Cenu Františka Kriegla získal Ilja Hradecký za dlouholetou charitativní činnost

Nadace Charty 77 udělila Cenu Františka Kriegla pro rok 2018 zakladateli a řediteli neziskové organizace Naděje Iljovi Hradeckému, který se dlouhá léta věnuje pomoci lidem v sociální nouzi. Podle poroty se Hradecký vytrvalou prací zasloužil o „celkový rozvoj sociálních a zdravotně sociálních služeb v České republice a o lepší vztah veřejnosti k lidem v nouzi vůbec“.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel neziskové organizace Naděje Ilja Hradecký na archivním snímku

Ředitel neziskové organizace Naděje Ilja Hradecký na archivním snímku | Zdroj: ČTK

Ilja Hradecký začínal s charitativní činností už v roce 1989, když společně se svojí ženou pomáhali na pražských nádražích rumunským uprchlíkům. Rok poté inicioval občanské sdružení Naděje, z kterého během 20 let vybudoval největší nestátní zařízení sociálních služeb v České republice. Dále v roce 1992 založil Společnost pro rozvoj potravinových bank a v roce 1994 Českou federaci potravinových bank.

Cena Františka Kriegla je udělována od roku 1987 za „občanskou statečnost projevenou bez ohledu na osobní prospěch“. Pojí se s bývalým československým politikem Františkem Krieglem, který jako jediný člen delegace odvlečené do Moskvy odmítl podepsat schválení sovětské invaze ze srpna 1968.

Ocenění v minulých letech získali například Radek Banga, Matěj Hollan, Vladimíra Dvořáková, Petr Pithart nebo sociální centrum Klinika.  

jak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme