Autor

Jiří Kasal

Co dělám v rozhlase:
Jako hudební dramaturg působím v hudební redakci Českého rozhlasu České Budějovice. Autorsky jsem podepsán pod pořady V náladě swingu (od roku 1997), Světla ramp (od 2000), Vlídné tóny (2007) a Koncertní ozvěny od Tří lvů (2019). Všechny také slovem provázím.

Coby dramaturg jsem vybíral bezmála deset let hudbu pro proudové vysílání i publicistické pořady a každý všední den jsem si povídal s posluchači v rámci pořadu Haló, písničky?

Dlouhodobě se podílím na dramaturgii koncertů konaných ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice a připravuji taktéž jejich záznamy.

Jsem také autorem pořadu Hudba pod hvězdy na ČRo 2 - Praha. Pro tuto stanici v současnosti pravidelně připravuji zajímavosti z historie populární hudby pro Dobré ráno s Dvojkou a Víkendový Kolotoč a také páteční hudební Polední hrátky. Spolupracuji též s ČRo Vltava.

Před rozhlasem:
Po vysokoškolských studiích jsem v 90. letech pracoval jako vedoucí redaktor v regionálním tisku (vedl jsem i regionální kulturní přílohu Deníku) i jako středoškolský pedagog. Nějaký čas jsem také působil v soukromém Radiu Beat.

S českobudějovickým studiem Českého rozhlasu jsem spolupracoval již od roku 1991, kdy jsem společně s Richardem Lhotským až do jara roku 1995 zde odvysílal velké množství pravidelných hudebních pořadů (např. Klub L+K, Víkendové buzení...). Ve spolupráci s Richardem Lhotským také jsem od září roku 1997 čtrnáct let připravoval pro Český rozhlas 2 – Praha jeden z dlouhodobě nejposlouchanějších hudební pořadů svého druhu v českém éteru – Staří, ale dobří.

Co mě baví:
Samozřejmě hudba (velká šíře žánrů populární a jazzové hudby především v jejích klasických, časem osvědčených hodnotách), krásná literatura, film, filozofie (Fromm, Kosík, Kohák, Bělohradský), historie (20. století), etnografie, televizní sport.

Profesní krédo:
Úcta a respekt k našim posluchačům spojený s neustále doplňovanou znalostí jejich přání a potřeb. Jsme zde kvůli posluchačům, a nikoliv naopak.

RSS autora

Články autora

|Milan Kopp, Jana Zemanová, Jiří Kasal, Václava Marešová |Zprávy z domova

Tisícovky lidí se přišly naposledy rozloučit s Waldemarem Matuškou

Příznivci Waldemara Matušky celý den směřovali na pražský Slovanský ostrov. Tisícovky lidí se přišly rozloučit se zpěvákem, který zemřel na Floridě před třemi týdny. Symbolem posledního rozloučení se staly kytice žlutých růží. Ty na pražský Źofín nosili už hosté dopoledního oficiálního pietního aktu.

|Milan Kopp, Jana Zemanová, Jiří Kasal |Zprávy z domova

Zemřel Waldemar Matuška

Česká populární hudba přišla o jednu z největších hvězd. Na Floridě v sobotu zemřel Waldemar Matuška. Příčinou úmrtí šestasedmdesátiletého umělce byl zápal plic a selhání srdce. ČTK to sdělila Matuškova rodina. Poslední rozloučení s jedním z nejoblíbenějších českých zpěváků 60. až 80. let se podle záměrů rodiny uskuteční v Praze.