OBRAZEM. Praha v dobách koronaviru. Czech Press Photo vyhrál snímek muže v dezinfekční bráně

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2020 ve středu dostal reportér České tiskové kanceláře (ČTK) Roman Vondrouš. Mezi 5000 fotografiemi uspěl se snímkem muže procházejícího v Praze dezinfekční branou, která byla instalována jako opatření proti šíření koronaviru.

FOTOGALERIE Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle mezinárodní poroty výtvarně čistý obraz vyvolává pocity izolovanosti, únavy, rezignovanosti a obav. Téma pandemie koronaviru dominovalo letošnímu 26. ročníku soutěže, jejíž výsledky ve středu pořadatelé vyhlašovali prostřednictvím sociálních sítí. Fotoreportér ČTK získal hlavní cenu v prestižní soutěži po sedmi letech, naposledy podobně uspěl Michal Kamaryt v roce 2013 se snímkem bývalého politika Davida Ratha ve výtahu v soudní budově.

Vondrouš na vítězné fotografii zachytil v září jednoho z účastníků Národního průmyslového summitu, který se konal v Betlémské kapli v Praze. „Už při příchodu ke vstupu do Betlémské kaple mě tato scéna zaujala. Dvě dezinfekční brány stály těsně za dveřmi a zrovna v tu chvíli do nich pronikal i sluneční svit, který v kombinaci s proudící dezinfekcí dotvořil zajímavou světelnou atmosféru,“ popsal vznik vítězného snímku autor. „Měl jsem štěstí, že muž zachycený na snímku jako jeden z mála příchozích neměl nasazenu roušku a v jeho tváři se značily jakési odevzdané emoce a únava z této nelehké doby, kterou všichni procházíme,“ doplnil.

VÝSLEDKY CZECH PRESS PHOTO 2020

AKTUALITA

1. místo: Lukáš Kaboň, Deník - Střelba ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO)

REPORTÁŽ
1. místo: Roman Vondrouš, ČTK  - Dezinfekce

KAŽDODENNÍ ŽIVOT

1. místo: Martin Divíšek, EPA - Praha za dob koronaviru

UMĚNÍ A KULTURA

1. místo: David W Černý, Reuters - Cirk La Putyka během omezeného vycházení

SPORT
1. místo: Richard Dömös - Sluneční hodiny

PORTRÉT

1. místo: Jano Stovka - Herci

ČLOVĚK A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
1. místo: Petr Toman - Projekt Hydronaut

 

PARTNERSKÉ CENY:

Canon Junior Award

Monika Řeháková - Skrze

Cena Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové 

Milan Bureš, Respekt - Medici na ulici

Cena Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR)

Lenka Klicperová - Turecká invaze

Dětská porota (členové Dismanova rozhlasového dětského souboru)

Aleš Bílý - Matka borovic

Stipendium ČTK pro autora nebo autorku do 26 let

David Stejskal - Medici na ulici

Cena společnosti Samsung

David W Černý - Zrušený Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech

„Fotografie roku má zobrazovat nejdůležitější téma uplynulého roku. Tou byla a stále je jednoznačně pandemie koronaviru. Asi každý očekával fotografii chodce s rouškou v prázdné Praze. Vítězný snímek však upozorňuje na současnou situaci trochu jinak a ve zkratce popisuje život, který nyní prožíváme,“ uvedl k vítěznému snímku předseda poroty Joe Klamar. Fotografie podle něj klade otázky, zda něco takového bude už normou, součástí běžného života a jaká budoucnost lidstvo čeká.

OBRAZEM. Symbol složité situace v zemi. Czech Press Photo vyhrála fotografie z demonstrací na Letné

Číst článek

Vondrouš v tuzemské fotožurnalistické soutěži boduje opakovaně, často se snímky z jeho oblíbeného dostihového sportu. V roce 2013 za ně získal první cenu v kategorii sportovních akcí ve World Press Photo.

V letošním ročníku soutěže Czech Press Photo pořadatelé vypsali sedm fotografických kategorií, ve všech byly snímky akcentující pandemii koronaviru; nevyhlašovaly se kategorie videa. Soutěžilo 288 fotografů, kteří přihlásili přes 5000 fotografií. Členy mezinárodní poroty byli vedle předsedy Klamara z Agence France-Presse reportážní fotografka z USA Nicole Tungová, australský fotograf Chris McGrath z Getty Images, český fotograf Herbert Slavík a šéf fotobanky ČTK Petr Mlch.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme