Zemřel spoluautor komiksu Asterix Albert Uderzo. Bylo mu 92 let

Ve věku 92 let zemřel francouzský kreslíř a ilustrátor Albert Uderzo, jenž se proslavil jako spoluautor komiksu Asterix. S odvoláním na umělcovu rodinu o tom dnes informovala agentura AFP. Uderzo po smrti spisovatele Reného Goscinnyho v roce 1977 psal i scénáře ke komiksu o vzpurných Galech.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 11:19 24. 3. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrátor a kreslíř Alberto Uderzo v roce 1986

Albert Uderzo je známý především díky komiksu Asterix | Foto: Sven Simon | Zdroj: ČTK/DPA

„Albert Uderzo zemřel ve spánku u sebe doma v Neuilly," uvedla v prohlášení rodina. Zároveň zdůraznila, že kreslíř podlehl infarktu a jeho smrt „nesouvisí s koronavirem“. „Už několik týdnů byl velmi unavený,“ stojí ve smutečním oznámení.

Nejlepším komiksem roku 2019 se stal Článek II. Vypráví o knězi, který schoval útočníky na Heydricha

Číst článek

Uderzo se narodil v roce 1927 v malém městě Fismes u Remeše v rodině italských imigrantů, později se s rodiči přestěhoval do Paříže. V roce 1945 pod vlivem americké komiksové i animované produkce začal kreslit komiksy.

V roce 1951 se seznámil s Reném Goscinnym a z jejich spolupráce vzešly postavy a příběhy jako Jehan Pistolet, Luc Junior, Bill Blanchart, Benjamin a Benjamine či Umpa-pa. Nejvíce je ale proslavila série komiksů o galských bojovnících Asterixovi a Obelixovi.

První díl komiksu Asterix z Galie vyšel v časopise Pilote v roce 1959. Čeští čtenáři se mohli dobrodružstvím neporazitelných Galů bavit již od 70. let. V roce 2013 převzali od Uderza tvorbu komiksu noví autoři, scenárista Jean-Yves Ferri a kreslíř Didier Conrad. První komiks nových autorů vyšel ještě v roce 2013, zatím poslední loni.

Komiksové knihy ze starodávné Galie byly přeloženy do více než sta jazyků a inspirovaly vznik desítky filmů a seriálů.

Ačkoli se Uderzo věnoval většinu života vytvářením kreslených příběhů nebo dalším malbám, byl barvoslepý. Do důchodu odešel definitivně v roce 2011. Se ženou Adou Milani, s niž byl ženatý od roku 1953, měl dceru Sylvii.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme