Hned dvě nominace pro českou animaci. Snímek SH_T HAPPENS bude bojovat o Césara i Oscara

Do boje o filmového Oscara půjde za Českou republiku vedle Šarlatána Agnieszky Hollandové také animovaný snímek SH_T HAPPENS. Film režisérů Michaely Mihályiové a Davida Štumpfa se kvalifikoval do kategorie nejlepší krátkometrážní animovaný film. Snímek se zároveň bude ucházet o prestižní francouzskou filmovou cenu César. V pondělí to sdělila za tvůrce filmu Marta Jallageas.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze snímku SH_T HAPPENS

Po filmu Dcera bude o prestižní cenu bojovat i další český animovaný film. | Zdroj: BFILM

Nominace do nejlepší desítky v cenách Americké filmové a televizní akademie budou vyhlášeny v únoru a o vítězi se rozhodne 25. dubna 2021 v Los Angeles. Naposledy se z českých filmů o toto ocenění ucházel loni loutkový film Dcera, který postoupil až mezi pět nominovaných filmů.

Zároveň se SH_T HAPPENS kvalifikoval mezi 12 nejlepších krátkých animovaných filmů a bude se ucházet o cenu César, kterou udílí Francouzská filmová akademie. Předávání těchto cen bude v únoru příštího roku. Film vznikl v koprodukci se Slovenskem a Francií, na výrobě se podílela i mezinárodní televizní stanice Arte.

Nejlepší filmem se na festivalu Ji.hlava stal dokument Nová šichta. Cenu obdržel i výtvarník Aj Wej-Wej

Číst článek

„Jsem rád, že česká animace získává čím dál větší prestiž na mezinárodním poli a naše filmy jsou stále úspěšnější nejen na festivalech, ale objevují se i v programech zahraničních televizních stanic jako Arte nebo Canal +, případně na VOD platformách. Doufám, že takovou možnost budeme mít i v Česku a film SH_T HAPPENS přineseme divákům nejen v kinech a na VOD platformách, ale i na televizní obrazovky,“ uvedl producent filmu Peter Badač.

SH_T HAPPENS měl světovou premiéru na přehlídce v Benátkách v roce 2019 a byl uveden i na festivalu Sundance v USA. Od své premiéry objel více než 100 festivalů a získal 14 ocenění. Čeští diváci mohli snímek vidět v kinech v rámci pásma FAMU v kině 01 nebo si ho mohou pustit na VOD platformě Dafilms.cz.

Film vznikl v česko-slovensko-francouzské koprodukci, podpořil ho Státní fond kinematografie, slovenský Audiovizuálny fond, grantový program Evropské unie Kreativní Evropa MEDIA, francouzský fond CNC a fond Procirep-Angola. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme