UNESCO souhlasí s návrhem ministra. Českokrumlovská točna zůstane dalších šest let v zámecké zahradě

Ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD navrhl památkovému ústavu prodloužení nájemní smlouvy do roku 2025. Počítá také s vyhlášením architektonické soutěže na novou podobu točny, která by mohla změnit i kapacitu míst. Jeho návrh přijalo také vedení UNESCO v Paříži, řekl ministr Staněk Radiožurnálu.

Tento článek je více než rok starý.

Český Krumlov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otáčivé hlediště divadla v zahradě českokrumlovského zámku.

Otáčivé hlediště divadla v zahradě českokrumlovského zámku. | Foto: Petr Mlch | Zdroj: ČTK

„Bude potřeba dokončit výběr organizátora mezinárodní architektonické soutěže, a potom společně s vyhlašovatelem, což je město České Budějovice, připravit složení poroty a podmínky soutěže,“ vysvětlil Staněk.

Točna z Českého Krumlova nezmizí, změní však podobu. Ministr Staněk jednal s vedením UNESCO

Číst článek

„Myslím, že by bylo velkým úspěchem, pokud by se nám do dvou let podařilo ukončit tuto architektonickou soutěž a mít na stole návrhy k řešení umístění točny v zahradě,“ dodal.

Areál hradu a zámku byl zapsán na seznam UNESCO v roce 1992. Od té doby nejen politici ale i památkáři kritizují umístění točny v historickém komplexu. Díky oblibě a tradici se ale letos na jaře rozhodlo, že divadlo zůstane na svém místě, pouze změní podobu.

Přírodní plenérové divadlo v Českém Krumlově se obousměrně otáčí kolem své osy a umožňuje divákům vnímat dění na jevišti panoramaticky. Nová točna, která je umístěná v zahradách místního hradu a zámku od roku 1994, má kapacitu 644 diváků. U zrodu té původní stáli divadelní architekt a scénograf Joan Brehms a režisér Jihočeského divadla Otto Haas. První inscenace, Weisenbornova hra Ztracená tvář, se zde odehrála 9. června 1958.

Michaela Vetešková, dok Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme