Rumové máslo na české hlavě

Jen co utichl hoax, že Evropská unie zakáže hranolky, a vysvětlilo se, jak je to se zákazem vysavačů, řeší Česko další zákeřný útok proklínaného Bruselu. Tentokrát na komoditu z nejcitlivějších – tuzemský rum. Navzdory nové vlně nevole vůči EU a některým mediálním zkreslením se ale ukazuje, že máslo je znovu spíš na české hlavě. A mít ho zrovna tam je teď při jeho aktuálních cenách dost velký luxus.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopitá láhev tvrdého alkoholu | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Přecitlivělost Čechů na unijní regulace tuzemského rumu se datuje od doby, kdy EU nepovolila jeho výrobcům používat název rum, protože se nevyrábí z cukrové třtiny jako rum skoro všude jinde, ale z brambor. Mnoho našinců se s tím – stejně jako s podobným zásahem proti pomazánkovému máslu – dodnes nesmířilo a vidí za tím jen zlovůli a přehnanou byrokratičnost úředníků v Bruselu. Vždyť co už je tradičnější českou potravinou než „tuzemák“.

Jeho klíčovou složkou je rumové aroma, které se hojně využívá i v cukrářství. Na veřejnost se ale teď dostaly závěry testů Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), podle kterých jsou některé látky v rumové tresti karcinogenní a genotoxické, jak ve zprávě doslova stojí. Přísada, která může způsobovat rakovinu, tak nemá valné šance získat povolení k používání, které vyprší v dubnu příštího roku.

Marian Jurečka ministr zemědělství | Foto: Filip Jandourek

Okamžitě se objevily novinové titulky o útoku na český rum, ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) začal rovnou o vyjednání výjimky a čeští potravináři už předem mluví o ortelu vyřčeném nad rumovou trestí Evropskou komisí.

Expertní jednání o jejím osudu jsou přitom na samém začátku. Jak už to tak ale v případě Česka bývá, je to za pět minut dvanáct. Utěšovat se snad můžeme jen tím, že tento problém se týká i dalších států jako Německa, Rakouska, Slovenska nebo Rumunska.

Tuzemák v ohrožení? Rumové aroma obsahuje rakovinotvornou látku, tvrdí experti na potraviny

Číst článek

Přechodné období na zařazení rumového aroma (stejně jako dalších ochucovadel) na seznam přísad povolených v EU běží od roku 2008. Jeho výrobci ale EFSA dodali všechny podklady pro posouzení tresti až loni.

Navzdory tomuto zpoždění chtěla Evropská komise podle několika zdrojů obeznámených s tímto případem celý problém vyřešit v tichosti a bez dopadů na konzumenty. Ideálně dohodou s výrobci na nahrazení škodlivých látek zdravotně nezávadnými. Místo toho u nás měsíc před volbami vypukl mediální poprask o smrtelném ohrožení tuzemského rumu kvůli EU.

To, že by se producenti měli zaměřit na rychlé nalezení alternativ za rizikové látky, teď považuje za nejlepší řešení i ministr Jurečka. Jeho vize o vyjednání výjimky pro tradiční potravinu má totiž podle lidí z Evropské komise pramalou šanci na úspěch. Takové výjimky bylo nutné dojednat před vstupem do unie a ex post se to podařilo jen zcela výjimečně. Rozhodovat by se o tom navíc muselo na nejvyšších unijních místech, tedy nejspíš na summitu EU. A dá se s úspěchem pochybovat, že by se kancléřka Merkelová a ostatní lídři chtěli zabývat českým rumem.

Vánoční cukroví, Vánoce | Foto: Anna Kottová

Ať už to s ním dopadne jakkoli, určitě si ještě minimálně letošní Vánoce užijeme s grogem a s cukrovím ze „starého dobrého“ tuzemského. A pak se buď řešení najde, nebo některým nezbyde než přesedlat na kvalitnější (a dražší) karibský a zbylí budou mít o argument navíc, proč dál nadávat na Brusel.

Je přitom máloco tak absurdního jako spílat EU za to, že nám nechce povolit jíst a pít něco, co může vyvolat rakovinu. V souvislosti s Evropskou unií se ale u nás bohužel racionality nedostává dost často.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme