Technika, která psala dějiny. V Národním technickém muzeu začala výstava o historii Českého rozhlasu

Mixážní pult, ze kterého znělo volání o pomoc při nacistické okupaci, nebo mikrofon, do kterého mluvil první rozhlasový reportér. To je jen zlomek z tisíců vzácných exponátů, které nově vystavuje Národní technické muzeum. Výstava, která připomíná sté výročí od zahájení rozhlasového vysílání v Česku, potrvá do konce roku.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Technika, která psala dějiny. I tak by se dala ve zkratce popsat nová výstava, která je od středy přístupná v Národním technickém muzeu v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Josefa Kaňky

Expozice s názvem Sto let je jen začátek představuje velké události a příběhy rozhlasové historie pomocí zvukové techniky.

Součástí výstavy je například historický mixážní pult, ze kterého v květnu roku 1945 znělo volání o pomoc při bojích o rozhlas.

Tvůrci se snažili nejvíc využívat právě exponáty, které znázorňují technologický vývoj a zároveň vypráví velké společenské příběhy.

Rozhlasákem na zkoušku

„Máme tady třeba mikrofon, který používal Adolf Dobrovolný, náš první rozhlasový redaktor, nebo rádio, které používal Tomáš Garrigue Masaryk,“ popisuje spoluautorka projektu Martina Májíček Poliaková z Českého rozhlasu.

Návštěvy se podle tvůrců nemusí bát ani ti, kteří s rozhlasovou technikou v životě nepřišli do styku.

Dlouho připravovaný systém informačních tabulek vysvětlí, co přesně který přístroj dělá. Lidé se tak například dozvědí, k čemu slouží zařízení, které vypadá jako hvězdářský dalekohled napojený na gramofonovou troubu.

Vernisáže se zúčastnil také generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„V té době ještě nebyly zkušenosti s tím, jak zvuk vydat, jak ho zesílit. Takže ta trouba skutečně vypadá jako gramofon, celý přístroj je čtyři metry vysoký,“ vysvětluje René Melkus, který výstavu připravoval za Národní technické muzeum.

Práci rozhlasáka si návštěvníci mohou i sami vyzkoušet. Ve studiu se s pomocí přiložených návodů stanou střihači, herci, moderátory a připravený je i program pro děti. Výstava v Národním technickém muzeu potrvá až do konce letošního roku.

Josef Kaňka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme