MS hokej 2018 - online přenos Česko - Slovensko, 5. května 2018 20:15, Royal Arena, Kodaň, Dánsko (kapacita: 12 500 míst)

Česko

Slovensko

3 : 2

(0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)

  • Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:15.
  • Přímo z Kodaně přeji krásný sobotní podvečer, vítejte u úvodního duelu Česka a Slovenska na mistrovství světa v Dánsku! Federální derby hned na začátek, to je lákadlo pro česko-slovenské fanoušky. Buďte u toho s námi, on-line přenosem vás provede Matěj Vybíral, příjemnou zábavu.
  • Konečné nominace obou celků

    ČESKO

    Brankáři: Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL), David Rittich (Calgary/NHL), Dominik Hrachovina (Tappara Tampere/Fin.)

    Obránci: Michal Moravčík, David Sklenička (oba Plzeň), Filip Hronek, Libor Šulák (oba Grand Rapids/AHL), David Musil (Třinec), Martin Pláněk (Hradec Králové), Filip Pyrochta (Liberec), Michal Jordán (Chabarovsk/KHL), Adam Polášek (Soči/KHL), Radko Gudas (Philadelphia/NHL)

    Útočníci: Andrej Nestrašil, Robin Hanzl (oba Nižněkamsk/KHL), Michal Řepík (Sparta Praha), Martin Kaut (Pardubice), Martin Nečas (Kometa Brno), David Šťastný (Zlín), Roman Červenka (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta/Švýc.), Roman Horák (Podolsk/KHL), Robert Kousal (Davos/Švýc.), Radek Faksa (Dallas/NHL), Tomáš Plekanec (Toronto/NHL), Dmitrij Jaškin (St. Louis/NHL), Tomáš Hyka (Chicago Wolves/AHL), Filip Chytil (NY Rangers/NHL)


    SLOVENSKO

    Brankáři: Denis Godla (KalPa Kuopio/Fin.), Marek Čiliak (Kometa Brno/ČR), Patrik Rybár (Hradec Králové/ČR)

    Obránci: Adam Jánošík (Liberec/ČR), Michal Čajkovský (Jekatěrinburg/KHL), Marek Ďaloga (Sparta Praha/ČR), Martin Fehérváry (Oskarshamn/Švéd.), Dominik Graňák (Hradec Králové/ČR), Mário Grman (Chomutov/ČR), Christián Jaroš (Ottawa/NHL), Andrej Sekera (Edmonton/NHL)

    Útočníci: Dávid Bondra, Dávid Buc, Patrik Svitana (všichni Poprad), Ladislav Nagy, Marek Hovorka (oba Košice), Pavol Skalický (Banská Bystrica), Michal Krištof (Nitra), Martin Bakoš (Liberec/ČR), Lukáš Cingel (Hradec Králové/ČR), Juraj Mikúš (Litvínov/ČR), Marcel Haščák (Kometa Brno/ČR), Tomáš Marcinko (Třinec/ČR), Andrej Kudrna (Sparta Praha/ČR), Tomáš Jurčo (Chicago/NHL)
  • Česká reprezentace
    Národní tým čeká letos nelehký úkol, pokusí se vybojovat po šesti letech na velké akci cenný kov. Naposledy se to povedlo ve Finsku v roce 2012, od té doby Češi třikrát skončili ve čtvrtfinále a dvakrát na ně zbyly brambory. Konkurence je však veliká. Ve skupině jsou největšími favoriti Švédi, již si včera hladce poradili 5:0 s Běloruskem, a Rusové, kteří vyřídili 7:0 Francii.

    Svěřenci Josefa Jandače, jenž po šampionátu zamíří do ruského Magnitogorsku, se chtějí ukázat. Do Kodaně přiletěl velmi mladý tým se dvěma jasnými vůdci. Pětatřicetiletý věrný reprezentant Tomáš Plekanec se opět hlásí o slovo. Sezóna se mu v Montrealu, respektive následně v Torontu příliš nepovedla, přesto by měl patřit mezi jedny z hlavních tahounů týmu, a to zejména v defenzivní části. Plekanec je nejstarším hráčem, kapitánem však nebude. Céčko bude na hrudi nosit dvaatřicetiletý Roman Červenka, který letos zažil ve Fribourgu opět povedenou sezónu s průměrem přes jeden bod na zápas. Českou obranu bude dirigovat sedmadvacetiletý pořízek Radko Gudas, hráč Philadelphie, jenž rozhodně nenechá soupeřům centimetr zadarmo.

    Mezi zkušené a spolehlivé reprezentanty rovněž můžeme zařadit Michala Jordána z ruského Chabarovsku. Jinak jsou na soupisce převážně nováčci, například dvojí plzeňské zastoupení v podobě mladých beků Davida Skleničky a Michala Moravčíka. Dalším plzeňským odchovancem v týmu je jednička v brance Pavel Francouz, který v dresu Čeljabinsku letos předváděl skvělé výkony, za něž si vysloužil roční smlouvu v Coloradu. V roli dvojky bude na šanci čekat brankář Calgary David Rittich. Ten nedostal v NHL tolik příležitostí, ale v přípravě ukázal, že se na něj může český tým také spolehnout.

    V útoku se kromě Plekance s Červenkou budou Češi spoléhat třeba na čtyřiadvacetiletého Radka Faksu, který se pevně usadit v dresu Dallas Stars. K vidění ale budou ještě mladší hráči, například dvaadvacetiletý sniper Dominik Kubalík hrající za švýcarské Ambri-Piotta nebo velmi sledovaný brněnský talent Martin Nečas, jenž má veliký podíl na nedávném titulu Komety.

    Přidáme ještě krátkou vzpomínku na olympijský turnaj. Češi dokázali ovládnout svou skupinu a ve čtvrtfinále udolali na nájezdy USA. S Olympijskými sportovci z Ruska však prohráli 0:3 a v souboji o bronz s Kanadou 4:6, a tak odjeli domů bez medaile.
    Z přípravy může mít český tým rozpačité pocity. Domácí turnaj v Pardubicích se mu sice vydařil na jedničku, Češi si poradili s Ruskem, Švédskem i Finskem, přičemž obdrželi celkem jen tři branky, ale turnaj ve Švédsku už se nevyvedl. Česko se stejnými soupeři tentokrát nevybojovalo ani bod.


    Slovensko
    Stejně jako Češi čeká slovenská hokejová reprezentace na cenný kov už šestým rokem. Ve Finsku totiž dokráčela senzačně až do finále. Od té doby Slováci ale na mistrovství světa žádný zázrak neukázali. Dokonce už prošli mezi nejlepší osmičku pouze jednou, a to v roce 2013. Od té doby se jim to nepovedlo, naposledy na MS v Paříži a Kolíně nad Rýnem skončili dokonce až 14., což je vůbec nejhorší umístění této reprezentace.

    Americký trenér Craig Ramsay nominoval se svým trenérským štábem na mistrovství světa celkem 12 hráčů z české extraligy! Dále má v týmu tři posily z NHL a jednu z KHL. V útoku se Slováci budou spoléhat na Tomáše Jurča, jenž letos odehrál 29 zápasů za Chicago, v nichž si připsal deset bodů. V ofenzivě jinak působí pro českého fanouška známá jména, například střelec Tomáš Marcinko z Třince, novopečený mistr Marcel Haščák z Brna nebo třeba Martin Bakoš, který se v přípravném zápase s Francií blýskl nádherně provedeným nájezdem.

    Obranu slovenského týmu tuží dvojice hráčů ze zámoří, zkušený Andrej Sekera letos nasbíral za Edmonton 36 startů, v nichž si připsal osm asistencí. Dvaadvacetiletý Christián Jaroš do NHL teprve nakoukl, za Ottawu si připsal jen dva starty, na farmě za 44 zápasů nasbíral 16 bodů. Povedenou sezónu za Jekatěrinburg má za sebou Michal Čajkovský, jenž se objevil ve 47 duelech a nasbíral celkem 21 bodů (7+14). Brankoviště poté bude hájit dvojice gólmanů z české extraligy, a to brněnský Marek Čiliak, který ukazoval v play-off skvělou formu, a Patrik Rybár z Hradce Králové. V prvním duelu ale možná uvidíme Denise Godlu. Třiadvacetiletý gólman odchytal druhou sezónu ve finské lize za tým KalPa s průměrem zákroků 91,3 %.

    Poslední velkou akci, a tedy olympijský turnaj, začali Slováci skvěle, když porazili později mistry Olympijské sportovce z Ruska 3:2, to však bylo jejich poslední vítězství, Slovensko nakonec vypadlo v osmifinále s USA. V přípravě slovenský tým prověřili jen slabší soupeři. Naši sousedé si dvakrát poradili s Lotyšskem, porazili i Jižní Koreu a z dvojzápasu s Francií vyšli remízově.
  • Příprava obou týmů na šampionát:

    29.4. Rusko – Česko 4:2
    28.4. Finsko – Česko 5:2
    16.4. Česko – Švédsko 1:3
    22.4. Česko – Rusko 2:1
    21.4. Česko – Švédsko 3:1
    19.4. Finsko – Česko 1:3
    14.4. Francie – Česko 2:6
    13.4. Franice – Česko 2:5
    5.4. Česko – Švýcarsko 4:1
    4.4. Česko – Švýcarsko 5:2

    28.4. Slovensko – Francie 2:3
    27.4. Slovensko – Francie 4:0
    25.4. Slovensko – Jižní Korea 2:1
    21.4. Slovensko – Lotyšsko 4:1
    20.4. Slovensko – Lotyšsko 4:1
    15.4. Německo – Slovensko 1:4
    14.4. Německo – Slovensko 1:2náj.
    6.4. Švédsko – Slovensko 7:1
    5.4. Švédsko – Slovensko 6:3
  • Vzájemné zápasy:
    24.8. 2017 Slovensko – Česko 1:2 (příprava)
    23.8. 2017 Česko – Slovensko 0:2 (příprava)
    10.4. 2015 Česko – Slovensko 3:1 (příprava)
    9.4. 2015 Česko – Slovensko 3:2náj. (příprava)
    9.5. 2014 Slovensko – Česko 2:3pr. (MS)
    18.2. 2014 Česko – Slovensko 5:3 (OH)
  • Důležitý start, body v boji o postup do čtvrtfinále a psychická pohoda. O to půjde v úvodním duelu Českého výběru proti Slovensku. Favority jsou Češi. Potvrdí naše reprezentace tuto roli, nebo Slováci ve federálním derby překvapí a vybojují nějaký bod?
  • Pískat dnešní duel budou Mikko Kaukokari z Finska a Timothy Mayer ze Spojených států amerických. Na čarách budou úřadovat Švéd Andreas Malmqvist a Kanaďan Dustin McCrank.
  • Úvodní sestavy:

    Česko: Francouz (Rittich) – Gudas (A), Jordán, D. Sklenička, Moravčík, Polášek, Šulák, Hronek – Hyka, Faksa, Červenka (C) – Nestrašil, Nečas, Jaškin – Řepík, Plekanec (A), D. Kubalík – Chytil, Horák, R. Kousal.

    Slovensko: Čiliak (Rybár) – Čajkovský, Sekera (C), Graňák (A), Ďaloga, Jaroš, Jánošík, Fehérváry – Nagy (A), Krištof, Jurčo – Haščák, J. Mikúš, Bakoš – Bondra, Buc, Svitana – Cingel, Marcinko, Skalický.

    Rozhodčí: Kaukokari (FIN), Mayer (USA) – Malmqvist (SWE), McCrank (CAN).
  • Sestavy obou celků jsou známy. V brance se představí na české straně avizovaná jednička Pavel Francouz, na druhé straně bude strážit svatyni brněnský gólman Marek Čiliak. Zranění pro dnešek vyřadilo z českého týmu obránce Jakuba Krejčíka a útočníka Robina Hanzla.
  • To bude derby! Již od odpoledních hodin se to v Kodaňi, Royal Areně a fanzóně hemží českými i slovenskými fanoušky. Údajně se na dnešní duel prodalo až 10000 vstupenek! O dobrou atmosféru tedy rozhodně nebude nouze, budou se o to starat oba dva tábory.
  • Téměř do posledního místečka se plní kodaňská Royal Arena! Dnes nás čeká opravdu atmosféra hodná mistrovství světa. Převahu mají české vlajky.
  • Hráči obou celků nastupují na ledovou plochu, aréna bouří!
  • Češi budou hrát v červených dresech, Slováci v bílých.
  • Jde se na to! Zahajovací formace obou celků jsou na ledě a duel může odstartovat úvodním buly.
  • Utkání právě začalo.
  • Úvodní vhazování vítězí Česko.
  • Brzy se přerušuje, buly ve středním pásmu.
  • Faksa nahodil kotouč za branku, ale tam nebyl nikdo v červeném.
  • Jaškin napadal rozehrávku Slováků, kteří se dostali do úzkých, Mikúš obdržel při rozehrávce tvrdý hit, hra se raději přerušila, ale slovenský hráč je v pořádku.
  • Jaškin nezpracoval přihrávku na modré čáře, bruslařský souboj následně vyhrál Graňák, píská se tedy zakázané uvolnění.
  • Moravčík přihrál jen na hůl Marcinka, ale ten se na puku dlouho neudržel.
  • Důležité
    Plekanec krásným pasem našel naprosto osamoceného Dominika Kubalíka, jenž jel rázem sám na Čiliaka, ale jeho blafák končí těsně vedle levé tyče! První šanci zápasu měli Češi.
  • Chytil nedokázal vybojovat puk v útočném pásmu, rozehrávají Slováci.
  • Filip Chytil tentokrát uspěl a vyprodukoval střelu z mezikruží, v tísni ale branku netrefil.
  • Na druhé straně se dostával do zajímavé pozice Mikúš, ale ani on neohrozil brankáře.
  • Důležité
    Hyka šel do přečíslení s Faksou, našel ho před brankou, ale Radek Faksa před poloprázdnou brankou promáchl kotouč! Slovensko hned vyrazilo dopředu a také se dostalo do šance, ovšem zatím platí nerozhodný stav.
  • Jánošík ostře vypálil od modré, tečovaný kotouč skončil v ochranné síti. Začátek utkání však rozhodně nenudí!
  • Rozehrávka Čechů ihned po buly končí na zakázaném uvolnění.
  • Kubalík vybojoval kotouč při napadání Graňáka a Češi díky tomu kombinují v útočném pásmu.
  • Veliký tlak českého týmu! Kubalík však z úhlu Čiliaka nepřekonal.
  • Až nyní se Slováci dokázali dostat k puku a rozjíždí útočnou akci.
  • Chytilovi chyběla rukavice, ale přesto dokázal opět výborně dotírat na slovenskou rozehrávku. Kotouč však nyní nevybojoval.
  • Faksa s Hykou vypomohli v obranné části. Ovšem Češi nerozehráli na Červenku přesně. V hledišti nyní probíhá "válka" fanoušků, spíše tedy válka hlasivek.
  • Trest
    Vyloučení v týmu Česko (Radko Gudas – 2 min., nedovolené bránění). Gudas nechtěl pustit Buce do pásma, poslal ho k ledu a první početní výhodu má k dispozici Slovensko.
  • Gól
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Čtyři vteřiny přesilovky stačily a Slováci jdou do vedení! Andrej Sekera vypálil z osy hřiště od modré čáry a tečovaný kotouč zapadl přesně k tyči do protipohybu bezmocného Francouze! Šikovně tečoval MICHAL KRIŠTOF, jenž je označen za prvního střelce zápasu. Asistence: Andrej Sekera, Ladislav Nagy.
  • Češi se snaží co nejrychleji odpovědět a zakládají útočnou akci.
  • Ovšem ta končí ofsajdem. Kousal byl příliš netrpělivý a Horák nestihl zavézt puk do pásma.
  • Čiliak si připisuje zákrok po střele z levé strany, bez problémů vyrazil pokus Čechů betonem.
  • Faksa už měl větší možnost, z úhlu se dostal do palebné pozice, ale nebylo moc kudy překonat slovenského brankáře. Čiliak opět vyráží.
  • Slovensko se dostalo na okamžik k puku, ale pouze vyhodilo puk na zakázané uvolnění.
  • Jaškin až příliš kličkoval na modré čáře, přičemž Nečas už vjel do útočného pásma. Další ofsajd českého týmu.
  • Kubalík za brankou hledal před Čiliakem Plekance, ale gólman Komety a Slovenska dobře zasáhl holí.
  • Šulák odehrál kotouč před napadajícím protihráčem jen na zakázané uvolnění.
  • Češi znovu trochu váhali s rozehrávkou, daleko se nedostali. Ale puk je opět za Francouzovou brankou.
  • Hronek nahodil puk do útočného pásma, ale neměl dostatečnou podporu ofenzivy, Slováci se ubránili. Ovšem poté se opět jen zbavili puku.
  • Další český útok zastavilo postavení mimo hru. Vhazovat se ale bude před Francouzem.
  • Slovenský gól
  • Důležité
    Velký závar před Francouzem! Patrik Svitana nahodil kotouč z úhlu, Pavel Francouz ho zřejmě ve výstroji neudržel a Slováci, hlavně Svitana a Čajkovský se snažili dorážet, neúspěšně.
  • Důležité
    Češi si neodpustili chybu v rozehrávce, po které pálil z levého kruhu nebezpečně Lukáš Cingel, o kousek přestřelil! Na druhé straně kryje Čiliak střelu po českém protiútoku.
  • Nečas neprošel do pásma a Jaroš vyzkoušel Francouzovu pozornost pokusem z pravé strany, český gólman vyráží.
  • Česko nyní čelí velikému tlaku, ze kterého se vymanilo jen za cenu zakázaného uvolnění.
  • Hyka prohrál sprinterský souboj s Jánošíkem, další icing českého týmu.
  • Střely na branku – 8:7.
  • Tečované nahození Čajkovského končí mimo branku, Čechům se však znovu nepovedlo rozehrát a jsou pod tlakem.
  • Důležité
    Další nepozornost v obraně Česka a prosadit se mohl Marcel Haščák! Byl téměř sám před Francouzem, snažil se zakončit pod břevno, Francouz puk ukryl.
  • Národní tým po delší době kombinuje v útočném pásmu.
  • Kubalík hledal na pravém kruhu najíždějícího Hronka, slovenská obrana zasáhla a srazila puk holí mezi diváky.
  • Šulákova rána hned po buly byla sražená, Čiliak zasahovat nemusel.
  • Znovu Libor Šulák, kotouč byl opět tečován a skončil tentokrát těsně nad horní tyčí!
  • Český tým se dopustil přihrávky rukou a vhazuje se ve středním pásmu.
  • Chytilovu přihrávku na modrou srazil bruslí Horák, a tak vystavil českého obránce do ofsajdu, ten totiž už puk nedokázal zachytit v útočném pásmu.
  • Důležité
    Dmitrij Jaškin se prosmýkl po pravé straně kolem obránce až před Čiliaka, ale zakončit nedokázal. Z dorážky ale mohl skórovat Nestrašil, nýbrž Čiliak se výborně přesunul a zachránil Slováky.
  • Češi ve velikém tlaku, Moravčík však nejprve promáchl a Kubalík vypálil jen do obránce.
  • Trest
    Vyloučení v týmu Slovensko (Ladislav Nagy – 2 min., faul kolenem). Nagy chtěl srazit tělem Šuláka, ten se mu snažil vyhnout a obdržel nepříjemný zásah kolenem, za který si slovenský útočník odpyká menší trest.
  • Červenka nabil mezi kruhy Hykovi, ten z první nezamířil přesně.
  • Slováci se zmocnili kotouče, ale vyhodili ho akorát na střídačku, vhazuje se tak před Čiliakem.
  • Trest
    Nečas vybídl k teči Jaškina, ale Čiliak předvedl další skvělý zákrok. Dmitrij Jaškin si poté dovolil dorážet a sekl slovenského brankáře do lapačky, za což dostává zbytečné dvě minuty za sekání a síly na ledě se srovnávají.
  • Polášek nejprve zmatkoval v rozehrávce, ale situaci zvládl a mohl vyrazit dopředu, "podrazila" ho však modrá čára. Kombinace Čechů sice pokračovala, ale Horák při pokusu vypálit netrefil puk.
  • Kubalíkův pokus od modré kryje Čiliak.
  • Gudas hned po buly ostře vypálil, Marek Čiliak však zatím drží čisté konto, vytěsnil puk mimo tři tyče!
  • První třetina skončila.
  • Velmi svižný hokej nabídla první perioda federálního derby mezi Českem a Slovenskem. Naši nevstoupili do utkání vůbec špatně, byli aktivnější a vypracovali si několik příležitostí. Tu největší spálil Dominik Kubalík, při samostatném úniku poslal bekhendový blafák těsně mimo. O chvilku později zase mohl do odkryté branky zavěsit Faksa, ale ve velké šanci promáchl. Slováci se poté osmělili a po faulu Radka Gudase dokonce skórovali, a to už po čtyřech sekundách početní výhody. Střelu Sekery výborně tečoval holí Michal Krištof do protipohybu Francouze k tyči. Opařený český tým mohl ještě několikrát inkasovat, ve velké šanci se zjevil Cingel, Francouz jeho pokus z levého kruhu vytěsnil mimo tři tyče. Až v závěru byli znovu aktivnější Češi. Nestrašilovu dorážku ale vychytal skvělý Čiliak a následnou početní výhodu národní tým nevyužil, už po 51 vteřinách se totiž dopustil sekání na brankáře Dmitrij Jaškin. Slovensko tak začne druhou část v početní výhodě

    Střely na branku v první třetině:
    Česko – 12
    Slovensko – 8

    Prostřední část začne přibližně ve 21:08.
  • Hráči obou celků jsou zpět na ledě, druhá třetina je tu!
  • Začala druhá třetina.
  • Poslouchejte živě na Radiožurnálu.
  • Nagy zpět na ledě, začíná zkrácená přesilovka Slováků.
  • Slovensko se zatím nemůže prokousat do útočného pásma, Češi dobře brání prostřední třetinu.
  • Gól
    Česko právě vstřelilo branku!
    Výborně, je srovnáno! Prvním střelcem národního týmu na mistrovství světa se stává DOMINIK KUBALÍK! Češi vybojovali kotouč u mantinelu, Kubalík dostal od Nestrašila přihrávku před branku, využil své rychlosti a šikovných rukou, jednoduchou bekhendovou kličkou zasunul kotouč za Čiliaka! Asistence: Andrej Nestrašil, Dmitrij Jaškin.
  • Češi se snaží přidat další branku a útočí, Červenka se snažil prostrčit kotouč na Faksu, neúspěšně, ale první formace dál drží útočné pásmo.
  • Slováci se osvobodili, ale jen vyvezli puk za Francouze.
  • Bakoš napadal českou rozehrávku a nakonec i vybojoval puk, rychle hledal před brankou Haščáka, který chtěl pálit z první, ale netrefil kotouč.
  • Rozehrávka Čechů končí na zakázaném uvolnění.
  • Michal Řepík zaútočil po levé straně, bekhendové zakončení zneškodnil Čiliak.
  • Adam Polášek ostře vypálil od modré čáry, před brankou ještě přejížděl Šulák, ale Čiliak si přesto našel místo k výhledu a zasahuje.
  • Slováci mají k dispozici výhodu po faulu na Marka Ďalogu, který byl tvrdě sražen u mantinelu.
  • Trest
    Vyloučení v týmu Česko (Dmitrij Jaškin – 2 min., vražení na hrazení).
  • Roman Horák nedokázal obrat Slováky o kotouč, díky čemuž měl kolem sebe spoustu prostoru Andrej Sekera, nakonec z levého kruhu vypálil, Pavel Francouz kryje. Následovala menší potyčka, ale trestné lavice tentokrát zůstávají zavřené.
  • Gól
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Tak i druhá přesilovka Slováků je bohužel využita, znovu u toho byl kapitán ANDREJ SEKERA, jenž je tentokrát střelcem gólu. Udělal to nejjednodušší, co mohl. Po přihrávce od Nagyho zápěstím nahodil puk na branku a kotouč proplachtil až do sítě. Francouz vůbec nic neviděl a univerzální rozklek nestačil, Slovensko si tak bere vedení zpět. Asistence: Ladislav Nagy.
  • Češi se snaží rychle dostat z nepříjemné situaci a bojují o srovnání, Skleničkova rána ale Čiliaka nehrozila, puk byl sražen do ochranné sítě.
  • Důležité
    Nestrašil se zjevil ve veliké šanci, z levé strany ale Čiliaka nepřekonal, puk skončil těsně mimo! O chviličku později pálil z dobré pozice Jaškin, ale Marek Čiliak byl znovu pozorný a kryje.
  • Probouzí se čeští fanoušci, kteří podporují tým v nepříznivé situaci a touží po vyrovnání.
  • Kubalík vybojoval puk pro Řepíka, kterému se sice z otočky vypálit nepovedlo, ale Češi ještě drží útočné pásmo.
  • To už nyní neplatí, Česko startuje další útočnou akci od Francouze.
  • Slováci výborně napadali a na okamžik získali puk, do šance se ale nedostali.
  • Na druhé straně bylo rušno, nejprve Červenka nepropálil obránce a o chviličku později Šulák z mezikruží o kousek slovenskou branku přestřelil.
  • Češi se chvíli drželi v útočném pásmu, ale Nečasova druhá formace se nakonec ke střele nedostala. Na tahu je Slovensko, které rozehrává od vlastní branky.
  • Šulákova rána byla sražena k Chytilovi, jenž se neprotlačil přes obránce k dorážce. Ovšem pokračuje tlak Čechů.
  • Češi se nakonec dostali ke tvrdé ráně z pravého kruhu, ale Marek Čiliak má fazónu a kryje jednu ránu za druhou. Poradil si i v tomto případě a drží těsné vedení Slovenska.
  • Trest
    Vyloučení v týmu Slovensko (Michal Čajkovský – 2 min., nedovolené bránění). Michal Řepík se snažil projít do útočného pásma, obhodil si kotouč kolem Čajkovského, který ho následně bránil nedovoleně a Češi mají šanci srovnat z přesilové hry.
  • Slováci se však hned osvobozují.
  • Červenka ještě udržel útočné pásmo, ale kotouč poslal pouze do rohu, kde ho vybojovalo Slovensko vyhazuje.
  • Důležité
    Tomáš Hyka obdržel přesný pas za zapomenutou obranu, ale na Čiliaka si nepřišel! Snažil se mu nasadit dlouhou kličku, ale slovenský brankář znovu předvedl výborný zákrok, blafák mezi betony vytěsnil mimo tři tyče. Veliká škoda pro Čechy...
  • Druhá část početní výhody se Česku nepovedla, Slováci vyhodili dvakrát v krátkém sledu.
  • Slovensko v plném počtu, během toho vyzkoušel pozornost Čiliaka nahozením od levého mantinelu Adam Polášek, ale gólman Slovenska neměl s tímto kotoučem žádné větší problémy.
  • Češi na dlouhou dobu uzamkli svého soupeře v pásmu, ale nakonec si šanci nevytvořili. Tlak skončil jen sraženou střelou Romana Horáka.
  • Tomáš Jurčo dokázal dostat puk přes Šuláka, ale z velkého úhlu bekhendem neměl šanci Francouze překonat.
  • Michal Jordán se dopustil hry vysokou holí, vhazuje se před Francouzem.
  • Hyka nedokázal přebruslit obránce a nezakončil, následná hra Čechů v útočném pásmu ohrožení Čiliaka rovněž nepřinesla.
  • Faksu na levé straně zastavil ofsajd. Český tým v posledních minutách převzal iniciativu, ale do velkých šancí se při hře pět na pět nedostává.
  • Česko se prokousala do útočného pásma, ale Slováci výborně dostupují útočníky a nepouští národní tým ke střele.
  • Slovensku se však nyní nepovedla rozehrávka, Michal Čajkovský poslal puk pouze na zakázané uvolnění.
  • Poláškovo nahození od modré čáry bylo ještě tečované a kotouč proplachtil jen těsně nad horní tyčí!
  • Z dalšího protiútoku už byla střela na branku, Roman Červenka vypálil přes obránce, ale zamířil jen doprostřed, kde stál připravený Čiliak.
  • Jordánovi nesedla střela od modré, Slováci ji zastavili a vyrazili dopředu. Na osu hřiště si navedl puk Ladislav Nagy, vypálil, tečovaný puk skončil nad brankou.
  • Stadionem obíhá mexická vlna! Bez ohledu na výsledek se oba fanouškovské tábory nesmírně baví.
  • Tomáš Plekanec měl volno na levé straně, ale rána mu příliš nesedla a Čiliak vyráží betonem.
  • O chvilku později pálil z pravé strany z první Michal Řepík, Čiliak se stihl přesunout a připisuje si další přesný zákrok.
  • Důležité
    Na závěr ještě jedna veliká šance českého týmu! Ránu Skleničky od modré ještě asi tečoval clonící Nestrašil, kotouč Čiliakovi propadl, ale proklouzal těsně vedle levé tyče! Dorážet ještě sprintoval Jaškin, ale u puku byli dříve slovenští obránci.
  • Druhá třetina skončila.
  • I po druhé třetině mohou být spokojenější slovenští příznivci. V prostřední části byl rovněž o něco aktivnější český tým, ale ten zatím jen spaluje šance. Výjimku tvořil Dominik Kubalík, kterému se povedlo hned v úvodu srovnat. Přesným pasem ho našel Nestrašil a plzeňský rodák se už nemýlil, na Čiliaka platila dlouhá klička do bekhendu. Češi se však potřetí v zápase nechali (zbytečně) vyloučit a Slovensko to podruhé potrestalo, nahození Andreje Sekery doplachtilo přesně k pravé tyči. Český tým měl poté optickou převahu, ale v útočném pásmu se většinou ke střele nedostal a když už ano, stál v cestě připravený Marek Čiliak. Ten zachránil Slováky i při samostatném úniku Tomáše Hyky, jehož bekhendový blafák mezi betony nebyl úspěšný. V závěru měl slovenský brankář i štěstí, puk po Nestrašilově teči doklouzal těsně mimo.
  • Střely na branku ve druhé třetině (celkem):
    Česko – 12 (24)
    Slovensko – 5 (13)

    Poslední část začne přibližně ve 21:59.
  • Dnes naposledy se vracejí oba týmy na ledovou plochu v Royal Areně. Dokáží Češi v poslední periodě srovnat krok, nebo si Slovensko připíše na úvod překvapivé vítězství?
  • Začala třetí třetina.
  • Přihrávku do útočného pásma na Červenku zastavila obrana, Hyka poté nemohl jít do šance kvůli ofsajdu.
  • Jaškin šikovně prostrčil kotouč na Nečase, jenž vypálil jen těsně vedle levé tyče! Škoda, Češi mohli srovnat hned v úvodu.
  • Šulák vypálil přes Jaroše, Čiliak si připisuje přesný zákrok betonem. Češi ještě u mantinelu vybojovali kotouč a kombinují.
  • Filip Chytil si na sebe vzal příliš velké sousto a proti trojici protihráčů o kotouč přišel, Slováci se tak osvobozují a mohou střídat.
  • Nagy objel branku, ale při přihrávce na modrou mu sjel kotouč z čepele a zmocnil se ho Jordán.
  • Červenka se probil přes dva protihráče, ale zpětnou přihrávku z tísnivé situaci zachytili Slováci, jejichž protiakce končí ofsajdem.
  • Jaškin šikovně dloubl kotouč přes slovenského beka na Nečase, ale puk nepříjemně poskakoval a Martin Nečas ho jen dokázal dloubnout bekhendem směrem na branku, s čímž si dokázal Čiliak poradit.
  • Libor Šulák obdržel kotouč do jízdy a nebezpečně vypálil, Čiliak však dokázal vyrazit jeho ránu levým betonem.
  • Nestrašil vypálil z dobré pozice nad a následný český tlak ukončila chybka na modré čáře, po které se Slováci osvobodili.
  • Nahození Tomáše Plekance kryje Čiliak v lapačce, vhazuje se po jeho pravici.
  • Kubalík hledal před brankou volného Řepíka s Plekancem, ale Slováci si tuto zrádnou situaci pohlídali a míří dopředu.
  • Nagy přihrál zpoza branky před Francouze a od bruslí se kotouč odrazil těsně mimo.
  • Češi udrželi kotouč v útočném pásmu a přečíslili slovenskou obranu, kombinace první útočné formace však byla překombinovaná a přihrávka na Hyku sražená.
  • Český tlak sílí a cítí to i fanoušci. Po zakázaném uvolnění Slováků byli pořádně slyšet a ženou své oblíbence za vyrovnávací trefou.
  • Oddechový čas pro Slováky. Trenér Ramsay chce nechat vydechnout druhou útočnou formaci, která byla dlouho na ledě.
  • Nestrašilovo nahození z úhlu zablokovali obránci, Slováci poté dostali kotouč z obranného pásma.
  • Dávid Bondra využil volného prostoru, připravil si puk ke střele a následně zamířil jen těsně vedle pravé Francouzovy tyčky!
  • Krištof nahazoval puk před branku, ale Francouz si s pomocí obrany dokázal poradit, dopředu mohou Češi.
  • Plekanec přišel o kotouč v souboji za brankou, ale Slovensko pouze vyhodilo na zakázané uvolnění.
  • Faksa tečoval dělovku Gudase šikovně, ale Čiliak si přesto dokázal poradit. Následně se však dopustili Slováci faulu, velká šance pro Česko v početní výhodě.
  • Trest
    Vyloučení v týmu Slovensko (Marek Ďaloga – 2 min., držení).
  • Cingel hned po buly vyhazuje přes všechny čáry.
  • Jaškin se vytočil před branku, ale zblízka Čiliaka nepřekonal. Slováci následně vyhazují.
  • Další osvobození slovenského týmu.
  • A ještě jedno, tahle početní výhoda se zatím Čechům nedaří.
  • Důležité
    Dnešní utkání sleduje skvělých 12 490 diváků!
  • Slovácí znovu vyhodili, Marek Ďaloga už naskočil na led, toto byla hodně nevyvedená přesilovka českého výběru.
  • Michal Krištof se dostal do šance, když obdržel pas a vypálil z levého kruhu, Francouz likviduje tuto slovenskou příležitost vyrážečkou.
  • Důležité
    Velké šance na obou stranách! Nejprve z výtečné pozice pálil osamocený Juraj Mikúš, ale Francouz vyrazil a poradil si i s dorážkami. Na druhé straně poté ujel po chybě Slováků na modré Dmitrij Jaškin, ale byl tísněn obráncem na hraně faulu a z těžké pozice obtěžován nedokázal Čiliaka překonat!
  • Češi si vytvořili tlak, ale čas se jim rychle krátí. Třetí útočná formace bojuje o kotouč u mantinelu.
  • Kubalík byl poslán k zemi na hraně podražení, Slováci se díky tomu osvobodili a vyhodili kotouč k Francouzovi.
  • Sklenička obdržel od Červenky přihrávku do jízdy, ale dostal se mezi čtyři slovenské bránící hráče a o puk přišel.
  • Nepovedená rozehrávka českého týmu končí na zakázaném uvolnění.
  • Nyní už jsou Češi pevně usazení v útočném pásmu a měli zajímavou šanci, Poláškovu střelu z pravé strany však dokázal Čiliak vyrazit maskou kousek vedle pravé tyče.
  • Polášek tentokrát napálil jen obránce, ale pokračuje tlak českého týmu.
  • Důležité
    To je škody! Kubalík vytvořil tutovku pro Michala Řepíka, našel ho přesným pasem, avšak český útočník před odkrytou brankou netrefil kotouč vůbec dobře a minul!
  • Slováci dostali kotouč z obranného pásma a Jurčo ho následně poslal až za Francouze.
  • Důležité
    Další šance Čechů! Faksovu přihrávku zpoza branky nejprve promáchl Hyka, ale kotouč skončil až u Červenky, který ho však poslal pouze do betonu famózního Marka Čiliaka!
  • Důležité
    Nestrašilovo nahození vyráží Čiliak ramenem, pokračuje česká tlak a Francouz už je na střídačce!
  • Polášek už těsně nestihl kotouč v útočném pásmu, píská se tedy ofsajd a Pavel Francouz je zpět v brankovišti.
  • Důležité
    Vyhození Slováků končí na zakázaném uvolnění a to znamená jediné, Francouz opět míří na střídačku a Češi hrají v šesti!
  • Vyhození Haščáka hned po buly končí na dalším icingu, puk minul českou branku o několik metrů.
  • Po střele Řepíka do boční tyče se puk odrazil před branku, ale Slováci ho dopravili do bezpečí.
  • Ránu Gudase vyráží Čiliak a Slováci poté dostali puk alespoň do středního pásma.
  • Šulákova tečovaná rána prosvištěla těsně mimo.
  • Ani další pokus od modré čáry nekončí gólem, Čiliak je opět pozorný a kryje.
  • Důležité
    Český tým si vyžádal oddechový čas!
  • Sekera poslal puk po mantinelu k Cingelovi, ale ten minul českou odkrytou branku!
  • Tečované nahození Radka Gudase znovu jen těsně minulo slovenskou branku.
  • Slováci dostali puk znovu alespoň do středního pásma a jsou blízko k vítězství.
  • Gól
    Česko právě vstřelilo branku!
    To jsou věci! Český národ slaví, deset sekund před koncem se stává hrdinou mladý MARTIN NEČAS! Dominik Kubalík mu přiťukl kotouč do jízdy a brněnský útočník objel obránce a z pravé strany propálil Čiliaka mezi rukou a tělem, kotouč proskákal do sítě a Česko slaví bodový zisk! Asistence: Dominik Kubalík.
  • Třetí třetina skončila.
  • Tak Češi nakonec z tohoto duelu neodejdou s prázdnou! Jejich tlak sílil, ale už se zdálo, že vyrovnání nepřijde. Nakonec se ale dokázal trefit MARTIN NEČAS, z pravého kruhu protlačil puk za jinak spoluhráče z Brna Marka Čiliaka a poslal tento duel do prodloužení, které odstartuje ve 22:38.

    Střely na branku ve třetí třetině (celkem):
    Česko – 15 (39)
    Slovensko – 4 (17)
  • Začalo prodloužení.
  • Prodloužení hrané pět minut tři na tři odstartovali Češi vyhraným buly.
  • Červenka obdržel přihrávku do jízdy, natlačil se přes obránce a vypálil, přízemní pokus kryje Čiliak.
  • Důležité
    Nečas s Hykou a Šulákem rozjeli útočný kolotoč, který skončil přihrávkou Tomáše Hyky na Nečase, jenž ale Čiliaka nepřekonal, navíc se s ním dostal do kontaktu a ostře naboural do mantinelu. To nevypadá vůbec dobře...
  • Pro českého hrdinu už jely nosítka, ale Martin Nečas se nakonec zvedl a odjíždí otřesen, ale po svých, to je to hlavní. Dokonce zůstává na střídačce a možná ještě do duelu zasáhne.
  • Důležité
    Další šance Čechů! Červenka hledal před brankou najíždějícího Faksu, ten na kotouč jen těsně nedosáhl, respektive ho tečoval mimo branku.
  • Gudas nabral rychlost ve středním pásmu, přebruslil obránce a vypálil z podobné pozice jako střelec poslední branky Nečas, Čiliak si tentokrát ukryl prostor mezi rukou a tělem a kryje kotouč ve výstroji.
  • Gól
    Česko právě vstřelilo branku!
    Je to doma, veliký obrat předvedli Češi a berou bonusový bod! DMITRIJ JAŠKIN nejprve nedokázal vypálit přes Sekeru, který jeho pokus srazil, ale dravý útočník St. Louis se znovu k puku probojoval a bekhendem ho dloubl přes marně se natahujícího Marka Čiliaka! Asistence: Adam Polášek, Andrej Nestrašil.
  • Konec zápasu.
  • Střely na branku v prodloužení (celkem):
    Česko – 3 (42)
    Slovensko – 0 (17)

    Nejlepší hráči utkání:
    Česko – Dominik Kubalík
    Slovensko – Marek Čiliak
  • Čeští fanoušci si užívají tento veliký zápas! Hned úvodní duel českého týmu přinesl ohromné drama. Slovenská reprezentace zaslouží obdiv, s podceňovaným týmem dlouho držela vedení, ale bylo vidět, že Slovákům docházel síly. Závěr už hráli na krev, poslední minutu odehráli téměř bez chyby, drželi Čechy daleko od své branky, až z poslední útočné akce udeřil Martin Nečas. Utkání dospělo díky této přesné trefě do prodloužení, ve kterém mělo Česko navrch a po zásluze se raduje. Dmitrij Jaškin se probil přes Sekeru a bekhendem zakončil mimo dosah Čiliaka. Český tým byl v utkání lepší a po zásluze dokázal srovnat, Slováci si však rozhodně za velikou bojovnost minimálně bod zasloužili. Češi si budou muset dát pozor na zbytečná vyloučení, oba slovenské góly totiž padly v početní nevýhodě našich. Nakonec to znamená ztrátu jediného bodu, ale Češi málem z dnešního duelu vyšli naprázdno.
  • Vítězný gól Dmitrije Jaškina
  • Do (téměř) posledního místa zaplněná Royal Arena dnes viděla opravdu výtečný zápas s dobrým koncem pro Českou reprezentaci. Skvělá atmosféra zdobila dnešní duel. Výtečnou kulisu však můžeme očekávat i v zítřejším zápase Švédsko – Česko, fanoušci tre kronor to totiž mají do Kodaně, co by kamenem dohodil. Zítřejší duel českého týmu startuje v 16:15. To už je ode mě pro dnešek z Royal Areny vše, u dalších on-line přenosů se těším na počtenou. Hezký zbytek večera.