ME ve fotbale 2020 - online přenos Anglie - Chorvatsko, 13. června 2021 15:00, Wembley Stadium, Londýn

Anglie

Chorvatsko

1 : 0

(0:0)

  • Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
  • Krásné nedělní odpoledne, vítám všechny příznivce fotbalu. Historicky 16 evropský šampionát je v plném proudu a do zápasového rytmu dnes naskočí i jedni z největších favoritů na zlato. Angličané na úvod základní skupiny D přivítají v londýnském Wembley stále ještě úřadující vicemistry světa z Chorvatska.
  • Formát turnaje

    Teprve podruhé v historii se závěrečného turnaje účastní 24 týmů. Všech čtyřiadvacet kvalifikovaných zemí bylo rozlosováno do šesti čtyřčlenných základních skupin. Do vyřazovací části turnaje postupují vždy první a druhý tým v tabulce základních skupin. Na osmifinále se mohou těšit také čtyři nejlepší reprezentace ze třetích míst.

    Turnaj hraný v 11 zemích po celé Evropě vyvrcholí finálovým zápasem, který se odehraje 11. června v Londýně.
  • Wembley Stadium

    Po barcelonském Camp Nou je Wembley s kapacitou 90 tisíc míst druhým největších stadionem v Evropy, kvůli protiepidemickým opatřením bude ale do hlediště vpuštěno jen 22 500 vyvolených, kteří souboj Anglie s Chorvatskem uvidí ze stadionu.

    Nová supermoderní londýnská aréna byla otevřena v roce 2007 a stála neskutečných 1,2 miliardy liber. O té doby už Wembley hostilo dvě finále Ligy mistrů. V roce 2011 zde slavila Barcelona po vítězství nad Manchesterem United o dva ročníky později poté zvítězil Bayern Mnichov v německém souboji s Dortmundem.

    Kromě fotbalu, rugby, amerického fotbalu Wembley hostilo například i sledované boxerský zápas Anthony Joshua – Vladimir Kličko.

    Ve Wembley se kromě dnešního duelu odehrají další dva zápasy Angličanů v základní skupině se Skotskem a Českem. Z vyřazovacích bojů poté dvě osmifinále, obě semifinále a na závěr i finálový zápas.
  • Nominace Chorvatska

    Brankáři: Dominik Livaković (Dinamo Záhřeb), Lovre Kalinić (Hajduk Split), Simon Sluga (Luton/ENG)

    Obránci: Šime Vrsaljko (Atlético Madrid/ESP), Borna Barišić (Rangers/SCO), Duje Ćaleta-Car (Marseille/FRA), Dejan Lovren (Zenit Petrohrad/RUS), Mile Škorić (Osijek), Domagoj Vida (Besiktas/TUR), Josip Juranović (Legia Varšava/POL), Domagoj Bradarić (Lille/FRA), Joško Gvardiol (Dinamo Záhřeb)

    Záložníci: Ivan Perišić (Inter Milán/ITA), Mateo Kovačić (Chelsea), Luka Modrić (Real Madrid/ESP), Marcelo Brozović (Inter Milán/ITA), Nikola Vlašić (CSKA Moskva/RUS), Mario Pašalić (Atalanta/ITA), Maslav Oršić (Dinamo Záhřeb), Milan Badelj (Janov/ITA), Luka Ivanušec (Dinamo Záhřeb)

    Útočníci: Josip Brekalo (Wolfsburg/GER), Andrej Kramarić (Hoffenheim/GER), Ante Budimir (Osasuna/ESP), Ante Rebić (AC Milán/ITA), Bruno Petković (Dinamo Záhřeb)
  • Chorvatsko

    Chorvaté před třemi lety na mistrovství světa v Rusku uhráli historický výsledek. Svěřenci Zlatka Daliće sice ve finále nestačili na Francii 2:4, ale i stříbro bylo obrovským překvapením. Z tehdejšího kádru je téměř celá základní jedenáctka připravena znovu hájit chorvatské barvy i na letošním EURO. Sbohem reprezentaci dal sice Ivan Rakitić, ale tým v čele s vítězem Zlatého míče Lukou Modrićem může potrápit i největší favority.

    Kapitánem je právě mozek Realu Madrid Luka Modrić, který naskočil v reprezentačním dresu už k 138 zápasům. Přes 100 startů má i další ofenzivní eso, Ivan Perišić měl v Interu Milán vynikající sezonu a měl by patřit k tahounům týmu. Obrana by měla spoléhat na bývalé duo z Liverpoolu. Dejan Lovren i Domagoj Vida jsou sice už menších klubech, ale zkušeností mají po třicítce na rozdávání. Trenér Dalić má na hrotu útoku na výběr, Mislav Oršić vstřelil v aktuální sezoně za Dinamo Záhřeb hned 24 gólů, ještě o jeden více ale vsítil v dresu Hoffenheimu Andrej Kramarić, který k tomu navíc potřeboval pouze 34 zápasů. Anglické prostředí moc dobře zná Mateo Kovačić, který si s Chelsea došel až na vrchol Ligy mistrů.

    Kvalifikace pro Chorvaty nebyla tak snadná jako pro dnešního soupeře. Chorvatsko totiž hned v úvodu ztratilo všechny body s nebezpečnými Maďary a muselo se tabulkou prokousávat vzhůru. V konkurenci Walesu, Slovenska, Ázerbájdžánu a již zmíněného Maďarska se však stále ještě úřadující vicemistři světa dokázali kvalifikovat z první pozice. Hned o čtyři kvalifikační zásahy se postaral útočník Dinama Záhřeb Bruno Petković.
  • Nominace Anglie

    Brankáři: Jordan Pickford (Everton), Dean Henderson (Manchester United), Sam Johnstone (West Bromwich)

    Obránci: Kyle Walker (Manchester City), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Harry Maguire (Manchester United), Kieran Trippier (Atlético Madrid/ESP), Tyrone Mings (Aston Villa), Conor Coady (Wolverhampton), Ben Chilwell (Chelsea), Ben White (Brighton), Reece James (Chelsea)

    Záložníci: Declan Rice (West Ham), Jack Grealish (Aston Villa), Jordan Henderson (Liverpool), Kalvin Phillips (Leeds), Jadon Sancho (Dortmund/GER), Mason Mount (Chelsea), Phil Foden (Manchester City), Bukayo Saka (Arsenal), Jude Bellingham (Dortmund/GER)

    Útočníci: Harry Kane (Tottenham), Raheem Sterling (Manchester City), Marcus Rashford (Manchester United), Dominic Calvert-Lewin (Everton)
  • Anglie

    Kolébka fotbalu dlouhé roky čeká na pořádný úspěch. Jediné zlato Angličané brali z domácího mistrovství světa v roce 1966! Ani silná generace kolem Gerrarda s Lampardem nebo Beckhama a Rooneyho až na vrchol nevystoupala. Nyní má trenér Gareth Southgate kvalitní tým, který už byl před těmi lety na světovém šampionátu blízko medaile. V semifinále ale Albion padl po prodloužení s Chorvaty a boj o bronz vyzněl lépe pro Belgii.

    Jasným lídrem v ofenzivě je kapitán Harry Kane, který je také s 34 zásahy nejlepším střelec z nominovaných hráčů. Padesátiletý kouč Southgate má z čeho vybírat, k dispozici jsou Sterling, Rashford nebo kometa letošní sezony Phil Foden, který v jednadvaceti letech pravidelně nastupuje za mistrovský Manchester City. Stoperskou dvojici by měli tvořit John Stones a Harry Maguire. Především na pravé straně obrany je velký přetlak skvělých hráčů. Z nominace sice pro zranění vypadl Trent Alexander-Arnold, ale stále mohou naskočit Walker, Shaw, Trippier, Chilwell nebo James. Ve střední řadě byl opomenut v nominaci Jesse Lingard, který skvěle zrestartoval svou kariéru na hostování ve West Hamu. Kromě osvědčených jmen čekají na svou šanci také mladíci. V Dortmundu prožili průlomovou sezonu jednadvacetiletý Jadon Sancho a ještě o čtyři roky mladší Jude Belingham. Do základní sestavy by se měl vejít stále mladý Mason Mount, který odehrál v letošní sezoně v dresu Chelsea hned 54 zápasů a došel si pro titul v Lize mistrů.

    V kvalifikaci na evropský šampionát Angličané nadělovali. Kosovo, Bulharsko i Černá Hora inkasovali vždy minimálně 4 branky. Také Češi odjeli z Wembley s potupnou porážkou 0:5, ale v domácím prostředí se výběr Jaroslava Šilhavého na favority vytáhl a zvítězil 2:1. V kvalifikačních bojích zářil v útoku především Harry Kane, který se prosadil rovnou dvanáctkrát.
  • Souboj trenérů

    Gareth Southgate působil v hráčské kariéře na postu defenzivního záložníka a přes 100 utkání odehrál v dresu Crystal Palace, Aston Ville i Middlesbrough. Právě v Middlesbrough sbíral první trenérské zkušenosti. Padesátiletý rodák z Watfordu přebral anglický národní tým v roce 2016 po Samu Allardyceovi, který odkoučoval pouze jediný zápas.

    Aktuální trenér Chorvatska Zlatko Dalić dovedl reprezentační tým před třemi lety k historickému stříbru z mistrovství světa. Za svou sedmnáctiletou hráčskou kariéru se Dalić z Balkánu do prestižnější ligy nedostal, největším týmem, kde bývalý záložník hrával je Hajduk Split. Trénovat začal v chorvatském Varaždinu, následovala také sedmiletá štace u týmů ze Saúdské Arábie a nakonec v roce 2017 převzal chorvatskou reprezentaci po Ante Čačićovi.
  • Bilance vzájemných zápasů

    Mistrovství světa v Rusku v roce 2018 přineslo duel Anglie s Chorvatskem v semifinále. Po brance Kierana Trippiera šel sice Albion do vedení, ale po hodině hry vyrovnal Ivan Perišić a zápas musel do prodloužení. V něm se prosadil pouze Mario Mandžukić a postup do finále mohli slavit svěřenci Zlata Daliće. Z aktuálních kádrů pamatuje tento zápas 9 Angličanů a rovnou 13 reprezentantů Chorvatska.

    Od té doby se oba týmy střetly dvakrát v rámci Ligy národů. Jen tři měsíce po onom semifinále přišla bezbranková remíza na půdě Chorvatů. Odveta ve Wembley také gól dlouho nenabídla, až po změně stran otevřel skóre Kramarić, ale Angličané dokázali po trefách Lingarda s Kanem zápas otočit ve svůj prospěch.
  • Rozhodčí

    Hlavním sudím utkání Anglie – Chorvatsko bude pětačtyřicetiletý Daniele Orsato. Na čarách budou italskému arbitrovi pomáhat krajané Alessandro Giallatini a Fabiano Preti. Čtvrtým rozhodčím je poté zkušený Nizozemec Björn Kuipers. U videa bude na utkání dohlížet ze základny UEFA v Nyonu Ital Massimiliano Irrati.

    Daniele Orsato si už zapískal i finále Ligy mistrů. Před dvěma lety byl u vítězství Bayernu Mnichov nad PSG 1:0. V kvalifikaci na aktuální evropský šampionát rozhodoval Orsato i utkání Chorvatska, které přehrálo Maďarsko jednoznačně 3:0.
  • Úvodní sestavy:

    Anglie: Pickford – Walker, Stones, Mings, Trippier – Phillips, Rice – Sterling, Mount, Foden – Kane (C).
    Náhradníci: D. Henderson, Johnstone – Shaw, Grealish, J. Henderson, Rashford, Coady, Calvert-Lewin, White, R. James, Saka, Bellingham.

    Chorvatsko: Livaković – Vrsaljko, D. Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol – Modrić (C), Brozović, Kovačić – Kramarić, Rebić, Perišić.
    Náhradníci: L. Kalinić, Sluga – Brekalo, Vlašić, Budimir, Pašalić, Škorić, Badelj, B. Petković, Juranović, D. Bradarić, Ivanušec.

    Rozhodčí: Orsato (ITA) – Giallatini (ITA), Preti (ITA).
  • Do základní sestavy trenéra Southgatea se nevešel Marcus Rashford, který bude na svou chvíli muset čekat na lavičce. Mezi náhradníky je také Jordan Henderson na úkor kterého nastupuje od začátku Kalvin Phillips z Leedsu. Harry Maguire má zdravotní potíže a tak dnešní utkání bude sledovat pouze z tribuny, po boku Johna Stonese bude ve stoperské dvojici Tyrone Mings.

    Trenér Chorvatska Zlatko Dalić posílá do boje od první minuty devatenáctiletého Joška Gvardiola, který odehrál za dospělou reprezentaci pouze jeden poločas! Také Chorvaté musí řešit zranění zkušeného stopera. Podobně jako Maguire nenastoupí dnes ani Dejan Lovren, kterého zastoupí Duje Ćaleta-Car.

    Dnešní duel nabídne hned dva souboje klubových spoluhráčů. Ve středu pole na sebe budou narážet záložníci Chelsea Mason Mount a Mateo Kovačić. Kieran Trippier byl převelen na levou stranu obrany a tak bude přímo soupeřit s bekem Šime Vrsaljkem, jinak spoluhráčem z Atlética Madrid.
  • Hlavní arbitr Daniele Orsato již se svými kolegy přivádí obě úvodní jedenáctky vedené kapitány Harry Kanem a Lukou Modrićem na hrací plochu londýnského Wembley. Důležitý souboj na úvod šampionátu mezi Anglií a Chorvatskem může za několik málo okamžiků začít.
  • Ještě před samotným výkopem přicházejí na řadu hymny obou zemí.
  • Utkání právě začalo.
  • O úvodní rozehrávku ze středového kruhu se postaral Harry Kane. Angličané zkusili okamžitě nakopnout míč na útočné území, ale na levém kraji nezachytil prudkou přihrávku Phil Foden.
  • Vrsaljko sice vhodil míč do hry, ale Chorvaté si ale nedokázali poradit s napadajícími Sterlingem a Fodenem. Angličané po zisku balonu vrátili hru až ke stoperům.
  • Také chorvatská reprezentace se s balonem dostala na útočné území. Kovačićova průniková nahrávka měla najít rozběhnutého Perišiće, ale skvěle vystoupil v obraně John Stones.
  • Po Trippierově nahrávce mohl pokračovat do útoku Rice. Nakonec se zbytečně zbavoval míče Sterling a při snaze získat ho zpět se dopustil faulu na Perišiće.
  • Kostrbatá rozehrávka chorvatského týmu skončila již u Vrsaljka. Trippier ale okamžitě chyboval při nahrávce k Phillipsovi a Chorvaté mohli pokračovat do útoku. Nakonec se píská až po ruce bránícího Stonese.
  • Důležité
    Angličané v první šanci! Chorvaté ztratili balon ve středu pole a následoval smrtící protiútok. Na pravé straně vápna se dostal k míče Phil Foden a povedenou ránou trefil vzdálenější tyč.
  • Trippier zkoušel znovu oslovit na dlouhou vzdálenost Sterlinga, ale tentokrát balon sklouzl po nakropeném trávníku až za koncovou čáru. Rozehrávat bude od své branky Livaković.
  • Zápas pokračuje v obrovském tempu. Nyní dokázal balon na hrací ploše zachytit Mount. Následně se domácí dožadovali penalty, ale pád Kanea ani Sterlinga nebyl posouzen jako penaltový.
  • První rozehrávka rohového kopu byla pořádně nebezpečná. Balon se z vápna odrazil přesně proti noze Kalvina Phillipse, ale ten obranný val neprostřelil a svou první reprezentační branku tak nevstřelil.
  • Nápor The Three Lions pokračuje. Stones přihrával Walkerovi, kterého dnes bude bránit devatenáctiletý Gvardiol. Prudký centr si ve vápně pohlídal Vida.
  • Úvodní desetiminutovka vyšla rozhodně mnohem lépe domácím. Walker nedokázal zpracovat dlouhou přihrávkou od Phillipse. Chorvaté mohou lehce vydechnout při autovém vhazování.
  • Obrana Chorvatska je pořád pod obrovským tlakem. Nyní dokonce Pickford našel Fodena, který si ještě vyměnil míč s Kanem, ale k zakončení z hranice šestnáctky tentokrát nedošlo.
  • Trippierův dloubáček z levé strany ještě prodloužil hlavou Kane, ale za kapitánem domácí reprezentace už byl pouze Ćaleta-Car. Chorvaté mohou odkopnout balon na moment do bezpečí.
  • Duje Ćaleta-Car s Vidou uklidňují hru kombinací u středového kruhu. Ani Perišiće ale balon neposlechl a do útoku se mohou hnát Sterling a jeho spoluhráči.
  • Od Mingse putoval balon k Mountovi. Tentokrát ale akce domácího celku nevyšla podle představ, míč proskákal jen k osamocenému Dominiku Livakovićovi.
  • Chorvaté zatím nemají směrem dopředu zatím co nabídnout. Brozović sice hledal Rebiće, ale obrana v čele se Stonesem neměl problém sebrat balon pro sebe.
  • Na levém kraji spolupracoval Mount se Sterlingem. Kane si poté říkal o nahrávku na hranici vápna, kam mu ale Trippier nedokázal předat balon. Nakonec je na třiceti metech pískán faul na Phillipse.
  • Balon si na místo přestupku postavil Foden, který dloubáčkem hledal Kanea. Kapitán Anglie však zakončit přesně nedokázal a navíc byl přistižen v ofsajdu za posledním obráncem Chorvatska.
  • Agresivní napadání Angličanů pokračuje! Fodenovi ale sebral balon Brozović, následně chtěl ještě vybojovat míč Phillips. Záložník Leedsu však převedl pouze faul.
  • Dominance Anglie pokračuje. Rice si několikrát vyměnil míč s Fodenem, pod nátlakem však museli domácí zahrát zpět až k Pickfordovi.
  • Mount luxusním pasem našel v pokutovém území Sterlinga, zpracování ale útočníka Manchesteru City však nebylo ideální a musel přihrávat. Balon už následně ke Kaneovi nedoputoval.
  • Už to vypadalo, že ztrátu Mounta sebere pro hosty Kramarić, ale balon mu utekl od kopačky za postranní lajnu. O vhazování se tak za malý moment postará Kieran Trippier.
  • Od Vidy putoval k balonu Vrsaljkovi. Ten zkoušel upadnout po kontaktu s Trippierem, ale faul se nakonec nepískal. Chorvatskou akci mohl ještě podpořit Modrić, který ale také není faulován.
  • Vatreni se postupně dostávají více a více ke slovu. Kovačićova nahrávka našla na pravé straně Vrsaljka, nebezpečný centr si před Rebićem pohlídal Mings.
  • Hodně nepřesný centr od Gvadiola. Balon skončil daleko vedle branky, kterou stráží Jordan Pickford. Právě gólman Evertonu může rozehrávat.
  • Po autovém vhazování se lehce uvolnil Raheem Sterling. Po několika rychlých krocích se rozhodl vypálit směrem na branku, ale Livaković nemusel zasahovat.
  • Nápor domácí reprezentace už není takový jako v úvodních minutách a Chorvaté se postupně dostávají i do ofenzivních výpadů. Balon z levé strany propadl až k Perišićovi, který ale z prvního doteku branku netrefil.
  • Livakovićova rozehrávka nadělala potíže Kovačićovi. Hosté ale zvládli zkrotit poskakující balon a mohou pokračovat ve vyvedené části zápasu dalším útokem.
  • Na pravé straně měl o něco více prostoru k centru Šime Vrsaljko. Přes Trippiera dokázal odcentrovat, ale balon byl až příliš přetažený a ani Gvardiol nezasáhl na hrací ploše.
  • Ani půlhodina hry branku nepřinesla. Nyní přišla velká nepřesnost Walkera, který nedokázal na pár metrů na Trippiera. Následně musel zasahovat u brankové čáry Tyrone Mings.
  • Pickfordova rozehrávka skončila jen mezi lavičkami. Chorvatský tým ale autového vhazování ve středu pole nevyužil. Kovačić přihrával Gvardiolovi, který ale centrem osamoceného Rebiće nenašel.
  • V posledních minutách mají navrch Chorvaté. O další akci se postaral Kovačić, který zavezl míč až do vápna, ale jeho snažení už nepodpořil přesným centrem Perišić.
  • Nedorozumění na levé straně. Gvardiol si dával přednost s Perišićem a balon nakonec skončil až za postranní lajnou. Angličané mohou rozehrávat z vlastní poloviny.
  • Foden perfektně zalepil u kopačky dlouhý pas Walkera. Lépe rozvinout akci už ale nedokázal, přihrávka na Sterlinga skončila mimo hrací plochu.
  • Kyle Walker se předvedl také v obraně. Tělem dokázal přetlačit nabíhajícího Perišiće a balon bez dalšího doteku dojel až za koncovou čáru. Následovat bude výkop Jordana Pickforda.
  • Aktivita Angličanů už není taková jako hned po úvodním hvizdu. Sterlingova souhra s Kanem nebyla z nejpřesnějších a tak mohl Vida odkopnout balon do bezpečí daleko od branky Livakoviće.
  • Až příliš pomalá je rozehrávka The Three Lions. Mings si předával balon se Stonesem, následně mohl postupovat do útoku Sterling, kterého ale nepustili ke střele Ćaleta-Car s Gvardiolem.
  • Ani napadání Chorvatů není příliš aktivní a tak mají domácí stopeři spoustu času na rozehrávku. K balonu se dostal ve středu pole Declan Rice, spoluhráč Součka s Coufalem z West Hamu však nedokázal najít Sterlinga.
  • První poločas pomalu míří ke svému závěru. Z postu defenzivního záložníka zkoušel Phillips vystoupit do útoku, ale přihrávka Trippiera šla pouze do ofsajdu.
  • Ofsajd se píská také na druhé straně. Ante Rebić se zapomněl za obrannou linií Anglie při výkopu Dominika Livakoviće. Angličané se opět mohou přesunout s balonem do útoku.
  • Domácí další Modrićovi více prostoru a ten hned rozběhl Gvardiola. S mladým chorvatským bekem se ale dokázal vrátit o poznání zkušenější Kyle Walker.
  • Žlutá karta
    Po parádní nahrávce za obranu se řítil do brejku Sterling. Balon ještě těsně před pokutovým územím zasáhl rukou Duje Ćaleta-Car a je za to potrestán žlutou kartou. Navíc je tu nebezpečná standardní situace.
  • Kieran Trippier rozehrával volný přímý kop. Chtěl pravačkou překopnout zeď, ale trefil pouze Perišiće do hlavy a Livaković tak zasahovat vůbec nemusel.
  • Minutu před pauzou rozehrával Livaković jen na obsazeného Kramariće. Právě útočník Hoffenheimu ale dostal pod tlak Pickforda, který odkopl pouze za postranní lajnu.
  • Gvardiol byl u balonu o něco dříve než Walker. V akci poté pokračoval Perišić, ale míč mu utekl a poté si musel ofenzivní fotbalista Interu Milán pomoci jen faulem.
  • První poločas skončil.
  • Hlavní sudí Daniele Orsato nenastavil ani sekundu navíc a tak oba týmy odcházejí do šaten za bezbrankového stavu.

    Jedni z největších favoritů na zlato vlétli do utkání ve velkém stylu. Již v šesté minutě dokázal Phil Foden z nadějné pozice na hranici vápna trefit tyč. O několik minut později rozehrával Angličané rohový kop, který propadl přesně proti noze Kalvina Phillipse a prudkou ránu musel řešit až Livaković. Právě tento pokus byl ale jediným, který v první půli směřoval mezi tři tyče. Nápor výběru Garetha Southgatea trval jen dvacet minut a poté se dostali ke slovu i Chorvaté. Modrić ani Rebić s Kramarićem však Pickforda ani jednou neprověřili. Ještě těsně před přestávkou rozehrával volný přímý kop z velmi nebezpečné pozice Trippier, ale razantním pokusem trefil jen Perišiće, který byl v obranné zdi.
  • Statistiky prvního poločasu

    Držení míče: 58%-42%
    Střely na bránu: 1-0
    Střely mimo: 2-1
    Rohové kopy: 1-0
    Ofsajdy: 2-1
    Fauly: 3-3
  • Druhý poločas začne přibližně v 16:01.
  • Začal druhý poločas.
  • Beze změn v sestavách pokračujeme druhým poločase. Do druhé půle vstoupili rozehrávkou ze středového kruhu hostující fotbalisté. Gvardiol vynikající přihrávkou našel Perišiće, ale toho si pohlídal Stones.
  • Perišić ještě napadal rozehrávku Mingse a s odraženým balonem měl co dělat Pickford. Angličané se u balonu příliš dlouho nezdrželi, Kramariće fauloval Phillips.
  • Opět mířil do útoku Ivan Perišić. Tentokrát ale přihrávka Brozoviće přišla až příliš pozdě a křídelník Interu Milán přeběhl do ofsajdu za posledního obránce domácí reprezentace.
  • Žlutá karta
    Kovačićovi odskočil míč od kopačky, ještě se ho skluzem snažil získat, ale to trefil pouze nohy Mounta a je tak po zásluze potrestán žlutou kartou.
  • Po Mingsově rozehrávce pádil do útoku Sterlinga. V souhře hráčů Manchesteru City si ale příliš nerozuměl s Fodenem. Na druhou stranu mohl spěchat Kramarić, ale toho pro změnu zastavil Trippier.
  • Trippier hlavou sklepával míč Pickfordovi, ale nevšiml si pohybu Rebiće, který zůstal za obranou domácího celku. Gólman Anglie byl ale u balonu o něco dříve a dokázal situaci zachránit.
  • Tělem si pokryl míč Modrić, naopak Rice byl v souboji až jako druhý a záložníka Realu Madrid povalil k zemi. Druhý poločas zatím nemá takový náboj jako úvodní dějství.
  • Souhra Gvardiola s Kovačićem domácí nepřekvapila. Následně byl u balonu Trippier a mohl rychle rozběhnout Kanea. Na levé straně Foden ale akci zastavil kličkou.
  • Na třiceti metrech už mohl pálit kapitán Harry Kane. Místo toho ale ještě zvolil nečekanou přihrávku na Sterlinga, ale ani kolega z útoku už neočekával další pobídku do běhu.
  • Druhý poločas zatím postrádá potřebné tempo. Na levém kraji se rozběhl Perišić, který znovu spolupracoval s Gvardiolem, nakonec pálil po trávníku Modrić, ale Pickforda nepřekvapil.
  • Mizerné zpracování Raheema Sterlinga u postranní lajny. Angličané ale okamžitě po autovém vhazování získali balon zpět pro sebe.
  • Gól
    Anglie právě vstřelila branku!
    Zničehonic se Anglie ujímá vedení! Zdálo se, že po nahrávce Mounta už nemůže Phillips lépe rozvést útočnou akci, ale parádním uvolněním našel rozběhnutého RAHEEMA STERLINGA, který si naběhl mezi obránce a v pádu propálil vyběhnutého Livakoviće. Pro Sterlinga je to již patnáctá branka v reprezentaci.
  • A Angličané jsou po vstřelené brance při chuti. Podél postranní lajny zkoušel projít do útoku Trippier, ale kolem Vrsaljka se nedokázal protlačit k centru do pokutového území.
  • Po hodině hry vede ve Wembley domácí Anglie nad Chorvatskem díky zásahy Raheema Sterlinga 1:0. Nyní to zkoušel středem Mount, ale na Brozoviće si nepřišel.
  • Po faulu na Kanea nechal sudí Orsato ponechanou výhodu. Po druhém doteku Brozoviće se už ale pískalo. Angličané okamžitě rozehráli, ale Trippier opět na Vrsaljka kličkou nevyzrál.
  • Důležité
    Další obrovská šance Albionu! Mount naservíroval parádní centr z levé strany, balon propadl až ke vzdálenější tyči přesně do pohybu Harryho Kanea, který ale nepochopitelně přestřelil. Navíc útočník Tottenhamu následně narazil do tyče a musí být ošetřen.
  • Kane je zpět na nohou a zápas může pokračovat. Chorvaté rozehrávali od vlastní branky, ale pouze ke stoperům Vidovi s Ćaletou-Carem.
  • Žlutá karta
    Třetím potrestaným mužem zápasu je Phil Foden. Mladý křídelník zbytečně došlápl na kopačku Joška Gvardiola.
  • Duje Ćaleta-Car přihrával na krátkou vzdálenost Brozovićovi. Také Vrsaljko se chtěl zapojit do kombinace, následně v prostoru penalty zakončoval Rebić, ale po odskoku branku netrefil.
  • Žlutá karta
    V zápasu se nám přiostřuje. Ve středovém kruhu ztratil míč Brozović, následně naháněl unikajícího Mounta, kterého zastavil jen za cenu další žluté karty.
  • Důležité
    Balon si postavil na místo přestupku sám Mason Mount. Záložník Chelsea však v nadějném postavení přestřelil. Balon pouze prolétl nad břevnem Livakovićovy branky.
  • Opět byl v problémech Brozović. Při rozehrávce si nevšiml napadajícího Mounta a jen tak tak, že se záložník Anglie nedostal do jasné šance v pokutovém území.
  • Střídání
    Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Marcelo Brozović, přichází Nikola Vlašić.
  • Střídání
    Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Andrej Kramarić, přichází Josip Brekalo.
  • Střídání
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Phil Foden, přichází Marcus Rashford.
  • Po trojici střídání může zápas pokračovat. Pickford dlouhým výkopem našel na levé straně Mounta. Následně se poprvé dotkl balonu také čerstvý Marcus Rashford.
  • Na pravé straně držel balon Vrsaljko. Akce hostujícího týmu pokračovala vysokým centrem do vápna, kde si ale Rebiće pohlídala dvojice Stones – Mings.
  • Chorvaté se rozhodně nevzdávají a snaží se co nejrychleji vyrovnat. Vrsaljkův centr našel Rebiće, následně Pickford sebral balon před dotírajícím Perišićem.
  • Harry Kane musel snést další ostrý zákrok hostujícího stopera. Rozhodčí okamžitě odpískal faul proti brance Chorvatska. Angličané s rozehrávkou nespěchali.
  • Odražený balon po dlouhém centru do vápna skončil přesně u Sterlinga, který však pálil pouze vysoko nad branku Dominika Livakoviće.
  • John Stones se posadil na trávník a signalizuje směrem k lavičkám zdravotní problém. Ke stoperovi Manchesteru City už spěchají lékaři.
  • Nakonec to vypadá, že Stones bude v pořádku. Po krátkém pobytu za postranní lajnou se vrací domácí stoper zpět do zápasu.
  • S Kovačićem si narazil u středového kruhu Modrić. Právě Luka Modrić zatím není ve druhém poločase tak vidět, jak by se očekávalo. Tentokrát ale dokázal skvěle najít Gvardiola, ten však kolem Walkera neprošel.
  • Střídání
    Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Ante Rebić, přichází Bruno Petković.
  • Po tvrdém souboji u postranní lajny se držel za koleno Nikola Vlašić. Faul se píská ale právě střídajícímu Chorvatovi. Tvrdou ránu schytal také střelec zatím jediného dnešního gólu Raheem Sterling.
  • Opět si vzal balon pro sebe Kovačić. Se zpracováním si však neporadil Petković a tak tak, že toho domácí nevyužili k parádnímu brejku. Kane se ale proti poslednímu obránci neprosadil.
  • Gvardiol našel na středu Petkoviće. Následně mířil do útoku střídající Brekalo, ale kolem přesily Trippiera a Mingse neprotáhl do pokutového území.
  • Střídání
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Harry Kane, přichází Jude Bellingham.
  • Do hry se dostává na posledních deset minut i šestnáctiletý Jude Bellingham. Trochu nečekaně střídá kapitána Harryho Kanea.
  • Chorvaté se v posledních minutách tlačí více a více do útoku. Právě nově přichází Bellingham mohl po zisku balonu rozběhnout dlouhým pasem Rasforda, ale přihrávka skončila až u Livakoviće.
  • U středové lajny svedl silový souboj Rashford s Kovačićem. Balon se odrazil od hostujícího záložníka až za postranní lajnu. Angličané ale z autového vhazování nic nevytěžili.
  • Střídání
    Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Mateo Kovačić, přichází Mario Pašalić.
  • Nadýchaný centr Luky Modriće mířil do pokutového území. Ještě před zakončením se však píská Faul. Ještě si něco vyřizovali Stones s Ćaletou-Carem.
  • Jordan Pickford s rozehrávkou příliš nespěchal. Po dlouhém nákopu ale neměl příliš šancí ke zpracování Rashford. Balon vylétl za postranní lajnu.
  • Až od Livakoviće putoval míč k Vrsaljkovi. Krajní bek Atlética Madrid rychle přenesl hru přes celou šířku na Gvardiola. Chorvaté následně získali další aut na Sterlingovi.
  • Raheem Sterling, který převzal kapitánskou pásku od Kanea dokázal tělem zastavit Vrsaljka. Navíc balon bez doteku doprovodil až za koncovou čáru a rozehrávat tak bude moci Pickford.
  • Tvrdá srážka Bellinghama s Vidou ve středu pole. Právě mladý záložník Dortmundu musí být ošetřován na hrací ploše, ale zdá se, že bude brzy v pořádku.
  • Bellingham je zpět na nohou. Mountova rozehrávka z místa přestupku měla najít Phillipse, ale balon odskočil po trávníku až za koncovou čáru.
  • Hlavní rozhodčí Daniele Orsato přidává ve druhém poločase ještě čtyři minuty.
  • Dlouhý nákop našel rozběhnutého Perišiće, ale křídelník Interu neměl potřebnou podporu spoluhráčů a nedokázal se prosadit proti výrazné přesile ve vápně Anglie.
  • Střídání
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Raheem Sterling, přichází Dominic Calvert-Lewin.
  • Ani další nahrávka na Brekala nebyla z nejpřesnějších. Balon si před střídajícím útočníkem Chorvatska stáhl Mings, který ještě zapojil do rozehrávky i Pickforda.
  • Modrić chtěl překvapit domácí obranu parádním pasem na Vlašiće. Právě střídající Nikola Vlašić vracel balon do ohně, ale jako první si míč stáhl do rukavic Jordan Pickford.
  • Konec zápasu.
  • Čtyři nastavené minuty uplynuly a hlavní arbitr Daniele Orsato dnes naposledy foukl do píšťalky. Anglie na úvod evropského šampionátu poráží Chorvatsko 1:0!

    Jedni z největších favoritů na zlato vlétli do utkání ve velkém stylu. Již v šesté minutě dokázal Phil Foden z nadějné pozice na hranici vápna trefit tyč. O několik minut později rozehrával Angličané rohový kop, který propadl přesně proti noze Kalvina Phillipse a prudkou ránu musel řešit až Livaković. Právě tento pokus byl ale jediným, který v první půli směřoval mezi tři tyče. Nápor výběru Garetha Southgatea trval jen dvacet minut a poté se dostali ke slovu i Chorvaté. Modrić ani Rebić s Kramarićem však Pickforda ani jednou neprověřili. Ještě těsně před přestávkou rozehrával volný přímý kop z velmi nebezpečné pozice Trippier, ale razantním pokusem trefil jen Perišiće, který byl v obranné zdi.

    Po změně stran se dlouho ani jeden výběr nemohl vrátit do tempa. Zčistajasna poté přišla vedoucí branka Albionu. Mount rozběhl přihrávkou Phillipse, ten si potáhl balon kopem obránce a ještě naservíroval pas na osamoceného Raheema Sterlinga a fotbalista Manchesteru City dokázal v nouzi propálit gólmana Livakoviće. Po hodině hry byl v šanci i Harry Kane, ale v gólovce selhal, ani střela Masona Mounta z volného přímého kopu se do branky nevešla a ta zápas skončil 1:0.
  • Statistiky zápasu Anglie – Chorvatsko

    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 2:1.
    Střely mimo: 5:4.
    Rohy: 1:1.
    Ofsajdy: 2:2.
    Fauly: 9:10.
  • To už je z utkání Anglie – Chorvatsko vše. Já se s vámi loučím a přeji příjemný zbytek víkendu.