domácím turnaji v roce 1998 si hvězdný tým v čele s kapitánem a nynějším trenérem Francie Didierem Deschampsem poradil ve finálovém střetnutí s Brazílií 3:0, když se hned o dvě branky postaral další z legendárních fotbalistů a to Zinedine Zidane. Od té doby mají dnes druhou šanci uspět ve finále. Ve finálovém duel v roce 2006 totiž podlehli v přímém boji o světový titul až po penaltách Itálii. Čtvrtfinálovou porážku 0:1 z před čtyř let od pozdějších vítězů z Německa prožila řada opor v čele s brankářem Llorisem.

    Na mistrovství světa se Francouzi probojovali z kvalifikační skupiny A, kde si v konkurenci Švédska, Nizozemska, nebo Bulharska zajistili první místo s jedinou porážkou na trávníku švédského národního týmu.

    Letos do Ruska přivezl trenér Deschamps velmi mladou sestavu. S průměrem šestadvaceti let je na mistrovství světa druhá nejmladší hned za hráči Nigérie. I přes nízký věk potvrdili francouzští hráči, že už před mistrovstvím patřili k největším favoritům na zlato. Didier Deschamps si může vybírat koho postaví k zápasům do základní sestavy, především v útoku má Francie velký přetlak. Antoine Griezmann, Olivier Giroud, nebo Kylian Mbappé patří ke světové špičce a to se ještě do nominace nevešla další velká jména – Benzema, Payet, Martial, Lacazette a další. V obraně Deschaps staví osvědčenou čtyřku Pavard, Varane, Umtiti, Hernández, která je nejednom spolehlivá směrem dozadu, ale také překvapivě produktivní. Na mistrovství se totiž gólově prosadili hned tři ze zmiňované čtveřice obránců. Velmi důležitým článkem týmu je také defenzivní záložník Chelsea N'Golo Kanté, který odvádí práci ve středu pole.

    V přípravných zápasech si Francouzi nejprve poradili 2:0 s Irskem, následně také s Itálií 3:1, když se o branky v síti soupeře postarali Umtiti, Griezmann a Dembélé. Generálka proti USA ale francouzskému týmu nevyšla úplně podle představ. Evropský celek byl téměř celý zápas v tlaku, ale po brance Greena z koncem prvního poločasu srovnával stav na konečných 1:1 až Kylian Mbappé.
  • Rozhodčí

    Vedením finálového zápasu byl pověřen třiačtyřicetiletý Argentinec Néstor Fabián Pitana. Jako asistenti mu budou za postranními čárami pomáhat krajané Hernán Maidana a Juan Pablo Belatti. Čtvrtý rozhodčím je poté zkušený Björn Kuipers z Nizozemska.

    Néstor Pitana má za sebou na letošním mistrovství světa již čtyři duely. Byl u zahajovacího zápasu Ruska se Saúdskou Arábií, jako hlavní rozhodčí byl také u zápasů dnešních finalistů. Osmifinále Chorvatska s Dánskem rozhodovaly až pokutové kopy, to čtvrtfinálový postup Francie nad Uruguayci byl zpečetěn již po devadesáti minutách.

    Čtvrtfinálový duel Francouzů řídil Pitana už před čtyřmi lety na šampionátu v Brazílii, kde se z postupu radovalo později zlaté Německo.

    Z moskevské centrály bude utkání sledovat také čtveřice videorozhodčích v čele s Italem Massimiliano Irratim.
  • Individuální statistiky mistrovství světa 2018

    Nejlepší střelci
    1. Harry Kane (Anglie) – 6
    2. Romelu Lukaku (Belgie) – 4
    3. Denis Čeryšev (Rusko) – 4
    ...
    6. Antoine Griezmann (Francie) – 3
    11. Kylian Mbappé (Francie) – 3
    17. Mario Mandžukić (Chorvatsko) – 2
    18. Ivan Perišić (Chorvatsko) – 2
    19. Luka Modrić (Chorvatsko) – 2

    Nejvíce zásahů
    1. Thibaut Courtois (Belgie) – 27
    2. Guillermo Ochoa (Mexiko) – 25
    3. Kasper Schmeichel (Dánsko) – 21
    ...
    8. Danijel Subašić (Chorvatsko) – 12
    12. Hugo Lloris (Francie) – 11
    25. Lovre Kalinić (Chorvatsko) – 5
    38. Steve Mandanda (Francie) – 1

    Nejvíce střel
    1. Neymar (Brazílie) – 27
    2. Philippe Coutinho (Brazílie) – 22
    3. Cristiano Ronaldo (Portugalsko) – 21
    ...
    4. Ivan Perišić (Chorvatsko) – 20
    5. Antoine Griezmann (Francie) – 19
    14. Ivan Rakitić (Chorvatsko) – 14
    18. Olivier Giroud (Francie) – 14
  • Úvodní sestavy:

    Francie: Lloris (C) – Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernández – P. Pogba, Kanté – Mbappé, Griezmann, Matuidi – Giroud.
    Náhradníci: Aréola, Mandanda – Kimpembe, Mendy, Rami, Sidibé, N'Zonzi, Tolisso, O. Dembèlé, Fékir, Lemar, Thauvin.

    Chorvatsko: Subašić – Vrsaljko, Lovren, D. Vida, Strinić – Rakitić, Brozović – Rebić, Modrić (C), Perišić – Mandžukić.
    Náhradníci: L. Kalinić, Livaković – Ćaleta-Car, Ćorluka, Jedvaj, Pivarić, Badelj, Bradarić, Kovačić, Kramarić, Pjaca.

    Rozhodčí: Néstor Pitana – Hernán Maidana, Juan Pablo Belatti (všichni Argentina).
  • Ani jeden z trenérů složením základní sestavy nepřekvapil. Od úvodní minuty nastupují osvědčené opory. S kapitánskou páskou vedou týmy do boje o zlato vůbec ti nezkušenější. Brankář Francie Hugo Lloris nastoupil za národní tým již 103-krát, na druhé straně Luka Modrić má startů v dresu Chorvatska ještě o devět více.

    Po semifinále se spekulovalo o zdravotním stavu Ivana Perišiće, ale i ofenzivní fotbalista Interu Milán nastupuje hned od začátku.
  • Ještě před samotným vyvrcholením letošního mistrovství světa je na programu show ruského režiséra Felixe Michajlova. O oficiální píseň šampionátu "Live it up" se postarají Will Smith, Nicky Jam a kosovská zpěvačka Era Istrefiová.
  • Philipp Lahm přinesl jako kapitán vítězného týmu z před čtyř let trofej pro vítěze na hrací plochu.
  • Třiačtyřicetiletý Argentinec Néstor Pitana v roli hlavní rozhodčího souboje o zlato již přivádí obě úvodní jedenáctky na hrací plochu. Před úvodním výkopem finálového duelu historicky 21. mistrovství světa jsou na programu také hymny Francie a Chorvatska.
  • V prezidentské lóži nechybí ani oba hlavní představitelé finálových zemí, prezident Francie Emmanuele Macron a prezidentka Chorvatska Kolinda Grabarová Kitarovićová.
  • Důležité
    Vše je připraveno! Životní zápas pro všechny zúčastněné může za několik málo okamžiků začít!
  • Utkání právě začalo.
  • O úvodní rozehrávku se postaral útočník Chorvatska Mario Mandžukić. Giroud rychle vystartoval proti balonu a do rozehrávky se tak musel zapojit také Subašić.
  • Domagoj Vida si vyměnil balon s Lovrenem, následně přišla kolmice na útočnou polovinu na Rebiće, který ale svou pozici proti Pogbovi neudržel a do útoku tak mohou jít také Francouzi.
  • Umtiti si dovolil kličku jako poslední v obraně proti Modrićovi. Kapitán Chorvatska ale na balon nedosáhl, navíc zasáhl obránce soupeře. Umtiti ustál první situaci.
  • Strinićův nákop našel Mandžukiće, který hlavou poslal balon na Rebiće. Hernández měl následně velké štěstí, že byl odpískán faul na jeho osobu, jinak už by se Modrić hnal do otevřené obrany.
  • Ivan Strinić vhodil míč zpoza postranní lajny až do pokutového území Francie. V něm ale vládl Varane, který se dotkl míče vůbec poprvé v zápase. Chorvati však zůstávají v držení balonu ve středu trávníku.
  • Rebić spolupracoval na pravém kraji s Vrsaljkem. Nakonec se dostal k centru do vápna právě krajní obránce Atlética Madrid, ale v šestnáctce před Mandžukićem dokázal odhlavičkovat Samuel Umtiti.
  • Samuel Umtiti až příliš dlouho otálel s rozehrávkou, toho využil napadající Mandžukić, ale znovu je pískán faul chorvatského hráče. Francouzi riskují v úvodu zápasu.
  • Tentokrát se faulem provinil na útočné polovině také Kanté. Chorvati mohou zahájit postupnou akci z klidové pozice.
  • Další Strinićova rozehrávka na levé straně, po spolupráci s Rakitićem se dostal dokonce do vápna, ale před ním dokázal skluzem odpravit balon alespoň na rohový kop Benjamin Pavard.
  • K rozehrávce rohového kopu se postavil tradičně Luka Modrić. Ještě před Llorisem dokázal odhlavičkovat balon do bezpečí Umtiti. Chorvati ještě zůstali na útočné polovině, ale po nepřesné přihrávce musel faulovat Rebić.
  • Úvodní desetiminutovky výraznější vzrušení nepřinesla. Finálové utkání začíná velmi zvolna. Především Francouzi nikam nespěchají.
  • Kanté chyboval při rozehrávce a toho využili k zisku Rakitić s Brozovićem. Na levé straně už byl opět rozběhnutý Strinić, ale ani tentokrát nedokázal dokonale zakroutit balon do šestnáctky na Mandžukiće.
  • Brozović předal míč Rakitićovi. Následně přišla parádní přihrávka vzduchem na rozběhnutého Perišiće, ale ofenzivního fotbalistu Interu Milán zradilo v nebezpečnou chvíli zpracování.
  • Varane si vyměnil balon se spoluhráčem na stoperské dvojici Umtitim. Vatreni však dokázali aktivním přístupem k rozehrávajícím hráčům donutit ke hře také Llorise.
  • Umtiti hledal dlouhým pasem Girouda. Ten se sice dostal před Vidu, ale balon už si stáhnout pro sebe nedokázal. Chorvatsko může znovu rozehrávat od vlastní branky.
  • Ani balkánskému týmu se nedaří přechod do útoku. Vrsajlko zkoušel přihrát po postranní čáře na Rebiće, ale balon odskočil až za brankovou lajnu blízko rohového praporku.
  • Luka Modrić zatím není v úvodu zápasu tolik vidět. Teď si vzal míč pro sebe, ale hlavní rozhodčí odpískal po tom, co se skácel Perišić k zemi po kontaktu s Hernándezem.
  • Mbappé si šel pro balon téměř až k vlastním obráncům. Naháněn Rebićem ale musel odevzdat Varanemu. Po několika soubojích se zjevil v nadějné pozici právě devatenáctiletý mladík PSG, ale jeho průnik do vápna skončil nepřesným přízemním pasem.
  • Gól
    Francie právě vstřelila branku!
    Tak to je nešťastný vstup do zápasu pro Chorvaty. Brozović fauloval Griezmanna na třiceti metrech od branky Chorvatska. Právě útočník Atlética Madrid se postavil k rozehrávce. Parádním centrem hledal Varana, který ale míč nezasáhl, nešťastným dotekem poslal hlavičku do vlastní sítě MARIO MANDŽUKIĆ.
  • Ihned po rozehrávce se chorvatský tým hnal za vyrovnáním, ale Kanté fauloval na pravé straně Modriće. Standardní situaci tak budou mít k dispozici také Chorvati.
  • Právě špílmachr Real Madrid našel parádním pasem do vápna Domagoje Vidu, který ale hlavou poslal balon pouze nad branku Huga Llorise.
  • V silném lijáku je pískán ofsajd. Olivier Giroud se už už hnal na Subašiće, ale nakonec musel balon odevzdat soupeřům.
  • Kylian Mbappé se dostal do obávaného rychlého náběhu. Tentokrát ho však dokázal zcela vymazat sebevědomím skluzem Vida.
  • Dalším centrem do vápna se prezentoval Modrić. Před šestnáctkou popadalo několik hráčů, ale hra pokračovala. Lloris dokázal vyboxovat balon mimo pokutové území. Nakonec pálil Mandžukić z prvního doteku vysoko nad.
  • Šime Vrsaljko vhodil míč do hry zpoza postranní lajny. Brozović měl následně s Vidou potíže s napadajícím Giroudem, ale nakonec se bránícím hráčům Chorvatska vše vyřešit konstruktivně.
  • Francouzům zatím průběh finále maximálně vyhovuje. Před střed trávníku nepouštějí soupeře do rychlých přechodů do útoku, navíc sami ze standardní situace udeřili.
  • Žlutá karta
    Mbappé spolupracoval s Pavardem, ale akce byla neúspěšná. Do protiútoku se řítil Perišić a na poslední chvíli musel faulovat Kanté. Defenzivní záložník Francie je prvním potrestaným hráčem zápasu.
  • Gól
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Vedení Francie trvalo pouze deset minut! Luka Modrić centroval po faulu Kantého na zadní tyč, odkud ještě vracel míč do ohně Rebić. Vida vyhrál souboj a balon se dostal na nohu IVANA PERIŠIĆE, který parádní střelou levou nohou nedal Llorisovi šanci.
  • Francie se mohl hnát do útoku, ale Mbappé byl po přiťuknutí Pavarda vystaven do ofsajdového postavení.
  • Chorvatsko znovu kontroluje hru ve středu pole. Modrićova přihrávka na Vrsaljka však nebyla z nejpřesnějších. Nakonec se balon po odkopu Hernándeze dostal až k Subašićovi.
  • Perišić je po vyrovnávací brance při chuti. Z téměř ztracené pozice dokázal ještě soupeře pořádně prohnat. Hernández navíc následně schytal nepříjemný náraz.
  • Pogba se nedostává příliš do hry. Tentokrát sice vyhrál hlavičkový souboj s Vrsaljkem, ale míč se od záložníka Manchesteru United odrazil pouze za postranní lajnu.
  • Důležité
    Domagoj Vida zaváhal při obranné hlavičce a Francie tak měla možnost poslat míč do šestnáctky od rohového praporku. Griezmannova pobídka na první tyč našla Matuidiho. Ten však mířil vedle i s přispěním ruky Perišiće.
  • Důležité
    Argentinský rozhodčí Néstor Pitana ještě zkoumal celou situaci na videu. A nakonec ukazuje na penaltový bod. Francie může jít znovu do vedení!
  • Gól
    Francie právě vstřelila branku!
    Francie jde podruhé ve finále do vedení! Míč si postavil na značku pokutového kopu ANTOINE GRIEZMANN. Ofenzivní fotbalista Atlética Madrid s přehledem zakončil svou neomylnou levačkou k levé tyči. Subašić padal na opačnou stranu.
  • Chorvati jsou v podobné pozici jako před malým momentem, musí opět dotahovat. Strinić centroval do vápna, ale trojice útočníků v šestnáctce neuspěla proti Varanovi.
  • Žlutá karta
    Lucas Hernández musel zastavovat rozběhnutého Rebiće jen za cenu žluté karty. Další potrestaný hráč francouzského celku.
  • Chorvatskému týmu se dařilo kombinovat ve středu pole. Do zdlouhavé spolupráce vložil kopačku právě potrestaný Hernández, od kterého se balon odrazil za postranní čáru.
  • Tentokrát to byl čistý zákrok Kantého, který nabral Rakitiće. Na druhou stranu mohl pádit Mbappé, ale přihrávka kolem něj jen proletěla k Vidovi.
  • Minutu před pauzou centroval do pokutového území kdo jiný než Modrić. Po nepřesné hlavičce Pavarda mohl pálit z voleje Perišić, ale ten před sebou trefil pouze skvěle postaveného Pogbu.
  • Další zmatky před Llorisem byly po rohovém kopu Modriće. Lorven se netrefil ideálně do balonu, následně se skácel na trávník Umititi, který musí být dokonce ošetřen.
  • Důležité
    Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločase tři minuty.
  • Samuel Umtiti nebyl k dispozici pro další rozehrávku od rohového čtvrtkruhu. Domagoj Vida si naskočil na Modrićum pas, ale hlavou poslal balon pouze vedle vzdálenější tyče.
  • Umtiti je zpět ve hře a rychle musel řešit situaci po průnikové přihrávce Rakitiće. Nakonec se ale Rebić k balonu nedostal a Hugo Lloris s přehledem sebral balon ze země.
  • Lloris tentokrát zaváhal při centru Vrsaljka. Do malého pokutového území se hnal Mandžukić, ale míč těsně netrefil. Velká klika pro francouzského brankáře.
  • První poločas skončil.
  • První poločas finálového utkání mistrovství světa nabídl strhující podívanou. Po prvním dějství vedou Francouzi nad Chorvatskem 2:1.

    Úvodní minuty sice příliš fotbalové krásy nepřinesly, ale vše odstartovala první branka! Griezmann zahrával standardní situaci ze třiceti metrů, Varane sice na balon nedosáhl, ale smolně pro Chorvaty si ho srazil do vlastní sítě Mario Mandžukić. Vedení Les Bleus však trvalo pouze deset minut. Také Chorvatům vyšla situace po centru z volného přímého kopu. Po Vidově vyhraném hlavičkovém souboji se zjevil na hranici šestnáctky osamocen Ivan Perišić, který střelou k pravé tyči srovnal krok. Následně ale Vida zaváhal při odkopu, po kterém vznikl rohový kop. Perišić zahrál rukou po hlavičce Matuidiho a po kontrole videa byla nařízena penalta. Tu s velkým přehledem proměnil Antoine Griezmann.
  • Druhý poločas začne přibližně v 18:05.
  • Začal druhý poločas.
  • O rozehrávku druhého poločasu se postaral Antoine Griezmann. Francouzi se pokoušeli projít do útoku po pravé straně, ale hlavička záložníka Manchesteru United nebyla z nejpřesnějších.
  • Také Chorvati se pokusili o první akce ve druhé půli. Rebić si výtečně naběhl na pravé straně, ale jeho pomalou pobídku sebral ze země Lloris. Na druhé straně musel zasahovat Subašić proti střele Girouda.
  • Chorvatská obrana uspala soupeře pomalou rozehrávkou. Následně ale Rakitić bleskově vysunul Rebiće, který z prvního doteku donutil Llorise vytáhnout míč nad břevno.
  • Hernández spolupracoval s Griezmannem, ale po zbytečné ztrátě se hnali do útoku Chorvati. Lloris však skvěle vyběhl proti lehce přetažené nahrávce soupeřů a zhatil nadějnou šanci.
  • Modrić a spol. zvyšují tempo zápasu. Právě kapitán Chorvatska rozehrával rohový kop na hranici vápna, míč se odrazil na třicet metrů, ale následně střela z první už šla hodně mimo.
  • Modrićovi nechali o něco více prostoru, toho málem využil Perišič, který však byl o krok později než Umtiti. Kanté nemohl faulovat rozběhnutého soupeře, protože už si žlutou kartu přinesl z prvního poločasu.
  • Rebić kouzlil s míčem na pravé straně. Následně se po zaváhání Kantého zjevil u balonu Mandžukić, ale jeho rána mířila jen do obránce před sebou.
  • Na druhé straně se hnal do pokutového území Mbappé. Těsně před zakončením mu však skočil pod nohy vracející se Vida. Následně musel hlavní rozhodčí přerušit hru, protože se na trávník vyřítili čtyři fanoušci.
  • Lloris musel do tvrdého souboje. Po centru mohl hlavičkovat Mandžukić, ale nakonec je pískán faul.
  • Střídání
    Střídání v týmu Francie: ze hřiště odchází N'Golo Kanté, přichází Steven N'Zonzi.
  • Právě střídající N'Zonzi se rychle zapojil do hry ve středu pole, ale po jeho vyhraném souboji už nedokázal převzít balon v útoku Griezmann.
  • Strinić získal balon na levém kraji, následně přenesl hru až k Vrsaljkovi. Chorvati až příliš dlouho čekali s průnikem do vápna a toho využil obranným zásahem Pogba.
  • Paul Pogba je zatím ve finále zcela neviditelný. Tentokrát předal balon Pavardovi, který ale už nepřidal přihrávku na obsazeného Griezmanna.
  • Po faulu Girouda na Rakitiće se chorvatský národní tým ještě více usadil na útočné polovině. Lloris si však snadno poradil s nepřesným centrem do středu vápna.
  • I po hodině hry vedou francouzští fotbalisté ve finále mistrovství světa 2:1. Perišić byl sice v rychlém náběhu, ale centr znovu přetáhl až daleko za vzdálenější tyč.
  • Gól
    Francie právě vstřelila branku!
    Manchesterský záložník posílá Francii do dvoubrankového vedení. Po nákopu na Mbappého se hra přesunula před pokutové území Chorvatska. Griezmann poslal přihrávku míč proti noze PAULU POGBOVI, který sice na první pokus napálil soupeře před sebou. Nakonec měl Pogba ještě jednu příležitost a tu už přesnou levačkou využil.
  • Chorvaty čeká velmi těžká šichta. Za třicet minut musí dotáhnout dvoubrankovouu ztrátu proti skvěle výborně postavené obraně soupeře. Navíc Francie mohla přidat bleskově čtvrtý gól, ale ve vápně dokázala stoperská dvojice Chorvatska s problémy vyřešit všechny patálie.
  • Giroud bojoval dlouhé sekundy proti výrazně přesile. Nakonec ho po třetí hlavičce v řadě obral o míč Dejan Lovren.
  • Perišić mě na pravé straně trochu více prostoru a hned cpal míč před Llorise. Umtiti s Varanem však celou situaci přestáli bez újmy.
  • Šime Vrsaljko to také zkoušel přízemním pasem, ale na obranu Francie ne a ne vyzrát. Chorvatská záloha není tak úspěšná jako v předešlých zápasech a je to znát.
  • Gól
    Francie právě vstřelila branku!
    Francouzská nadvláda pokračuje! Hernández kouzlil s balonem na levé straně, poté ho předal na osu trávníku, kde se před vápnem pohyboval KYLIAN MBAPPÉ. Třetí nejmladší fotbalista v celé historii, který zasáhl do finálového zápasu mistrovství světa zamířil pravačkou k bližší tyči. Subašić nebude v tomto případě bez viny.
  • Po dlouhých oslavách francouzské reprezentace se do útoku dostali znovu Chorvati. Modrićova přihrávka za obranu ale Mandžukiće nenašla.
  • A Francie rozhodně nekončí ani s útočnou aktivitou. N'Zonzi spolupracoval s Pavardem, poté se do kombinace zapojil také Mbappé, který byl faulován Modrićem.
  • Gól
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Hugo Lloris dává Chorvatům obrovskou minelou šanci na obrat! Umtiti poslal svému brankáři povedenou přihrávku, Lloris chtěl kličkou obejít napadajícího MARIA MANDŽUKIĆE, ale ten jeho úmysl vystihl a prvním dotekem poslal míč do sítě.
  • Střídání
    Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Ante Rebić, přichází Andrej Kramarić.
  • Steven N'Zonzi vyhrál hlavičkový souboj ve středu pole, následně se ale srazil Brozović s Lovrenem. Po kolizi spoluhráčů raději hlavní rozhodčí přerušil hru.
  • Další tvrdý střet. Umtiti dostal loktem od Mandžukiće, který ale zůstává na trávníku o poznání déle než stoper Barcelony.
  • Střídání
    Střídání v týmu Francie: ze hřiště odchází Blaise Matuidi, přichází Corentin Tolisso.
  • Chorvatům dochází čas. Griezmann šikovně obešel Striniće, který musel odehrát jen za postranní lajnu. Francie se udržela na útočné polovině a může přidat pátou branku.
  • Hugo Lloris byl v podobné pozici jako při inkasované brance z před malé chvíle. Tentokrát si ale počínal proti napadajícímu soupeři o poznání zkušeněji.
  • Mandžukić rozběhl přesnou přihrávkou Vrsaljka. Ten se zbavil obránce, ale následný centr neměl koho najít. V šestnáctce byl totiž jen obsazený Perišić.
  • Teď to Šime Vrsaljko uspěchal. Měl na pravé straně volného spoluhráče, ale z velké dálky pálil jen hodně mimo Llorisovy branky.
  • Griezmann výborně udržel balon na levé straně, přišel mu na pomoc také Kylian Mbappé. Nakonec se odrazil míč za postranní čáru od Vrsaljka. Chorvatsko se tak ještě zdrží v obraně.
  • Vatreni sice obehrávají obranu Francie, ale do pokutového území se ne a ne dostat. Nakonec se pokusil centrovat Modrić, balon se však ještě odrazil k Rakitićovi, který pálil jen těsně za vzdálenější tyč.
  • Marcelo Brozović si narazil ve středu pole s Rakitićem, následně se rozběhl na levé straně Strinić, ale krajnímu obránci Sampdorie se postavil do cesty Benjamin Pavard.
  • Kylian Mbappé to tentokrát vzal na sebe. Nikdo ho v útoku nedoplňoval, pokusil se přejít do vápna, to se mu podařilo, ale následně po podklouznutí zůstal na trávníku.
  • Střídání
    Střídání v týmu Francie: ze hřiště odchází Olivier Giroud, přichází Nabil Fékir.
  • Střídání
    Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Ivan Strinić, přichází Marko Pjaca.
  • Chorvati už musí všechny síly vrhnout do útoku. Místo krajního obránce přišel útočník Schalke Marko Pjaca. Ten ale první průnikovou přihrávku nezpracoval.
  • Vida se dokázal při hlavičkovém souboji prosadit proti Mbappému. Následně se provinil faulem Pogba a Chorvatsko bude mít možnost rozehrát volný přímý kop.
  • K rozehrávce se postavil záložník Barcelony Ivan Rakitić. Lloris však situaci zvládl s velkým přehledem ve svém vápně. Po souboji s Mandžukićem se ocitl na trávníku Pogba.
  • Vrsaljko má stále dostatek sil na podporování útoku. Na pravém křídle ještě rozehrál na Modriće, ale ten dnes není tak kreativní jako obvykle. Vrsaljsko si nerozuměl s Pjacou a míč skončil za brankovou lajnou.
  • Dalším faulem se připomněl na trávníku Rakitić, který poslal na zem unikajícího Fékira. Francie šetří čas na útočné polovině a dokonce vyzkoušel Subašiće střelou ze střední vzdálenosti Fékir.
  • Ivan Perišić posílal míč do ohně před Huga Llorise. Před ním byli ale jen dva spoluhráči a Mandžukić, který se nemohl k hlavičce prodrat.
  • Modrićova spolupráce s Vrsaljkem nebyla přesná. Modrić si sice zaběhl za obranu, ale míč už mu spoluhráč nedokázal vrátit. Následná Rakitićova rána symbolizovala zmar Chorvatska v koncovce dnešního finále.
  • S rozbíhající se devadesátou minutou mířili do útoku francouzští ofenzivní esa. Mbappé přihrával Griezmannovi, který už proti třem protihráčům balon neudržel.
  • Důležité
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase pět minut.
  • Šime Vrsaljko zbytečně dohrál u postranní lajny střídajícího Tolissa. Hlavní rozhodčí však nechal jen vhazovat. I to ale Francouzům stačí.
  • Žlutá karta
    Pátá branka v chorvatské síti nebyla daleko. Mbappé skvěle vystihl přihrávku Modriće. Následně se ale s Pogbou nedomluvili. Vrsaljko poté sestřelil unikajícího Griezmanna a je potrestán žlutou kartou.
  • Paul Pogba byl zcela sám před Subašićem. Balon však vůbec nezasáhl, následně zachránil svůj tým od páté inkasované branky Domagoj Vida.
  • Francouzi už ví, že dnes odejdou se zlatem! Pogba se po vynikajícím obranném zákroku na Perišiće radoval s Varanem, který nebyl také daleko do celé situace.
  • Konec zápasu.
  • Francie se po dvaceti letech vrací na fotbalový trůn! Ve finálovém utkání se podařilo "Kohoutům" přehrát výtečně hrající chorvatskou reprezentaci 4:2.

    Úvodní minuty sice příliš fotbalové krásy nepřinesly, ale vše odstartovala první branka! Griezmann zahrával standardní situaci ze třiceti metrů, Varane sice na balon nedosáhl, ale smolně pro Chorvaty si ho srazil do vlastní sítě Mario Mandžukić. Vedení Les Bleus však trvalo pouze deset minut. Také Chorvatům vyšla situace po centru z volného přímého kopu. Po Vidově vyhraném hlavičkovém souboji se zjevil na hranici šestnáctky osamocen Ivan Perišić, který střelou k pravé tyči srovnal krok. Následně ale Vida zaváhal při odkopu, po kterém vznikl rohový kop. Perišić zahrál rukou po hlavičce Matuidiho a po kontrole videa byla nařízena penalta. Tu s velkým přehledem proměnil Antoine Griezmann.

    Druhou půli odstartoval do té doby neviditelný Paul Pogba. Hned o šest minut později přidal gól na 4:1 Kylian Mbappé umístěnou střelou k levé tyči. Vše zkomplikoval pro družinu Didiera Deschampse Hugo Lloris, který až příliš riskoval při rozehrávce, kličkou neobešel Maria Mandžukiće, který ještě vykřesal naději pro celek okolo kapitána Modriće. V závěru už ale Chorvatům chyběly síly na zdramatizování a pohár pro vítěze tak míří do Francie!
  • Statistiky finálového zápasu

    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 6:3.
    Střely mimo: 1:8.
    Rohy: 2:6.
    Ofsajdy: 1:1.
    Fauly: 14:13.
  • Didier Deschaps se stává teprve třetím mužem, po Brazilci Zagallovi a legendárním Němci Beckenbauerovi, který ovládl mistrovství světa jako hráč i jako trenér.
  • Nejlepším mladým hráčem a nejlepším hráčem finálového zápasu je vyhlášen Kylian Mbappé!
  • Lionela Messiho střídá na postup nejlepšího hráče mistrovství světa Luka Modrić!
  • Zlatou kopačku si se šesti góly vysloužil Harry Kane. Stejném počtem branek stačil na cennou trofej i před čtyřmi lety Jamesi Rodríguezovi.
  • Také čtveřice rozhodčích v čele s Argentincem Néstorem Pitanou si jde pro ocenění.
  • Nejlepším brankářem je vyhlášen dlouhán z Belgie Thibaut Courtois.
  • Velmi zklamaní Chorvati po tom, co se jim podařilo třikrát zvládnout v playoff dramatické zápasy, si jdou po porážce 2:4 pro stříbrné medaile. Francouzský tým doprovází soupeře potleskem, stejně jako celý moskevský stadion.
  • Medaile předává čtveřice prezidentů! Šéf FIFA Giovanni Infatino, prezident Ruska Vladimir Putin a také hlavy obou finálových zemí Emmanuele Macron a Kolinda Grabarová Kitarovićová.
  • Pro zlaté medaile si v hustém dešti míří také vítězové! Třiadvacet francouzských hrdinů s realizačním týmem.
  • Důležité
    Ta nejočekávanější chvíle je tady! Z rukou Giovanni Infantina převzal trofej pro šampiony mistrovství světa kapitán Francie Hugo Lloris.
  • To už je ze světového šampionátu v Rusku vše! S konstatováním, že Francie se po dvaceti letech vrátila na fotbalový trůn, pro Chorvaty zůstalo stříbro a bronzové medaile brala Belgie s vámi loučím a přeji příjemný zbytek nedělního večera.