Brněnská filharmonie i Pražský výběr. Na Špilberku se v polovině srpna uskuteční hudební festival

Mezinárodní hudební festival Špilberk letos kromě klasiky nabídne k poslechu také folklor, rock nebo filmovou hudbu. Na nádvoří brněnského hradu se od 11. do 21. srpna uskuteční pět koncertů a dvě projekce, program i předprodej je na webu pořádající Filharmonie Brno.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Špilberk

Hrad Špilberk | Foto: Jakub Hritz

„Dlouhá nejistota ohledně konání festivalu se na jeho finální podobě neprojevila a nemuseli jsme sahat ani k improvizacím, ani k náhradním řešením,“ uvedla ředitelka filharmonie Marie Kučerová.

Odvázané léto v Chrudimi? Festival Bez nití na terasách loutkářského muzea začne v srpnu

Číst článek

Právě pořádající orchestr 21. ročník festivalu Špilberk zahájí, a to Beethovenovou skladbou Wellingtonovo vítězství a Čajkovského slavnostní předehrou 1812. V druhé polovině úvodního večera se k brněnské filharmonii přidá Český filharmonický sbor Brno a pod taktovkou dirigenta Leoše Svárovského zazní Carmina burana Carla Orffa.

Neděle 16. srpna bude patřit Vojenskému uměleckému souboru Ondráš. O dva dny později nabídne festival filmovou hudbu, a to prostřednictvím Moravia Brass Brandu a pěveckého sboru Lenky Poláškové. Zazní také Planety Gustava Holsta v úpravě pro žesťový orchestr.

Předposlední akce festivalu patří multimediálnímu projektu Obrázky z výstavy, ve kterém se 19. srpna opět předvede Filharmonie Brno. V pátek 21. srpna Mezinárodní festival Špilberk zakončí koncert České národního symfonického orchestru a části rockové skupiny Pražský výběr.

„Z původní sestavy se mohou posluchači těšit na Michaela Kocába a Michala Pavlíčka,“ řekl dramaturg festivalu Vítězslav Mikeš. Záměrem podobných žánrových spojení je podle Mikeše mimo jiné snaha přiblížit symfonickou hudbu i těm, kdo se k ní jinak nedostanou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme