Autor

Kristýna Štanderová

tlf: 221 554 623

Ferda mravenec sbírající informace a zajímavosti na Rychnovsku a Náchodsku. Analytička, která vyhodnotí, co je důležité a co ne. Střihačka a švadlena, co informace pokrátí a sešije k sobě tak, aby posluchače co nejvíc zaujaly.

Autorské rozhlasové příspěvky v iRádiu

RSS autora

Články autora

| ČTK, Kristýna Štanderová |Regiony

Sporem o vlastnictví zámku Opočno se bude soud znovu zabývat v září

Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou nepřipustil vedlejšího účastníka v kauze opočenského zámku, o který už více než 20 let usiluje dcera původního majitele Kristina Colloredo-Mansfeldová. Verdikt rychnovského soudu už potvrdil i hradecký krajský soud. Soud v Rychnově se tak bude sporem znovu zabývat 22. září.

|Kristýna Štanderová |Regiony

Více než 200 let stará čtvercová kasárna v Josefově stále nemají využití

Vedení Jaroměře stále hledá využití pro bývalá kasárna v Josefově. Čtvercový areál se zastavěnou plochou zhruba 15 tisíc metrů čtverečních původně využívala císařská armáda, naposledy tam pobývala sovětská vojska. Město spravuje památkovou zónu Josefov od 90. let. A právě kasárna představují velký problém – zatím se nenašel nikdo, kdo by do nich chtěl a mohl investovat.

|Kristýna Štanderová |Regiony

Úřad práce v Kostelci nad Orlicí se přestěhoval. A stal se ‚bariérový‘, stěžují si místní

Bariérový – tak označují lidé Úřad práce v Kostelci nad Orlicí. Ten se na jaře přestěhoval z náměstí do nových prostor v prvním patře. S tím nejsou spokojeni jeho klienti, například invalidé nebo maminky s malými dětmi. Lidé na vozíčku pak mají velké problémy dojet po nerovném terénu k rampě. Na toaletu se nedostanou vůbec. To vše v době, kdy si všichni držitelé ZTP karet musí tento doklad měnit za nový.

|Kristýna Štanderová, Anna Jadrná |Regiony

Zastupitelé podpořili stavbu severní varianty obchvatu Náchoda

Náchodští zastupitelé schválili podporu stavby severní varianty obchvatu města. Zástupci Strany zelených usnesení nepodpořili. Do konce června by měl stavební úřad v Náchodě vydat v pořadí už několikáté územní rozhodnutí za posledních 17 let, kdy se o obchvatu jedná. Zastupitelé proto také dali vedení radnice mandát pro všechna jednání spojená s obchvatem.

|Kristýna Štanderová |Regiony

Stovky knih měsíčně rozvezou náchodským seniorům až domů tamní knihovnice

Zaměstnanci Městské knihovny v Náchodě vyjíždějí každý měsíc za seniory, kteří nemohou do knihovny přijít, do jejich domovů. Irena Macurová a Blanka Nešetřilová vozí asi 30 lidem stovky knížek, odvážejí ty přečtené a zároveň jsou tak trochu společnicemi, i když jen na několik minut. Pro osamělé staré lidi jsou často jedinou návštěvou, která se u nich zastaví.

|Kristýna Štanderová |Regiony

V kolonách na opravovaném průtahu Blešnem tráví řidiči i desítky minut

Druhý rok opravuje Ředitelství silnic a dálnic silnici první třídy v Blešně u Hradce Králové. Zhruba 20 tisíc aut denně tam stojí, často i několik desítek minut, v dlouhých kolonách na obou vjezdech do obce. Obyvatelé vesnice tak mají problém například s cestou domů z práce. Dopravní tepna vede středem obce a někteří lidé tak dokonce uvažují o tom, že se odstěhují.

|Jitka Cibulová Vokatá, Olga Štrejbarová, Kristýna Štanderová, Jitka Englová, Iva Zítková, Věra Hájková, Anna Jadrná |Regiony

Obyvatelé třinácti českých obcí si dodatečně zvolili své zastupitele

Ve třinácti českých obcích si lidé vybrali své zastupitele. V říjnovém termínu hlasovat nemohli kvůli nedostatku kandidátů. Volební místnosti se uzavřely včera v deset hodin večer. V dodatečných volbách se o celkem 81 mandátů ucházelo 150 kandidátů.

|Kristýna Štanderová |Regiony

Obce doplácejí na výkon přenesené státní správy několik milionů ročně

Miliony korun doplácejí obce třetího stupně na přenesený výkon státní správy. Vykonávat ji musí, protože lidé potřebují například nové občanské průkazy, řidičské průkazy nebo stavební povolení. Stát ale podle radnic své závazky neplní. A tak obce, jako je například Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou, Jaroměř, Náchod, Trutnov a další, utrácejí peníze, které by jinak mohly investovat ve prospěch svých obyvatel.

|Kristýna Štanderová, kov |Regiony

Letitý restituční spor kolem zámku v Opočně může pokračovat, rozhodl soud

Spor o navrácení zámku v Opočně na Rychnovsku, který se táhne už od 90. let, může pokračovat. Obnovu řízení dnes povolil Krajský soud v Hradci Králové. Na doporučení Ústavního soudu rozhodl stejně už rychnovský okresní soud, ale proti jeho verdiktu se odvolali památkáři. O obnovu řízení usiluje Kristina Colloredo-Mansfeldová.

|Zdeněk Trnka, David Černý, Martina Klímová, Kristýna Štanderová, Jan Markup, Tomáš Kopecký, Petra Hosenseidlová, Tomáš Mařas, Martina Kovaříková, Kateřina Havránková, Anna Jadrná, Denisa Šindlerová |Zprávy z domova

Silný vítr komplikoval dopravu, meteorologové varují před záplavami

Vlaky na několika místech v Česku dnes stály kvůli popadaným stromům. Silný vítr také utrhl střechu a poškodil elektrické vedení. Podle meteorologů bude vítr o víkendu ještě silnější. Výstraha platí pro celé Česko kromě Zlínského kraje do nedělního brzkého rána. Meteorologové také varují před vydatným deštěm, který by mohl způsobit záplavy.

|Petr Vavrouška, David Černý, Michal Malý, Kristýna Štanderová, Lukáš Milota, Roman Verner, Tomáš Mařas |Zprávy z domova

Na většině českých hor se lyžuje, v Krkonoších a Jeseníkách hrozí laviny

Počasí v těchto dnech udělalo většině lyžařů radost. Na českých horách připadl nový sníh a o víkendu otevřela většina ski areálů. Zároveň však také Horská služba varuje před lavinovým nebezpečím a řidiči by si pak měli dávat pozor na sníh a sněhové jazyky, před nimiž varují meteorologové. Nejvíc zatím nasněžilo na Šumavě.

|Kristýna Štanderová |Regiony

Skály pod centrem Nového Města nad Metují zpevňují stavbaři. Hrozilo narušení statiky muzea

Nové Město nad Metují zpevňuje opukové skály, na kterých stojí celé historické centrum. Hornina zvětrává, radnice proto skalní masiv průběžně monitoruje. Výsledky ukázaly, že hrozilo narušení statiky městského muzea, které stojí na samém kraji skalního ostrohu. Město zároveň na jiném místě začalo skály odvodňovat a zpevňovat podpůrnou zeď.

|Kristýna Štanderová |Regiony

V Novém Městě nad Metují bude starostou opět Petr Hable

Na ustanovujícím zastupitelstvu v Novém Městě nad Metují byl zvolen starostou Petr Hable a místostarostou Michal Beseda - oba z hnutí Volba pro Nové Město. Zbývající posty v radě města obsadili členové koalice, ve které jsou dále Východočeši, ČSSD a KDU-ČSL.

|Kristýna Štanderová |Regiony

Kounov přijal nové protipovodňové opatření, systém varuje před vodou desítky minut dopředu

Kounov v Orlických horách, kterému se po povodni v roce 1998 říkalo Troubky východních Čech, instaluje protipovodňové opatření. To by 16 let po tragickém incidentu mělo dát v případě hrozby obyvatelům vesnice šanci přemístit se na bezpečné místo. Vzhledem k prudšímu spádu dvou potoků v obci ale tato opatření neumí upozornit lidi s větším časovým předstihem.