Ďáblův příbytek nebo les sebevrahů. Atlas prokletých míst ukazuje nebezpečná místa naší planety

Francouzský mořeplavec a znalec geografie Olivier Le Carrer v knize Atlas prokletých míst zmapoval 40 lokalit s pohnutou a bouřlivou historii. V publikaci vycházející v těchto dnech konstatuje, že Everest i Měsíc už byly dobyty, ale přesto na našem pozemském světě zůstává mnoho tajemných míst, která se nadále můžeme snažit probádat a pochopit.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtenáři atlasu se mohou vypravit na ta nejděsivější místa planety.

Čtenáři atlasu se mohou vypravit na ta nejděsivější místa planety. | Foto: Fotobanka Pixabay

Stylově zpracovaný atlas zve na návštěvu nejděsivějších a nejnebezpečnějších míst planety od zambijské přírodní rezervace Kasanka, kam se snášejí mračna netopýrů, přes zlověstný les sebevrahů v japonské Aokigahaře a ďáblův příbytek na Ocean Avenue č. 122 v Amityville až po temný maják utonulých Eilean Mor ztracený na Flannanských ostrovech.

Nechybí oblasti tragických událostí jako například Bermudský trojúhelník či Skylla a Charybda.

Autor dělí „proklatá místa" na tři druhy podle důvodů jejich vzniku. Původnímu významu slova „proklatý" jsou podle něho nejblíže místa, která souvisí s mystikou jako třeba Údolí králů v Egyptě a záhadná úmrtí související s pokladem faraona Tutanchamona.

Druhá skupina prokletých míst je nebezpečná z přirozených důvodů, jakými jsou například nehostinné klima, blízkost vznětlivého vulkánu, kolonie nepřátelských tvorů nebo neobdělávatelná půda. Sem mimo jiné patří vesnice Oumaradi na jihovýchodě Nigeru, kterou pohřbil písek v kombinaci s prudkým větrem.

'Místní mají ze života peklo'

Ve třetím případě pojednává o oblastech, které se staly neobyvatelnými následkem lidské činnosti. Mezi příčiny takového stavu Le Carrer řadí znečišťování, kriminalitu, finanční otřesy nebo neřešitelné pohraniční spory.

OBRAZEM: V 'nemocnici duchů' se po odchodu sovětských vojáků zastavil čas

Číst článek

„Výsledek je vždy tentýž: místní mají ze života peklo. Navíc je tu jen malá naděje na změnu, protože tato kategorie - ostatně jako dvě předchozí - se vyznačuje právě tím, že problémy jsou dlouhodobého rázu," uvedl Le Carrer.

Souhrn nevábných míst napříč všemi kontinenty a oceány doplňují historické mapy, dobové ilustrace a jejich přesné souřadnice. Atlas prokletých míst vydalo nakladatelství 65. pole v edici Za obzor, kde vycházejí knihy věnované geografii, cestování a mořeplavectví.

Volně tak navazuje na předchozí tituly Atlas zemí, které neexistují a Atlas odlehlých ostrovů. Le Carrer je novinář a milovník plavby na plachetnici, který už 30 let brázdí všechny vody světa. Je autorem několika knih o dějinách kartografie a mořeplavectví.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme