Autorka

Helena Šulcová

RSS autorky

Články autorky

|Helena Šulcová |Zprávy z domova

Nejsou to teroristé, ale aktivisté. Trest může být exemplární, říká válečná novinářka Klicperová

Lenka Klicperová, válečná novinářka a šéfredaktorka časopisu Lidé a země, oblast syrského Kurdistánu dobře zná. Nedávno se vrátila z další cesty do bojových oblastí v Sýrii a Iráku. Podle Klicperové nebyli zadržení Češi teroristi, ale spíše aktivisti. Pro Turecko představují milice YPG/YPJ, které zadržení podporovali, nepřátele číslo jedna, a trest tak může být exemplární, řekla Klicperová Radiožurnálu.

|Helena Šulcová, ČRo |Zprávy z domova

Úředníci postupovali správně. Magistrát neměl možnost Konvičkovu akci jednoduše zakázat, říká ústavní právník

Shromáždění se v Česku nepovolují, ale pouze se oznamují. Úřad tak nemá možnost jednoduše podobné akce zakazovat. Řekl ve vysílání Českého rozhlasu k nedělní akci odpůrců islámu ústavní právník Marek Antoš. Nedělní shromáždění Iniciativy Martina Konvičky vyšetřuje policie jako výtržnictví. Zatím ale nikoho neobvinila. Pražská primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO chce potrestat úředníka, který akci na Staroměstském náměstí povolil.

|Jiří Hošek, Helena Šulcová, Prokop Havel |Zprávy ze světa

Euroskeptikům schází ekonomická argumentace. Británie z EU neodejde, míní lord Mandelson

Z britské vrcholné politiky už sice před časem odešel, ale nikdo nepochybuje o tom, že v zákulisí dál tahá za důležité nitky. I proto se labouristický politik lord Mandelson objevuje se svými názory nezvykle často před nadcházejícím unijním referendem. Jeden z nejbližších souputníků někdejšího premiéra Tonyho Blaira si myslí, že by odchod z Evropské unie byl neštěstím, a to nejen pro Británii, ale že k němu nakonec nedojde.

|Helena Šulcová, Alžběta Havlová, Martin Karlík, Michaela Vydrová |Zprávy z domova

Požár střechy Národního muzea způsobil podle hasičů škodu 10 milionů korun

Škoda po nočním požáru střechy Národního muzea v Praze je podle hasičů předběžně vyčíslena na 10 milionů korun. Je tak mnohem nižší, než se původně očekávalo. Oheň se rozšířil asi na 200 čtverečních metrů střechy. Příčiny požáru vyšetřují policisté, vzorky odeslali na expertizu.

|Helena Šulcová, Simona Bartošová |Zprávy ze světa

Japonsko se omluvilo za sexuální otroctví Korejek v druhé světové válce

Japonsko a Jižní Korea se dohodly na řešení několik desítek let trvajícího sporu, jenž se týkal sexuálních otrokyň z druhé světové války. V nevěstincích pro japonské vojáky bylo nuceno pracovat na 200 tisíc žen, především Korejek. Problém takzvaných utěšitelek je hlavním zdrojem napětí mezi Soulem a Tokiem. Japonský premiér Šinzó Abe se omluvil ženám za fyzické a duševní jizvy, které se jen těžko hojí. Tokio navíc pošle více než 200 milionů korun korejskému fondu pomoci pro bývalé sexuální otrokyně.

|Helena Šulcová, Ondřej Houska, Vojtěch Koval |Zprávy ze světa

Česko podle EK vyhošťuje málo nelegálních migrantů. Mícháte hrušky s jablky, vzkazuje Chovanec

Evropská komise chce po Česku vysvětlení, proč nedokáže vyhošťovat lidi, kteří jsou na jeho území nelegálně. Komise to vyčítá českému ministerstvu vnitra v dopise, který má Český rozhlas k dispozici. Česko přitom v rámci EU dlouhodobě vyzývá k razantnějšímu boji s nelegální migrací a požaduje rychlé vyhošťování ekonomických migrantů. Tedy těch, kteří nemají právo na azyl.

|Helena Šulcová, Věra Pfeifferová, Michaela Vydrová |Zprávy z domova

Policie bude od soboty kontrolovat všechny hraniční přechody s Rakouskem

Česká republika v sobotu kvůli migrační krizi rozšíří kontroly na hranicích s Rakouskem. Namátkové kontroly budou místo na čtrnácti už na dvaceti přechodech. Zaměří se hlavně na nákladní automobily přijíždějící do České republiky. Nasazeni budou policisté z devíti krajů, zatím cizinecké policii pomáhali kolegové ze čtyř krajů.

|Helena Šulcová, Vít Pohanka |Zprávy z domova

Česká katolická církev je na pomoc uprchlíkům připravena, čeká jen na stanovisko vlády

Papež František vyzval evropské farnosti a náboženská sdružení, aby se každý ujal alespoň jedné uprchlické rodiny. Řekl to během modlitby na Svatopetrském náměstí. Česká katolická církev je na pomoc připravena, musí ji ale o to požádat vláda nebo ministerstvo vnitra. Čeští biskupové nabídli pomoc vládě ohledně uprchlíků už v červenci.