Čína posílá na Tchajwan své umělecké poklady

Čína zapůjčí Tchajwanu vzácné umělecké předměty ze svých sbírek. Je to vůbec poprvé od konce občanské války v roce 1949, kdy Peking souhlasil s účastí na výstavě v Tajpeji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakázané město

Zakázané město | Foto: Roman Růžička

Dohodu o zapůjčení části inventáře umožnilo současné zlepšování vzájemných vztahů. Na druhé straně ale Tchajwan podobný krok nechystá, bojí se konfiskace.

Čína poskytla Tchajwanu celkem 37 předmětů z pekingského Palácového muzea sídlícího v Zakázaném městě. Mezi nimi jsou portréty císaře Jung Čenga, který vládl v 1.polovině 18. století a další předměty z doby jeho panování. Peking je pojistil na téměř 36 milionů dolarů.

Tchajwan ale reciproční krok zatím nechystá. Bojí se totiž, že by Čína artefakty v majetku Národního muzea v Tajpeji zabavila a žádá nejprve písemné záruky.

Tchajwan vlastní na 655 tisíc uměleckých předmětů dokumentujících 7 tisíc let čínské historie. V roce 1949 je po prohrané válce s komunisty na ostrov převezl nacionalistický vůdce Čankajšek. Podle expertů je tím ale de facto zachránil, mnohé by totiž podle nich byly za Kulturní revoluce zničeny.

Výstava se v Tajpeji koná od 7.října až do konce letošního roku.

Robert Mikoláš, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme