Budova českého velvyslanectví v Berlíně se dočká rekonstrukce, vláda ji odsouhlasila

Rekonstrukci brutalistního velvyslanectví v Berlíně za více než 500 milionů korun v pondělí schválila vláda. S přípravami by měli stavbaři začít příští rok a opravená by měla být do konce roku 2023. Na ambasádě vzniknou nové kanceláře, byty pro zaměstnance a rezidence velvyslance. Dobový architektonický vzhled by měl zůstat zachovaný.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brutalistní budova českého velvyslanectví v Berlíně

Brutalistní budova českého velvyslanectví v Berlíně | Foto: Fotobanka Profimedia

V posledních letech stavba nevyhovovala a pracovníci ambasády si opakovaně stěžovali na izolační vlastnosti budovy. V létě se totiž budova vyhřeje na vysokou teplotu a v zimě je ji naopak obtížné vytápí. Česko proto uvažovalo o tom, že budovu úplně zbourá a na jejím místě postaví novou. Ve hře bylo taky to, že ambasádu přestěhuje jinam. Nakonec ale česká strana rozhodla pro zásadní rekonstrukci.

Stavba, která vznikla mezi léty 1975–78 v centru na berlínské Wilhelmstrasse, je společným dílem manželů Vladimíra a Věry Machoninových. Brutalistní monolitická betonová stavba o čtvercové základně je rozdělena do dvou různoetážových trojúhelníků. Vnější fasáda je obložena žulovými deskami.

pla, Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme