Kulturní tipy: pěvkyně Kožená s Českou filharmonií nebo skleněné koule na zámeckém nádvoří

Mňága a Žďorp na zámku v Česticích, Prokletí nefritového škorpiona na jevišti v Uherském Hradišti, Kdo se bojí Virginie Woolfové v hradeckém Klicperově divadle nebo Magdalena Kožená s manželem - dirigentem Sirem Simonem Rattlem. Máme pro vás každodenní várku kulturního dění z celého Česka.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká filharmonie

Česká filharmonie | Foto: Česká filharmonie, Václav Jirásek

Pomáháme s Českou filharmonií 

V sobotu večer uzavře Česká filharmonie sérii čtyř benefičních koncertů. V pražském Rudolfinu od 20 hodin vystoupí britský dirigent Sir Simon Rattle a jeho manželka, světoznámá pěvkyně Magdalena Kožená. Na programu bude výběr z Dvořákových Slovanských tanců, mezzosopranistka Kožená zazpívá písně Gustava Mahlera a Luciana Beria. Ve spolupráci s Českým červeným křížem se benefice zaměří na zviditelnění pravidelného dárcovství krve a podpoří také Nadační fond Magdaleny Kožené. Mimochodem na neděli 14. června připadá Světový den dárcovství krve. Přímý přenos bude k vidění na ČT art nebo Facebooku České filharmonie.

První benefiční koncert České filharmonie byl 28. března. Pro tři pražské a dvě brněnské nemocnice pečující o pacienty s těžkým průběhem nemoci covid-19 se vybralo téměř 7,5 milionu korun. Výtěžek druhé benefice ve výši 900.000 použije organizace Život 90 na pomoc osamělým a ohroženým seniorům. Třetí benefice se uskutečnila v rámci koncertu ČF na festivalu Pražské jaro a pro neziskovou organizaci Člověk v tísni vynesla 500.000 korun.

Miniturné kapely Mňága a Žďorp

Do živých koncertů se s vervou pustila i kapela Mňága a Žďorp. Tento týden odehraje už třetí koncert a to na nádvoří zámku v Česticích. Ten už je sice vyprodaný, ale na tento měsíc má kapela v plánu ještě pět vystoupení.

Nefritový škorpion ve Slováckém divadle

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti bude mít dnes premiéru komedie Prokletí nefritového škorpiona v režii Zdenka Duška. Původně americká filmová komedie Woodyho Allena z roku 2001 se odehrává ve 40. letech minulého století v New Yorku, kdy jsou úspěšný vyšetřovatel pojistných podvodů a manažerka pro efektivitu práce zhypnotizování pomocí šperku - nefritového škorpiona. V hlavních rolích Zdeněk Trčálek a Jitka Hlaváčová.

Woolfová v Klicperově divadle

Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvede dnes večer premiéru hry Kdo se bojí Virginie Woolfové v režii Michala Háby.

Bude to první klasické představení pro diváky po nucené koronavirové pauze. Pátá premiéra současné sezony 2019/2020 začne v 19:00 ve Studiu Beseda. Inscenace hry amerického dramatika Edwarda Albeeho Kdo se bojí Virginie Woolfové bude prvním uvedením tohoto dramatu v Klicperově divadle. V centru dění absurdního dramatu o pozdním večírku, který se nevyvíjí podle představ hostů ani hostitelů, stojí dva rozdílné manželské páry, George a Marta a Nick a Honey. V roli Marty, vášnivé ženy a dcery rektora místní univerzity, diváci uvidí Zoru Valchařovou. Jejího manžela, profesora historie George, hraje Filip Richtermoc. Role Nicka se ujal William Valerián a ztvárnění Honey Anna Peřinová. Inscenační tým tvoří také výtvarnice Adriana Černá a hudebník Jindřich Čížek. Další odloženou premiérou bude 5. září hra Tři kamarádi v režii Petra Štindla, původně měla být v květnu

A divadlo do třetice.

Jihočeské Continuo má ve svém Švestkovém dvoře v Malovicích na programu premiéru inscenace HIC SUNT DRACONES, vizuální báseň s prvky magické obrazivosti, absurdity a grotesknosti.

Skleněné koule na nádvoří

Jako pocta sklářům vznikla na nádvoří zámku ve Světlé nad Sázavou skulptura autorsky pojatých skleněných koulí. Podle autora námětu, havlíčkobrodského malíře a sklářského výtvarníka Jana Exnara je to sklářská galaxie s řadou planet. Její představení bude 13. června součástí Sklářského dne s vernisáží věnované současné sklářské tvorbě. Podle majitelky zámku Heleny Degerme bude přístupná do konce září. Současná sklářská umělecká tvorba dostala prostor v barokních sálech zámku, kde je běžně expozice historického skla. Na výstavě jsou zastoupené práce i Petra Hory, Ivana Štěpána, Jaroslava Wasserbauera nebo Františka Janáka a jeho ženy Martiny.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme