Bagr v hledišti a lustr na zemi. Podívejte se, jak probíhá rekonstrukce Státní opery

Desítky let čekala budova Státní opery v centru Prahy na kompletní opravu. Asi před třemi měsíci tam stovky dělníků začaly pracovat a stavba potrvá víc než dva roky. Rekonstrukce Státní opery je momentálně jednou z nejdražších státních zakázek - bude stát přes 800 milionů korun.

Reportáž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vedoucí stavby Jan Křístek vzpomíná, že při pohledu do provaziště ve výšce 35 metrů se mnohým točila hlava.

Vedoucí stavby Jan Křístek vzpomíná, že při pohledu do provaziště ve výšce 35 metrů se mnohým točila hlava. | Foto: Kateřina Svátková | Zdroj: Český rozhlas

„Teď jsme ve fázi, kdy máme z větší části dokončeny bourací práce včetně vyklizení, pasportizací, uskladnění depozitáře, který samozřejmě po dokončení rekonstrukce bude navrácen a osazen zpátky. Jsou to kulisy, kostýmy, ale i věcí, které se týkají akustiky a osvětlení, což bylo cca 100 kamionů vybavení,“ vypočítává uprostřed rozkopané místnosti bývalé šatny historické budovy Státní opery vedoucí projektového týmu rekonstrukce Jan Křístek.

Unikátní 360° pohled do útrob Státní opery. Takhle už ji neuvidíte, změní ji rekonstrukce

Číst článek

Po tříměsíčních pracích je trochu těžké představit si, jak budou nové prostory vypadat. Stěny jsou očištěné na cihlu, po vytrhaných podlahách se jinak než v pevných botách a s bezpečnostní helmou neprojdete. K historické budově patří i bývalý objekt Federálního shromáždění, kde dnes kromě Státní opery sídlí i Národní muzeum. Komplikace při opravách budovy způsobuje třeba přítomnost azbestu a zastaralé materiály.

„U takto složitých rekonstrukcí je problém poodpojovat objekt od všech energií, protože ty místa nejsou úplně jednoznačná a jak objekty byly propojeny s federálním shromážděním, tak byly zokruhovaný a bylo poměrně složité se v tom zorientovat a odpojit to správně.“

 Návštěvníci, kteří byli zvyklí na honosný vzhled Státní opery, by teď asi vůbec nejvíc překvapil stav hlediště a celé scény. Bagr hloubí nové orchestřiště, hlediště je bez sedaček, zlacený lustr je odstrojený. V historické budově je kromě odstranění vlhkosti ze stěn a nových rozvodů zapotřebí i zásadní zásah restaurátorů.

„Restaurátorské práce začaly hned na začátku. Probíhají restaurátorské průzkumy a záměry, které jsou teď ve fázi jednotlivého schvalování. Činnost nastane poté, co skončí tyhle ne úplně čisté práce, jako je vykopání orchestřiště nebo vybourání panelů. Předpoklad je, že se bavíme o začátku podzimu,“ vysvětluje Křístek.

Sloučení Národního s operou úspory nepřineslo. Prioritou byly platy zaměstnanců, tvrdí ředitel

Číst článek

Historická budova Státní opery i provozní objekt ze 70. let minulého století - bývalé Federální shromáždění - podléhají stejným pravidlům památkové péče. Na první pohled zvenčí tedy budova se skleněným pláštěm bude vypadat skoro stejně jako před rekonstrukcí.

„Travertinový obklad, který je dožilý, bude nahrazen novým travertinem úplně ve stejném členění. Lehký obvodový plášť bude nahrazen novým, aby splňoval akustický, tepelně-technické vlastnosti, ale z laického pohledu bude úplně stejný a malinko hezčí,“ uzavírá cestu mezi sutí a prachem na staveništi Jan Křístek.

Pokud plány nezkříží archeologické nálezy nebo třeba neočekávané problémy se statikou objektu, skončí rekonstrukce Státní opery zhruba za dva roky. Do té doby bude mít soubor Státní opery útočiště v Hudebním divadle Karlín a v historické budově Národního divadla.

 

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme