Autor

Jan Macháček

Moje jméno a případná přezdívka:
Jan Macháček. Ian.

Jsem ročník:
1992

Na Radiu Wave zastávám práci?
Hudební redaktor

Předtím jsem stihl?
Psát na gymplu repky z koncertů, pak tři roky pro server ČeskáPozice.cz, Lidové noviny nebo Fullstars, na Radiu Wave dělám od ledna 2014. Vystudoval jsem Vyšší odbornou školu publicistiky v Praze. 

Nejraději poslouchám?
Sufjan Stevens. Flying Lotus. Nils Frahm. Pink Floyd.
Z menších labelů nejradši sleduji asi Brainfeeder a Erased Tapes.
Vždycky mi najedou i Animal Collective, Arcade Fire, Ayako Taniguchi, Battles, Ben Frost, CFCF, Clark, Danny Brown, David August, DJ Koze, Dr. Dre, Flatbush Zombies, Earl Sweatshirt, FKA twigs, Gil Scott-Heron, GoGo Penguin, Hugo Toxxx, Jon Hopkins, Kendrick Lamar, Kiasmos, Květy, Lupe Fiasco, Mammal Hands, Mars Volta, Max Cooper, Mbongwana Star, Mick Jenkins, Nick Cave, Notorious B.I.G., Pavement, Philip Glass Recondite, Rødhåd, Run The Jewels, Shlohmo, Sigur Rós, Spoon, Steve Reich, SuperCroo, Tame Impala, Vec, WWW, Xploding Plastix, Zrní a další. Poslední dobou poslouchám hodně techno, tech house, deep house nebo ticho. 

5 pro mě zásadních alb:
Sufjan Stevens – The Age of Adz (2010)
Pink Floyd – Animals (1977)
Sigur Rós – Agaetis Byrjun (1999)
Nils Frahm – Spaces (2013)
Notorious B.I.G. – Life After Death (1997) 

Za koncert roku 2015 považuji?
Patnáctiminutové vystoupení doom-noiseových OvO na festivalu Psy-High, přerušené zničením stage. Představte si apokalyptickou atmosféru lomu, nad kterým lítají blesky s vteřinovou frekvencí, vítr fouká tak silně, že vám kolem obličeje létá listí a větve, a hudba tak zlá, že to bouřka radši otočila a vydala se jiným směrem. 

Mé nejoblíbenější filmy?
Den cvoka, Velká nádhera, Skafandr a motýl, Stalker, Strach a hnus v Las Vegas, Solaris, Světáci, Vrať se do hrobu, Nebe nad Berlínem, Detachment, Pink Floyd: The Wall, Werckmeisterovy harmonie, Tenacious D, Human Traffic, Černý Petr  

Jestli čtu, tak většinou?
Harry Mulisch – Objevení nebe
Josef Jedlička – Kde život náš je v půli se svou poutí
Hermann Hesse – Stepní vlk, Siddhártha
Aldous Huxley – Konec civilizace
J. K. Toole – Neonová bible
Jan Balabán – Zeptej se táty
NHL – Výsledky zápasů a statistiky
I přes jisté nedostatky mě strašně bavilo Hejno bez ptáků od Filipa Douška, četl jsem ho v tu nejsprávnější chvíli. Opakovaně otevírám Silence od Johna Cage, povídky Jana Balabána nebo Šimka a Grossmanna, ze sbírek pak nejvíc 64 od Daniela Hradeckého. 

Když mám volný čas, tak ho trávím?
Draulim jako bauch. 

K jídlu a pití mám nejraději?
Mangový džus s Bún bò Nam Bộ. Kuskus s koprem  

Co bych chtěl sdělit světu?
Nikdy nesmíš přestat pimpit.

RSS autora