V Jaroměři se chystá demolice poškozeného mostu přes Labe. Nový vyjde na desítky milionů

Vybudování nového mostu přes Labe v Jaroměři bude stát desítky milionů korun. Město se teď připravuje na demolici toho stávajícího, který zničila velká voda. Stavbaři plánují, jak ho vlastně odstranit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodeň v Jaroměři

Povodeň v Jaroměři | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

I když Komenského most sloužil jen pro chodce a cyklisty, obyvatelům Jaroměře chybí. Teď musejí do centra města a z něj oklikou. Dělníci v těchto dnech rozbíjejí mostovku, která se v noci na pondělí zřítila do řeky.

Stavbaři si vyžádali čas na projekční přípravy zbourání torza historického mostu. Zřejmě bude také nutná dohoda o snížení odtoku z přehrady Les Království. To, co zbylo na mostě, chtějí specialisté podepřít ocelovou konstrukcí a pak začnou odlehčovat mnoho desítek tun vážící kolos.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek natočila redaktorka Kristýna Štanderová

„Chtějí ho zbavit asfaltu, chtějí ho zbavit betonu. Nevím, jestli by chtěli likvidovat boční strany celého mostu. Prostě chtějí to udělat tak, aby dejme tomu na konci června zůstala pouze jenom holá konstrukce,“ říká starosta Jiří Klepsa.

Lidé z Jaroměře se shodují v tom, že by město mělo postavit most nový. A radnice to podle starosty v plánu má.

„Já bych byl hrozně rád, aby byl zachován účel. To znamená hlavní komunikační tepna z jaroměřského náměstí ve směru k nábřeží 17. listopadu, k základním školám, ve směru na sídliště Na Ptákách. Osobně se navíc kloním k tomu, aby nové řešení bylo bez pilíře,“ podotýká Klepsa.

Tuto variantu upřednostňuje také Povodí Labe, protože jakýkoli pilíř působí komplikace. Starosta už na polovinu června svolal mimořádné zastupitelstvo, které se budoucím mostem bude zabývat.

„Do budoucna by bylo velmi vhodné, aby tady byla zachovaná pěší zóna a most pro cyklisty. Já věřím tomu, že tady nebudeme hledat řešení pro klasické těžké zatížení, ale variantu, která bude dejme tomu nějakou napodobeninou toho mostu, který odchází, a který bude splňovat ten účel, kterému most sloužil posledních 25 let,“ nastiňuje svou představu starosta Klepsa.

Kolik bude nová stavba stát, zatím nikdo neví. Hrubé odhady se však pohybují v řádech několika desítek milionů korun. „Tato částka překročí jakékoli finanční možnosti našeho města. Proto se budeme snažit získat finanční prostředky zřejmě ze státního rozpočtu,“ říká Jiří Klepsa.

POVODNĚ ONLINE: Labe v Ústí je po kulminaci a začíná zvolna klesat

Číst článek

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme