Rumové máslo na české hlavě

Jen co utichl hoax, že Evropská unie zakáže hranolky, a vysvětlilo se, jak je to se zákazem vysavačů, řeší Česko další zákeřný útok proklínaného Bruselu. Tentokrát na komoditu z nejcitlivějších – tuzemský rum. Navzdory nové vlně nevole vůči EU a některým mediálním zkreslením se ale ukazuje, že máslo je znovu spíš na české hlavě. A mít ho zrovna tam je teď při jeho aktuálních cenách dost velký luxus.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopitá láhev tvrdého alkoholu | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Přecitlivělost Čechů na unijní regulace tuzemského rumu se datuje od doby, kdy EU nepovolila jeho výrobcům používat název rum, protože se nevyrábí z cukrové třtiny jako rum skoro všude jinde, ale z brambor. Mnoho našinců se s tím – stejně jako s podobným zásahem proti pomazánkovému máslu – dodnes nesmířilo a vidí za tím jen zlovůli a přehnanou byrokratičnost úředníků v Bruselu. Vždyť co už je tradičnější českou potravinou než „tuzemák“.

Jeho klíčovou složkou je rumové aroma, které se hojně využívá i v cukrářství. Na veřejnost se ale teď dostaly závěry testů Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), podle kterých jsou některé látky v rumové tresti karcinogenní a genotoxické, jak ve zprávě doslova stojí. Přísada, která může způsobovat rakovinu, tak nemá valné šance získat povolení k používání, které vyprší v dubnu příštího roku.

Marian Jurečka ministr zemědělství | Foto: Filip Jandourek

Okamžitě se objevily novinové titulky o útoku na český rum, ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) začal rovnou o vyjednání výjimky a čeští potravináři už předem mluví o ortelu vyřčeném nad rumovou trestí Evropskou komisí.

Expertní jednání o jejím osudu jsou přitom na samém začátku. Jak už to tak ale v případě Česka bývá, je to za pět minut dvanáct. Utěšovat se snad můžeme jen tím, že tento problém se týká i dalších států jako Německa, Rakouska, Slovenska nebo Rumunska.

Tuzemák v ohrožení? Rumové aroma obsahuje rakovinotvornou látku, tvrdí experti na potraviny

Číst článek

Přechodné období na zařazení rumového aroma (stejně jako dalších ochucovadel) na seznam přísad povolených v EU běží od roku 2008. Jeho výrobci ale EFSA dodali všechny podklady pro posouzení tresti až loni.

Navzdory tomuto zpoždění chtěla Evropská komise podle několika zdrojů obeznámených s tímto případem celý problém vyřešit v tichosti a bez dopadů na konzumenty. Ideálně dohodou s výrobci na nahrazení škodlivých látek zdravotně nezávadnými. Místo toho u nás měsíc před volbami vypukl mediální poprask o smrtelném ohrožení tuzemského rumu kvůli EU.

To, že by se producenti měli zaměřit na rychlé nalezení alternativ za rizikové látky, teď považuje za nejlepší řešení i ministr Jurečka. Jeho vize o vyjednání výjimky pro tradiční potravinu má totiž podle lidí z Evropské komise pramalou šanci na úspěch. Takové výjimky bylo nutné dojednat před vstupem do unie a ex post se to podařilo jen zcela výjimečně. Rozhodovat by se o tom navíc muselo na nejvyšších unijních místech, tedy nejspíš na summitu EU. A dá se s úspěchem pochybovat, že by se kancléřka Merkelová a ostatní lídři chtěli zabývat českým rumem.

Vánoční cukroví, Vánoce | Foto: Anna Kottová

Ať už to s ním dopadne jakkoli, určitě si ještě minimálně letošní Vánoce užijeme s grogem a s cukrovím ze „starého dobrého“ tuzemského. A pak se buď řešení najde, nebo některým nezbyde než přesedlat na kvalitnější (a dražší) karibský a zbylí budou mít o argument navíc, proč dál nadávat na Brusel.

Je přitom máloco tak absurdního jako spílat EU za to, že nám nechce povolit jíst a pít něco, co může vyvolat rakovinu. V souvislosti s Evropskou unií se ale u nás bohužel racionality nedostává dost často.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme