Fotbal - online přenos Česko - Anglie, 11. října 2019 20:45, Sinobo Stadium, Praha

Česká republika

Anglie

2 : 1

(1:1)

  • Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
  • Hezký večer z pražského Sinobo Stadium, kde se odehraje jeden z největších fotbalových zápasů roku v Česku, neboť poprvé v éře samostatného Česka se zde představí fotbalisté Anglie.

    Jedná se o utkání v kvalifikačních bojích o postup na mistrovství Evropy, Anglie má ve skupině A výraznou převahu nad všemi ostatními účastníky, na český tým čeká souboj s Kosovem o druhé postupové místo.
  • Česko

    Zatímco mistrovství světa se Češi po rozdělení republiky zúčastnili jen jednou (2006 v Německu), tak na tom kontinentálním ještě nechyběli. Největšího úspěchu dosáhli v roce 1996 právě v Anglii, kde tým pod vedením Dušana Uhrina dokráčel až do finále, kde v prodloužení nestačil na Německo. Ve 2004 pak Karel Brückner disponoval jedním z nejsilnějších týmů na kontinentu, stopku ale vystavilo Řecko. Z dávnější historie v rámci Československa nelze opomenout slavný titul mistrů Evropy z Bělehradu v roce 1976.

    Probíhající kvalifikaci Česko rozehrálo právě proti dnešnímu soupeři na londýnském Wembley, kde Angličané hladce vyhráli 5:0 a odstartovali svoji parádní jízdu touto kvalifikací. V červnu tým Jaroslava Šilhavého dokázal vybojovat důležitých šest bodů z domácích zápasů proti Bulharsku (2:1) a Černé Hoře (3:0).

    V září Češi cestovali k dvojzápasu na Balkán, nejdříve prohráli 1:2 v Prištině s domácím Kosovem, pozici ve skupině si ale vylepšili druhou výhrou 3:0 nad Černou Horou, tentokrát v Podgorici. V tabulce tak jsou na druhém místě s náskokem jednoho bodu na třetí Kosovo.

    Trenér Šilhavý rozhodně nemůže být nadšen ze stavu současného kádru českého týmu. V obraně postrádá Nováka, Suchého, Kalase, z nominace vypadl i možný debutant Hovorka. Ze záložníků je mimo hru David Pavelka a dlouhodobě také Bořek Dočkal, v útoku sice může Šilhavý počítat s Patrikem Schickem, ten ale až v sobotu odehrál v dresu Lipska, kam zamířil na hostování z AS Řím, prvních 28 minut v této sezóně.
  • Anglie

    Angličané přijíždějí do Česka v roli čtvrtého týmu z loňského mistrovství světa a jasného favorita tohoto utkání. Však také v kvalifikacích na ME či MS od roku 2009 neprohráli už 39 zápasů v řadě!

    Na závěrečném evropském šampionátu se ale narozdíl od Česka Angličané ještě nikdy nedostali do finále. V roce 1968, dva roky po slavném titulu mistrů světa, skončili třetí, v semifinále pak zůstali i v roce 1996 na již zmíněném domácím mistrovství.

    V aktuální kvalifikaci Angličané v prvních čtyřech zápasech vstřelili neuvěřitelných 19 branek a drtí jednoho soka za druhým. Po pětibrankové výhře nad Českem zvítězili 5:1 v Černé Hoře, pak porazili 4:0 Bulharsko a v dosud posledním utkání přestříleli Kosovo v Southamptonu 5:3, když po poločasovém vedení 5:1 dovolili soupeři utkání zdramatizovat.

    Jednou z hlavních hvězd celé kvalifikace je Raheem Sterling, ofenzivní fotbalista Manchesteru City má po čtyřech kolech bilanci šesti gólů a pěti asistencí. Šest branek už stačil vstřelit i Harry Kane, ten navíc proti Kosovu neproměnil penaltu.

    Gareth Southgate disponuje takřka kompletním kádrem, mohl si tak dovolit nevzít i tak kvalitní fotbalisty, jakými bezesporu jsou Dele Alli, Eric Dier, Jesse Lingaard či Kyle Walker. Southgate se musel obejít jen bez zraněného Johna Stonese, z nominace mu pak vypadli Fabian Delph a nováček James Maddison.

    Podle zdrojů Sky Sports by naopak mohl dostat příležitost jiný nováček, záložník Chelsea Mason Mount. Ten by se měl objevit rovnou v základní sestavě Angličanů pro dnešní utkání.
  • Vzájemná bilance

    Dosud naposledy se Angličané představili na českém území v roce 1992, tehdy přípravné utkání na Strahově skončilo remízou 2:2, když Čechoslováci tehdy dvakrát vedli díky brankám Tomáše Skuhravého a Jozefa Chovance, za Angličany vždy nedlouho po inkasované brance vyrovnali Paul Merson s Martinem Keownem.

    Tehdejší Československo s Anglií sehrálo celkem dvanáct utkání s celkovou bilancí 7-3-2 pro tým z kolébky fotbalu. Česko či Československo se podruhé a dosud naposledy radovalo z vítězství v říjnu 1975 během kvalifikace na pozdější tolik úspěšné ME, na bratislavském Tehelném Poli Československo zvítězilo 2:1.

    V éře samostatného Česka se dosud odehrály dva vzájemné zápasy a oba na londýnském Wembley. V roce 2008 se hrálo nerozhodně 2:2 (Brown, J. Cole – Baroš, Jankulovski), o výhře Anglie 5:0 (3x Sterling, Kane, Kalas vlastní) v této kvalifikaci letos na jaře už byla řeč.
  • Úvodní sestavy:

    Česko: Vaclík – Coufal, Čelůstka, Brabec, Bořil – T. Souček, Král – Masopust, Darida (C), Jankto – Schick.
    Náhradníci: O. Kolář, Pavlenka – Kúdela, Krejčí, Ondrášek, Kalvach, Hušbauer, Krmenčík, Zmrhal, Řezník, J. Kopic, Simič.

    Anglie: Pickford – Trippier, M. Keane, Maguire, Rose – J. Henderson, Rice, Mount – Sterling, Kane (C), Sancho.
    Náhradníci: Pope, D. Henderson – Alexander-Arnold, Mings, Chilwell, Joe Gomez, Barkley, Tomori, Winks, Rashford, T. Abraham.

    Rozhodčí: Skomina – Praprotnik, Vukan (vš. Slovinsko).
  • Do úvodního výkopu zbývá padesát minut, jako první se na skvěle připravený trávník vršovické arény přišli rozcvičovat angličtí brankáři.

    Tribuny se zatím zaplňují jen velmi zvolna, za několik desítek minut ale můžeme čekat bouřlivou atmosféru.
  • Základní sestava českého týmu je zcela podle očekávání, s kapitánskou páskou tým povede do boje Vladimír Darida.

    Do zahajovací jedenáctky Angličanů se skutečně dostal debutant Mason Mount, na krajích obrany pak před Alexanderem-Arnoldem a Chilwellem dostali příležitost Kieran Trippier a Danny Rose. Pro Trippiera se jedná o první reprezentační start po přestupu do Atlética Madrid. V útoku bude extrémně silné trio Sterling – Kane – Sancho.
  • Při nástupu anglických fotbalistů na rozcvičku o sobě poprvé dali vědět svými hlasivkami angličtí fanoušci, i jejich sektor, čítající přes 3800 osob, se ale zatím zaplňuje velmi pomalu.
  • Ve 20:20 hod. by mělo dojít k prvnímu významnému momentu dnešního večera, za služby v českém národním týmu budou oceněni Petr Čech, Jaroslav Plašil, David Lafata a Daniel Kolář.
  • Nastává čas pro oficiální rozloučení s kvartetem nedávných reprezentantů, na velkoplošných obrazovkách se promítají záběry této čtveřice v dresu českého národního týmu – Petra Čecha, Jaroslava Plašila, Davida Lafaty a Daniela Koláře.
  • Zhruba deset minut zbývá do oficiálního nástupu, můžeme se těšit třeba na známou anglickou hymnu "God Save the Queen", kterou budou zpívat hrdla tisíců anglických příznivců.
  • Sektor anglických fanoušků už je zaplněn, vše se blíží k prvnímu utkání Česka s Anglií na českém území v éře samostatného Česka.

    Vyprodáno dnes zřejmě nebude i kvůli relativně vysokým cenám vstupenek, přesto v Edenu bude jistě bouřlivá atmosféra.
  • Rozhodčím zápasu bude třiačtyřicetiletý Slovinec Damir Skomina, jenž rozhodoval například červnové finále Ligy mistrů mezi Liverpoolem a Tottenhamem v Madridu.

    Skominovi budou na čarách pomáhat krajané Jure Prapotnik a Robert Vukan, čtvrtým rozhodčím bude Matej Jug.
  • Před námi jsou státní hymny.
  • Vše se blíží k úvodnímu výkopu, Češi budou hrát v červených dresech a modrých trenýrkách, Angličané celí v bílém.
  • Utkání právě začalo.
  • Úvodního výkopu se ujali Češi a je rozehráno!
  • První útočná aktivita českého týmu, na levém křídle může vhazovat Jan Bořil.
  • Po centru zleva se před brankou protlačil k míči Patrik Schick, míč mu ale v tísni uskočil k Jordanu Pickfordovi.
  • Oproti oficiálnímu rozestavení je drobná změna v anglické sestavě, podle očekávání se Jaden Sancho od úvodu postavil na pravé křídlo, Raheem Sterling bude útočit zleva.
  • Důležité
    Penalta pro Anglii!
  • Důležité
    Nepříjemný start českého týmu! V době, kdy měl zdravotní potíže Vladimír Coufal po souboji s Dannym Rosem, se po levém křídle rozběhl Raheem Sterling, před brankou si zasekl míč kolem Lukáše Masopusta a po Sterlingově pádu na trávník Skomina trochu váhavě píská penaltu pro Anglii.
  • Gól
    Anglie právě vstřelila branku!
    Míč si na bílou značku uvnitř pokutového území postavil tradiční anglický exekutor, HARRY KANE, ostrostřelec Tottenhamu Hotspur pak s velkou jistotou poslal míč doprostřed branky, Tomáš Vaclík skočil doprava a byl bez šance!
  • Neúspěšná anglická souhra u levé postranní čáry, Rice přihrával Sterlingovi příliš daleko od kopačky, vhazuje Vladimír Coufal.
  • Důležité
    Alex Král potáhl míč po útočné polovině, pak jeho střelu srazil Michael Keane k Lukáši Masopustovi, tomu se ještě vystřelit nepovedlo, Vladimír Coufal pak ale pořádně protáhl brankáře Pickforda.

    Češi se zlobí, domnívají se, že Keane zblokoval Královu střelu rukou, slovinský arbitr ale penaltové volání nevyslyšel.
  • Žlutá karta
    Žlutou kartu za protesty inkasoval Jakub Jankto.
  • Gól
    Česko právě vstřelilo branku!
    Bouře radosti v Edenu! Po rohovém kopu Jankta Ondřej Čelůstka prodloužil míč ke vzdálenější tyči, kde Jakub Brabec doklepl balón do sítě!
  • Žlutá karta
    Češi brzy po anglické rozehrávce vybojovali míč a následně také standardní situaci nedaleko pokutového území Angličanů, Rose za svůj atak na Schicka vidí žlutou kartu.
  • Kvalitní centr tentokrát před anglickou branku adresoval Vladimír Darida, hosté ale po několika odrazech míče po hlavách hráčů před Pickfordem dokázali odkopnout až do hloubi české poloviny.
  • Jakub Brabec na nějakých pětadvaceti metrech od české branky podkopl Harryho Kanea, následovat bude standardní situace pro anglický tým.

    Brabcovi se dostalo důrazného varování od slovinského rozhodčího.
  • Angličané zkusili rozehrát volný kop zajímavou souhrou po zemi, ta jim ale nevyšla, Raheem Sterling měl po přihrávce na pravé křídlo k míči daleko.
  • Češi se rozestavili po útočné polovině a hledají cestu do anglické defenzivy.
  • Lukáš Masopust na pravém křídle vybojoval roh, čeští fanoušci si přejí gól.
  • Důležité
    A nechybělo k němu moc! Po Janktově centru se k prodloužení na vzdálenější tyč dostal volný Patrik Schick, v pádu ale nedokázal usměrnit míč na anglickou branku.
  • Svěřenci Jaroslava Šilhavého pokračují v aktivním výkonu, znovu mají míč v držení domácí fotbalisté, Angličané je ale presinkem postupně zahnali až k Tomáši Vaclíkovi.
  • Jankto potáhl míč k pokutovému území, po jeho přihrávce Lukáš Masopust sice byl důrazně bráněn, přesto se ještě pokusil vysunout na pravé křídlo Vladimíra Coufala, ten ale neměl šanci dostihnout balón na hrací ploše.
  • Při další rozehrávce českého týmu se tentokrát Angličané zatáhli do kompaktního bloku a podařilo se jim díky nepřesnosti v českých řadách získat míč.
  • Série nepřesností na obou stranách, vhazovat mohou Angličané poté, co Masopust dostal příliš vysoký pas k pravé postranní čáře, míč ve výskoku už stačil jen prodloužit za sebe do zámezí.
  • Tempo zápasu výrazně zvolnilo, nadále vidíme mnoho nepřesností. Tentokrát Jordan Henderson přihrávkou do území nikoho jen odevzdal míč domácímu výběru.
  • Jan Bořil se odhodlal k individuálnímu průniku po útočné polovině, zakončil jej ale střelou svoji slabší pravačkou, kterou bez problémů zachytil Jordan Pickford.
  • Znovu v akci levý obránce Slavie Praha, Bořil tentokrát zakombinoval na levém křídle s Janktem, tomu ale vůbec nevyšel centr, který proletěl předbrankovým prostorem do zámezí.
  • Vladimír Darida rychle přenesl hru na útočnou polovinu, při pokusu o kličku Hendersonovi ale neudržel stabilitu a v pádu už přihrával nepřesně.
  • Poprvé jsou v akci zdravotníci, po předchozím střetu s Daridou zůstal ležet na trávníku Kieran Trippier.
  • Pravý bek Atlética Madrid už pomalu kráčí za postranní čáru, ovšem zdá se, že by přeci jen měl být schopen pokračovat v zápase.
  • Po krátké chvíli už se Trippier skutečně vrací na hrací plochu.
  • Trippier hned musel do akce, dokázal si ale poradit s Masopustovým centrem z pravé strany.

    Odraženého míče se pak ještě zmocnil Vladimír Darida, tomu už se ale na pravém křídle nepovedlo prokličkovat k dalšímu centru.
  • Hosté se zmocnili míče a v poklidu si přihrávají mezi obrannou čtveřicí, postupně se posouvají ke středu hřiště.
  • Vladimír Coufal byl sražen při průniku podél pravé postranní čáry, následovat bude standardní situace pro český tým.
  • Vladimír Darida centrem do středu pokutového území vyzval k zakončení Patrika Schicka, ten ale v záklonu hlavičkoval přímo do náruče Jordana Pickforda.
  • Harry Kane ve středu hřiště rozjel pohlednou kombinační souhru Angličanů, v závěru akce si naběhl do pokutového území na Sanchovu přihrávku, v tísni pak už ale vystřelit nedokázal.
  • Patrik Shick si proti početní přesile naložil příliš velké sousto, míč při průniku do pokutového území neudržel a setrvačností fauloval Harryho Maguira.
  • Rychlý anglický výpad do otevřenější české obrany ukončil velmi nepřesnou přihrávkou Kieran Trippier, ten se pak spoluhráčům omlouvá.
  • Coufal se po britském stylu pokusil dlouhým nákopem vysunout za anglickou obranu Lukáše Masopusta, míč ale nabral příliš rychlý odskok a doputoval k Pickfordovi.
  • I nadále se hraje zcela vyrovnaný fotbal, po nabité úvodní desetiminutovce s minimem příležitostí, ale míč mají častěji na kopačkách čeští fotbalisté.
  • Jordan Pickford si pohrál s nervy anglických příznivců, když mu míč před Lukášem Masopustem trochu odskočil od kopačky, brankář Evertonu ale dokázal situaci zachránit a nepustil jmenovce slavného československého fotbalisty k míči.
  • Češi ve středu hřiště vystihli nepřesnou přihrávku Jordana Hendersona a Patrik Schick pak podnikl rychlý výpad po útočné polovině, jeho centr Vladimír Darida před brankou jemným pohlazením prodloužil k Lukáši Masopustovi, jeho křižná rána ale postrádala přesnost.

    Masopust se při zakončení pokusil vyhnout padajícímu Dannymu Roseovi, mířil ale příliš daleko za vzdálenější tyč.
  • Útočná snaha Angličanů končí záhy Trippierovým ofsajdem, rozehrávky míče z klidu se ujal Jakub Brabec.
  • Raheem Sterling povalil k zemi rozběhnutého Vladimíra Coufala, ten se marně dožadoval žluté karty pro hvězdného fotbalistu Manchesteru City.
  • Rohový kop českého týmu, domácí hlavičkáři už míří před Pickforda.
  • Třetímu českému rohu se Angličané ubránili a hned po rychlém přechodu do útoku Jadon Sancho vybojoval vůbec první premiérový roh favorita zápasu.
  • Rozhodčí Skomina k úvodním pětačtyřiceti přidává jednu nastavenou minutu.
  • Po Mountově rohu se k míči sice dostal Michael Keane, v krkolomné pozici jej ale nasměroval jen k Tomáši Vaclíkovi.
  • První poločas skončil.
  • Po prvním poločase Češi hrají s Anglií 1:1. Hosty poslal do vedení už v páté minutě z pokutového kopu kanonýr Harry Kane, Češi ale odpověděli velmi brzy z rohového kopu, po němž se prosadil Jakub Brabec.

    A protože z minima dalších příležitostí se žádná v úvodním dějství neujala, odchází se do šaten za nerozhodného stavu.
  • Začal druhý poločas.
  • Podle očekávání se po změně stran pokračuje v zahajovacích sestavách, oba trenéři zatím nemají důvod ke střídáním.
  • Anglická defenziva se trochu otevřela, čehož využili Češi k rychlejší akci, tu Vladimír Darida zakončil střelou nad hostující branku.
  • Neúspěšný průnik Raheema Sterlinga po útočné polovině, Jakub Brabec mu včasným zákrokem ukopl míč k brankáři Vaclíkovi.
  • Angličané přebírají iniciativu, už se znovu usadili na polovině českého týmu a snaží se najít cestu před Vaclíka.
  • Neúspěšná akce Čechů na levé straně, Jankto z křídla jen posunul míč k Jordanu Pickfordovi.
  • Tomáš Souček dostal obrovské množství prostoru na hranici pokutového území Anglie, střelu ale měl přes nohu a nasměroval ji vysoko nad anglickou branku.
  • Znovu v akci Souček, tentokrát ale defenzivní štít na vlastní polovině fauloval Raheema Sterlinga, Angličané z nabídnuté standardní situace nedokázali nijak zahrozit.
  • Schickovi se nepovedlo zpracovat jemný oblouček Lukáše Masopusta, míč se odrazil k Jordanu Pickfordovi.
  • Je za námi deset minut druhého poločasu, zatím čekáme na výraznější ohrožení jedné z branek.
  • Další neúspěch Angličanů na české polovině, Mason Mount fauloval Vladimíra Coufala u rohu pokutového území, rozehrávají Češi.
  • Důležité
    Angličané rozebrali českou defenzivu, Harry Kane vysunul Raheema Sterlinga vstříc Tomáši Vaclíkovi, ten ale dokázal vystihnout Sterlingovu kličku a míč mu vyrazil od kopačky!
  • Henderson vybojoval volný kop ve vzdálenosti nějakých třiceti metrů od české branky, u míče trojice Angličanů.
  • Hosté řešili standardní situaci obloučkem do pokutového území, tam je ale pískán útočný prohřešek a míče se ujme Tomáš Vaclík.
  • Důležité
    Lukáš Masopust natáhl k povedené ráně zpoza pokutového území a Jordan Pickford konečky prstů vyráží míč nad břevno!
  • Následnému rohu českého týmu se Angličané ubránili, odkopu od branky se ujme Pickford.
  • Ve statistice střel na bránu Češi dokonce dominují, stav je 5:1 pro domácí tým. Skóre ale zůstává nerozhodné.
  • Jadon Sancho si naběhl na výborný Kaneův pas za českou obranu, ovšem bojoval se zpracováním skákajícího balónu a nakonec se do koncovky nedostal.
  • Sterling s Kanem si tentokrát vyměnili role, křídelník hledal hrotového útočníka před brankou, Kane ale na míč špičkou kopačky nedosáhl.
  • Mount se u levé postranní čáry neprobil přes Daridu, po odrazu míče do zámezí mohou vhazovat Angličané.
  • Střídání
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Patrik Schick, přichází Zdeněk Ondrášek.
  • Další anglická útočná akce, Henderson ji zakončil nedůraznou střelou z dálky k tyči, kde byl Tomáš Vaclík včas a míč lapil do svých rukavic.
  • Rohový kop českého týmu, Janktův centr ale dosedl jen na hlavy anglických hráčů.
  • Žlutá karta
    Raheem Sterling se v souboji s Vladimírem Coufalem prosadil jen pomocí nedovoleného odstrčení slávistického obránce, rozhodčí Skomina pak musel pořádně hlasitě hvízdat do své píšťalky, aby jej hráči slyšeli a přerušili anglickou akci.

    Raheem Sterling je následně potrestán žlutou kartou.
  • Danny Rose nepřešel podél levé postranní čáry kolem výborně bránícího Coufala, pak českého beka tvrdě atakoval, rozhodčí Skomina to ale neposoudil jako nedovolené jednání Roseho, který už hraje se žlutou kartou na kontě.
  • Rychlá česká souhra na útočné polovině, Součkovi ale nevyšla narážečka s Jakubem Janktem.
  • Angličané chystají dvojité střídání, do hry jsou připraveni Rashford s Barkleym, proceduru ale ještě zdržely potíže útočníka Manchesteru United s výstrojí.
  • Střídání
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Mason Mount, přichází Ross Barkley.
  • Střídání
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Jadon Sancho, přichází Marcus Rashford.
  • Po českém autu do pokutového zemí se odraženého míče zmocnil Vladimír Daraida, jenž sice neprostřelil klubko těl před Pickfordem, míče se ale ujal Souček, Angličané mu jej ale dokázali ukopnout od kopačky a nepustili českého středopolaře do zakončení.
  • První zápas Anglie na českém území po 27 letech sleduje v Edenu 18 651 diváků.
  • Jakuba Jankta u postranní čáry fauloval Kieran Trippier, standardní situace pro český tým.
  • Volného kopu se ujal Lukáš Masopust, jeho centr ale jen proletěl pokutovým územím Angličanů.
  • Češi po zisku míče zase přesunuli hru na anglickou polovinu, obecenstvo je žene dopředu.
  • Důležité
    Alex Král si na pravé straně pokutového území šikovně vyměnil míč s Vladimírem Daridou a pak prudkou ránou k bližší tyči prověřil Jordana Pickforda, ten si připisuje důležitý zákrok!
  • Centr Jakuba Jankta od praporku letěl do nebezpečného prostoru v blízkosti anglické branky, hosté se ale dokázali ubránit a Pickford se pak zmocnil odraženého míče.
  • Raheem Sterling se pokusil proniknout v pokutovém území Česka mezi dvěma protihráči, ti mu ale včas vystavili stopku.
  • Sterling vybojoval faul na svoji osobu u postranní čáry, následovat bude standardní situace Albionu.
  • Na následný centr Barkleyho si před brankou naskakoval Harry Maguire, výborný hlavičkář ale byl perfektně ubráněn českými hráči.
  • Důležité
    Angličané sehráli rychlou akci z pravé strany, po niž se Harry Kane objevil za zády českých obránců, z úhlu ale nepřekonal Tomáše Vaclíka!
  • Standardních situací před českou brankou začíná přibývat, také při dalším Barkleyho centru ale domácí zadáci nepustili ke hlavičkovému zakončení Harryho Maguira.
  • Střídání
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Jakub Jankto, přichází Jan Kopic.
  • Danny Rose u postranní čáry zkusil skok plavmo kolem Alexe Krále, rozhodčí Skomina píská Králův faul a následovat bude další volný čtvrtého týmu loňského mistrovství světa.
  • Centr Barkleyho stáhl ze vzduchu pozorný Tomáš Vaclík a na druhé straně mohl z rychlého brejku zahrozit Zdeněk Ondrášek, před nímž se otevřela anglická defenziva, leč útočník amerického Dallasu bohužel podklouzl.
  • Gól
    Česko právě vstřelilo branku!
    Češi vedou nad Anglií! Tomáš Souček vyhrál ve středu hřiště důležitý hlavičkový souboj, po pravé straně pak pronikl Lukáš Masopust, jehož přihrávku před branku zužitkoval střelou do Pickfordova protipohybu ZDENĚK ONDRÁŠEK!
  • Danny Rose, jehož při zmíněném hlavičkovém souboji převálcoval Tomáš Souček, se jen velmi těžce zvedá z trávníku a je v péči anglických fyzioterapeutů.
  • Kieran Trippier se pokusil okamžitě zahrozit po pravém křídle, ovšem nepřešel přes Jana Bořila a český obránce vybojoval odkop od branky.
  • Střídání
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Declan Rice, přichází Tammy Abraham.

    Defenzivního záložníka nahrazuje mladý hrotový útočník londýnské Chelsea.
  • Neúspěšná souhra domácích na levém křídle, po odrazu míče do zámezí budou Češi střídat.
  • Střídání
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Lukáš Masopust, přichází Jaromír Zmrhal.
  • Rozhodčí Skomina oddaluje závěrečný hvizd o čtyři nastavené minuty. Tolik chybí k senzační české výhře nad týmem, co už deset let neprohrál kvalifikační zápas.
  • Střílený centr Rashforda Češi odvracejí, hosté ale zůstávají nastěhováni na české polovině.
  • Po přihrávce Roseho podél postranní čáry podklouzl Ross Barkley, míč doskákal za brankovou čáru a odkopávat od své branky bude moci Tomáš Vaclík.
  • Darida ve středu hřiště podkopl Jordana Hendersona, na trávníku pak zůstal ležet Zdeněk Ondrášek a střelec zatím rozdílové branky musí být ošetřen.
  • Žlutá karta
    Žlutou kartu dostává Jordan Henderson (Anglie).
  • Angličané by se rádi nadechli k závěrečnému náporu, sráží je ale nepřesnosti, kterými odevzdávají míč českému výběru.
  • Dlouhý nákop Pickforda mezi dvěma Angličany sebral ze vzduchu Tomáš Souček.
  • Závěrečnou střelu Jana Kopice zachytil Jordan Pickford, to už ale běží závěrečné sekundy zápasu!
  • Konec zápasu.
  • Důležité
    Čeští fotbalisté v pražském Edenu senzačně porážejí Anglii 2:1, připravili anglickému týmu první kvalifikační prohru po deseti letech a učinili zásadní krok k postupu na mistrovství Evropy!
  • Angličané šli krátce zatleskat sektoru svých příznivců a hned míří se sklopenými hlavami do šaten, to Češi si budou ještě dlouho vychutnávat skalp anglického národního týmu po dlouhých 44 letech.
  • Eden ožil pokřikem "Kdo neskáče, není Čech, hop, hop, hop!", čeští fanoušci si společně s fotbalisty užívají slavné vítězství.
  • Utkání přitom pro družinu Jaroslava Šilhavého vůbec neodstartovalo dobře, když Raheem Sterling ve čtvrté minutě vybojoval penaltu po zákroku Lukáše Masopusta, ovšem byl to právě český fotbalista, který nakonec hrál důležitou roli pro další průběh zápasu.

    Penaltu proměnil Harry Kane, ovšem velmi brzy Češi vyrovnali díky úspěchu z rohového kopu, kdy Janktův centr Ondřej Čelůstka prodloužil ke vzdálenější tyči a jeho parťák ze stoperské dvojice Jakub Brabec rozpoutal euforii v hledišti vršovické arény.

    Na další branku se čekalo až do závěru zápasu, v 85. minutě Tomáš Souček vyhrál důležitý hlavičkový souboj s Dannym Rosem, Lukáš Masopust z pravého křídla předložil gólovou nahrávku Zdeňku Ondráškovi, který při svém reprezentačním debutu rozhodl sváteční duel střelou mimo Pickfordův dosah.
  • STATISTIKY

    Střely celkem: 15 – 7
    Střely na bránu: 8 – 4
    Střely mimo bránu: 6 – 1
    Zablokované střely: 1 – 2

    Držení míče: 45% – 55%
    Přihrávky: 318/405 (79%) – 388/480 (81%)
    Rohové kopy: 6 – 2
    Ofsajdy: 0 – 2

    Fauly: 16 – 10
    Žluté karty: 1 – 3
    Červené karty: 0 – 0
  • V tabulce skupiny A se Češi dotáhli s dvanácti body na první Anglii, ta má ale ještě utkání k dobru stejně jako třetí Kosovo, které na vedoucí dvojici ztrácí čtyři body.

    Černá Hora i Bulharsko jsou po dnešní vzájemné remíze definitivně mimo hru o postup.
  • S konstatováním, že Česko se díky slavné výhře nad Anglií výrazně posunulo k postupu na mistrovství Evropy, se ze Sinobo Stadium loučí Tomáš Kohlmann a těším se na přečtenou u pondělního přenosu z přípravného utkání Česka proti Severnímu Irsku na pražské Letné.