Proč bychom Rusku měli stát za síť agentů

Prezident opakovaně přehlíží návrhy na povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do generálské hodnosti. A příslušníky civilní kontrarozvědky před časem označil slovem čučkaři.

Komentář Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Stalo se tak, když se podle jejich zjištění na rozdíl od prezidentova tvrzení v České republice nevyráběl, ale čistě jen v minimnožství testoval – kvůli určení protilátky – nervově paralytický novičok. Jímž byl podle zase britských zpravodajců otráven v Salisbury současnými ruskými agenty jejich někdejší kolega Skripal.

Nadměrně zaměstnanců

Šéf BIS Michal Koudelka byl ale v rámci březnové cesty premiéra Babiše do Washingtonu přijat v centrále CIA v Langley ředitelkou Haspelovou. Která údajně českou kontrarozvědku chválila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý komentář Ondřeje Konráda

Dost možná i za to, co Koudelka nyní sdělil na bezpečnostní konferenci v Poslanecké sněmovně: že BIS společně s Národní centrálou proti organizovanému zločinu loňského roku „odhalily a rozbily síť, kterou v České republice vytvářela ruská zpravodajská služba FSB, financována byla z Ruska a ruské ambasády v Praze a měla prostřednictvím sítě serverů útočit na cíle v Česku i na české zahraniční partnery.“

Kdo sleduje veřejné dění, nebude překvapen. Vždyť výroční zprávy BIS zas a znovu upozorňují na vzrůstající aktivitu agentů z Ruska (a ovšem také z Číny) na našem území. A je známo, že počet zaměstnanců ruského vyslanectví daleko přesahuje standard. Což asi bude mít nějaký důvod.

Šéf BIS Koudelka: Rozbili jsme síť sestavenou ruskými zpravodajci. Útočila na cíle v Česku

Přesto skeptikové mohou váhat a klást si otázku, co by zrovna u nás mohlo ruskou FSB zajímat? Třeba si ale vzpomenou, že ještě za předminulé vlády bylo docela mohutně hackersky napadeno ministerstvo zahraničních věcí. Podle všeho právě z ruských zdrojů.

Kdy je můžeme zajímat

A jistě by se našlo pár dalších bodů na vysvětlenou: především ruská chuť oslabovat a rozrušovat jednotu Evropské unie. Která, navíc se stále rozšiřující, musí být Vladimiru Putinovi s jeho imperiálními sklony příslovečným trnem v oku.

Rusko tedy logicky bude mít tendence podporovat v Čechách ty, kdo by se, pokud by měli tu moc, pokoušeli republiku z EU vyvést. A přivést ji tudíž stejně tak logicky nazpět do sféry ruského vlivu. Moskva má také zájem stavět u nás nové bloky jaderných elektráren a – opět logicky – k tomu potřebuje leccos. Hlavně co nejvíc interních a citlivých informací.

A hodí se i ochotní nebo vcelku snadno koupitelní tuzemští spolupracovníci. Zkusit lovit se dá i ve vysokých patrech české politiky. Kde navíc mohou působit osoby podchycené ruskými rozvědčíky ještě před rokem 1989. Tedy vlastně sovětskými. A tak dále.

No, možná se ruští agenti u nás skutečně jen tak rutinně baví. Aby nevyšli ze cviku. A Kreml nijak zvlášť opravdu nezajímáme. Na to ale lze namítnout: jistěže v zásadě nezajímáme. Ale jen potud, dokud se nestaneme jakýmsi torpédem téměř všeho, co EU představuje a na čem stojí. Pak budeme pro Rusy naopak velmi zajímaví. To je nutno mít stále na zřeteli.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Ondřej Konrád Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít