Besserovu éru nehodnotí oslovení publicisté příliš pozitivně

Kvůli aféře s vilou na Floridě rezignoval na funkci ministra kultury Jiří Besser. Podle vyjádření na webových stránkách resortu kultury odchází, protože necítí podporu svých kolegů. V Nosticově paláci pobýval Jiří Besser od loňského léta. Publicisté oslovení Českým rozhlasem jeho éru nehodnotí příliš slavně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

TK k transformaci Národního divadla a Státní opery, Jiří Besser

TK k transformaci Národního divadla a Státní opery, Jiří Besser | Foto: Filip Jandourek

Jiří Besser jako šéf resortu kultury postupoval rychle a nekompromisně, co se týká jmenování nových šéfů příspěvkových organizací ministerstva kultury, a nebál se jít i do nepopulárních opatření. Shodli se publicisté v oblasti kultury oslovení Českým rozhlasem.

Kvůli finančním nejasnostem zbavil funkce ředitele Národního technického muzea Horymíra Kubíčka, vyměnil šéfa Národní knihovny Pavla Hazuku a rozloučil se také s ředitelem Národní galerie Milanem Knížákem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce na působení Jiřího Bessera na ministerstvu kultury zjišťovala reportérka Michaela Vetešková

„To, že konečně odvolal Milana Knížáka, hodnotím jako pozitivní krok,“ hodnotí Besserovu éru šéfredaktor časopisu Art-Antiks Jan Skřivánek.

„Co myslím, že bylo velice negativní, bylo to, že ministerstvo kultury po několika letech příprav zastavilo projekt Středoevropského fóra Olomouc. Měla se stavět nová muzejní budova, byla tam spolupráce města, kraje, univerzity,“ doplnil.

Jestliže některé Besserovy kroky Skřivánek považuje za chvályhodné, pětku by mu dal za postup v případě památkové péče. A s touto známkou souhlasí i předsedkyně Klubu za starou Prahu Kateřina Bečková.

ČTĚTE TAKÉ: Ministr kultury Besser rezignoval, necítil podporu kolegů

„Ze začátku došlo k dvěma docela pozitivním věcem. Byly prohlášeny za památky žižkovské nákladové nádraží a sklepy ve Spálené ulici. Ale posléze se ukázalo, že všechno je jinak a obě tyto akce byly nakonec upraveny úplně jiným způsobem. A pak ještě ministr přidal tu příšernou věc s demolicí na Václavském náměstí,“ připomněla Bečková.

Jiří Besser do křesla šéfa resortu kultury usedl loni v létě. Jmenováním Davida Marečka ředitelem České filharmonie a Jiřího Bělohlávka jejím šéfdirigentem okamžitě zklidnil tehdy napjatou atmosféru mezi filharmoniky. Za to by Besser dostal od většiny odborníků jedničku.

Váhají ale v případě celkového hodnocení jeho éry - podle nich je výmluvné Besserovo dřívější prohlášení o tom, že jako ministr zastupuje vládu v kultuře, nikoli kulturu ve vládě.

Michaela Vetešková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme