Autor

hm

RSS autora

Články autora

| ČTK, hm |Zprávy z domova

Jen jsem plnil pokyny, řekl 94letý muž u soudu. Čelí obžalobě za vysídlení selských rodin v 50. letech

Obvodní soud pro Prahu 2 se začal zabývat případem J. M., který podle obžaloby v roce 1953 hlasoval pro nucené vysídlení dvou rodin při akci Kulak. Obžalovanému je 94 let a k soudu kvůli zdravotnímu stavu nepřišel. V písemném prohlášení tvrdil, že pouze plnil pokyny. Muž je stíhán za pomoc při spáchání zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, za což v případě prokázání viny hrozí tři až deset let vězení. Soud bude pokračovat 19. května, kdy by mohl padnout rozsudek.

| hm |Regiony

Černá plachta funkcionalistickou vilu nepoškodila. Památkáři případ odložili

Černá plachta na funkcionalistické vile na pražských Petřinách dům nikterak nepoškodila. Rozhodli tak pražští památkáři, kteří proto případ odložili. Majitel se zahalením vily snaží protestovat proti postupu úřadů. Ministerstvo kultury nedávno vilu také prohlásilo za kulturní památku. Rozhodnutí ale není pravomocné, majitel se odvolal.

| hm |Zprávy z domova

Vavera zůstane ve funkci vedoucího katedry. Plzeňská práva chtějí počkat na verdikt soudu

František Vavera zůstane ve funkci vedoucího katedry na plzeňských právech. Rektor Západočeské univerzity chtěl loni ke konci roku prošetřit, jakým způsobem se bývalý úředník ministerstva vnitra na pozici dostal. Policejní akademie Vaverovi v minulosti odebrala magisterský i doktorský titul, což zdůvodňovala plagiátorstvím. Plzeňská univerzita na základě interního šetření nyní oznámila, že ctí presumpci neviny a klíčové je pravomocné rozhodnutí soudu.

| hm |Zprávy z domova

Budvar se odmítá v registru smluv 'svlékat před konkurencí'. Většina firem s tím nemá problém

UVNITŘ GRAFIKA. "Nechceme se svlékat před konkurencí." Těmito slovy zhodnotil déle než půlroční fungování registru smluv Budějovický Budvar. Státní pivovar podnikne "potřebné kroky", aby se na něj vztahovala výjimka pro zveřejňování smluv, kvůli kterému má prý řadu problémů. Z průzkumu neziskové organizace Otevřená společnost mezi státními podniky nicméně vyplývá, že s většími problémy se firmy nepotýkají. Plošné výjimky požaduje jen pár ze tří desítek oslovených státních podniků.

| ČTK, hm |Zprávy z domova

Nemocnice nakupují léky za desítky milionů bez soutěže, ukázal průzkum sdružení

Sedm zdravotnických zařízení nakoupilo od července 2016 léky a další materiál v hodnotě půl miliardy korun bez soutěže. Upozorňují na to sdružení EconLab a Oživení, která analyzovala data z registru smluv a věstníku veřejných zakázek. Pokud nemocnice dodavatele nesoutěží, může to podle nich vytvářet prostor pro korupci. Naopak zdravotnická zařízení se brání tím, že cena léků není na trhu stálá a mohou tak použít výjimku ze zákona.

| ČTK, Jan Bachorík, hm |Zprávy z domova

Soud poslal Čecha, který vědomě šířil HIV, do vazby. Bojí se útěku i pokračování trestné činnosti

Zdeněk Pfeifer, kterého thajská policie na základě mezinárodního zatykače deportovala zpátky do České republiky, je ve vazbě. Rozhodl o tom Krajský soud v Ústí nad Labem. Soudce se obával toho, že by Pfeifer, který čelí obžalobě pro vědomé šíření HIV, mohl znovu utéct a pokračovat v trestné činnosti.

| hm |Zprávy z domova

Poslanci chtějí okleštit registr smluv. Omezí jeho fungování, varují neziskovky

Více než dvě desítky poslaneckých výjimek se snaží změnit dosavadní fungování registru smluv. Podle neziskových organizací by ale po přijetí všech návrhů platila povinnost zveřejňovat smlouvy jen pro obce či kraje. „Výjimky míří především na veřejně vlastněné podniky a nemocnice,“ říká právník Josef Karlický z organizace Frank Bold. Sněmovna by se novele měla věnovat příští týden.