Promítání filmů na pláži láká i obyvatele Cannes. Často je to pro ně jediná příležitost, jak si festival užít

Rozložit lehátko a sledovat světové premiéry filmů přímo na Azurovém pobřeží? Tak to mohou obyvatelé Cannes. Filmový festival v tomhle jihofrancouzském městě pro ně totiž připravil projekce přímo na pláži. Tisíce obyvatel tak zajdou na klasiky stříbrného plátna, ale i mainstreamové blockbustery. Letos tak mohou sledovat třeba Amélii z Montmarteru, nebo Amadea.

Tento článek je více než rok starý.

Cannes Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Promítání na pláži na festivalu v Cannes

Promítání na pláži na festivalu v Cannes | Foto: Sarah Meyssonnier | Zdroj: Reuters

Kolem desáté večer se už plní desítky lehátek na pláži. Lidé si sedají i kolem, někdo se zastavil na promenádě La Croisette.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o projekcích na pláži v Cannes

Poprvé na festivalu je i Švýcar Mathias. Jak říká, na světovou premiéru snímku Rychle a zběsile 9 zavítal na pláž úplnou náhodou. O to víc ho potěšilo, že film může takhle jednoduše vidět.

O kus dál stojí skupinka místních. „Zašel jsem se sem podívat, i když jsem měl v plánu jet z práce rovnou domů. Pracuji dlouho do večera, ale kluci mi zavolali, že zajdeme na projekci. Neumím moc anglicky. Ale to u tohohle filmu ani tak nevadí,“ říká Mohamed, který je rád, že alespoň něco z festivalu mají.

„Je dobře, že jsou projekce i pro veřejnost. I když ještě radši bude, až budou dávat nějaký francouzský film,“ dodává. Těšit se může ale třeba i na Amélii z Montmartru. Na to se ale taky moc netváří.

Nás se filmový svátek netýká. Nemůžeme ani získat lístek, říkají místní o festivalu v Cannes

Číst článek

Ještě před závěrečnými titulky se z písku zvedá Jacques. „Všimněte si, jak dnešní projekce přilákala hodně lidí. Já chodím na všechny projekce na pláži, které organizuje festival v Cannes,“ vysvětluje jeden z návštěvníku středeční projekce.

„Dnes to nebylo moc pro mě. Víc se mi líbil film od Kusturici, který dávali předevčírem. Ale jde hlavně o atmosféru tady na pláži. Musí promítat filmy všech žánrů a pro široké publikum. Já dávám přednost víc artovějším snímkům. Jsem tak trochu cinéfil,“ směje se Jacques.

Projekce pro veřejnost na pláži u slavné promenády La Croisette budou pokračovat až do soboty. Svůj snímek tady osobně představí třeba režisér Steve McQueen nebo předseda letošní festivalové poroty režisér Spike Lee.

Marie Sýkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme