https://www.irozhlas.cz/sport/fotbal - online přenos Anglie - Německo, 29. června 2021 18:00, Wembley Stadium, Londýn

Anglie

Německo

2 : 0

(0:0)

  • Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
  • Hezký den, vítejte u textové reportáže z osmifinále evropského fotbalového šampionátu mezi Anglií a Německem. Začínáme v 18:00.
  • Vzájemné zápasy
    Bilance Anglie proti Německu ve vyřazovací fázi velkých turnajů je opravdu velice špatná. Angličané porazili Němce jen ve finále MS 1966. Od té doby se pokaždé radovali Němci i díky tomu, že zvládli penaltový rozstřel v semifinále MS 1990 nebo ME 1996. Naposledy se Anglie střetla s Německem na evropském, nebo světovém šampionátu před jedenácti lety a Němci v osmifinále MS v JAR zvítězili poměrem 4:1. Po zápase se debatovalo hlavně o tom, že za stavu 2:1 pro Němce vstřelil bývalý záložník Chelsea Frank Lampard regulérní gól, který ovšem nebyl uznaný. Lampardův pokus se odrazil od břevna těsně za čáru za záda Manuela Neuera, který v roce 2010 ještě chytal za Schalke. Nicméně i kvůli tomu, že tehdy ještě nebyl k dispozici VAR či funkce brankového rozhodčího, tak se skóre neměnilo. Z anglického národního týmu si tento duel nepamatuje nikdo. Co se týče Německa, tak kromě Neuera nastoupil v základní sestavě jen Thomas Müller. Toni Kroos strávil celý zápas mezi náhradníky.
  • Delegace
    Utkání bude pískat Nizozemec Danny Makkelie, pomáhat mu budou jeho krajané Hessel Steegstra a Jan de Vries. O pořádek mezi střídačkami se bude starat Srb Srdjan Jovanović. Makkelie byl na letošním ME delegován na zahajovací zápas turnaje mezi Tureckem a Itálií. Následně dostal možnost rozhodovat souboj Finska s Ruskem.
  • Historický exkurz účasti Německa na ME
    Už je tomu pětadvacet, co Němci naposledy vyhráli evropský šampionát. Nutno podotknout, že jejich výsledky obecně na velkých akcích jsou dlouhodobě skvělé. Od nástupu Joachima Löwa urvali na všech třech evropských šampionátech cenný kov. V roce 2008 nestačili ve finále na Španělsko 0:2. O čtyři roky později je v semifinále vyřadila Itálie výhrou 2:1. Na ME 2016 ve Francii si v semifinále vylámali zuby na domácí reprezentaci.
  • Historický exkurz účasti Anglie na ME
    Angličané čekají na medaili z velké akce od domácího ME 1996. Jejich poslední triumf na ME, nebo MS se datuje dokonce do roku 1966. Před pěti lety šokoval Angličany Island v osmifinále. Za zmínku stojí, že například na ME 2008 Angličané vůbec nepostoupili. Asi netřeba připomínat, že prokletím Albionu jsou penaltové rozstřely. A právě v něm vypadla Anglie před devíti lety ve čtvrtfinále proti Itálii. Angličané zvládli v historii velkých turnajů jeden jediný penaltový rozstřel, a sice v osmifinále MS 2018, kde poslali ze hry ven Kolumbii. Byl to vůbec první vyhraný zápas Anglie na evropském, či světovém šampionátu od roku 2006.
  • Základní skupina – Anglie
    Anglie vyhrála skupinu D a společně Itálií jako jediná v základní skupině neinkasovala. Angličané odehráli všechny zápasy na Wembley, v dějišti dnešního osmifinále, takže zatím jako jediní ze všech účastníků nemuseli někam cestovat. Anglie nejprve přehrála vicemistry světa 2018 z Chorvatska 1:0 díky přesnému zásahu Sterlinga z 57. minuty. Následně vyhecovaný souboj se Skotskem (vztah Skotska a Anglie dlouhodobě doprovází velká rivalita i kvůli tomu, že Skotsko chce vyhlásit nezávislost a vystoupit ze Spojeného království Velké Británie a Severního Irska). V závěrečném vystoupení zvládli Angličané duel s Českou republikou, když Sterling potvrdil pozici doposud jediného anglického střelce na ME.
  • Základní skupina – Německo
    Němci měli papírově mnohem těžší soupeře než Anglie. Stejně jako jejich osmifinálový protivník hráli základní skupinu v domácím prostředí, konkrétně v mnichovské Alliaz Aréně. V úvodu podlehli Francii 0:1, když si centr z levé strany srazil nešťastně Hummels do šibenice. Německo zareagovalo vítězstvím nad obhájcem zlata z Portugalska v poměru 4:2. Následoval z pohledu nezaujatého diváka strhující souboj o postup ze skupiny F v rámci posledního kola úvodní fáze turnaje. Maďaři otevřeli skóre rybičkou Szalaie. První poločas utkání v Allianz Aréně doprovázel pořádný slejvák a vypadalo to, že Němcům rozhodně z nebe štěstí neteče. Tou dobou totiž Portugalci vedli v duelu s Francií proměněnou penaltou Ronalda. Galský kohout ale stačil vyrovnat do poločasu. To ale nic neměnilo na tom, že Němci za onoho stavu na turnaji končili.

    V 66. minutě srovnal čerstvý vítěz Ligy mistrů Havertz, jenže prakticky hned z protiakce skóroval Schäfer. Němci tak museli k postupu do osmifinále zase vyrovnat. Při závěrečném tlaku se to povedlo Goretzkovi. Ten šest minut před koncem normální hrací doby zajistil, že Němci podruhé za sebou nevypadnou na velkém turnaji již po základní skupině. Tímto gólem také prodloužil angažmá trenéra Löwa u německé reprezentace minimálně o jedno utkání. V souvislosti s výkony německého národního týmu čelil Löw v posledních měsících velké kritice. Löw, který je ze všech účastníků ME u „svého" týmu vůbec nejdéle, ještě před zahájením evropského šampionátu oznámil, že tento turnaj pro něj bude derniérou na německé lavičce.
  • Protiklady se přitahují
    Obecně se můžeme ve společnosti často setkat s názorem, že politika a sport jsou dvě sféry, které spolu nemají nic společného a každá si žije svůj vlastní život. Nicméně během skupiny smrti na ME došlo opět k prolínání těchto dvou zdánlivě nikterak nesouvisejících oblastí. Manuel Neuer si při druhém zápase s Portugalskem navlékl kapitánskou pásku s barvami LGBT a tím se tak nepřímo vymezil proti zákonu kontroverzního maďarského premiéra Orbána. Jak uvádí server Aktuálně.cz, tak Orbán prosazuje, aby v Maďarsku platil zákaz propagace jakýchkoliv materiálů znázorňujících homosexualitu či změnu pohlaví v reklamách, vzdělávacích institucích či filmech cílených na osoby mladší 18 let.

    UEFA se rozhodla Neuera nikterak netrestat, ačkoliv si celkem zakládá na tom, že se jedná o apolitickou organizaci (což mj. také zdůrazňovala Mezinárodní hokejová federace při odebrání letošního MS Bělorusku). Každopádně gesto Neuera označila za projev dobré vůle. Tak trošku paradoxně ale následně neumožnila Německému fotbalovému svazu, aby při zápase Německo – Maďarsko byla Allianz Aréna zabarvena do barev hnutí LGBT. Podle iDnes vydala UEFA zamítavé stanovisko s odůvodněním, že celá záležitost má politický podtext.
  • Úvodní sestavy:

    Anglie: Pickford – Walker, Maguire, Stones – Trippier, Phillips, Rice, Shaw – Saka, Kane (C), Sterling.
    Náhradníci: Ramsdale, Johnstone – Grealish, J. Henderson, Rashford, Mings, Coady, Sancho, Mount, Foden, R. James, Bellingham.

    Německo: Neuer (C) – Ginter, Hummels, Rüdiger – Kimmich, Goretzka, Kroos, Gosens – Havertz, T. Müller – Werner.
    Náhradníci: Leno, Trapp – Halstenberg, Volland, Gnabry, Musiala, Süle, Neuhaus, Sané, Gündoğan, Can, Koch.

    Rozhodčí: Makkelie (NED) – Steegstra (NED), de Vries (NED).
  • Oproti zápasu s Maďarskem nastoupí v základní sestavě Timo Werner a Thomas Müller, mezi náhradníky se tentokráte posadí Ilkay Gündoğan a Leroy Sané.
  • Trenér Southgate nasadí Kevina Trippiera a v porovnání se zápasem proti českému týmu bude Anglie hrát v rozestavení se třemi obránci.
  • Jedná se o poslední den, kdy se na ME hrají osmifinálové zápasy a doposud každý den skončil turnaj pro jednoho hráče Manchesteru United, postupně nepostoupili Velšané James a Levitt, Portugalci Fernandes a Dalot a Francouz Pogba. Čistě teoreticky by tak dnes měla vypadnout Anglie s Lukem Shawem a Harrym Maguirem.
  • Utkání právě začalo.
  • Werner v černém rozehrál.
  • Hummels pouštěl nákop na Neuera do velkého vápna. Ten si dal nčasa s rozehrávkou, diváci pískali až vyhodil na pravou stranu na Kimmicha.
  • Müller fauloval Maguirea a Anglie kope standardní situaci z levé strany.
  • Shaw nacentroval jen na hlavu Gintera a Anglie posléze zapojila Pickforda.
  • Goretzka dostal pas do běhu a druhé vlny a potom roztáhl hru na pravou stranu. Celkem nečitelný centr Kimmicha přes Shawa padal k protější tyči, kde odvracel hlavou Walker.
  • Pravý obránce Anglie odkopává centr Havertze, Anglie ještě zůstává pod tlakem, Němci vhazují.
  • Havertz našel Wernera na levé straně, ale ten si balón ve vápně při navedení na pravačku moc předkopl, a tak mu jej před očima odpálil bek.
  • Walker namazal na půli Kroosovi, ale Anglie se stačila vrátit pod míči a Haverz si nerozuměl s Gosensem na levé straně.
  • Nepřesná rozehrávka Rüdigera z levého beka končí u Walkera.
  • Kroos vypíchl balón na polovině hřiště, ale Angličané vzápětí včas přistupovali k Němcům a donutili Rüdigera k nahrávce až na Neuera.
  • Werner dostal dobře myšlenou nahrávku do běhu mezi obránce, ale moc si ukopl balón, jinak by šel na Pickforda.
  • Žlutá karta
    Goretzka dělal problémy obráncům Anglie, Walker a Rice jej stíhali až jej Rice fauloval zezadu takových osmnáct metrů před brankou a dostal kartu.
  • Nervozita na stadionu je rozhodně patrná.
  • Pickford si postavil asi šest hráčů do zdi a za ni se položil další hráč. Müller sklepl Havertzovi a ten byl zablokovaný. S touhle šancí šlo naložit lépe.
  • Každopádně zatím je balón spíše na útočné polovině Německa, to rozhodně více drží míč.
  • Havertz nahrával křížem na levou stranu, kde obránce pokryl Gosense a Anglie tak bude vhazovat.
  • Saka obešel beka a poté vystoupil Rüdiger z levé strany a zasáhl Saku na hranici pravidel, možná i za ní. Diváci se dožadovali přímého kopu.
  • Nakonec Anglie kopala volný přímý kop, ale na zadní tyči se nedostal k zakončení Maguire.
  • Pickford musel odkopnout míč z první na pravou stranu, kde odehrál balón Gosens.
  • Důležité
    Sterling to myslel dobře, přehodil si balón na pravačku na levé straně a jeho zakončení ze střední vzdálenosti ke vzdálenější tyči nebylo špatné. Neuer ale vyrazil balón rukama a Sterling se tak zatím potřetí neprosadil na tomto ME.
  • Při centru z pravé strany byl Havertz pozdě u Maguirea, ten zakončoval hlavou do náruče Neuera.
  • Phillips to přehnal s důrazem z pravé strany při německé rozehrávce.
  • Němci faulovali po ztrátě balónu a Angličané zaútočili. Na konci kontru obrana vložila do zpětné nahrávky na střed na Sterlinga.
  • Müller poslal míč levačkou z pravé strany z prvního doteku na Wernera, na toho si dal pozor Walker a pomohl si nahrávkou pod sebe na Pickforda.
  • Trippier se nacházel na pravé straně přímo před zraky pomezního rozhodčího v ofsajdu.
  • Zatímco v úvodu se hrálo spíše na útočné polovině Německa, tak zhruba od desáté minuty jsou o něco aktivnější Angličané.
  • Sterling si nezpracoval aut Shawa z levé strany a vykopávat bude Neuer.
  • Goretzka podrazil Saku z pravé strany v době, kdy Saka přebíral nahrávku. Standardku bude kopat Shaw, nebo Trippier.
  • Němci se ubránili Kimmichem, tomu pomohl spoluhráč z Bayernu Neuer.
  • Žlutá karta
    Sterling byl zdvojený, přesto posunul míč na levou stranu a Shaw byl stažen za dres Ginterem, který byl jako první německý hráč v tomto střetnutí potrestán druhou žlutou kartou v turnaji, takže pokud Němci postoupí, tak si nezahraje čtvrtfinále.
  • Střílený balón z nohy Trippiera do malého vápna odvrátili Němci hlavou Kimmicha před útočícím Sterlingem na roh.
  • Nejprve byl pohlídán Stones na první tyči, ale balón se z pravé strany vrátil do ohně a Gosens nedostoupil Maguirea, který mířil hlavou z výskoku nad branku. Němci si docela koledují.
  • Sterling udělal kličku soupeři na levé straně a přehozením míče na pravačku si chtěl posadit na trávník Hummelse, ten mu ve skluzu vypíchl balón.
  • Nějakých patnáct minut nenavštívili Němci vápno Angličanů. Ti působí zatím lepším dojmem.
  • Havertz prohrál souboj zprava s rozehrávajícím Maguirem a zasáhl jej do pravé nohy, obránce Manchesteru United ještě chtěl kartu pro fotbalistu Chelsea.
  • Saka pokazil nahrávku z pravé strany na Kanea a Goretzka tak drží balón na hranici středového kruhu.
  • Kimmich byl na konci postupného útoku Německa. Dostal nahrávku od Havertze a centroval levačkou na Gosense u zadní tyče, který skákal mezi Trippierem a Walkerem, na míč nedosáhl.
  • Důležité
    Havertz naservíroval perfektní pas ze středu na levou stranu mezi dva obránce na nabíhajícího Wernera a ten to zkoušel ve vápně na Pickforda mezi nohy. Útočník Chelsea neproměnil první vyloženou šanci Německa v zápase!
  • Německo zklidnilo hru a kombinuje na vlastní obranné polovině, diváci bučí.
  • Dobrá rozehrávka na pravou stranu na Kimmicha. Kdo ví, jestli to nebyl ofsajd, krajní obránce Bayernu Mnichov poté centrem trefil před sebou stojícího Angličana.
  • Havertz přerušil útok Anglie obranným zákrokem z pravé strany, vhazovat může Shaw.
  • Na pravé straně se rozeběhl Phillips a začínalo to vypadat hodně zajímavě, Němce ale uklidnil vystupující Goretzka.
  • Angličané zatopili velice dobrým presinkem a Kroos s Goretzkou a hlavně Hummelsem měli, co dělat, aby neudělali výraznější chybu.
  • Kane prodloužil balón, ten přistál na zádech Saky.
  • Němci vysunuli presink, nahrávka středem skončila u Neuera.
  • Pickford odkopl balón na polovinu hřiště, následně Sterling přišel o balón a rozehrává tak Ginter s Neuerem.
  • Kane přebral balón na levé straně a začali jej chytat Goretzka s Ginterem až jej Goretzka podrazil.
  • Důležité
    Trippier dloubnul balón hezky na hranu malého vápna, kde skočil rybičku Hummels a nedovolil zakončit Kaneovi, který si stejně jako Neuer navlékl kapitánskou pásku v barvách hnutí LGBT a vymezuje se tím proti maďarskému premiérovi Orbánovi.
  • Nastavovat by se moc nemělo. Zatím nebylo nikdo ošetřovaný a hra je celkem plynulá.
  • Žlutá karta
    Phillips vidí kartu do šatny za šlapák z pravé strany na pravou nohu Kroose.
  • Němci si ještě vyměňují balón na polovině hřiště.
  • Důležité
    Neskutečné, že z tohohle nedali Angličané branku do šatny! Müller udělal naprosto fatální chybu a pasem z pravé strany pod sebe namazal běžícímu Sterlingovi. Toho nezastavili Ginter, ani Müller a ještě další Němec! Hlavně Ginter si dával pozor, aby pokud možno fauloval Kanea před vápnem. V šestnáctce se poté balón odrazil středem přímo na nohu kapitána Anglie a ten měl proti sobě v malém vápně jen Neuera, nachystal si jej na zasunutí podél německého gólmana, ale zničehonic mu ukázkově Hummels ve skluzu vypíchl míč.
  • První poločas skončil.
  • Statistiky prvního poločasu
    Držení balónu v procentech – 53:47
    Střely – 3:3
    Střely na branku – 2:2
    Střely mimo branku – 1:0
    Zblokované střely – 0:1
    Rohy – 3:1
    Fauly – 8:14
    Ofsajdy – 1:2
  • První poločas nebyl zrovna dvakrát pohledný. Sledujeme poměrně taktickou bitvu a oba týmy si uvědomují, že úvodní gól bude hodně důležitý. Nepatrně aktivnější byla Anglie, ale bezbranková remíza je zatím asi spravedlivá. Jak Anglie, tak Německo měli jednu jasnou šanci. Skórovat mohl Werner, který dostal hezkou nahrávku od spoluhráče z Chelsea mezi dva beky a sám před PIckfordem neprostřelil gólmana mezi nohy. Angličané si největší příležitost schovali až na samotný závěr, kdy všechno odstartovala hrubka Kroose a když už to vypadalo, že Kane zasune v malém vápně podél Neuera, tak zasáhl ve skluzu Hummels.
  • Jisté je, že pro poraženého bude vyřazení již v osmifinále obrovským zklamáním a v médiích schytá s největší pravděpodobností velkou kritiku. Čistě teoreticky může za chvíli začít poslední poločas Joachima Löwa na německé lavičce Německa.
  • Začal druhý poločas.
  • Müller prodloužil rozehrávku Rüdigera na levé straně jen na kopačku soupeře.
  • Kane si postrčil balón na levé straně přes Hummelse, ale dál se nedostal.
  • Důležité
    Němci zmáčkli Angličany u vápna a centr zleva se odrazil na středu proti noze na levačku Havertze a ten přes Shawa a otáčejícího se Maguirea pálil pod břevno, kde Pickford levou rukou vyboxoval balón.
  • Diváci samozřejmě pískají v době, kdy Němci kombinují.
  • Posléze oslavují nepřesnou rozehrávku Neuera na pravou stranu na Kimmicha.
  • Trippier zkusil pas Lobem na pravou stranu, ale Rüdiger byl u balónu dříve než Walker.
  • Sterling se kličkou na levé straně zbavil Goretzky, ale potom nezakončil přes Kimmicha a několik Němců v šestnáctce.
  • Kimmich to nemyslel zle centrem z pravé strany na Gosense, balón se odrazil do vzduchu a Pickford jej z výskoku poslal do bezpečí na hranici malého vápna.
  • Důležité
    Kane má zdravotní problémy, zůstal ležet po naprosto normálním souboji s Hummelsem, kdy špatně dopadl na pravé koleno.
  • Varianta, že hlavní hvězda Anglie by mohla před zraky Davida Beckhama odstoupit, ta není vyloučena.
  • Zdá se, že Kane bude pokračovat v zápase, ačkoliv to na první pohled nevypadalo zrovna dvakrát dobře.
  • Pro fanklub defenzivního fotbalu je zatím tohle utkání pohlazení po duši po včerejších zápasech.
  • Havrt nahrál přes dva hráče, ale Werner byl zdvojený na levé straně šestnáctky, ale Stones jej pokryl a posunul balón na roh.
  • Havertz na sebe natáhl hráče na levé straně a sklepl patou pod sebe na Müllera, jenže k němu se balón už nedostal. Hvězda Bayernu Mnichov zatím není moc vidět v tomto osmifinále.
  • Inu ta myšlenka Wernera v podobě nahrávky patou ze středu do běhu na Havertze nebyla zlá, ale realizaci zamezil obránce.
  • Saka si ublížil při souboji s Ginterem. Je v pořádku.
  • Trošku s prodlevou píská rozhodčí Makkelie faul na Havertze na pravé straně, Němci rozehrávají nakrátko.
  • Trippier centroval z pravé strany na hlavu Rüdigera.
  • Sterlingův centr pravačkou z levé strany k zadní tyči si snadno stáhl Neuer. Nepohledná druhá půle pokračuje dál.
  • Pickford daroval Němcům balón pokaženou rozehrávkou na levou stranu.
  • Druhý poločas nemá zrovna strhující tempo.
  • Rüdiger, Havertz a Werner spolupracovali na levé straně, centr posledního zmíněného odkopla obrana.
  • Saka poměrně zbytečně ztratil balón a ještě fauloval rukama Rüdigera na pravé straně.
  • Maguire sebral nahrávku Kroose a následně byl bráněn zezadu rukama. Dožadoval se odpískání faulu a udělení karty. Nepřišlo ale ani jedno.
  • Walkerova rozehrávka na pravou stranu na Saku byla dlouhá, vykopává Neuer.
  • Střídání
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Timo Werner, přichází Serge Gnabry.
  • Střídání
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Bukayo Saka, přichází Jack Grealish.
  • Grealish zaznamenal jeden z prvních doteků s míčem na levé straně, vyrobil ztrátu a míče se chopil Havertz, Grealish ho potom stáhl na trávník.
  • Müller prohrál hlavu, ale Phillips zpomalil útok na pravé straně a Němci už jsou pod míčem.
  • Žlutá karta
    Trippier přihrál z pravé strany pod sebe a Gosens jej zasáhl do nohy zleva, prohlédl si tak kartu.
  • Neuer rozehrál na levou stranu jen na hlavu Walkera. Co je horší je, že Trippier se potýká s nějakými zdravotními potížemi.
  • Trippier promáchl při přebírání míče na pravé straně a postiženým místem je levá noha. Mistr španělské ligy z poslední sezony je v péči realizačního týmu.
  • Trippier to ještě zkusí a hned se vrátí na plac.
  • Gól
    Anglie právě vstřelila branku!
    RAHEEM STERLING se rozeběhl na středu a tři Němci jen přihlíželi tomu, jak přihrává na střed Kaneovi. Následovalo roztažení hry na levou stranu a centr Shawa zhruba na osu vápna, kde byl Neuer proti RAHEEMU STERLINGOVI naprosto bez šance a RAHEEM STERLING placírou pod rukama Neuera nezaváhal.
  • Žlutá karta
    Žlutou kartu dostává Harry Maguire (Anglie).
  • Rozehranou standardku z osmnácti metrů a pravé straně posílá Kroos do zdi.
  • Je to patnáctá branka Sterlinga za posledních dvacet zápasů v anglickém národním týmu.
  • Důležité
    Neskutečná hrubka Sterlinga na polovině hřiště dovolila Havertzovi poslat balón zleva do běhu Müllerovi, ten se hnal sám na Pickforda. Tři hráči Angličané už jej nemohli připravit o balón. Sterling se držel za hlavu a tlačil míč očima těsně vedle levé tyče z Müllerova pohledu!
  • Havertz se nechal připravit o míč Walkerem při rozehrávce Neuera, Angličané se potom nedostali k zakončení.
  • Gosens hlavičkoval z levé strany na Havertze, ale balón propadl do náruče Pickforda.
  • Gnabry pokazil pas z otočky na levé straně, Havertz a Gosens posléze presují.
  • Gól
    Anglie právě vstřelila branku!
    Po zisku balónu nahrál Shaw ze středu na levou stranu na střídajícího Grealishe a ten přes Gintera předložil balón pro HARRYHO KANEA, jenž hlavou na hraně malého vápna zakončil o zem na svou pravou stranu.
  • Střídání
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Matthias Ginter, přichází Emre Can.
  • Střídání
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Robin Gosens, přichází Leroy Sané.
    Střídání v týmu Anglie: ze hřiště odchází Declan Rice, přichází Jordan Henderson.
  • Němci si přihrávají na své útočné polovině, ale čas pro ně utíká hodně rychle.
  • Po přetaženém centru zprava vracel Sané balón z levé strany do ohně a Goretzka vypálil v šestnáctce mimo branku.
  • Důležité
    Německo má na dva góly čtyři minuty!
  • Hummels prodlužoval míč na středu hlavou na levou stranu na patu Müllera, ten byl zdvojený.
  • Střídání
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Thomas Müller, přichází Jamal Musiala.
  • Müller je hodně naštvaný a nadával směrem do hřiště, nelze se čemu divit. Po návratu do německé reprezentace zažije opět velké zklamání, stejně jako před třemi lety na MS v Rusku.
  • Pickford si počkal na centr z pravé strany, navíc neměl kolem sebe hráče v černém dresu. Tahle noc bude v Londýně dlouhá, pokud to vůbec pandemická nařízení povolují.
  • Trenér Löw udělil na nějakou dobu poslední pokyny německým hráčům. Kroosova standardní situace z pravé strany skončila na hlavě beka.
  • Do vápna Anglie přilétlo několik centrů, domácí se ubránili a trenér Southgate se mohl radovat.
  • Konec zápasu.
  • Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 1:4. Rohy: 3:3. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 10:19.
  • Zákroky brankářů
    Jordan Pickford (Anglie) – 3 zákroky
    Manuel Neuer (Německo) – 2 zákroky
  • Důležité
    Toto utkání sledovalo 41 973 diváků.
  • Německo zažívá po vypadnutí v základní skupině na MS v Rusku další velké zklamání. Tentokráte končí v osmifinále ME a dá se čekat, že to Němci doma dost schytají. Toto vyřazení znamená, že trenér Löw se loučí s německým nároďákem. Ten pod jeho vedením vůbec poprvé na evropském šampionátu nezíská medaili. Naposledy skončili Němci takhle špatně na ME 2004, kdy kvůli porážce s českým týmem nepostoupili ze základní skupiny.
  • Nesledovali jsme zrovna pohledné čtvrtfinále. Obraz hry byl 75 minut hodně nudný. Němci si vypracovali šanci Wernerem, ale ten neprostřelil zblízka mezi nohama Pickforda. Co se týče Anglie, tak v posledních sekundách prvního poločasu to už vypadalo, že Kane zasune podél Neuera, ale perfektním skluzem mu Hummels vypíchl balón.

    Když vezmeme druhou půli, tak půlhodiny byly oba týmy dost pasivní a hodně si uvědomovaly, jak moc důležitý bude první gól. Ve chvíli, kdy se už schylovalo k prodloužení, tak Sterling se prosadil po centru Shawa z levého křídla a placírou uklízel za Neuera. Sterling tak přidal svou třetí trefu na turnaji a celkově se prosadil již popatnácté za dvacet duelů v národním celku. Následně ale udělal fatální chybu a Havertz poslal Müllera do samostatného úniku. Hvězda Bayernu Mnichov, která se po vyřazení z kádru po MS 2018 vrátila do mužstva, těsně minula levou tyč ze svého pohledu. Němci vzápětí museli otevřít obranu a toho využil Harry Kane, jemuž předložil balón střídající Grealish. Kapitán Anglie se zapsal do střelecké listiny vůbec poprvé na EURO.
  • Anglie tak zůstává jediným týmem, který doposud na ME neskóroval. To vyřazení Němců znamená, že ze skupiny smrti si čtvrtfinále nezahraje ani jedno mužstvo.
  • Angličané se představí v sobotním čtvrtfinále od 21:00 proti Švédsku, nebo Ukrajině. Hrát se bude v Římě a Angličané nebudou poprvé hrát doma na letošním evropském šampionátu.
  • Děkujeme za pozornost, hezký zbytek dne.