Silná témata a politika. Cenu Ferdinanda Peroutky získali Jaroslav Kmenta a Ondřej Kundra

Novinářskou cenu Ferdinanda Peroutky si za rok 2018 odnesli redaktoři Jaroslav Kmenta z časopisu Reportér a Ondřej Kundra z týdeníku Respekt. Kmenta, který do roku 2013 působil v Mladé Frontě Dnes, byl oceněn především za svůj vhled do české politiky. Kundra si cenu převzal především za to, že se věnuje silným tématům a nenechá se jimi rozčarovat.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Kmenta (vlevo) a Ondřej Kundra (vpravo)

Jaroslav Kmenta (vlevo) a Ondřej Kundra (vpravo) | Zdroj: Koláž Český rozhlas

Jaroslav Kmenta působí jako investigativní novinář časopisu Reportér. Po studiu nymburského gymnázia absolvoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy. Během sametové revoluce spoluzakládal nymburskou organizaci Občanského fóra a od roku 1990 byl zastupitelem města.

Měl jsem signály od lidí z Babišova okolí, že mu moc škodím a přijdou ataky, říká Kmenta k výslechům

Číst článek

V roce 1991 nastoupil na pozici redaktora ve zpravodajské agentuře ČTK, kde se věnoval školství a pak armádě. V roce 1993 začal pracovat v Mladé frontě Dnes. Od roku 2000 postupně prošel redakcemi Zemských novin, Supru, Impulsu a Instinktu. V roce 2003 se do Mladé fronty vrátil a zůstal dalších deset let. Od roku 1999 vydal 12 knih.

„Jaroslav Kmenta ví hodně o tom, jak se u nás už třicet let dělá politika, jak je někdy propojená s byznysem, jak funguje podsvětí, jak si premiér Gross koupil byt, jak to bylo se sponzory ODS, s Mrázkem a Krejčířem, jak svou stranu řídil Vít Bárta, jak přišel k majetku Andrej Babiš atd. A dost možná ví i několik věcí, které zatím nenapsal,“ vyzdvihuje u Kmenty autor laudatia Martin Groman.

Kundra se věnuje silným tématům

Osmatřicetiletý Ondřej Kundra má na kontě sedmnáctiletou práci v redakci Respektu, s níž začal spolupracovat už v roce 1999 jako student žurnalistiky. Stálým členem redakce je od roku 2002. Od května 2008 vede domácí rubriku Respektu, od září 2009 pak rubriky Politika a Společnost.

Slonková, Kroupa, Kmenta. Trojice novinářů tvrdí, že je policie zastrašuje kvůli Babišovi

Číst článek

Ve svých textech popisuje především dobrodružný svět české politiky se zaměřením na korupci a veřejné zakázky.

Vedle Putinových agentů má na kontě také knihu Meda Mládková: Můj úžasný život a spolu s redakčním kolegou Tomášem Lindnerem knihu Můj syn terorista. V březnu mu vyjde další kniha Vendulka.

„Jak patrno, Ondřej Kundra se dlouhodobě věnuje silným tématům. Zdeptaný se zatím necítí, stále má motivaci. Není rozčarován tím, že i když vypátrá nepravost, nepřispěje to k okamžité změně k lepšímu. Nevidí důvod propadat skepsi; někdy se něco podaří, jindy hned ne. Ale klíčové je se nevzdávat. Je potřeba pracovat dlouhodobě, dovádět případy do konce,“ říká ve svém laudatiu Libuše Koubská.

Oceněná novinářka odpovídala online: Každý by chtěl být jako Woodward a Bernstein dohromady

Číst článek

Na předávání cen naváže i beseda s letošními laureáty na téma „Co investigativní žurnalistika dokáže a co ne“ v Knihovně Václava Havla 26. března v 19 hodin.

Novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky uděluje od roku 1995 Společnost Ferdinanda Peroutky, a to vždy u příležitosti výročí jeho narození.

Vyznamenaní by měli vykazovat vlastnosti, které zdobily Ferdinanda Peroutku, totiž naprostou bezúhonnost před zákonem i vlastním svědomím a vysokou mravní integritu, která vylučuje rozpor mezi slovy a činy.

Dále musí být osobně odpovědní za společenské důsledky svého publicistického působení. Jejich profesní práce má mít mimořádnou úroveň násobenou precizností výrazových prostředků a krásou jazyka. Musí vycházet z demokratické orientace, která je naprosto a vždycky nekompromisní vůči všem projevům totalitarismu a nesnášenlivosti kulturní, národnostní a politické.

ado Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme