Galerie pro letošek chystají retrospektivu Jiřího Sopka, výstavu sester Válových nebo Markéty Othové

Co všechno se chystá v našich galeriích a muzeích na letošní rok? Mnoho institucí sází na osvědčená jména českého výtvarného umění. Velkých výstav se dočkají osobnosti jako Jiří Sopko, sestry Válovy, Markéta Othová nebo Petr Zlamal. Budou se otvírat i nové stálé expozice. Například Národní galerie chystá dvě stálé expozice ve Veletržním paláci zaměřených na výtvarné umění mezi lety 1939 až 2019 a architekturu druhé poloviny minulého století.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní galerie

Národní Galerie v Praze otevře v roce 2022 dvě nové stále expozice | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Národní galerie Praha připravuje na září mimo jiné i tak trochu netradiční výstavu s názvem „V kroužcích dýmu.“ Tématem je motiv zobrazení umělce jako kuřáka v českém výtvarném umění přelomu 19. a 20. století a meziválečných let. S cigaretou či doutníkem se zachytili například Jan Preisler, Karel Hlaváček, František Kupka nebo Emil Filla.

Zeď jako malířské plátno i galerie. Velkoplošným malbám ve veřejném prostoru se u nás začíná dařit

Číst článek

Už v dubnu bude mít ve Veletržním paláci výstavu fotografka a grafička Markéta Othové. Třiapadesátiletá autorka se téměř výhradně věnuje velkoformátové černobílé fotografii. Prosadila se jako jedna z mála už v 90. letech v zahraničí. Své fotografie zvětšuje ručně na klasický fotografický papír a většinou je už neupravuje. Zachycuje sice konkrétní věci, ale ty se zdají být někdy na první pohled nesrozumitelné.

Galerie hlavního města Prahy chystá například na duben kolektivní výstavu umělců, kteří nastoupili na scénu v rušných, porevolučních 90. letech nazvanou „Heroin Crystal“ v Domě U Kamenného zvonu. Tam se objeví mimo jiné právě i tvorba Markéty Othové. Své práce vystaví také třeba Krištof Kintera, Federico Díaz, Veronika Bromová nebo Jiří Černický.

Galerie hlavního města Prahy bude pokračovat i ve své výstavní linii zaměřené na sochy. Představí práce významného chorvatského sochaře a architekta Ivana Meštroviće. Výstava má tohoto světoobčana ukázat v nejrůznějších souvislostech a z různých úhlů pohledu.

Nizozemské muzeum zveřejnilo detailní fotografii Rembrandtova díla. Má rozlišení 717 gigapixelů

Číst článek

Velká výročí

Retrospektivu Jiřího Sopka k jeho 80. narozeninám připravuje na březen pražské Muzeum Kampa. Známého českému výtvarníkovi a akademikovi věnuje celá tři patra galerie, vystaví přes 100 obrazů a několik desítek kreseb. Známý český malíř, sochař a profesor se narodil v Podkarpatské Rusi a jeho tvorba je charakteristická barevnými obrazy s pestrými akrylovými barvami. V jeho dílech se často opakují motivy lidské hlavy nebo nahé postavy s protáhlými údy.

Další velké výročí – tentokrát nedožitých sto – připadá sestrám Květě a Jitce Válovým. Dvojčata, která spolu celý život tvořila, studovala v ateliéru u profesora Emila Filly. Ve své tvorbě obě výtvarnice čerpaly hodně z průmyslového prostředí rodného Kladna. Jejich velkou výstavu chystá na listopad Galerie Středočeského kraje GASK.

No Art Today? Galerie hlavního města otevřela novou výstavu, veřejnosti nabízí dosud nevystavená díla

Číst článek

Západočeská galerie Plzeň připravuje na podzim svůj klíčový projekt Epocha salónů – české salonní umění a mezinárodní výtvarná scéna v letech 1870 – 1914.

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně, které se nově zaměřuje hlavně na modu a design, otvírá novou designovou laboratoř. Slavnostní otevření kvůli pandemii posouvají na duben tohoto roku. Představí na něm prostor pro realizaci nápadů, dílen, workshopů a besed. K dispozici budou nejrůznější digitální technologie jako 3D tisk, řezací plotr nebo termolis.

Muzeum umění Olomouc představí už v únoru tvorbu tamního rodáka a malíře Petra Zlámala. Jeho velkoformátové a barevné figurální malby i krajiny mají expresivní nádech.

Zuzana Filípková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme