Chrudimské loutkařské muzeum se přestěhovalo na internet. Zájemce prohlídkou provede maňásek

Když vy nemůžete k nám, půjdeme my k vám. Tak by se dala popsat nová nabídka loutkářského muzea v Chrudimi. Stejně jako ostatní podobná zařízení muselo zavřít kvůli opatřením proti koronavirové nákaze. Muzejníci se proto soustředí na internet a sociální sítě. Zájemci si můžou vyzkoušet virtuální prohlídku v doprovodu užvaněného maňáska, nebo se ponořit do historie a archivů v roli badatele, který hledá loutkoherecké perly.

Tento článek je více než rok starý.

Chrudim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum loutkářských kultur Chrudim

Muzeum loutkařských kultur v Chrudimi je kvůli epidemii stále uzavřené | Foto: Marína Dvořáková

Naježený a vykulený maňásek Ručika není úplně typický průvodce. A taky si vybírá místa, kam se jen tak nepodíváte. Nebojí se rozebrat dlažbu, aby se dostal ke středověké studni, prohrabat krabice v depozitáři, nebo spočítat mouchy v minaretu muzea.

Přehrát

00:00 / 00:00

Muzeum loutkářských kultur se kvůli epidemii přesouvá na internet. Poslechněte si reportáž Josefa Kopeckého

„Říkali jsme si, že lidé navštíví naše muzeum, ale neznají některá zákoutí, kam by je Ručika vzala,“ říká muzejnice Olga Havlíková. Chraplavý hlas maňáska ocení hlavně děti, ale videoprůvodce je jen jedna z nových online aktivit.

„Serióznější rubrika je třeba Střípky ze sbírky, kde se lidí mohou dozvědět další zajímavosti ze sbírky,“ říká Havlíková.

A právě tam se schovávají skutečné poklady. Máte tak třeba jedinečnou příležitost zaposlouchat se do tónů flašinetu, který patřil slavnému loutkářskému rodu Kopeckých nebo se pokusit porozumět vzletnému jazyku loupežníků a arcilotrů z představení Marcelo a Boloneri z roku 1946.

Jedna z rubrik představuje i odborné publikace, které pod hlavičkou Muzea loutkářských kultur vznikly. Můžete tak prolistovat třeba knihu věnovanou manželům Lamkovým, autorům úspěšných večerníčků o Kátě a Škubánkovi, Človíčkovi nebo vodníku Česílkovi. A slyšet třeba i to, jak vznikalo další jejich známé dílo - komiksové příběhy Čtyřlístku.

Sluneční králové budou v Národním muzeu do 6. června, Egypt povolil prodloužení výstavy

Číst článek

Kontakt s veřejností

Vynucený přesun do online prostředí a světa sociálních sítí chce chrudimské muzeum využít hlavně k tomu, aby neztratilo kontakt s návštěvníky.

„Získáváme i nové fanoušky a potencionální návštěvníky,“ vysvětluje Olga Havlíková.

S nečekaným se počítá těžko. V loutkářském muzeu tak aspoň počítají s tím, že v online aktivitách budou pokračovat i po tom, co protikoronavirová opatření dovolí obnovit běžný provoz.

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme