Autor

Jiří Fremuth

Proč jste si vybrala práci právě v rozhlase? Práce mě musí bavit a musí mít z mého pohledu smysl. A natáčení pro Český rozhlas Pardubice má obojí. Navíc se ze mě s léty stal i vášnivý posluchač.

Dosavadní kariéra: K novinařině jsem přičichl poprvé jako dvacetiletý v roce 1992 ve sportovní rubrice deníku Právo. Následovalo studium žurnastiky na Karlově univerzitě a 8 let v České televizi, kde jsem byl postupně vedoucím vydání ranních zpráv, reportérem a editorem ranního vysílání. Stále mě to ale táhlo do rodného Hradce Králové, kde jsem následně pracoval jako editor a redaktor zpravodajství hradeckého rozhlasu. Následovala krátká rozhlasová pauza, kdy jsem psal rok pro deník Dnes a rok jsem se staral o sociální sítě České televize na východě Čech. A teď se vracím do rozhlasu v Pardubickém kraji.

Zájmy a záliby: Ve volném času je mým největším koníčkem rodina - chmury bezpečně rozeženou dvě dcerky, manželka, pes. Rád si také dám do těla při sportu, podívám se dobrý film (musí mít hlavu a patu), přečtu si knížku a život mě nutí i být kutilem na našem vesnickém domku. Rád si zahraju s kamarády mariáš a k tomu patří i náležitě hořký ležák... :)

RSS autora

Články autora

|Jiří Fremuth |Zprávy z domova

Přeplněná parkoviště, neprůjezdná střediska. Sníh přilákal do hor nebývalé množství lyžařů

Krásná zima naplno odhalila jednu slabost Orlických hor - chybí tam parkoviště. Nejen ta v lyžařských centrech, ale nedostatek je i odstavných ploch pro běžkaře. Nejhorší je situace o víkendech. Kvůli stojícím autům se prakticky nedá projet lyžařským střediskem v Deštném a beznadějně plná jsou od rána i parkoviště na hřebeni hor.

|Jiří Fremuth |Zprávy z domova

V Týništi nad Orlicí se přemnožila divoká prasata. Město povolilo odstřel nedaleko domů

Městská policie v Týništi nad Orlicí vyzvala na webových stránkách města, aby lidé nechodili do lesů v blízkosti sídliště U Dubu a aby se vyhnuli i přilehlým loukám. Na okraji Týniště nad Orlicí se totiž přemnožili divočáci. Vedení města také rozhodlo, že umožní odstřel prasat i na nehonebních pozemcích blízko bytové zástavby.

|Ondřej Vaňura, Jiří Fremuth |Zprávy z domova

Podraz na voliče, zlobí se lídryně ANO kvůli vyšachování v Královéhradeckém kraji

Jednoznačně vyhrálo volby v Královéhradeckém kraji, ostatní strany se ale obratem dohodly a plánují koalici bez hnutí ANO. Jeho jednička Klára Dostálová, která tak zřejmě přijde o hejtmanský post, to komentuje jako podraz na voliče. V čele kraje tak nejspíš stane Jiří Štěpán z ČSSD, která v kraji skončila se šesti mandáty na druhém místě právě za ANO.

|Jiří Fremuth |Regiony

Kde byly tisíce pstruhů, jsou dnes desítky. Vydry ohrožují ryby na východě Čech

Rybáři se střetávají s ochranáři přírody. Zarybňování revírů totiž komplikují vydry, kormoráni nebo volavky. Podle rybářů dokonce ohrožují stav ryb. Jenže zasáhnout proti nim nemohou, protože jde o chráněné druhy. Český rybářský svaz ročně do potoků a nádrží v celé zemi vysazuje víc než 3 tisíce tun ryb. Platí za to kolem 200 milionů korun, o velkou část investic nicméně kvůli predátorům přijde.

| ČRo, Jiří Fremuth, Veronika Hlaváčová |Regiony

Mám horečku, omluvil se Nečesaný u soudu. Předložil potvrzení z nemocnice, kterou vede jeho otec

Vrchní soud odročil projednávání případu Lukáše Nečesaného, který je podezřelý, že v roce 2013 vážně poranil kadeřnici v Hořicích. Nečesaný soudu řekl, že je nemocný, a předložil lékařskou zprávu z liberecké nemocnice, kterou řídí jeho otec. Hradecký krajský soud v dubnu poslal mladíka za pokus o vraždu na 13 let do vězení. Nečesaný tvrdí, že je nevinný, a proti verdiktu se odvolal.

| ČRo, Jiří Fremuth |Regiony

Za střelbu ve Vysokém Mýtě dostal bývalý strážník dvouletou podmínku

Dvěma lety vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky potrestal hradecký soud bývalého strážníka Pavla Koblížka, který před rokem a půl poblíž diskotéky ve Vysokém Mýtě jednoho muže zastřelil a druhého těžce zranil. Uznal ho vinným z usmrcení a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Rozsudek není pravomocný. Hradecký soud loni Koblížka zprostil obžaloby s tím, že šlo o nutnou obranu, verdikt však zrušil Vrchní soud.

|Jiří Fremuth |Regiony

V Jílovicích na Hradecku museli evakuovat 450 malých hasičů, voda jim z tábora vše odnesla

Vytopené domy a zničené zahrady - to včera v podvečer způsobily silné bouřky a přívalové deště na Královéhradecku. Nejhorší byla situace v okolí Třebechovic pod Orebem - například ve Výravě nebo v Jílovicích. Tam přívalové lijáky doslova spláchly dětskou soutěž dobrovolných hasičů. Záchranáři museli ze zatopeného hřiště evakuovat 450 dětí, které v Jílovicích trávily víkend.

| ČRo, Jiří Fremuth, Martin Pařízek |Zprávy z domova

Silné bouřky zasáhly Česko. Na Náchodsku nejezdily vlaky, Malý Ježov zasypaly kroupy

Přes Česko přechází další silné bouřky s přívalovými dešti. Například V Jihočeském kraji zasypaly kroupy několik vesnic. V Královehradeckém kraji pak během hodiny spadlo až 46 milimetrů srážek. Na desítkách míst proto museli zasahovat hasiči. Mezi Broumovem a Meziměstím například kvůli sesuvu půdy nejezdily vlaky.

|Jiří Fremuth, mkp |Regiony

Provozovatel zřícené lanovky ze Špindlerova Mlýna odešel od soudu bez trestu

Trutnovský soud uznal vinným provozovatele lanovky, která se v zimě před dvěma lety zřítila ve Špindlerově Mlýně, od jeho potrestání ale upustil. Miloslavu Jirmanovi hrozilo za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví až šest let vězení. Při nehodě zemřel 38letý muž a další čtyři lidé se vážně zranili. Jednalo se o nákladní lanovku, která lidi vozit nesmí.