Po celém Česku se koná Den Architektury. Až do středy se otevírají běžně nepřístupné budovy

Po celém Česku se otevírají běžně nepřístupné budovy. V rámci akce Den architektury můžete až do středy vidět historické objekty, kancelářské budovy, nebo si udělat procházku se speciálním zaměřením například na lokace, kde se natáčely známé filmy. Třeba v neděli bude volně přístupná i nová budova Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze.

Reportáž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Minulý rok v září přestřihli slavnostně pásku a o o den později už budovu kvůli covidu zavřeli. Teď se v ní už pomalu začínají zabydlovat studenti i profesoři. Při vstupu do atria se může zdát, že jde o černobílý objekt, jak ale popisuje producentka dne architektury Veronika Tichá, zdání klame.

Architektka Loukotová: Zelená architektura je víc než zelená střecha. Je to i o správném umístění domu

Číst článek

„Srdcem této budovy je velká dvorana zastřešená prosklenými světlíky. A myslím si, že právě to minimalistické pojetí interiéru dává dobře vyniknout hře světla, které proniká skrze tyto světlíky a odráží se od betonových nosníků, které je nesou.“

Tuto lokaci znají především řidiči, kteří jezdí přes most Barikádníků. Dominantou jsou totiž i dvě výškové budovy, které patří totiž Univerzitě Karlově, která je využívá jako koleje pro studenty: „Současná budova vznikla přestavbou bývalé menzy, která dlouho nefungovala a byla postavena podle návrhu architekta Karla Pragera,“ doplňuje pro Radiožurnál Veronika Tichá.

Exkurze i workshopy

Původní budovu z 80. let zasáhly v roce 2002 ničivé povodně a tak musela projít kompletní rekonstrukcí. Stavební práce začali v roce 2017 - od začátku až do konce u toho byla i děkanka fakulty Marie Pětová, se kterou procházíme kolem knihovny a poslucháren.

Festivalu Open House Praha se zúčastnilo přes 53 000 lidí. Návštěvníky lákaly nově zpřístupněné budovy

Číst článek

„Byl to záměr architektů, aby ta budova působila čistě. Postavili budovu, která vnitřní estetikou odpovídá mladé generaci studentů. Dává jim prostor, aby ho zaplnili a doplnili jeho barevnost.“

Bohatý a zdarma přístupný program Dne architektury nabízí na výběr z exkurzí do běžně nepřístupných budov, procházek, cyklovyjížděk, výletů vlakem či lodí s odborným výkladem, ale také z přednášek, filmových projekcí, výstav i workshopů.

Některé akce budou po celém Česku i na Slovensku začátkem příštího týdne. Návštěvníci se vydají i po stopách architekta Jana Kotěry, od jehož narození letos uplyne 150 let.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme