Kopule se špinavým vzduchem z Pekingu či Dillí. Britský umělec upozorňuje na znečištěné ovzduší

Britský umělec Michael Pinsky vymyslel originální způsob, jak upozornit na chronicky špatnou kvalitu ovzduší v některých světových velkoměstech, a v rámci svého projektu nechá lidi vyzkoušet, jak se dýchá ve smogem zamořeném Pekingu, Sao Paulu nebo Dillí. V Manchesteru instaloval pětici propojených stanových kupolí, v nichž pomocí přístrojů přesně replikuje složení vzduchu, v němž tamní obyvatelé žijí.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecký pohled na smogem pokryté Dillí

Britský umělec Michael Pinsky vymyslel originální způsob, jak upozornit na chronicky špatnou kvalitu ovzduší v některých světových velkoměstech (ilustrační snímek) | Foto: Cathal McNaughton | Zdroj: Reuters

Pinsky kvůli srovnání v jednom ze stanů napodobuje zcela čisté ovzduší z norského ostrova Tautra poblíž Trondheimu, v dalších se pak snaží do co největších podrobností vytvořit vzduch, jaký se vyskytuje v Londýně, Sao Paulu, Dillí a čínské metropoli Pekingu.

Záměrně vybral taková města, aby mohli návštěvníci zakusit různé podoby smogu a to, jak jej člověk snáší v klimaticky sušších a chladnějších a naopak vlhčích a teplejších podmínkách.

Zápach odpadků

V jednotlivých stanech přístroje vytvářejí takovou směs znečištění prachovými částicemi, oxidem dusičitým, oxidem siřičitým a oxidem uhelnatým, která odpovídá měření v jednotlivých městech.

Pollution Pods

Five interconnected geodesic domes contain carefully mixed recipes emulating the relative presence of ozone, particulate matter, nitrogen dioxide, sulphur dioxide and carbon monoxide which pollute London, New Delhi, San Paolo and Beijing. Starting from a coastal location in Norway, the visitor passes through increasingly polluted cells, from dry and cold locations to hot and humid.

Pinsky dokonce šel do takových detailů, že ve fingovaném vzduchu z Dillí je cítit typický štiplavý zápach spálených odpadků, v stanu napodobujícím Londýn zase převládá pach výfukových plynů.

„Umění by mělo lidi přimět k přemýšlení,“ domnívá se Pinsky, který svou instalaci nyní představuje už poněkolikáté. Tentokrát ji mohou zažít lidé v Manchesteru v rámci Týdne za čistší ovzduší. Stany lze navštívit zdarma do 23. června.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme