Cestující v Hradci Králové musejí počítat s omezeními v hromadné dopravě

Hradec Králové ode dneška omezuje hromadnou dopravu. Ruší se osmadvacítka a dalších pět linek dopravní podnik zkracuje, nebo budou jezdit méně často. Město tak chce ušetřit - po vlně kritiky ale nyní říká, že změny mají být jen na zkoušku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové krátké nízkopodlažní trolejbusy pro královéhradeckou městskou hromadnou dopravu

Nové krátké nízkopodlažní trolejbusy pro královéhradeckou městskou hromadnou dopravu | Foto: Magdalena Vlčková

Zrušení či zkrácení trasy, nebo delší intervaly mezi jednotlivými spoji – tyto změny se týkají celkem 6 linek. Dopravnímu podniku chybějí cestující.

„Tímto opatřením právě sledujeme úsporu nákladů za rok. To znamená při této změně neujetí 290 tisíc kilometrů, v letošním roce pochopitelně polovina z těchto kilometrů, a minimálně na přímých nákladech, to znamená na naftě a na mzdách, můžeme ušetřit více jak 5 milionů korun,“ řekl už dříve ředitel městské společnosti Miloslav Kulich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Změny v královéhradecké hromadné dopravě, které budou platit od pondělí 15. července, shrnuje Jiří Fremuth

Změny se nejvíc dotknou východních částí města. Zcela končí linka 28, číslo 5 bude jezdit ze Slatiny a z Divce a končit bude na zastávce Slezské předměstí Cihelna. Devítka zkrátí trasu přes Malšovice a částečně pojede přes Moravské předměstí a Třebeš. 11 a 17 už nepojedou až k nádraží, ale končit budou u Adalbertina. Osmička stejně jako všechny zmíněné linky pak bude jezdit v delších časových intervalech.

„Vyvoláváme u cestujících nutnost přestupu při zkracování linek, takže se mění tarif u přestupu,“ vysvětluje drobné změny v jízdenkách Miloslav Kulich a konkretizuje:

„To znamená, že jestliže byl v druhém vozidle přestup za 6 korun, tak se snižuje na 3 koruny na městskou kartu a u řidiče bude nákup pouze papírové jízdenky přestupní, a to za 18 korun.“

Jízdné se ale nezdraží. Dopad omezení hromadné dopravy chce magistrát v polovině října vyhodnotit a pak se teprve rozhodnout jak dál.

Jiří Fremuth, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme