Šéfem Českých center se stane Ondřej Černý, bývalý ředitel Národního divadla

Síť Českých center povede ředitel mnichovské pobočky a někdejší ředitel Národního divadla Ondřej Černý. Ve funkci od března nahradí Moniku Koblerovou, kterou vedením center pověřilo ministerstvo zahraničí po odvolání ředitele Jiřího Závěšického. Odvolán byl kvůli neshodám ohledně obsazení místa ředitele Českého centra v Paříži. Informovala o tom mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. Na současnou pozici Černého vypíše úřad výběrové řízení.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfem Českých center se stane Ondřej Černý, bývalý ředitel Národního divadla

Šéfem Českých center se stane Ondřej Černý, bývalý ředitel Národního divadla | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

Pětapadesátiletý Ondře Černý v letech 1996 až 2007 vedl Divadelní ústav v Praze, od roku 2007 byl do 7. září 2012 ředitelem Národního divadla.

Náhle ho odvolala tehdejší ministryně Alena Hanáková, po níž zůstala i některá další kontroverzní rozhodnutí. Přesné důvody jeho odvolání ministerstvo nikdy neuvedlo. Od začátku roku 2014 pak Černý vedl České centrum v Mnichově.

Do čela celé sítě center ho letos v polovině listopadu vybral ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD ze tří uchazečů, které určila komise složená ze zástupců ministerstva a Českých center. Do konkurzu se přihlásilo 11 uchazečů.

Česká centra v krizi

Česká centra, síť 22 poboček určených k propagaci Česka v zahraničí především prostřednictvím kultury, se dostala před několika lety do krize. Je z velké části financována Českým domem v Moskvě, a záleží tedy na tamní situaci, kolik peněz dům z pronájmů generuje.

Zaorálek odvolal ředitele Českých center Závěšického. Důvodem je manažerské selhání, tvrdí ministr

Číst článek

„Byl tam velký meziroční pokles, asi o 16 procent. Pokud nám klesají výnosy z něj, musíme je doplnit z příspěvku zřizovatele. Výhledově se počítá s většími zisky, aby se to postupně navrátilo tam, kde to bylo před sankcemi," řekla v září pověřená ředitelka Koblerová.

Centra vedla od letošního dubna a do září snížila počet pracovníků o 22 procent.

Tehdejší ředitel Českých center Jiří Závěšický v dubnu řekl, že se ziskem z Moskvy, který klesal kvůli ekonomické situaci, je letošní rozpočet center 105 milionů korun, tedy polovina oproti roku 2009. Činností, které instituce zabezpečuje, neubylo.

Česká centra loni uspořádala 2300 akcí, měla 2,8 milionu návštěvníků a mimo jiné přes 2500 studentů češtiny. Uvádějí, že jedna koruna vložená do činnosti Českých center v zahraničí přinesla v roce 2016 dalších 4,12 koruny externích zdrojů.

„Rádi bychom do budoucnosti otevřeli další Česká centra mimo Evropu, kde jsme jen v Tel Avivu, New Yorku, Soulu a Tokiu," uvedla v září Koblerová.

Rošády ve vedení Českých center

Odvolání někdejšího ředitele Závěšického předcházel spor o obsazení postu ředitele Českého centra v Paříži. Závěšický na něj odmítl jmenovat vítěze konkurzu Jeana-Gasparda Páleníčka, což pobouřilo část francouzské kulturní a akademické scény.

Proč musel odejít propagátor české kultury? Francouzští akademici protestují

Číst článek

Francouzi si stěžovali u české diplomacie a záležitost se Závěšickým nakonec řešil ministr Zaorálek. Ten se rozhodl Závěšického odvolat.

Pařížská pobočka je od ledna bez šéfa, minulý měsíc ministerstvo počtvrté vyhlásilo konkurz na jeho místo. Z předchozích tendrů ředitel pobočky nevzešel, do současného se zájemci mohou hlásit do 4. ledna.

Personální změny se letos dotkly i některých dalších poboček Českých center. Například ve Stockholmu se ředitelkou stala Zuzana Kabelková, bruselskou kancelář vede Jitka Pánek Jurková. Od května je znám i nový ředitel Českého centra Vídeň Mojmír Jeřábek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme