Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji čtvrtý měsíc klesá, v červnu se dostala na 6,3 procenta

V červnu klesla nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji o dvě desetiny na 6,3 procenta. O jedno volné pracovní místo se tak ucházelo deset až jedenáct lidí. Situaci zlepšilo oživení české ekonomiky i vyšší nabídky sezónních prací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto)

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Na sklizeň višní potřebujeme 200 až 300 pracovníků. Poté z nich rekrutujeme 50 lidí na sklizeň jablek. To pokračuje v září, říjnu, kdy se počet zvedá na 150 nebo 200 pracovníků,“ vyjmenovává vedoucí ovocnářství v zemědělském družstvu Dolany Jiří Fišer.

V letní sezóně roste i nabídka prací v turistickém ruchu. Díky nim klesla nezaměstnanost nejvíc na Trutnovsku, říká ředitel krajské pobočky Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák. Přesto je tato oblast s téměř osmi procenty stále na posledním místě v kraji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká je nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji, zjišťovala Lucie Valášková

„Pracovních příležitostí tam není tolik. Zejména Trutnovsko má problém s rozlehlostí okresu, takže řada uchazečů není schopna dojíždět za prací,“ přibližuje problém regionu Horák.

Naopak nejméně lidí bez práce je na Rychnovsku a Jičínsku. Horák dodává, že přibylo i volných pracovních míst. Na konci června jich v regionu bylo přes dva tisíce.

„Méně pozitivní je to, že jsou to mnohdy místa se specifickou kvalifikací v technických oborech jako obráběči, elektrotechnici. Což jsou dlouhodobě místa, která nejsme schopni obsadit,“ vysvětluje ředitel krajské pobočky Úřadu práce v Hradci Králové Horák.

V porovnání se zbytkem republiky měl v červnu Královéhradecký kraj pátou nejnižší nezaměstnanost v Česku. Na konci června bylo v regionu bez práce zhruba 23 a půl tisíce lidí.

Ředitel krajské pobočky Úřadu práce v Hradci Králové očekává v červenci stagnaci, nebo mírný nárůst počtu nezaměstnaných. Důvodem je příliv absolventů škol, kteří začnou hledat práci až po skončení svých posledních letních prázdnin.

V Česku hledá práci přes 537 tisíc lidí

Celorepubliková míra nezaměstnanosti klesla v červnu na 7,4 procenta. Podle Úřadu práce hledá uplatnění v současné době více než 537 tisíc lidí. Nezaměstnanost se mírně snižuje od začátku roku. V lednu dosahovala 8,6 procenta, což bylo nejvíc v historii České republiky. Práci hledalo 629 tisíc lidí.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti zůstává dlouhodobě v Ústeckém kraji, aktuálně činí 10,8 procenta. Nejnižší podíl nezaměstnaných zaznamenal Úřad práce tradičně v Praze, a to 5,3 procenta.

Nezaměstnanost v červnu v ČR klesla o 0,1 bodu na 7,4 procenta | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Lucie Valášková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme