Kulturní tipy v době koronaviru: dokument o divadle Jatka 78, podpora centra Paraple i jazz pod okny

Kulturní tipy na středu zvou do autokina v Divoké Šárce, kde diváci z vlastního auta mohou sledovat film Tenkrát v Hollywoodu. Cirk La Putyka přináší premiéru časosběrného dokumentu Na krev, který mimo jiné ukazuje zákulisí souboru. Lidé z projektu Hrajeme do oken se dnes s klasickou hudbou i jazzem zastaví v pražské ulici Estonská a Mall.tv nabídne vysílání na podporu centra Paraple.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 16:48 6. 5. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představení Honey se odehraje v prostoru Jatka 78

Z představení Honey, Jatka 78 | Foto: Dita Havránková

Dokument Na krev

Časem prověřený je také soubor Cirk La Putyka, který obvykle hraje v jedné z přízemních budov v prostorách Holešovické tržnice s čísly popisnými 7 a 8 - odtud název místa Jatka 78. Teď tam zamířit zatím lidé nemohou, ale s uměním nejenom principála Rosti Nováka se mohou setkávat ve virtuálním prostoru.

V osm hodin večer uvádí premiéru dokument Na krev. Jde o časosběrný celovečerní snímek režiséra Erika Knoppa o Rosťovi a Vítkovi Novákových. Právě oni tvoří jádro souboru. Jejich pouť režisér Knopp mapuje od doby, kdy otevřeli divadlo Jatka 78.

V podtitulu dokumentu Na krev stojí: „Jejich krev je krev kočovných umělců a jejich posedlost sahá přes slavný rod loutkářů Kopeckých mnoho generací nazpět. Ve svém úsilí se obracejí k sobě samým, ke kořenům, k rodině. Před čím se snažíš utéct, to nakonec vyroste v tobě.“

Jak se dělá divadlo? Issová si při zkoušce hry Honey zlomila žebra

Číst článek

Snímek zavede diváky nejen do zákulisí Cirku La Putyka, na zkoušky či jeho zahraniční cesty, ale odkrývá i hlavní zdroje neuvěřitelné energie a posedlosti, díky kterým soubor překonává i mimořádně náročné překážky. Více informací na www.laputyka.cz a na Facebooku.

Hrajeme do oken

A ve svém rozhodnutí zpříjemňovat složité časy hudbou pokračují také lidé z projektu Hrajeme do oken. Dnes v šest hodin večer zastaví pod okny v pražské Estonské ulici a muzikanti budou hrát nejen klasickou hudbu, ale také jazz.

Centrum Paraple

O v sedm hodin večer se můžete na Mall.tv. podívat na představení, které podpoří centrum Paraple. Herečky Jana Plodková a Iva Pazderková provedou diváky programem, ve kterém vystoupí na zahradě Centra Paraple mimo jiné soubor Losers Cirque Company.

Autokino v Šárce

Autokino na parkovišti u koupaliště Džbán nedaleko Divoké Šárky, které mělo ve středu zahájit provoz, nesehnalo dost peněz a končí. Iniciátoři projektu Drive-in Kino Praha na facebooku uvedli, že na vlastní náklady a svépomocí promítnou jen jeden film, kterým bude večer oscarový snímek Tenkrát v Hollywoodu režiséra Quentina Tarantina. Už zakoupené vstupenky mohou lidé vrátit a dostanou zpátky peníze. 

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme