MS hokej 2018 - online přenos Bělorusko - Česko, 11. května 2018 20:15, Royal Arena, Kodaň, Dánsko (kapacita: 12 490 míst)

Bělorusko

Česko

0 : 3

(0:3, 0:0, 0:0)

  • Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:15.
  • Hezký páteční večer, hokejové mistrovství světa v hokeji dnes zakončí utkání, která bezpochyby v tuzemsku bude patřit v televizním vysílání k nejsledovanějším pořadům primetimu a na jiných platformách bude stejně jako včera trhat rekordy.. Česká republika totiž ve svém čtvrtém představení v rámci kodaňské skupiny A vyzve Bělorusko. Utkání startuje ve 20:15!
  • Bělorusko
    Běloruský národní tým momentálně prožívá obrovskou generační obměnu. Dvě hlavní hvězdy Andrej (10 účastí na MS) a Sergej (6 účastí na MS) Kostitsynovi už letos v reprezentaci nepůsobí, stejně tak i brankařská legenda Kevin Lalande, který kvůli zranění během sezóny ukončil kariéru. V kádru už ani není bývalý kapitán běloruského kádru Andrej Stas. Kanadský trenér Dave Lewis tak měl tak před sebou mimořádně zapeklitý úkol. Možná ještě těžší než mnohé výzvy během koučování na detroitské nebo bostonské adrese v NHL. Kompletní generační přestavba totiž něco stojí. A v případě reprezentačního hokeje to byly i výsledky na světovém šampionátu.

    Před čtvrtým mistrovství světa pod taktovkou Lewise se běloruská média dokonce oprávněně bála hrozby pádu do nižší divize, a tento Damoklův meč stále nad tímto výběrem visí. Už jen výsledky přípravy, v níž hrálo hned osm hráčů pod 22 let, ukazovaly, že dánská anabáze běloruského týmu bude velice náročná. Z osmi duelů v Euro Hockey Challenge se povedlo vybojovat hokejistům z východní Evropy jen dvě výhry v prodloužení a jednu prohru taktéž ve stejné fázi zápasu. Slabším uklidněním může být fakt, že dva ze tří úspěchů dosáhlo Bělorusko v duelech s Finy, na druhou je však nutné brát v potaz stáří obou výsledků. Všechny se odehrály už na začátku dubna, kdy hráčů ze země tisíce jezer ještě neměli pořádně konsolidovaný kádr. I proto tak z běloruského tábora zní spíše mírnější cíle, jednoznačnou metou je udržení v elitní skupině. Největší boje o něj zřejmě ve skupině A povedou s Rakušany a Francouzy. Pod tlak může Lewisův výběr dostat i fakt, že právě Bělorusko je spolupořadatelem mistrovství světa v roce 2021.

    Razantně omlazený kádr Běloruska musí momentálně spoléhat zejména na dravost nadějných dvacátníků. Jedním z nich bude zřejmě i Pavel Vorobej, který uplynulou sezónu zářil v čínském Kunlunu. Pořádný střelec od modré je pak i Dmitrij Korobov. Právě 29letý bek Dinama Minsk by měl být jednou ze zkušených opor mančaftu. Klíčovou roli v ofenzívě by pak měl plnit kapitán minského Dynama Alexandr Pavlovič, který však letos bodově moc v KHL nezářil. Na turnaji však s dvěma brankami patří zatím mezi nejproduktivnější hráče týmu. Podobně nevýrazné výkony jako on pak předváděli v průběhu klubové sezónyi naturalizovaní Kanaďané Geoff Platt a Charles Linglet, i u nich tak visí pořádný otazník, jak načasují formu. Velmi zajímavé nicméně bude pozorovat devatenáctiletého Jegora Šarangoviče, který bude hrát v Kodani i o co nejlepší nasazení do letošního draftu NHL. Jedničkou v brance by pak měl být při startu turnaje plnit Michail Karnauchov.

    Bělorusko na šampionátu předvádí velmi podprůměrné výkony, absence většího tahouna je neskutečně poznat. Po prohrách se Švédskem, Francií a Ruskem byli Bělorusové na posledním místě tabulky. Vedení hokejového svazu navíc sáhlo k obrovsky radikálnímu řezu do kádru, když trenéra Lewise (vtipem bývá jeho dlouhá anabáze u týmu vysvětlována s velkou podobnosti s Alexandrem Lukašenkem, běloruským prezidentem a velkým fanouškem hokeje) odvolalo a na jeho místo během noci po debaklu 0:7 se sbornou dosadilo dosavadního asistenta Sergeje Puškova. Velkou otázkou tak zůstává, jak tato změna pomůže hernímu projevu, Lewisův záměr je dát týmu nový impuls. O tom, jak je Bělorusko blízko sestupu do nižší divize, už může napověět duel s Čechy.
  • Česko
    Tuzemská hokejová reprezentace čeká na medaili ze světového šampionátu už šestý rok. Svěřenci trenéra Josefa Jandače, pro něhož je dánský turnaj pro tuto chvíli poslední výzvou u českého A-týmu před odchodem do Magnitogorsku, mají pro letošní rok obrovsky těžký úkol, tuto hořkou bilanci prolomit. Češi mají ale oproti mnoha týmům obrovskou devizu, už pravidelně zavítá na zápasy tuzemského výběru česká lavina červeno-bílo-modrých dresů s lvem na hrudi a roztodivnými čísly i jmenovkami na zádech. Jenže fanouškovská podpora s sebou přináší i obrovské množství tlaku. Navíc v situaci, kdy medaile podle mnoha pesimistů může být poslední záchranou, jak vzkřísit naději na další budoucí úspěchů Čechů na mezinárodní scéně.

    Po neúspěchu na olympiádě v Pchjongčchangu, v podobě dalšího, tak nenáviděného čtvrtého místa ale příprava na vrcholný šampionát přinášela do hlasů médií a i kritiků míru optimismu. Po dlouhé době se začali do sestavy zapracovávat mladé tváře, navíc v Euro Hockey Challenge si připsali Češi čtyři výhry a v zápase s Francouzy k tomu navíc ukázali pořádnou porci vůle a charakteru. Dva obraty jim nakonec přinesly už zmíněná vítězství. V podobném duchu se navíc nesly i domácí České hokejové hry v Pardubicích, které Jandačův výběr ovládl bez ztráty body a pouze třemi inkasovanými brankami v průběhu tří zápasů. Jedinou vlnu nejistoty tak přinesl až další díl Euro Hockey Tour, když národní tým prohrál dvakrát po sobě. Nad jejich síly byly ve Stockholmu Finsko a domácí Švédové.

    Dvěma největšími ikonami se po včerejším duelu s ruskou sbornou stalo bostonské duo David Pastrňák-David Krejčí, kteří se velmi rychle přesunuli ze zámoří přímo do dějiště turnaje. Oba dva překonávali časový posun, v letadle navíc ani jeden neusnul. Za takovéto situace ale dokázali rozhodnout celé utkání bodovým příspěvkem. Pastrňák pak přidal vítěznou branku v prodloužení. Tento neskutečný výkon pak podtrhl Dmitrij Jaškin, jenž s obě Davidy dokázal ještě razantněji výkonnostně růst. Velký otazník pro mnohé pozorovatelé nicméně přinesla sestava a jména na soupisce před jejich čtvrtečním příletem. V průběhu razantního omlaďování se do Kodaně podívaly jen dvě velmi známé tváře. Bývalý dlouholetý kapitán Tomáš Plekanec překvapil všechny fanoušky svým sympatickým krokem navrátit se znovu do reprezentačního dresu v jakékoliv roli. Zkušenost pak spolu s ním do kabiny přináší i Roman Červenka, hvězda evropského formátu a jedna z hlavních tváří švýcarské hokejové ligy. Podobnou personou je pak Radko Gudas s charakteristickým stylem hokeje a silového pojetí bránění. Právě on coby člen organizace Philadelphie spolu s Michalem Jordánem plní roli pilířů defenzívy. Jinak je obrana složená z nadějných beků z AHL a české extraligy. Jedinou výjimkou je Adam Polášek ze Soči. Ofenzivní řady taktéž sází na dravost mládí, velmi zajímavou postavou je pak devatenáctiletý Martin Nečas, který už znovu září po zotavení z lehkého zranění utrženém po nezaviněném střetu s Markem Čiliakem a následném dopadu na mantinel. Brankoviště si pak zatím spravedlivě rozdělil Pavel Francouz a David Rittich, jenž vychytal důležité vítězství nad Ruskem.

    Samotný vstup do turnaje Češi zahájili rozporuplným výkonem proti Slovensku, který ovšem přehlušili vynikajícím závěrem, když vyrovnali deset sekund před koncem třetí třetiny a Jaškin poté přidal rozhodující branku v prodloužení. Proti hvězdným Švédům pak pokračovali sympatickou hrou, s níž slavili málem další vítězství, nicméně přeci jen museli skousnout prohru 2:3. V úterý sice Češi porazili Švýcary až po nájezdech, včera už ovšem mohli Jandačovi hoši slavit cenný skalp. Porazit Rusko v prodloužení byl z jejich strany překvapení dne, kvalitou pak patřil duel bezkonkurenčně k těm nejlepším na šampionátu. V duelu s Běloruskem tak bude patřit Česko coby pátý tým tabulky k výraznému favoritovi.
  • Aktuální soupisky obou týmů

    BĚLORUSKO
    Brankáři: Michajl Karnauchov (Dinamo Minsk/KHL), Ivan Kulbakov (Quad City Mallards/ECHL), Vitalij Trus (Němen Grodno/Bělorusko)

    Obránci: Jevgenij, Koviršin, Jevgenij Lisovec, Kristian Henkel, Dmitrij Korobov (všichni Dinamo Minsk/KHL), Stěpan Falkovskij (Ontario Reign/AHL), Nikita Ustiněnko (Junosť Minsk/Bělorusko), Vladimir Denisov (SaiPa/Finsko), Roman Djukov (Karaganda/VHL), Pavel Vorobej (Kunlun/KHL)

    Útočníci: Sergej Drozd, Charles Linglet, Alexandr Pavlovič, Alexandr Kitarov, Artur Gavrus, Jegor Šarangovič (všichni Dinamo Minsk), Maxim Suško (Owen Sound/OHL), Geoff Platt (CSKA Moskva/KHL), Artjom Levša, Artjom Kislij (oba Němen Grodno/Bělorusko), Artjom Děmkov, Olexandr Matěruchin (oba Šachtar Soligorsk/Bělorusko)

    ČESKO 
    Brankáři: Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL), David Rittich (Calgary/NHL), Dominik Hrachovina (Tappara Tampere/Finsko) 

    Obránci: Michal Moravčík, David Sklenička (oba Plzeň), Filip Hronek, Libor Šulák (oba Grand Rapids/AHL), Michal Jordán (Chabarovsk/KHL), Adam Polášek (Soči/KHL), Radko Gudas (Philadelphia/NHL) 

    Útočníci: Andrej Nestrašil (Nižněkamsk/KHL), Michal Řepík (Sparta Praha), Martin Kaut (Pardubice), Martin Nečas (Kometa Brno), Roman Červenka (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta/Švýcarsko), Roman Horák (Podolsk/KHL), Robert Kousal (Davos/Švýcarsko), Radek Faksa (Dallas/NHL), Tomáš Plekanec (Toronto/NHL), Dmitrij Jaškin (St. Louis/NHL), Tomáš Hyka (Chicago Wolves/AHL), Filip Chytil (NY Rangers/NHL), David Krejčí, David Pastrňák (oba Boston Bruins/NHL)
  • Závěrečná příprava obou celků na šampionát

    Bělorusko
    05.04.2018 Finsko x Bělorusko 2:3 pr. (EHC)
    06.04.2018 Finsko x Bělorusko 4:3 pr. (EHC)
    13.04.2018 Švýcarsko x Bělorusko 3:2 (EHC)
    15.04.2018 Švýcarsko x Bělorusko 2:1 (EHC)
    20.04.2018 Bělorusko x Dánsko 1:2 (EHC)
    21.04.2018 Bělorusko x Dánsko 0:2 (EHC)
    27.04.2018 Bělorusko x Norsko 1:2 (EHC)
    28.04.2018 Bělorusko x Norsko 3:2 pr. (EHC)


    Česko
    04.04.2018 Česko x Švýcarsko 5:2 (EHC)
    05.04.2018 Česko x Švýcarsko 4:1 (EHC)
    13.04.2018 Francie x Česko 2:5 (EHC)
    14.04.2018 Francie x Česko 2:6 (EHC)
    19.04.2018 Finsko x Česko 1:3 (EHT)
    21.04.2018 Česko x Švédsko 3:1 (EHT)
    22.04.2018 Česko x Rusko 2:1 (EHT)
    26.04.2018 Česko x Švédsko 1:3 (EHT)
    28.04.2018 Finsko x Česko 5:2 (EHT)
    29.04.2018 Rusko x Česko 4:2 (EHT)Bělorusko

    pozn. EHT = Euro Hockey Tour, EHC = Euro Hockey Challenge
  • Poslední 3 vzájemná utkání
    06.05.2017 Bělorusko x Česko 1:6 (MS 2017)
    03.05.2013 Česko x Bělorusko 2:0 (MS 2013)
    09.04.2011 Bělorusko x Česko 2:3 (EHC 2011)
  • Dosavadní utkání obou týmů na turnaji

    Bělorusko
    Švédsko x Bělorusko 5:0
    Francie x Bělorusko 6:2
    Bělorusko x Rusko 0:6
    Švýcarsko x Bělorusko 5:2

    Česko
    Česko x Slovensko 3:2 pr.
    Švédsko x Česko 3:2
    Česko x Švýcarsko 5:4 náj.
  • Hlavními rozhodčími tohoto utkání jsou Rus Roman Gofman a německý arbitr Gordon Schukies. Jako čároví jsou pak delegování další Němec Lukas Kohlmüller a Fin Hannu Sormunen.
  • Úvodní sestavy:

    Bělorusko: Trus (M. Karnauchov) – Falkovskij, Vorobej, Děnisov, Korobov (A), Lisovec, Chenkel, Ustiněnko – Děmkov, Platt, Šarangovič – Pavlovič (C), Suško, Kovyršin – Razvadovskij, Kislyj, Gavrus – Drozd, Levša, Kitarov (A).

    Česko: Francouz (Rittich) – Gudas (A), Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, J. Krejčík, Polášek – Jaškin, Krejčí, Pastrňák – D. Kubalík, Hyka, Nečas – Červenka (C), Faksa, Řepík – Nestrašil, Plekanec (A), Horák.

    Rozhodčí: Gofman (RUS), Schukies (GER) – Kohlmüller (GER), Sormunen (FIN).
  • Na ledové ploše už je v plném proudu rozbruslení, začínáme za necelou půlhodinu.
  • Novinky z mistrovství světa najdete na speciálu iROZHLASu:
  • Hráči míří do kabin, na led se naopak dostávají rolby. Pro prořídlé tribuny Royal Areny za chvilku bude odstartována tradiční předzápasová show.
  • Oba týmy již míří z útrob arény na hrací plochu, začínáme za malou chvilku.
  • Radiožurnál vysílá zápas v přímém přenosu. Komentují ho Petr Kadeřábek a František Kuna.
  • Utkání právě začalo.
  • Češi se hned od začátku snaží o aktivní ofenzívu, která na Bělorusko zatím celkem bez výraznějších kombinací platí. Obrana českého soupeře je zatlačena až u Trusovy branky. Krejčí s Pastrňákem zatím hledají volnou cestu ke střele.
  • Šulák pálil těsně vedle branky, český pres vytrvale pokračuje. Bělorusové navíc v této chvíli vyhazují přes všechny čáry, sudí jim pískají icing.
  • První Pastrňákova rána mířila těsně vedle Trusovy branky, avšak hned ta následující mířila přesně na branku. Běloruský brankář ovšem ránu kryje.
  • Čechům se tentokrát nepodařilo sehrát dobrou rozehrávku, čímž musí vracet až k vlastní kleci. V ofenzívě o zatím vázne, i tentokrát totiž Krejčí pálil vedle.
  • Na ledě zůstal ležet Nestrašil, nicméně podle všeho je nakonec v pořádku. Český útočník se dostává po svých na střídačku, doktor Singer nicméně přeci jen raději jde člena národního týmu prohlédnout.
  • Česká ofenzíva si zapisuje icing, Bělorusko se tak přesune před Francouzovu branku.
  • Důležité
    Nestrašil nakonec odchází do kabiny, ze zákroku u mantinelu si tak zřejmě odnesl lehčí zranění.
  • Česká první lajna se pokoušela napadat běloruskou rozehrávku a zatlačit soupeře na jejich obranné polovině, jenže po Krejčího minele musí svou snahu vzdát. Puk putuje do středního pásma.
  • Trest
    Češi si zahrají první přesilovku. Tentokrát totiž míří na trestnou lavici Pavel Razvadovskij (BLR), který za menší háček ve středním pásmu vyfasoval menší trest.
  • V souběžně hraném zápase mezitím Jihokorejci vedou nad týmem USA
  • Po Červenkově chybě se musí Češi vrátit znovu před Francouze, přesilovková formace prozatím moc nešlape.
  • Důležité
    Červenka se snažil před Trusovou brankou rozvířit vzduch, jenomže rána Šuláka jej jen trefila. Běloruský brankář tak nemusel ani zasahovat, lehká dorážka mířila mimo tři tyče.
  • Pavel Razvadovskij se vrací zpátky na hrací plochu, Češi svou přesilovku neproměňují.
  • Trest
    Štěpán Falkovskij (BLR) dává Čechům možnost další přesilovky, po jeho vyhození puku mimo kluziště se tak musí pakovat na trestnou lavici.
  • Češi dostali možnost další přesilovky, avšak tentokrát ještě mohou hrát power-play. Bělorusové nejeví překvapivě zájem o zisk kotouče, Češi tak mohou presovat.
  • Trest
    Vladimir Děnisov (BLR) j dalším běloruským trestaným hráčem, podle názoru sudích se totiž dopustil menšího faulu v obranném pásmu. Jako provinění je uvedeno držení.
  • Důležité
    Krejčí pálil z osy hřiště při dvojnásobné přesilovce do břevna poté, co jeho pumelici Trus ještě lehce tečoval. Puk skončil v ochranné síti.
  • Gól
    Česko právě vstřelilo branku!
    Národní tým využívá přesilovku! LIBOR ŠULÁK vyslal další svojí typickou ránu od modré přesně nad beton Truse, který nedokázal tuto bombu vyrazit. Češi tak využili přesilovku, ve které se dlouho trápili. Jaškin pak navíc výborně clonil. Bělorusové tak musejí poprvé kapitulovat. Asistence: David Krejčí.
  • Suško se zjevil zčistajasna před Francouzem, čehož naplno využil. Nahrávka od Kovyršina mu totiž přistála přímo na čepeli, český brankář tak musel hodně rychle u své tyče. Bělorusové spálili obrovskou tutovku!
  • Trest
    Český tým nyní čeká velmi nepěkná šlamastika, kapitán Roman Červenka (CZE) totiž obdržel čtyrminutový trest za vysokou hůl. když se vřítil do běloruského pásma a škrtl svou čepelí Děnisova do hlavy.
  • Důležité
    Sklenička nebyl daleko od skórování! Po českém brejku se tento plzeňský bek vřítil po pravém křídle do běloruského pásma a okamžitě pálil bez přípravy. Trus si zapisuje důležitý zákrok.
  • Gól Libora Šuláka:
  • Běloruská přesilovka zatím postrádá přesnost a flexibilitu. Češi se tak už po několikáté bez větších problémů osvobozují.
  • Důležité
    Pavel Razvadovskij nebyl daleko od vyrovnání! Alexandr Pavlovič mu poslal krásnou nahrávku před branku, odkud mohl bez větších problémů pálit. Puk mu ovšem nesedl na hůl.
  • Řepík se řítil na Trusovu klec, čímž rozhodil běloruskou obranu. Český útočník ovšem svou akci nedokončil, jeho rána mířila mimo běloruskou branku.
  • Hyka mohl vyslat Faksu do jednoznačné tutovky, jenomže nahrávka se mu nepovedla. České šiky se musí stáhnout na vlastní obrannou polovinu.
  • Trest
    Česká čtyřka na ledě si tentokrát může oddechnout, Geoff Platt (BLR) totiž nyní bude pykat za chybu svého týmu ve střídání. Bělorusů bylo na ledě šest.
  • Hronek umí pálit zostra! Běloruska obrana jeho pumelici od modré musela zblokovat těsně před brankou, puk vletěl do ochranné sítě. Běloruská obranná formace prozatím pracuje velmi přesně.
  • Sledujte aktuality z Dánska na speciálu iROZHLASu:
  • Češi jsou v tlaku, jenomže běloruská čtverka je i nadále velice pozorná. Češi se už od začátku nedokáží srovnat v rozehrávce, což se projevuje zejména v lehkých nepřesnostech. Rozehrávka bude muset startovat v této chvíli zpoza Francouzovy branky.
  • Češi si připisují icing.
  • Gól
    Česko právě vstřelilo branku!
    Tak tohle byla hokejová paráda! Plekanec ukázal neskutečný klid, když se řítil na běloruskou branku po levém křídle. Po krátkém rozmýšlení nestřílel, ale ještě si potáhl puk k tyčce a skulinkou ve Trusově výstroji vyslal zadovku přesně na osu hřiště. Zde už stál hbitý ROMÁN HORÁK, pro něhož už byla rána do odkryté branky formalita. Asistence: Tomáš Plekanec.
  • Gudasovi se nepovedlo udržet puk v útočném pásmu, čímž se Bělorusové takřka zadarmo osvobozují. Česká obrana tak musí svou rozehrávku znovu začínat až ze středního pásma.
  • Češi viditelně své akce až příliš překombinovávají, tentokrát podobnou věc předvedla první lajna. Krejčí s Pastrňákem tak sice kompletně rozebrali běloruskou obranu, ale výsledek nebyl žádný. Pastrňák pálil nad bránu.
  • Gól
    Česko právě vstřelilo branku!
    Češi pálí i potřetí! Kapitán Červenka s Moravčíkem vyslali na zteč MICHALA ŘEPÍKA, který se rychlým spurtem po pravém křídle dostal k palbě a golfákem nakonec propálil brankařský postoj Truse. Puk mířil těsně nad jeho rameno. Asistence: Michal Moravčík, Roman Červenka.
  • Hyka namazal Bělorusům, nicméně Češi nakonec tuto minelu nijak těžce nemuseli hasit. Čeští soupeři totiž nezvládli akci dohrát do finálního zakončení, shodila je lehká chybka.
  • První třetina skončila.
  • Gól na 2:0. Skvělou akci Tomáše Plekance zakončil Roman Horák:
  • Střely na branku v 1. třetině: Bělorusko – 6, Česko – 13
  • Češi se v první třetině ukázali ve své opravdové síle a už na startu utkání si nad Bělorusy vytvořili celkem pohodlný náskok. Ve hře Jandačových svěřenců ovšem bylo i mnoho nepřesností, a to zejména ze začátku duelu. Postupně se však všechny řady sehrávaly a Truse pořádně zaměstnaly. Ani nový kouč Běloruska prozatím nenachází řešení na běloruský marasmus, nicméně na předčasně soudy je ještě brzo. Druhá třetina může mnohé změnit, pokračujeme přibližně v 21:07.
  • Začala druhá třetina.
  • I druhou dvacetiminutovku komentují v přímém přenosu Radiožurnálu Petr Kadeřábek a František Kuna.
  • Bělorusko si zapisuje první icing po nepřesné rozehrávce, česká první lajna nyní předvádí výborný forčeking.
  • Jaškinovi se nečekaně dostal puk na hokejku, jenže moment překvapení mu sebral možnost zakončení. Po otočce okolo vlastní osy přišel kvůli chybnému zpracování o puk.
  • Novinky o stavu Andreje Nestrašila:
  • Nečas byl podle názoru sudích už v ofajdovém postavení, hra je tak vykázána znovu do středního pásma.
  • Nečas byl znovu hráčem, který se dopustil provinění proti pravidlům. Přesun modré čáry provedl až příliš rychle, Hyka už byl v útočném pásmu ještě před jeho vstupem.
  • Plekanec se rozhodl vypálit z pravého kruhu co nejrychleji, jenomže místo lehké rány na branku trefil clonícího hráče. Následná dorážka Řepíka už skončila ve Trusově výstroji.
  • Američané mezitím otočili zápas s Jižní Koreou na 4:1.
  • Červenka, který nyní hraje po Jandačových změnách s Pastrňákem, nadvakrát mířil z levé strany na běloruskou branku, avšak jeho zakončení bylo lehce nepřesné. Trus obě rány i tak pro jistotu vykryl.
  • Důležité
    Moravčík nebyl daleko od čtvrté české branky! Jeho pumelice z osy hřiště sice zamířila přímo do rohu Trusovy klece, jenže puk se o milimetry trefil do spojnice. Kotouč se odrazil do ochranné sítě.
  • Český útok nyní nebyl z těch povedených, po Krejčíkově chybě na modré čáře totiž mohou Bělorusové do brejku. Ani český soupeř ale nezvládl svou akci zakončit, chybky se nyní objevují na obou stranách.
  • Oba celky se v tomto okamžiku nedokáží srovnat s kvalitou ledu, ale na druhé straně i vlastní chybovostí. Hra je tak z obou stran rozháraná, po běloruském icingu navíc sudí vykazují hru před Trusovu klec.
  • Chenkel se rozhodl pro jistotu svůj útočný výlet zakončit ranou už ze středního pásma, nicméně toto řešení moc úspěchu nepřineslo. Puk totiž skončil po Francouzově teči vyražen nad plexisklem v ochranné síti.
  • Pastrňák mířil z levého křídla přímo na Trusovu branku, jenže pálil pouze do zadního mantinelu. Češi se musí stahovat do obranného postavení.
  • Čechům se moc nedaří v tomto okamžiku pokračovat v nastaveném tempu, neboť jsou běloruskými obránci vyvádění z míry. Národní tým nyní hodně chybuje.
  • Kubalík se rozhodl po kratší kombinaci zamířit přímo na Truse, avšak jeho příklep clonou neproletěl. Češi se musí z útočného pásma velmi rychle klidit.
  • Důležité
    Hykova rána byla vyražena Trusovým ramenem! Češi spálil obrovskou šanci.
  • Kovyršin spolu s Šarangovičem spustili v útočném pásmu pořádnou přestřelku, když na několikrát zkoušeli propálit Francouze. Český brankář ovšem běloruskou ránu bez potíží kryje.
  • Důležité
    Kitarov se řítil po Moravčíkově chybě přímo na českou branku, avšak Francouz jeho dělovku zápěstím bez potíží kryje. Češi v této chvíli hoří v obraně.
  • Pastrňák si dovolil celkem dost za běloruskou branku, nicméně jeho klička k finální průnikové přihrávce nevedla. Po českém nezkombinování do palebného diamantu u modré se musí stáhnout mimo útočné pásmo.
  • České útočné trio nyní nedokázalo přejít do útoku v rámci pravidel, po těsném ofsajdu se bude vhazovat ve středním pásmu.
  • Bělorusko svůj útok nakonec nezvládlo, rozhodčí mu pískají zakázané uvolnění.
  • Krejčí se dostával do zajímavé pozice při rychlém brejku, jenomže jeho střela nakonec neměla gólové parametry. Puk se vznesl těsně mimo běloruskou branku.
  • Důležité
    Gavrus nebyl daleko od první běloruské branky! Jeho pumelice mířila přímo do spojnice, Češi nyní přežili obrovskou šanci souepeře.
  • Běloruské útočné řady momentálně svého soupeře začínají tlačit, neboť Čechy prakticky ještě nepustili na krátkou chvíli z obranné třetiny. Momentálně se musí Gudas a spol. pořádně snažit, aby se vyhnuli běloruské střele.
  • V Kodani je druhá třetina klidnější, zato v Herningu nasypali Američané Jihokorejcům už sedm gólů
  • Po Plekancově lehké chybce se tentokrát česká pětka bude muset vyrovnat s další nepříjemností, sudí jim pískají zakázané uvolnění.
  • Česká sestava je velmi promíchaná i kvůli Nestrašilově vynucené absenci, nesehranost tak hru národního týmu oproti první třetině lehce sráží. Bělorusům se tak bez problémů daří držet aktuální status quo bez inkasování.
  • Krejčí se natlačil na levém křídle směrem před branku, avšak k zajímavější šanci se přeci jen nedostal. Po ráně z úhlu si Trus připisuje bezproblémový zákrok.
  • Trest
    Nečas se tlačil po pravé straně k zakončení, nicméně jeho snahu zastavil malý háček Arťoma Děmkova (BLR). Česko tak čeká další přesilová hra.
  • Česko velmi snaživě Běloruskou čtverku tlačí, jenže doposavad se nepodařilo soupeřův čtverec rozhodit. Pastrňák navíc teď pálí těsně vedle branky.
  • Kubalík se zjevil před Trusem u jeho pravé tyče, běloruský brankář byl ovšem bez potíží připraven. Češi pokračují v tlaku i v tomto okamžiku.
  • Důležité
    Červenkovu pumelici se podařilo Trusovi s velkým štěstím vyrazit a podobně to bylo i s pokusem Nečasem. Jeho dorážka tak nakonec trefuje vystrčený beton běloruského strážce brankoviště.
  • Platt pálí těsně vedle branky! Češi by už se měli ve druhé třetině zřejmě nakonec už ubránit.
  • Druhá třetina skončila.
  • Střely na branku ve 2. třetině: Bělorusko – 5, Česko – 12
  • Druhá třetina byla po herní stránce z českého pohledu herně i po divácké atraktivnosti horší. I tak to však podařilo Bělorusy udržet daleko od situace, kdy by Francouz musel zachraňovat své spoluhráče. Český soupeř prozatím nedokázal vytvoří stoprocentní šanci, i proto zatím u jeho počtu vstřelených branek svítí nula. Konečné rozhodnutí tak zřejmě padne ve třetí třetí třetině, která startuje přibližně v 21:55.
  • Speciál iROZHLASu k mistrovství světa:
  • Začala třetí třetina.
  • Běloruská útočná řada se hned pár vteřin po úvodním buly vřítila přes modrou čáru, podle sudích se však dopustila ofsajdu.
  • Na Trusovu branku se řítilo útočné komando Čechů, avšak Plekanec svou šanci prováhal. Jeho postup byl bez potíží vystínován Děnisovem, který ho také odzbrojil.
  • Bělorusové momentálně česká hráče dostávají pod tlak, když je donucen k obranné hře i Červenka s Kubalíkem. Jejich velice nadějnou akci nicméně přerušuje ofsajd, Falkovskij vyjel s pukem za modrou.
  • Trest
    Bělorusko nyní musí obstát v další zkoušce, neboť Čechy čeká další přesilová hra. Za hákování si půjde menší trest odsedět Alexandr Kitarov (BLR).
  • Čechům se momentálně přesilovka prozatím nedaří, když se Bělorusům i tentokrát podařilo dostat puk daleko od Trusovy klece. Běloruská obranná řada zapracovala velmi dobře.
  • Kitarov se vrací v tento moment zpět do hry právě ve chvíli, kdy se Češi znovu musí vracet až k Francouzově brance. Národnímu týmu se početní výhoda moc nepovedla, prakticky ani jednou Trusa neohrozil.
  • Řepík vyrazil na dobrodružství do pětičlenné přesily v běloruském obranném pásmu. Nakonec se však musí rychle vracet do obranného postavení, Češi nyní totiž střídají.
  • Důležité
    Jaškin se vřítil na pravém křídle do rychlé akce, avšak jeho backhand Truse nakonec nerozhodil. Palba na bližší tyč byla pod kontrolou běloruského brankáře.
  • Bělorusko je momentálně lehce rozhozeno ve své obraně, čehož okamžitě využil Kubalík k rychlému kontru. Rána explzeňského útočníka ovšem mířila jen do plexiskla, Trus si mohl pořádně oddechnout.
  • Češi jsou momentálně lehce rozhozeni z tempa, Pastrňák nakonec se ale bude muset vracet rychlým tempem k vlastní brance. Česká útočná lajna bude tentokrát bránit na modré čáře.
  • Češi jsou ve třetí třetině sice lepší, ale puk jim odskakuje od hokejek. Hra se aktuálně odehrává spíše ve středním pásmu.
  • Útočném pásmo vybojovali Bělorusové, když donutili Francouze přikrýt puk. Šanci si ale nevytvořili. Následuje reklamní přestávka.
  • Červenka si najel mezi kruhy a pokusil se vystřelit. Puk mu však sjel z čepele hole.
  • Plekanec vybojoval puk pro Jaškina, který zavezl puk do útočné třetiny, ale vystřelit se Čechům nedaří.
  • Trest
    Nikita Ustiněnko vyloučen na dvě minuty za vysokou hůl.
  • Češi kombinují v útočném pásmu, k žádné větší šanci se zatím nedostali.
  • Bělorusové se osvobozují, národnímu týmu se zatím tahle přesilovka nedaří.
  • Důležité
    Dnešnímu utkání přihlíží 5636 diváků. Oproti předchozím zápasům národního týmu je zde v Royal areně dnes komornější atmosféra.
  • Nečas neprošel přes modrou čáru s pukem na holi, Bělorusové opět vyhazují.
  • Jaškin dostal nabídku mezi kruhy, puk hned z první poslal na bránu, ovšem přímo do středu, kde stál připravený brankář soupeře. Zároveň jsou Bělorusové v plném počtu.
  • Rána Plekance od modré čáry byla tečována jeho spoluhráčem v prostoru mezi kruhy, běloruský brankář ale na změnu letu puku dokázal reagovat a přerušuje hru.
  • Nahození Moravčíka od modré čáry nakonec nadělalo běloruskému brankáři více starostí, než se mohlo na první pohled zdát. Nenápadná šance a hra je opět přerušena.
  • Opět plzeňský bek Moravčík. Tentokrát pálil z levého kruhu, brankář Běloruska opět na místě a hra je znovu přerušena.
  • Červenka dostal zajímavou nabídku od Hyky mezi kruhy, tísněn ale nedokázal zakončit přesně.
  • Zakázané uvolnění Běloruska. Národní tým si svůj náskok hlídá a přibližuje se první tříbodové výhře na turnaji.
  • Národní tým kombinuje ve svém obranném pásmu a drží puk na holích. Bělorusové jim ho nedokážou sebrat a ohrozit ještě Francouze.
  • Nahození Gudase od modré čáry letělo mimo. Následně vyhazují Bělorusové na zakázané uvolnění.
  • Důležité
    Zmatky před Francouzem! Čisté konto českého brankáře nakonec zachránil Jordán, který ránu Vorobejeva srazil mimo bránu vlastními zády!
  • Konec zápasu.
  • Je konec! Národní tým slaví první tříbodové vítězství na turnaji, rozhodl o něm hned v první třetině, kterou díky gólům Šuláka, Horáka a Řepíka vyhrál konečným rozdílem.
  • Nejlepší hráči zápasu:

    Bělorusko: Vitalij Trus
    Česká republika: Michal Moravčík.
  • Kodaňskou arénu se line česká hymna, již počtvrté na letošním mistrovství světa. Český tým si připisuje do tabulky skupiny A povinné tři body a s aktuálním počtem devíti bodům poskakuje na třetí místo tabulky za vedoucí Švédsko a Rusko.
  • Od nás je to pro dnešní den z dánské metropole vše, přejeme hezký zbytek večera a těším se příště na počtenou.