Británie pořádá vedle LOH také kulturní festival zvučných jmen

Kultura, nebo sport? Britská metropole v době LOH nabídne obojí. Pořadatelské město totiž slibuje kulturní festival Londýn 2012. A bude opravdu z čeho vybírat. Podle organizátorů proběhne hlavně největší kulturní oslava naší generace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské kruhy na Temži, Londýn

Olympijské kruhy na Temži, Londýn | Foto: LOH Londýn 2012

A o tom, že to myslí opravdu vážně, svědčí i čísla. V plánu je na 12 tisíc kulturních akcí nejen v Londýně. O ty se postará na 25 000 umělců ze všech 204 zemí, které budou na olympiádě soutěžit. Tedy včetně Česka.

Na své si přijdou všichni, milovníci hudby, té klasické i té současné, výtvarného umění, divadla, filmu, ale i gurmáni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Londýnský kulturní festival představuje Lubica Bergmanová

Festival ozdobí například herečka Cate Blanchettová. Ta se představí v titulní roli divadelní hry Gross und Klein od německého dramatika Botho Strausse. Na koncertech vystoupí mezi jinými Jay-Z, Rihanna, Jessie J a coby výtvarnice se představí Yoko Ono

Na některé kulturní akce budou muset sáhnout zájemci do svých peněženek, jiné budou zdarma. Organizátoři slibují až 10 milionů lístků zdarma. Je mezi nimi i výstava čínského umělce Aj Wei Weie nebo Yoko Ono.

Oficiálně festival začne 21. června. V Londýně už je ale teď k vidění v galerii Tate Modern retrospektiva Damiena Hirsta včetně jeho čtyřmetrového žraloka či diamantové lebky.

Na své si už teď přijdou i milovníci klasiky. Londýnské divadlo Globe totiž patří Shakespearovi. Na tento festival se sjíždějí divadelní společnosti z celého světa, a tak se jednotlivé hry budou hrát v různých jazycích.

Jedna zajímavost - Marná lásky snaha bude dokonce ve znakové řeči. A v olympijském parku už tento měsíc zpřístupní 115 metrů vysokou rozhlednu.

Objevuje se ale i kritika. S tou nedávnou přišel divadelník Andrew Lloyd Webber. Ten se kvůli LOH v Londýně obává o osud některých divadel. Prý ale nemá být tolik pesimistický, vzkazují mu někteří Britové.

Lubica Bergmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme