MS HOKEJ 2019 - online přenos Kanada - Finsko, 26. května 2019 20:15, Zimný štadión Ondreje Nepely, Bratislava

Kanada

Finsko

1 : 3

(1:0, 0:1, 0:2)

  • Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:15.
  • Vrchol turnaje je tady! Kanada a Finsko došli nejdále a utkají se o zlaté medaile na světovém šampionátu na Slovensku. Finále mistrovství světa je naplánováno na 20:15 a textovým přenosem vás provede David Panuška a Tomáš Kalas!
  • FINSKO

    Jukka Jalonen bude mít ve Finsku po světovém šampionátu nejspíše vytasenou sochu. Finský mág na střídačce totiž poskládal jmenovitě nevýrazný tým, který ale dokáže velké věci. V základní skupině se totiž finský tým umístil na druhém místě. Hned v prvním duelu zdolal například dnešního soupeře z Kanady. Následně si poradil například i se Slovenskem, padl s USA v prodloužení. Ve zbytku skupiny padl pouze s Německem v poměru 2:4.

    Čtvrtfinálový boj se Švédskem (5:4) jen prověřil a ukázal sílu bojovného týmu, který by se lehce dal přirovnat tomu českému na šampionátu v roce 2010. Finové severské derby otočili v prodloužení, ačkoliv necelé dvě minuty před koncem základní části prohrávali o jednu trefu. V úžasném semifinále s Ruskem (1:0) pak vynikl brankář Kevin Lankinen, jenž po čistém kontu dotáhl Suomi do bojů o nejcennější kov!

    Týmovým statistikám pak vévodí Sakari Manninen, kterému se během devíti duelů povedlo nasbírat deset kanadských bodů za dvě branky a osm asistencí. Náramně se ale daří také finskému supertalentu Kaapovi Kakkovi, který vstřelil šest branek a přidal jednu asistenci. Kevin Lankinen má úspěšnost zákroků na 93,25% a je dalším stavebním kamenem finského úspěchu.

    Nejlepší střelec: Kaapo Kakko (6 branek)
    Nejlepší nahrávač: Sakari Manninen (8 asistencí)
    Nejproduktivnější hráč: Sakari Manninen (10 bodů, 2+8)
    Nejproduktivnější obránce: Mikko Lehtonen (7 bodů, 1+6)
    Jednička týmu: Kevin Lankinen (93,25% zákroků, 1,57 branek)
    Bilance na ledě: Kaapo Kakko (+10)
  • KANADA

    Nevěřilo se ani tolik kanadskému výběru, který byl před turnajem označen za jeden z nejhorších za posledních pár let. Vše to tak nějak potvrdily i úvodní výsledky. Hned na startu turnaje totiž padli s Finskem (1:3), nepřesvědčila ani tolik výhra nad Slovenskem (6:5) gólem z poslední minuty. Poté se ale Kanada dostala do turnaje a již neprohrála. Do čtvrtfinále šla z prvního místa.

    V prvním kole play-off čekalo nevyzpytatelné Švýcarsko (3:2p.), které nadělalo obrovské problémy. Kanada v utkání dvakrát prohrávala a nakonec srovnal až neuvěřitelných 0,04 (!) sekund před koncem třetí třetiny. Hrdinou se stal obránce Damon Severson, v prodloužení pak dokonal obrat Mark Stone. Semifinále bylo o něco lehčí a javorové listy si celkem s přehledem poradily s týmem Česka (5:1).

    Produktivitě naprosto jasně vládne útočník Vegas Golden Knights Mark Stone. Tomu se povedlo zaznamenat již čtrnáct bodů, rozdílových je především osm branek. Anthony Mantha si připsal jen o bod méně, čtvrtfinále ovšem vynechal. Velkou oporou je také brankář Matt Murray, který má podobné statistiky jako Lankinen.

    Nejlepší střelec: Mark Stone (8 branek)
    Nejlepší nahrávač: Jonathan Marchessault (7 asistencí)
    Nejproduktivnější hráč: Mark Stone (14 bodů, 8+6)
    Nejproduktivnější obránce: Thomas Chabot (7 bodů, 2+5)
    Jednička týmu: Matt Murray (93,37% zákroků, 1,82 branek)
    Bilance na ledě: Mark Stone, Pierre-Luc Dubois (oba +11)
  • SEMIFINÁLOVÉ BITVY

    Rusko 0:1 Finsko
    Branky a nahrávky:
    51. Anttila (Jokiharju, Kiviranta). Rozhodčí: Björk (SWE), Fraňo (CZE) – Oliver (USA), Vanoosten (CAN). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:0. Diváci: 9085

    Finsko: Lankinen (Olkinuora) – Lehtonen (A), Ohtamaa, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Koivisto, Hakanpää – Ojamäki, Tyrväinen, Rajala – Manninen, Kakko, Pesonen – Kuusela, Savinainen (A), Sallinen – Kiviranta, Anttila (C), Lammikko.

    Kanada 5:1 Česko
    Branky a nahrávky:
    6. Stone (Stecher), 21. Nurse (Couturier), 26. Dubois (Marchessault, Stone), 47. Turris (Mantha), 53. Chabot (Henrique, Strome) – 54. T. Zohorna (Kolář). Rozhodčí: Kaukokari (FIN), Tufts (USA) – Lazarev (RUS), Sormunen (FIN). Vyloučení: 6:4. Využití: 0:0. Diváci: 9085

    Kanada: Murray – Nurse, Severson, Chabot, Stecher, Theodore, Fabbro, P. Myers – Marchessault, Dubois, Stone (A) – Cirelli, Couturier (A), S. Reinhart – McCann, Turris (C), Mantha – Henrique, D. Strome, Joseph – Jost.
  • VZÁJEMNÝ DUEL V ZÁKLADNÍ SKUPINĚ

    Finsko 3:1 Kanada
    Branky a nahrávky: 7. Kakko (Rajala, Ilomäki), 43. Ilomäki (Lehtonen, Rajala), 60. Kakko – 9. Marchessault (Stone, Theodore)

    Dramatickou bitvu rozhodla šťastná branka v přesilové hře. Puk se od zadního hrazení odrazil na hůl Arttu Ilomäkiho, který vstřelil rozhodující branku utkání. Finové se pak dobře bránili a nepustili Kanadu do výraznější šance. Pojistku na finské vítězství pak přidal gólem do prázdné brány Kaapo Kakko.

    Finsko: Lankinen – Ohtamaa, Lehtonen, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Hakanpää, Koivisto – Savinainen, Ilomäki, Rajala – Kakko, Manninen, Pesonen – Ojamäki, Luostarinen, Kiviranta – Anttila, Lammikko, Sallinen.

    Kanada: Murray – Chabot, Montour, Nurse, Severson, Theodore, Stecher, Fabbro – Marchessault, D. Strome, Stone – Henrique, Couturier, S. Reinhart – McCann, Turris, Mantha – Bertuzzi, Cirelli, Joseph.
  • FINÁLOVÉ DUELY Z POHLEDU HISTORIE

    Kanada zná a miluje zlato. Vše jiné je většinou považované jako neúspěch. Naposledy se radovala v roce 2016, kdy získala své 26 zlato (2. místo v historických tabulkách) a ve finále zdolala právě Finsko.
    Poslední zlato: 2016 (2:0 vs. Finsko – hráno v Moskvě)
    Počet zlatých medailí na MS: 26 (2. místo v historických tabulkách)

    Severské Finsko se radovalo naposledy v roce 2011, kdy se jim právě v Bratislavě povedlo zdolat tým Švédska. Od této doby se mužstvo Suomi dostalo do boje o zlato dvakrát, pokaždé ale prohrálo.
    Poslední zlato: 2011 (6:1 vs. Švédsko – hráno v Bratislavě)
    Počet zlatých medailí na MS: 2 (6. místo v historických tabulkách)
  • Dobrý nedělní a slunečný večer z Bratislavy! Dnes budou milovníci hokeje plakat, neboť je jasné, že od zítřejšího dne začne dlouhé čekání do září, kdy se zase sezona rozběhne. Finále začíná za 40 minut, za chvíli oba týmy vyjedou na hrací plochu!
  • Úvodní sestavy:

    Kanada: M. Murray (Hart) – Nurse, Severson, Stecher, Chabot, Fabbro, Theodore, P. Myers, Jost – Dubois, Mark Stone (A), Marchessault – Couturier (A), S. Reinhart, Cirelli – McCann, Turris (C), Mantha – Henrique, D. Strome, Joseph.

    Finsko: Lankinen (Olkinuora) – Lehtonen (A), Ohtamaa, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Koivisto, Hakanpää – Ojamäki, Tyrväinen, Rajala – Manninen, Kakko, Pesonen – Kuusela, Savinainen (A), Sallinen – Kiviranta, Anttila (C), Lammikko.

    Rozhodčí: Björk (SWE), Tufts (USA) – Lazarev (RUS), Lhotský (CZE).
  • Dnešní zápas bude mít zastoupení i z hlediska rozhodčích. Historicky své druhé finále na MS totiž odpíská nejlepší sudí extraligové sezony 2014/2015, Miroslav Lhotský, jakožto čárový sudí. Premiéru na MS si odbyl Jeremy Tufts, který hned dostal důvěru na finálový zápas. K ruce budou těmto dvěma zkušení Tobias Björk a Gleb Lazarev.

    Mohlo to být i s dvěma českými rozhodčími, Martin Fraňo byl na toto utkání nominován jako rezervní hlavní.
  • Hard Rock Hallejujah zní bratislavskou arénou, zatímco na ledě krouží samotní Finové. To už ale neplatí, momentálně i Kanada vyjela na hrací plochu.
  • Již je rozhodnuto o třetím fleku. Ten ve výborném a napínavém utkání nakonec vybojovali hokejisté Ruska. Český tým porazili v nájezdové loterii. Hvězdou utkání byl Andrej Vasilevskij, na kterého šlo neuvěřitelných 50 zákroků.

    Rusko 3:2sn. Česko (1:2, 1:0, 0:0 – 0:0 – 2:0)
    13. Grigorenko (Sergačjov), 21. Anisimov (Gusev), rozh. náj. Kovalčuk – 14. Řepík (Sklenička, Rutta), 19. Kubalík (Kovář, Gulaš)

    Rusko: Vasilevskij – Orlov, Zajcev, Sergačjov, Gavrikov, Chafizullin, Zadorov, Zub – Grigorenko, Malkin, Dadonov – Ovečkin, Kuzněcov, Kaprizov – Gusev, Anisimov, Kučerov – Kovalčuk, Andronov, Plotnikov – Barabanov.

    Česko: Hrubec – Sklenička, Rutta, Kolář, Gudas, Musil, Hronek, Zámorský – H. Zohorna, T. Zohorna, Řepík – Kubalík, Kovář, Gulaš – Frolík, Simon, Voráček – Palát, Faksa, Jaškin – Vrána.

    Střely: 31:50
    Vyloučení: 1:2.
    Využití: 0:0.
    Vhazování: 28:35.
  • Zahajovací formace:

    Kanada: M. Murray – Fabbro, Theodore – McCann, Turris (C), Mantha.

    Finsko: Lankinen – Koivisto, Hakanpää – Kiviranta, Lammikko, Anttila (C).
  • Zlaté halušky?

    Poslední titul Finové vyválčili právě v této aréně, a to v roce 2011. Tehdy se jim v severském derby povedlo rozdrtit tým Švédska 6:1. Od této doby se Finsko dostalo do finále ještě dvakrát, ale v obou případech prohrálo.
  • Oba týmy jsou již z ledu pryč. Teď to je jenom na rolbařích a ledařích, jak připraví led pro poslední utkání mistrovství světa.
  • Kaapo Kakko?

    Finský supertalent se ukazuje na tomto turnaji v neuvěřitelném světle, brzy jej navíc čeká draft do NHL. Kaapo Kakko vstřelil dvě branky Kanadě v prvním utkání ve skupině. Finský šikula je držitelem titulů na MS do osmnácti i dvaceti let. Juniorský šampionát dokonce rozhodl brankou v prodloužení!
  • I přesto, že do začátku finále zbývá nějakých 13 minut, jsou ochozy zaplněny velice řídce. Ale je to takovým drobnějším zvykem v Bratislavě, což platí i o oznámeném počtu diváků. 9 085 diváků je již takovým evergreenem.
  • Posledních osm minut před začátkem! Hala potemněla, sestavy jsou představeny taktéž.
  • Nyní po ledě již krouží maskot Macejko, jemuž do jeho show hraje stejnojmenná písnička. Za pár sekund led opustí a finále začne!
  • Matt Murray přivezl na ledovou plochu hokejisty Kanady. První Finem na ledě bratislavské arény byl naopak Harri Pesonen. Začínáme a přejeme vám příjemnou zábavu!
  • Utkání právě začalo.
  • První buly finále šlo pro kanadský tým, který okamžitě nahodil do útočného pásma a zavřel Finy v pásmu.
  • Je jasné, že tu hráči Suomi budou mít převahu v hledišti a jde to na první dobrou vidět. Shea Theodore ale střílel jako první a Lankinen má úvodní zákrok.
  • Joel Kiviranta se otočil v rohu kluziště a rozehrál dopředu, což ocenili finští fanoušci. Finové se díky tomu vymanili z prvního menšího náporu a mohou hrát na druhé straně.
  • Sam Reinhart chtěl nahrávat na úrovni brankové čáry, nakonec si to rozmyslel a stáhl hru za finskou branku. Počkal si na ostatní spoluhráče, nakonec ale vrátil puk na modrou, čímž lehce uklidnil hru.
  • K nebezpečné ráně se před brankou dostal kanadský útočník Sam Reinhart. Ten byl ve výborné pozici, ale nakonec střílel jen vedle branky.
  • Kakko jednoduše prostrčil kotouč na Ohtamaau, který nahodil ze středního pásma na kanadskou branku. Suomi ale pobyt v pásmu dlouho nevydržel, neboť u nahozeného touše byla první kanadská obrana.
  • Jonathan Marchessault se do pásma dostával přes dvojici bránících hráčů. Byl ale zastaven a Oliwer Kaski jej za brankou pořádně naremploval na hrazení.
  • První přerušení hry z důvodu toho, že kotouč končí v ochranné síti. Za bod vhazování je určen levý kruh z pohledu finského gólmana.
  • Jere Sallinen dobruslil puk a zkusil to z pořádně ostrého úhlu na kanadskou branku, bližší tyč si ale Murray uzavřel bez potíží a kotouč prolétl podél brankovištěm.
  • Před obrannou modrou čárou odkopával kotouč bek Henri Jokiharju. Jeho pokus ale úspěšný nebyl a puk se dostal mimo ledovou plochu. Pokračovat se bude ve středu ledové plochy.
  • Kristian Kuusela musel nyní kousnout tvrdý hit u jeho střídačky, Jared McCann dal najevo, že v rukavičkách rozhodně hrát nehodlá.
  • Jani Hakanpää nyní lehce uklidnil hru a nějakou dobu čekal za brankou Lankinena. Finové mezitím vystřídali a následně se poženou do útočné třetiny.
  • Důležité
    Finsko zapsalo první nebezpečnou akci zápasu! Marko Anttila zpoza branky píchl puk před branku na Joela Kivirantu, jehož si kanadská obrana moc nepokryla a finský hráč s číslem 41 měl prostor ke střele. Trefil však střed branky a Murray zasáhl!
  • Po vhazování se zmocnil kotouče Dante Fabbro, který ze střední třetiny nahazoval kotouč do útočné třetiny. Nevypadá to ovšem na to, že by se Kanada mohla dostat do tlaku.
  • Trest
    V Bratislavě se píská, protože se bude poprvé vylučovat a ven půjdou právě hráči Suomi. Marko Anttila čistě narval na mantinel jednoho z Kanaďanů, ale sudí si tam našli faul loktem.
  • Finové však vyhráli první buly a vyhazují obloukem na druhou stranu.
  • Další vyhození od Suomi, tentokrát zkusil najet do pásma Strome, ale Atte Ohtamaa mu sebral jednoduše puk a vyhodil jej daleko od branky finského nároďáku.
  • Důležité
    Produktivní Mark Stone nyní udělal obrovskou chybu a Jere Sallinen šel do protiakce. Nacpal se před obránce, ale ten jej podrazil. Finsko pojede trestné střílení!
  • Důležité
    Kaski ale moment neustál! Nevymyslel vůbec nic a napálil jenom Murrayho levý beton, kanadský gólman se ani nemusel pohnout.
  • Pokračuje se tedy přesilovkou Kanady. Damon Severson zavezl kotouč do pásma, ale Finsku se hned povedlo zachytit a poslat za branku Murrayho.
  • Anthony Mantha podél prken přenesl hru na druhou stranu a Kanada rozestavila přesilovkový vzorec v útočném pásmu. Chybí tomu ale střelecké pokusy a Suomi se brání v pohodě.
  • Do dobré střelecké pozice se pak dostal Anthony Mantha, který z pravého kruhu zakončoval na vzdálenější tyčku. Branku se mu ale nakonec trefit nepovedlo.
  • Důležité
    Současně s koncem oslabení vypíchl přihrávku mezi beky na modré Juho Lammikko a s dvěma obránci v zádech pádil na branku. Mezi kruhy byl čistě kotouče zbaven a celá nadějná akce tedy neskončila ani střelou.
  • Javorové listy se i tak dostaly do brankoviště. Kevin Lankinen zde lehce zaplaval a vypadl z branky. Nakonec se ale Kanada do ničeho nedostala a po přerušení následuje komerční přestávka.
  • Vyhrané buly moc Finům skutečně nepomohlo, nepřesnou rozehrou se dostali pod tlak kanadské pětky, která si začíná vytvářet drobnější šance.
  • Na levém kruhu se ke kotouči dostal Anthony Cirelli. První rána mu ovšem nesedla a doskákala sotva k Lankinenovi. Útočník Lightning následně mohl složit reparát, ale na podruhé nevystřelil.
  • Kristian Kuusela důrazně dojížděl nahozený puk a skoro u něj byl dříve než kanadský bek. Nakonec mu chyběly centimetry a Finové musí bruslit zpět do obranné fáze.
  • Puk do pásma zavezl Veli-Matti Savinainen, jenž od levého mantinelu nahazoval na první tyčku. Matt Murray zasáhl a Kanaďané vybojovali puk.
  • Pierre-Luc Dubois se dostal nehlídán přes modrou čáru a sjížděl od levého kruhu ke střele na branku, která i přišla. Část kanadských fanoušků už slavila, jenže Dubois napálil pouze boční síťku.
  • Od modré čáry poslal velice nebezpečné nahození obránce Darnell Nurse. To bylo ještě tečované a skončilo na boční síti. Hlavní sudí ale ukazuje vysokou hůl a hru přesouvá do středu.
  • Kristian Kuusela podél levého mantinelu pádil se získaným pukem vpřed a na druhé straně mu najížděl Marko Anttila. V době, kdy se Kuusela rozhodl nahrávat, tak měl za sebou kanadského obránce a nahrávka na Anttilu tedy ani neprošla.
  • Oliwer Kaski nyní přerušil rodící se akci Kanady tím, že volný kotouč ve střední třetině jen napálil za branku Murrayho. Bránící hráči javorových listů se zde sjíždějí.
  • Gól
    Kanada právě vstřelila branku!
    Tak to byla parádní akce od obránce Kanady, který dává první branku duelu! SHEA THEODORE se dostal ke kotouči na modré čáře, kde objel bránící hráče a dostal se mezi kruhy. Před Lankinenem nezpanikařil a kotouč poslal do horní části branky! Asistence: Anthony Mantha a Jared McCann.
  • Kanaďané jsou po vstřeleném gólu zase v útočném pásmu a tlačí se do šancí. První kombinaci ale zastavil vypíchnutím kotouče Lindbolm a poslal Suomi před Murrayho, který mnoho práce zatím nemá.
  • Důležité
    Nyní se strhla velká mela po nesportovní situaci, kterou předvedla Kanada. Darnell Nurse přejel modrou čáru a byl mu odpískán ofsajd. Kanadský bek nakonec zakončoval a hráči hry NHL poznají, co asi mohlo následovat... Bude se vylučovat.
  • Trest
    Tresty jsou rozděleny následovně: dva největší zápasníci, tedy Darnell Nurse za kanadskou stranu a Petteri Lindbohm za finskou putují na lavici hanby. Zatímco finský plejer kasíruje dvě minuty za hrubost, Darnell Nurse dostává 2+2 minuty. Bude se hrát 5 na 4, jeden menší trest na kanadské straně odpyká Jonathan Marchessault.
  • Důležité
    Dobrá šance pro Finsko, které hraje přesilovku. Toni Rajala tvrdě střílel od modré čáry a u levé tyčky se dostalo k dorážce několik hráčů. Matt Murray ovšem všechno pokryl!
  • Vyhozený kotouč nutí Finsko jet z útočného pásma k vlastní brance a založit nový útok.
  • Harri Pesonen vjel do pásma po levé straně, kde dojel až ke kruhu. Poté ale ztratil stabilitu a Kanadě se povedlo poslat puk do bezpečných vod ledové plochy.
  • Juho Lammikko zakončoval situaci střelou z vrcholku levého kruhu, jenže ta byla sražena okamžitě prvním kanadským obráncem.
  • Nabito dostal v rámci modré čáry produktivní obránce Mikko Lehtonen. Tomu se ale kotouč nepovedlo trefit ideálně a brankoviště brankáře Penguins nebylo ohroženo.
  • Kanada přesilovou hru dohrává v klidné náladě, nemusela se zatím vůbec trápit s nějakým finským tlakem. Oba týmy navíc budou za chvíli v pěti.
  • Finská přesilovka je u konce. Jonathan Marchessault a Petteri Lindbohm jsou zpátky na ledové ploše.
  • Jonathan Marchessault dostával od Marka Stonea dlouhý kotouč na modrou, parťáci z Las Vegas tentokrát ale nezafungovali optimálně, Marchessault na přihrávku nedosáhl.
  • Poté byla přerušena hra v útočném pásmu Kanady a opět to na ledě vřelo. Pierre-Luc Dubois byl v souboji s protihráčem a dostal rukavicí do obličeje. Tento menší zákrok ale potrestán nebude.
  • Toni Rajala z levého křídla sehrával akci s Nikem Ojamäkim v podobě nahrávky na teč v předbrankovém prostoru, nakonec to kanadská dvojice hráčů zvládla a odklidila puk do nebezpečí.
  • Zámořské mužstvo se dostalo do pásma a vytvořilo si další střeleckou pozici. Thomas Chabot to zkoušel od levého mantinelu, ale Kevin Lankinen byl na svém místě a lapačkou zakročil.
  • Trest
    Tohle je pro Finsko zbytečné vyloučení. Po přerušení hry se strhla tradičně menší strkanice a Juhani Tyrväinen se pustil do konfliktu s McCannem. Nervově to ale neustál, McCannovi vrazil hůl obouruč do obličeje a dostává dvě minuty za krosček.
  • Důležité
    Jonathan Marchessault se hned na startu početní výhody dostal ke střeleckému pokusu z pravého kruhu. Jeho svižná rána ale šla jen do výstroje Lankinena!
  • Jonathan Marchessault nahazoval z úhlu na branku, jeho pokus však srazil Niko Mikkola do ochranné sítě. V přerušené hře se na kostce promítal krosček Tyrväinena a finský hráč si na trestné vysloužil pískot velké části haly.
  • Javorové listy pokračovaly v kombinační hře. Anthony Mantha dostal pěkně nabito na pravý kruh, ale jeho rána z voleje skončila jen na obětavém obránci Finska.
  • Nepříjemnou střelu přes blok poslal na finskou branku Shea Theodore. Lankinen máchl lapačkou naprázdno a puk rozduněl plexisklo za brankou. Javorové listy zůstávají na kotouči v útočném pásmu.
  • Aktivní Anthony Mantha zakončoval další útočnou akci. Zkoušel to opět ze stejné pozice – pravého kruhu. Jeho rána ovšem neměla gólové parametry a puk byl obráncem sražen do ochranné sítě.
  • Stone se dostal k šikovné nahrávce z levého kruhu pro Stechera na teč v předbrankovém prostoru, tečovaný touš se ale mezi tři tyče nedostal. Navíc je Finsko v plném počtu, a tak se pro Finsko toho moc neděje.
  • Po delší době se do útoku dostali hráči v bílém. Kaapo Kakko si u levého mantinelu odmítal protihráče, ale nepřihrál přesně. Mrzet jej to ale nemusí, Kanada i tak vyhodila na icing.
  • Niko Ojamäki nezachytil kotouč od Kanady ještě v útočném pásmu a Finsko musí opět opustit toto území. Povedlo se mu to však rychle, navíc posílá na led čerstvé hráče.
  • Důležité
    Veli-Matti Savinainen se po delší době dostal k finskému střeleckému pokusu. Po pravé straně si najel do útoku a střílel ke vzdálenější tyčce. Matt Murray ale betonem šanci kryje!
  • Přihrávka do území nikoho a i Kanadu čeká stejný osud jako Finsko...
  • Důležité
    Arénou Ondreje Nepely to nyní pořádně zahučelo! Philippe Myers totiž přejel modrou čárou a vyslal na branku Lankinena neuvěřitelnou dělovku. Ta se zastavila až o brankovou konstrukci!
  • Lankinen si připisuje jedenáctý zákrok v tomto utkání, opět byla v permanenci jeho lapačka. Mnohem zajímavější to bylo po odpískání, když se finský kapitán Marko Anttila postrkoval s vzrůstově menšími kanadskými hráči. Sudí je od sebe rychle trhají a domlouvají jim.
  • Nahrávka zpoza branky od Jonathana Marchessaulta našla cíl v podobě volného Marka Stonea a spolupráce těchto dvou je v tomto zápase velice častým jevem. Gól z toho ale nepadl ani nyní, Stone z úhlu střílel do připraveného Lankinena.
  • Důležité
    Kevin Lankinen je v posledních minutách v pořádné permanenci a vytahuje další parádní zákrok! Sean Couturier totiž objel branku a bekhendem zakončoval až na vzdálenější tyčku. Finská jednička ale drží svůj tým!
  • Anthony Cirelli je upozorňován, že dohrávání po odpískání okolo kasy Finska bylo to poslední, co ještě mohl udělat bez toho, aniž by byl vyloučen. Po této rozmluvě je zápas připraven k dalšímu pokračování.
  • V protiakci se pokoušeli udeřit také Finové, sledujeme parádní duel. Juho Lammikko šel po levé straně, ale jeho svižná rána po ledě neskončila za zády pozorného Murrayho.
  • Kanada z nastalého tlaku jednoduše vyhazuje puk do středního pásma a pětice se znovu formuje. Vypadá to však, že se třetina v poklidu dohraje.
  • Sam Reinhart ještě v poslední sekundě dostal kotouč před finskou brankou na teč, ale prakticky to nebylo něco, co by bylo tak nebezpečné.
  • První třetina skončila.
  • Je za námi první třetina, která nabídla parádní útočný hokej, jedno trestné střílení a také jeden gól! Zatím jediným střelcem je obránce Shea Theodore, kterému se povedlo zakončit individuální akci parádní střelou do horní části branky. Pár chvilek předtím ovšem mohl skórovat Oliwer Kaski, ale ten se z trestného střílení nedokázal prosadit. Sledujeme i dosti vyhecovaný a tvrdý duel. Důležitost utkání k tomu ovšem přímo nabádá.

    Druhá třetina začne ve 21:08.
  • STATISTICKÉ OKÉNKO

    Střely na branku: 15 – 9
    Vyloučení: 2 – 3+TS
    Využití: 0 – 0, v oslabení: 0 – 0
    Vhazování: 11 – 9
  • Nejvytěžovanější hráči zápasu:

    Shea Theodore – 8:11 min, 11 střídání

    Jani Hakanpää – 7:34 min, 10 střídání
  • Hráči jsou na ledě, pokračujeme!
  • Začala druhá třetina.
  • Vhodit úvodní buly trvalo o něco déle, nakonec se to hlavnímu sudímu povedlo a Finové si připsali úspěch. Rychle nahodili do pásma a rozjeli útočnou akci, která ale skončila po pár vteřinách.
  • Joel Kiviranta se rval do útočné třetiny po levé straně. Přes bránícího Turrise se ovšem nedostal a u kotouče jsou tak opět hokejisté Kanady.
  • Anthony Mantha neměl vůbec dobrou rozehrávku, nakonec si ale poradil proti Rajalovi a vytáhl Kanadu od své branky k té protější.
  • Ze střední třetiny nahazoval na finskou branku Jared McCann. Jeho pokus byl nakonec lehce nebezpečný, ale Kevin Lankinen jej nakonec zkrotil a rozjíždí akci svého mužstva.
  • Finové řeší situaci vyhozením na zakázané uvolnění. Zatímco Kanada střídá a posílá do hry novou pětku, Finsko musí zůstat.
  • Juhani Tyrväinen tečoval ve středním pásmu kotouč a nesnažil se ho ani dojet, pouze odjel střídat. Tím pádem ztratili seveřané kontrolu nad pukem a Kanada je na tahu.
  • Finové se zatím moc nedostali do hry ve druhé třetině. Kanada je dříve u kotoučů a kontroluje hru. Jonathan Marchessault nyní zakončoval ze střední třetiny do Lankinena.
  • Trest
    Přesilová hra přichází i pro Suomi. Kaapo Kakko si na pravé straně obhazoval obránce Theodoreho a kanadský bek jej holí podrazil a poslal k ledu. To vše metr před sudím a Kanada bude mít dvě minuty o jednoho hráče méně.
  • Kanadě se hned po vhazování povedlo získat kotouč. Darnell Nurse na nic nečekal a o levé hrazení jej vyhodil mimo ledovou plochu.
  • Gól
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Přesilová hra využita po 20 sekundách a stadion explodoval radostí! Gól to byl vskutku jednoduchý. Ojamäki postrčil podél mantinelu na Manninena, který našel v okolí pravého kruhu zcela volného MARKA ANTTILU. Finský kapitán se s ničím nepáral a mezi nohama propálil Murrayho – 1:1! Asistence: Sakari Manninen, Niko Ojamäki.
  • Kanada hned po vhazování šla do útoku. Philippe Myers zakončoval od modré čáry, ale jeho svižné nahození mu nakonec nevyšlo a puk sjel z hokejky. Finové vše klidní.
  • Pokračovalo se útokem Finska. Joel Kiviranta střílel nepřesně z pravého kruhu, Suomi pak ještě jednou zakončovali. Matt Murray ale nepropustil puk za svá záda.
  • Kanada se nyní zmohla na vyhození kotouče ze svého pásma. Finové mají rázem energie na rozdávání i na tribunách a svého soupeře nutí pod tlakem k chybám.
  • Souhra obránců Kanady, ale ta k brance nevedla. Troy Stecher našel na modré střelecky aktivního Philippa Myerse. Tentokráte mu rána sedla, ale kotouč skončil vedle branky.
  • Stone si vybruslil na levý kruh a švihem střílel na finskou branku. Puk byl zastaven ale jedním z obránců, navíc šel do protipohybu gólmana. Ale také vedle branky a tuto nepříjemnou akci Finové přežili.
  • Sakari Manninen z rohu vytáhl hru na modrou a nahrával bleskově pod sebe, tam měl ale dva kanadské hráče, kteří kotouč odebírají a hrají s ním dopředu.
  • Poté vedl kotouč za brankou talentovaný Kaapo Kakko, jemuž se ale akci rozjet nepovedlo. Puk mu byl odebrán a Kanada se dostává do střední třetiny.
  • Miika Koivisto trochu se štěstím obral o puk Josepha a přenesl hru před kanadskou branku. Hraje se dlouho bez přerušení, nicméně žádné strhující moment a střídání to rozhodně nejsou.
  • Pokračuje se ve velice vyrovnaném a bojovném duelu. Oba celky si nedají nic zadarmo a hraje se převážně ve střední třetině. Fanoušky to ovšem neuvěřitelně baví.
  • Důležité
    Marko Anttila mohl být finským hrdinou zase a znova! Tentokrát mu Toni Rajala odraženou střelou udělal prostor mezi kruhy a Antilla toho využil ke druhé střele z první. Ale trefil pouze pravou tyčku za vyjetým Murraym!
  • Další akce Finska. Niko Ojamäki se dostal na pravé straně do celkem dobré střelecké pozice, ale branku se mu trefit nepovedlo. Protiakci vedla pak Kanada, ale Anthony Mantha na pravé straně nezakončil.
  • Další akce od Finů. Juhani Tyrväinen dostal kotouč do situace 2 na 1 a využil toho k tvrdé střele z nápřahu, Murray tento pokus vyráží ramenem!
  • Důležité
    Hra je neskutečná a akce střídá akci! Harri Pesonen se dostal na levý kruh a vyslal tvrdou střelu nad beton Murrayho. Jednička Pittsburghu Penguins ale parádně zakročila!
  • Jani Hakanpää přebruslil hned dva kanadské obránce a dostal se ke střele z levého kruhu. Murray prostor na bližší tyči vykryl, Henri Jokiharju ale puk přebral a hrál dále. Finové tlačí Kanadu s neskutečnou chutí a mocnou podporou fanoušků v zádech.
  • Joel Kiviranta poté objel celé pásmo a od levého mantinelu se dostal na modrou čáru. Zde zakončoval, ale jeho svižné zakončení bylo tečované nad branku.
  • Juhani Tyrväinen pověsil na mantinel obránce Chabota a tohle fanoušky zkrátka baví. Už dlouho jsme neviděli přerušení hry!
  • Snažení kanadského výběru v útočné třetině zakončoval Dylan Strome. Ten zpoza branky centroval do brankoviště, kde se ale nikdo v červeném neprosadil.
  • Z velice ostrého úhlu zakončoval Damon Severson, puk ale čistě proletěl brankovištěm a Pesonen pak vyhodil Kanadu do vlastního území.
  • U levého mantinelu se ke kotouči dostal obránce Oliwer Kaski, jenž s neposednou gumou dojel až ke kruhu. Zde ale poslal takový lehčí pokus jen na beton Murrayho.
  • Sakari Manninen se nyní dosti zlobí. Na modré čáře zachytával volný puk a chtěl jít do zakončení, Finové by šli do přečíslení. Rozhodčí ale viděli ofsajd a po hodně dlouhé době hru zastavují.
  • Petteri Lindbohm přebral touš za brankou a chtěl pokračovat dále, což bylo správným řešením. Kanada totiž střídala trochu ledabyle a Suomi se snadno dostalo blíže Murrayho klece.
  • Hned po přejetí modré čáry natáhl Veli-Matti Savinainen hokejku do vzduchu a poslal pořádně tvrdou střelu. Matt Murray se jen ohlédl, kotouč šel totiž vysoko nad jeho klec.
  • Anthony Cirelli si vyměňoval kotouč se Stecherem tak dlouho, až přihrávku vytušil Anttila a jednoduše ji vypíchl.
  • Zámořské mužstvo hazardovalo na modré čáře a přišlo o kotouč. Finsko šlo do protiakce, která byla ovšem již na začátku zpomalena. I tak se Seveřané dostali do pásma.
  • Mathieu Joseph se dostal ke střele z levého kruhu, hůl Savinainena kotouč přizvedla vysoko do ochranné sítě a oba týmy jedou střídat. Bude se muset asi střídat i kotouč, ten původní totiž nechce z ochranné sítě sjet dolů.
  • Kaapo Kakko šel podél pravého mantinelu do pásma, ale bránící hráči Kanady jej dobře viděli a u hrazení pohlídali. Tohle bylo od finského mladíka naivní.
  • Kakko si teď prožil nepříjemné střídání. Od Cirelliho dostal dva tvrdé krosčeky, Chabot ho pro změnu poslal tvrdě na mantinel. Narozdíl od kanadských hráčů ale může jet střídat, ti totiž vyhodili na icing.
  • Miika Koivisto se hned po vhazování dostal ke střele. Pokusu finského beka ale chyběla pořádná přesnost. Kotouč skončil na zadním mantinelu, poté se guma dostala do střední třetiny.
  • Dante Fabbro si nyní vynutil přerušení hry, na ledě po tvrdém souboji zůstal ležet dlouho a tím pádem sudí do hry povolal maséra kanadského týmu. Obránce se nakonec zvedá a sám dojíždí na střídačku. Vylučovat se ale nebude.
  • Střely na branku před závěrem druhé třetiny
    Kanada 20:17 Finsko
  • Kyle Turris se toho rozhodně nebál a středem ledové plochy protáhl neohroženě kotouč až do útočného pásma. Prakticky postavil puk do role prezidenta v autě a on byl jeho ochranka. Tato práce se mu povedla na jedničku.
  • Důležité
    Kyle Turris nyní rozjel dosti pohlednou akci svého mužstva. Útočník Predators vyjel zpoza branky a dostal se až do útočné třetiny. Po přihrávce doleva přišla zpětná na pravý kruh. Philippe Myers zde ale střílel jen do připravené lapačky Lankinena!
  • Philippe Myers od modré taženou střelou poslal kotouč vedle pravé tyče. Kanada trochu možná spoléhala na odraz od zadního mantinelu, mantinel se ale k ní otočil zády jako manželé v posteli. Nicméně se Myers dostal ke druhé střele po stahovačce na osu, ta už ale nebla vůbec přesná.
  • Nyní to střelecky aktivní Philippe Myers zkusil trochu jinak. Místo střely šel do útoku a od pravého kruhu centroval na první tyčku. Jonathan Marchessault zde byl ovšem dobře hlídán a nezakončil.
  • Nyní byli Kanaďané v tlaku, ale nic převratného z toho nakonec nebylo a stav je tak nadále vyrovnaný. Vhazovat se bude po levici finského brankáře číslo jedno.
  • Sakari Manninen to zkoušel lišácky. Jeden z nejproduktivnějších hráčů finského výběru šel po levé straně do útoku, jeho nahození na první tyčku ale skončilo jen na betonu připraveného Murrayho.
  • Severson vysokým nahozením poslal kotouč až do finského obranného pásma. Zde si ho do péče přebral Sam Reinhart a hledal, komu by puk jako dalšímu předal.
  • Trest
    Hodně nešťastný zákrok za brankou Finska znamená přesilovku po docela dlouhé době. Jani Hakanpää podrazil Anthonyho Cirelliho a inkasuje dvě minuty.
  • Hned po vhazování vybojoval Niko Mikkola kotouč silou a po ledě jej poslal až za branku Matta Murrayho. Kanaďané se tak musejí vrátit pro černou gumu za svou branku.
  • Kanada rozestavila vzorec v pásmu a kombinuje. Nemůže se ale přes velice těsnou finskou obranu dostat ke střele.
  • Opět. Javorové listy toho v útočném pásmu moc nevymyslely a finská čtyřka bojovníků poslala puk mimo obranné pásmo.
  • Jonathan Marchessault si sáhl kotouč lépe na pravý kruh a rozhodl se střílet, Petteri Lindbohm ale bruslí zarazil možnost, aby puk šel dále na branku.
  • V poslední sekundě dostával kotouč zpoza branky na první tyčku produktivní Jonathan Marchessault. Ten ale puk trefil současně se sirénou jen patkou pádla hokejky. Nic z toho nebylo a je tu konec druhé dvacetiminutovky.
  • Druhá třetina skončila.
  • Druhá třetina opět nabídla jednu branku, kterou dali hokejisté Finska. Stejně jako v semifinále, tak i dnes ve finále se prosadil sympatický kapitán Marko Anttila. Finové dlouho dobu svého soupeře přehrávali, ale následně se hra vyrovnala. Matt Murray i Kevin Lankinen předvádí finálové top výkony. Kdo se bude radovat po šedesáti minutách?

    Třetí třetina začne ve 21:53.
  • STATISTICKÉ OKÉNKO

    Střely na branku: 23 – 19 (8 – 10)
    Vyloučení: 3 – 4+TS (1 – 1)
    Využití: 0 – 1, v oslabení: 0 – 0
    Vhazování: 19 – 12 (7 – 3)
  • Nejvytěžovanější hráči zápasu:

    Damon Severson – 13:26 min, 16 střídání

    Marko Anttila – 12:19 min, 21 střídání
  • Nejlepší část utkání je tu – třetí třetina! Kdo se stane novým světovým šampionem?
  • Začala třetí třetina.
  • Třetí třetina začíná, tentokrát to jsou hráči Kanady, kteří vyhráli buly a vrhli se do toho po hlavě.
  • Kanada pokračuje v přesilové hře. Mark Stone nabil z levého kruhu na modrou čáru, ale rána Thomase Chabota skončila na betonech pozorného brankáře.
  • Střela Chabota z pravé strany našla cíl pouze v Lankinenových betonech. Od nich se kotouč odrazil příhodně na hůl Lindbohma, který bleskově vyhodil na druhou stranu.
  • Důležité
    Jani Hakanpää se vrátil zpátky na ledovou plochu. Thomas Chabot byl ovšem nadále aktivní. Dvakrát zakončoval z pravého kruhu, ale Kevin Lankinen opět skvělý!
  • Petteri Lindbohm si zahrával s rozehrávkou, nakonec se mu ale povedlo rozehrát bez toho, aniž by vyděsil finské fanoušky. Jenže to nebylo úplně ono, Kanada díky tomu setrvala v útoku.
  • Sam Reinhart připravoval další střeleckou pozici pro beka. Shea Theodore pořádně napřáhl a vyslal dělovou ránu od modré čáry. Jeho rána se ale do branky nedostala a skončila na bekovi.
  • Damon Severson postrčil puk na levé křídlo pro Manthu, který se snažil hledat kohokoliv v předbrankovém prostoru. Cožpak o to, on tam někoho našel, ale s finským dresem.
  • Od levého mantinelu pak posílal puk před branku Pierre-Luc Dubois. Tomu se ale nikoho před brankou najít nepovedlo, finská defenzíva opět zakročila.
  • Gól
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finové otáčí zápas a celá hala skáče jako jeden muž! Veli-Matti Savinainen totiž zpoza branky našel na hranici levého kruhu MARKA ANTTILU, který propálil na bližší tyči Murrayho. Ani protesty kanadské lavičky nic nemění, coach challenge se teď do hry nedostane – 1:2! Asistence: Veli-Matti Savinainen.
  • Rychlá odpověď mohla přijít z hokejky Josepha. Ten se mezi kruhy dostal ke kotouči, ale bránícího hráče Finska se mu nepovedlo obstřelit.
  • Toni Rajala za brankou odvedl velké množství práce, nicméně nepřesnou nahrávkou si celé své střídání trošku pokazil. Toho využívají Javorové listy k bleskovému přechodu do útoku.
  • Důležité
    Velká šance Kanady končí neúspěchem! Mark Stone parádně předložil kotouč na hokejku Danta Fabbra. Obránce se čtyřkou na dresu si sjel do gólové šance, ale Lankinena se mu prostřelit nepovedlo!
  • Shea Theodore dostal nabito na modrou a okamžitě střílel bez přípravy, Jani Hakanpää stál ale na správném místě, kotouč srazil holí do ledu. O zbytek se postarali již jeho spoluhráči.
  • Kyle Turris se nyní dostal do útočné třetiny, kde se narval před obránce a z pravého kruhu zakončoval do horní části branky. Skvělý Kevin Lankinen ovšem ramenem vyráží.
  • Jared McCann zajel za branku a zadovkou našel přesně Turrise, který pustil na Lankinena kotouč. Finský gólman ale ukázal, že chytil velice dobrou formu a i tento pokus likviduje.
  • Dylan Strome se dostal k volnému skákajícímu kotouči mezi kruhy a proti němu stál bránící hráč. Hráč Chicaga Blackhawks zakončoval po ledě, ale trefil jen brusli bránícího Fina.
  • Finsko vyhazuje na zakázané uvolnění a stadionem zní tradiční finská píseň. Finští fanoušci by se rozhodně neztratili ani v soutěži „The Voice“.
  • Philippe Myers měl před sebou Savinainena, který dělovku schytal z metru přímo na lýtko. Nezůstal ale ležet a zblokoval další dvě střely. Teprvé poté, co se hra dostala ven z obranného pásma Suomi, odjel střídat.
  • Fanoušci Suomi nyní pořádně ocenili neskutečnou obrannou práci Savinainena. Ten v pásmu padal do každé střely, naposledy to byl pokus Nurseho. Puk je mimo třetinu Finska.
  • Sean Couturier odmítl Tyrväinena na levém kruhu a z otočky poslal střelu po ledě. Jenže ta prosvištěla brankovištěm a velkého vzruchu nám moc nenabídla.
  • Shea Theodore se následně pokoušel prosadit střelou od modré čáry. Produktivní bek ale trefil jen dalšího hráče Finska, které hraje naprosto skvěle a blíží se světovému titulu.
  • Harri Pesonen ukázal Turrisovi, že na hity musí být útočník Nashvillu připraven. Krásný a tvrdý hit.
  • Důležité
    Jared McCann parádní přihrávkou z levého rohu našel před brankou hlídaného Manthu. Tomu se povedlo v těžké pozici zakončit po ledě, ale Kevin Lankinen sklapl betony a chytá!
  • Po odpískání se strhla ještě menší mela, nejvíce se angažoval Atte Ohtamaa a Pierre-Luc Dubois, kteří se muchlovali u mantinelu. Během přestávky na úklid ledu se ale emoce uklidní, trestat se nebude a budeme moci pokračovat.
  • Miláček finských srdcí Marko Anttila si nyní počkal ve střední třetině na kličku kanadského hráče a po odebrání kotouče jej poslal do útočné třetiny.
  • Přihrávka na Duboise zpoza branky nebyla přesná a toho severský tým využívá. Přejíždí na druhou stranu a snaží se vstřelit třetí branku. Ta už by mohla být pro Kanadu fatální.
  • Po delší odmlce také akce finského národního týmu. Jani Hakanpää dostával nabito na modrou čáru a z první posílal kotouč na branku po ledě. Matt Murray ale betonem zakročil.
  • Adam Henrique nebezpečně centroval před branku, kde byli tři finští hráči na jednoho kanadského. A to by nebylo, kdyby si s tím Finové neporadili. Jednoduché to neměli, ale zvládli to.
  • Signalizovaný ofsajd vyhání Severoameričany z pásma. Finové proto nikam moc nespěchají a čekají na to, až kompletně dostřídají.
  • Shea Theodore vybojoval kotouč ve střední třetině a chtěl jít do pásma. Jared McCann se ale ještě nevrátil, a tak se píská ofsajd. Poslední osm a půl minuty. Udrží Finsko své vedení a stane se po osmi letech zlatým týmem?
  • Niko Mikkola vyhodil puk o mantinel přímo na zakázané uvolnění.
  • Za potlesku plné bratislavské arény byl na kostce nad ledem spatřen Miroslav Šatan. Legenda slovenského hokeje a hráč, který byl dnes uveden do síně slávy IIHF.
  • Přechod do útoku byl od Finska velmi rychlý, Ojamäki ho chtěl vyšperkovat stáhnutím puku na osu. Ale jak to tak bývá, méně je někdy více, což platilo i v tomto případě a dojíždějící Severson jednoduše kotouč vypíchl.
  • Důležité
    Dobrá kanadská šance, která ale branku nepřináší. Sam Reinhart si najel do útočné třetiny a na levém kruhu parádní kličkou přešel přes beka. Jeho pokus mezi betony Lankinen kryje!
  • Theodore si našel výbornou pozici na střelu snad přes tři beky a vystřelil. Kevin Lankinen ale vytáhl lapačku, puk do ní sebral a zasloužil si potlesk plné haly.
  • Kanadské hlavy každopádně začínají být pěkně horké. Čeští fanoušci tuto situaci moc dobře znají z historického pohledu. Opět tam byla strkanice, vylučovat se ale nebude.
  • Klasický počet v aréně Ondreje Nepely. Utkání sleduje 9085, což znamená vyprodáno!
  • Adam Henrique brousil hranu po levém křídle, nakonec se ze střední vzdálenosti odhodlal pro tvrdou střelu na delší tyč, kterou Lankinen pokryl. Kanadská smyčka se ale začíná pomalu utahovat...
  • Jonathan Marchessault s Markem Stonem byli nebezpeční, neboť si v bezprostřední blízkosti vyměňovali dlouho kotouč a na sebe to nakonec vzal Stone, Lankinen ale ramenem vytěsnil puk mimo tři tyče.
  • Důležité
    Další obří šance, kterou ale kryje národní hrdina Kevin Lankinen! Mark Stone dostal před branku bezchybnou přihrávku, zblízka se mu ale devátou branku na turnaji přidat nepovedlo!
  • Thomas Chabot po přihrávce najel před branku a tlačil se do zakončení z lepší pozice. Nakonec musel střílet, Lankinen pravý beton podržel na zemi a puk přes něj zkrátka neprošel.
  • Parádní práce finské defenzívy... Thomas Chabot se dostal na pravém kruhu ke střele z první, ale Mikko Lehtonen skočil do rány a zblokoval puk do ochranné sítě.
  • Puk do brankoviště posílal od levého mantinelu střelec jediné kanadské branky, obránce Shea Theodore. Šermovačky před Lankinenem úspěšné nebyly, Finsko stále vede.
  • Theodore posílal kotouč zpět do útočného pásma velice často a Finové už byli hodně utavení. Juhani Tyrväinen se ale stal mužem střídání a jednoduše protečoval až na druhou stranu kluziště.
  • Gól
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finsko je zatraceně blízko a Kanada strašně daleko! HARRI PESONEN si vyjel s kotoučem zpoza branky a na pravém kruhu se otočil. Hned zakončoval na první tyčku a Matt Murray jeho pokus nedokázal zachytit. Finské publikum se raduje a zároveň pláče. Asistence: Juhani Tyrväinen a Jani Hakanpää.
  • Důležité
    Finové jsou velice blízko a sami to moc dobře ví. Kanada naopak musí hrát vabank a okamžitě se vrhá do hry bez gólmana!
  • Kanada hned přejela do útočné třetiny a posílala puk na branku. Damon Severson to zkoušel od modré čáry, ale trefil jen bránícího hráče před sebou.
  • Dylan Strome neprotlačil puk přes padajícího Ohtamaau, puk navíc i zachytil Marko Anttila a okamžitě cílil na prázdnou branku. Tu ale minul o půl metru.
  • Důležité
    Sam Reinhart si vyjel na levý kruh a zakončoval na první tyčku. Jeho rána se právě od brankové konstrukce odrazila do hřiště!
  • Turris to zkusil na Lankinena z velice ostrého úhlu a navíc zblízka. Ten ale kotouč na ramenu udržel. Suomi jsou však pod ohromným tlakem!
  • Neuvěřitelné dvě minuty a jednadvacet sekund dělí Finsko od historického třetího titulu mistrů světa!
  • Severson se už chystal na střelu, puk ale nechal při provádění za sebou, čímž trochu Kanadu zbrzdil v náporu.
  • Anthony Mantha si nyní najel k levému kruhu a tvrdě zakončoval. Hráč Detroitu ale svou ránou neuspěl, ta totiž skončila jen na zadním mantinelu.
  • Parádní obětavost Pesonena, který skočil do střely Chabota od modré čáry. Tohle jsou přesně faktory, díky kterým je FInsko 92 sekund od titulu. Týmovost a bojovnost.
  • Damon Severson posílal od pravého kruhu svižné nahození do brankoviště. Tam se ale nikdo k teči či dorážce nedostal, Kevin Lankinen vítězoslavně vytáhl lapačku ke stropu arény.
  • Cirelli byl namáčknut na mantinel, přesto dokázal odehrát včas na Reinharta. Jeho křižná přihrávka napříc oblastí brankoviště ale nikoho v kanadském dresu nenašla.
  • Arénou zní pokřik Suomi! Finské mužstvo je zatraceně blízko a s největší pravděpodobností obhájí bratislavské zlato z roku 2011!
  • 52 sekund před koncem přichází oddechový čas pro Kanadu! Ta má už strašně málo času...
  • Shea Theodore je v posledních momentech hodně vytěžovaným hráčem a tentokrát se připomněl tvrdou střelou po vyhraném vhazování. Lankinen je však momentálně psychicky hodně vysoko.
  • Finsko skvěle zapracovalo na modré čáře a Juho Lammikko vyhodil kotouč podél levého mantinelu ven ze třetiny.
  • Konec zápasu.
  • JE HOTOVO, NOVÝM SVĚTOVÝM ŠAMPIÓNEM SE STÁVÁ TÝM FINSKA!

    Obrovské oslavy a několik párů rukavic vletělo do vzduchu bratislavské arény, která sleduje oslavy hráčů Suomi. Klobouček dolů před tímto týmem, který byl neuvěřitelně podceňován. Jukka Jalonen složil zlatý tým. Neuvěřitelné.

    Kevin Lankinen a Marko Anttila. Proč tyto jména? Finští hrdinové. Finská jednička vychytala semifinále i finále, inkasovala přitom jedinou branku. Marko Anttila pak jako kapitán svůj celek dovedl ke zlatu. Rozhodl semifinále a ve finále dal hned dvě branky.

    Nejlepší hráči dnešního utkání: Shea Theodore (CAN) – Marko Anttila (FIN)
  • STATISTICKÉ OKÉNKO

    Střely na branku: 44 – 22 (21 – 3)
    Vyloučení: 3 – 4+TS (0 – 0)
    Využití: 0 – 1, v oslabení: 0 – 0
    Vhazování: 31 – 19 (12 – 7)
  • Nejvytěžovanější hráči zápasu:

    Mark Stone – 20:24 min, 26 střídání

    Marko Anttila – 19:06 min, 32 střídání
  • Nejlepší hráči zvoleni direktoriátem turnaje

    Brankář – Andrej Vasilevskij (Rusko)
    Obránce – Filip Hronek (Česko)
    Útočník – Nikita Kučerov (Rusko)
  • Nejlepší hráči zvoleni médii

    Brankář – Andrej Vasilevskij (Rusko)
    Obránci – Filip Hronek (Česko), Mikko Lehtonen (Finsko)
    Útočnící – Mark Stone (Kanada), William Nylander (Švédsko, Jakub Voráček (Česko)
  • Osmnáctiletý Kaapo Kakko se tak může v takhle mladém věku radovat ze zisku všech možných titulů na mistrovství světa IIHF. Finský supertalent totiž vyhrál MS U18, U20 a dnes také to dospělých!
  • MVP celého turnaje

    Mark Stone (CAN) – 8+6
  • Prezident IIHF René Fasel právě předává stříbrné medaile týmu Kanady. Ten na turnaji prohrál pouze dvakrát. Pokaždé s Finskem...
  • Teď už je to oficiální. V rukách kapitána Kanady, Kylea Turrise, se skví skleněný pohár za druhé místo na letošním MS.
  • Kalervo Kummola (viceprezident IIHF) a René Fasel (prezident IIHF) vítají hráče Finska a předávají jim zasloužené zlaté medaile!
  • Finové si momentálně jdou pro zlaté medaile a každou chvílí převezmou tradiční pohár pro vítěze mistrovství světa!
  • Pod strop arény vyšplhala finská vlajka, současně s tím arénou zněla hymna Finska! Kanada opouští ledovou plochu a Suomi si přebírají mistrovský titul!
  • Tímto příspěvkem bychom vám chtěli poděkovat za pozornost. Novým šampionem je tým Finska, druhá skončila Kanada a bronz patří Rusku. S pozdravem Tomáš Kalas a David Panuška!