Proč zdražilo máslo, pečivo i maso?

Ekonomové nás uklidňují, ať se nebojíme. Zdražování prý už nebude zrychlovat. V říjnu, kdy míra inflace dosáhla 2,9 procenta, jsme například podle Petra Dufka z ČSOB už byli na vrcholu, a dále už to tak zlé nebude.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Máslo (ilustrační foto) | Foto: Aline Ponce | Zdroj: Pixabay

Věřme, že ekonomové mají pravdu, přesto se nelze zbavit dojmu, že příslibem zpomalení inflace zametají pod koberec některé skutečnosti, které zůstávají nevysvětleny. K těm nevysvětleným faktům nepochybně patří cena másla, která se proti minulému roku zvýšila o 50 procent.  

Aspoň o deset procent rostou i ceny ostatních mléčných výrobků a ovšem i rostlinných tuků. Zdražilo také maso a pečivo, tentokrát „jen“ o pět procent. Mírně zdražují některé náklady na bydlení, dražší jsou pohonné hmoty. 

Samozřejmě, inflaci sdílíme s celou Evropou, otázka však zní, proč je u nás takřka nejvyšší, tedy s výjimkou dvou malých pobaltských států Estonska a Litvy. Otázka se ještě vyostří, když se vezme v úvahu, že česká měna za posledního půl roku posiluje nejsilněji ze všech evropských měn, proti široce sdílenému euru o plných pět procent.  

Po započtení této okolnosti nemá zdejší růst cen obdobu. A to se ještě nesmí zapomínat, že v Česku nejrychleji rostou ceny bytů, ve druhém čtvrtletí to bylo meziročně o 13 procent. A nikdo se neodvažuje tvrdit, že růst těchto cen zpomalí. 

Stojíme před celou řadou otázek, které by měly být zodpovězeny ještě před tím, že nad růstem cen mávneme rukou. Nehledě k tomu, že se ještě můžeme dočkat nemilých překvapení. Také u říjnové inflace připustili všichni analytici, že takové cenové zrychlení nečekali. Děje se něco zvláštního a měli bychom přece rozumět prostředí, ve kterém se pohybujeme. 

Trh oddělen vlastní měnou 

Důvodů bude nepochybně celá řada a nasnadě jsou z nich zvláště ty, které se týkají běžných pravidel tržního prostředí. Ekonomika prožívá už pátým rokem vzestup, to se postupně promítá v nižší nezaměstnanosti a zvyšování mezd. Mzdové náklady se pak přirozeně promítnou v cenách zboží. 

Ke všemu platí, že v předchozích letech konkurence naopak tlačila ceny dolů. Konkrétně ceny mléka a másla byly loni na historicky nízké úrovni. Výrobci se tedy hlásí o svůj podíl na prosperitě a velmi razantně se k tomu přidává i stát.  

Když z každé kostky másla inkasuje na dani z přidané hodnoty přes deset korun, tak se to někde musí projevit. Přísnější daňové regulace v podobě kontrolních hlášení a elektronických pokladen EET také přinutily obchodníky k investicím, které přeúčtovali zákazníkům. 

Máslo do Vánoc nezdraží, mediální tlak srazil cenu, shodli se zástupci potravinářů a zemědělců

Číst článek

Něco v tom českém kapitalismu nehraje. Mohlo se nám líbit, když tvrdá konkurence držela několik let ceny dole. Teď už se hůře snáší, že z výnosů prosperující ekonomiky chce co nejvíc utrhnout každý, a zákazník je po výrobcích, obchodnících a státu nejslabším hráčem.

Za mimořádné zvyšování cen může nedokonalá konkurence, taková je celá pravda o inflaci. Pochopitelně jsou známy i cesty, jak kvalitu hospodářské soutěže vylepšit, například tím, že by se Česko stalo součástí širšího trhu, který nepřipouští významné výkyvy.  

Zatím však vláda trvá na tom, že tuzemský trh zůstane oddělen vlastní měnou. Je možné, že i to se někomu líbí, v každém případě však je dobré vědět, že to má své náklady. 

Petr Holub Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme