Praha představila koncept take-away divadla. K představení divákům doručí brýle pro virtuální realitu

Petr Čtvrtníček během natáčení hry Hamleti | Foto: Jan Čermák | Zdroj: Brainz Studios / Brejlando

Něco mezi filmem, divadlem a snem. Tak představují nový projekt Brejlando jeho tvůrci ze společnosti Brainz Studios. Na službě, která pomocí virtuální reality přináší divákům divadelní zážitky až domů, se s nimi podílel Magistrát hlavního města Prahy.

Tento článek je více než rok starý.

Virtuální realita Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inscenace se natáčí 360stupňovou kamerou zprostředka jeviště, herci se pohybují kolem ní. Divák by tak měl mít pocit, že herci směřují své promluvy i pohledy přímo na něj.

„Není to online přenos divadelního představení, ale inscenační experiment ve virtuální realitě. Je to opravdu nová forma zážitku, respektive přenosu informace i energie mezi hercem a divákem,“ popisuje kreativní producent Brejlanda Petr Hanousek.

„Společně s divadelním režisérem stávající dílo rozebereme a postavíme ho znovu. Vymýšlíme scénu, aby co nejvíc podporovala možnost 360stupňového výhledu diváka.“ 

Z natáčení hry Hamleti | Foto: Jan Čermák | Zdroj: Brainz Studios / Brejlando

Praha oslovila s nabídkou deset divadel, které zřizuje. Prvními inscenacemi, které diváci mohou takto sledovat, jsou Hamleti z Divadla Na zábradlí a Perníková chaloupka divadla Minor. Nová představení mají přibývat dvakrát do měsíce.

Pražská divadla v době koronaviru

Ztráty městských příspěvkových divadel byly za loňský rok ve srovnání s rokem 2019 přibližně 210 milionů korun, což je 68procentní propad, uvádí magistrát v tiskové zprávě. Praha tyto ztráty organizací kompenzovala navýšením neinvestičního příspěvku v roce 2020 ve výši 90,7 milionu korun.

Městská příspěvková divadla totiž na žádné kompenzace od státu nedosáhla. Tyto možnosti vyloučila pravidla jak programu Covid-kultura, tak kompenzací určených pro neziskové organizace. V současnosti hlavní město jedná s ministerstvem kultury o možnosti městská divadla jednorázově kompenzovat.

 

„Divadla jsou už přes rok zavřená. O to víc jsme hledali způsoby, jak lidem zprostředkovat divadelní zážitek a zároveň finančně podpořit divadelníky. Když nemůže divák do divadla, pošleme divadlo k němu domů. Pokud vím, jde o globální premiéru takového počinu,“ říká pražská radní pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková.

Vstupenky, tedy brýle si mohou zájemci objednat v síti GoOut od 29. března. Brýle v daný den přiveze kurýr, další den si je zase vyzvedne. Služba je zatím jen v Praze, tvůrci projektu ale plánují distribuci rozšířit.

Iniciátoři projektu věří, že Brejlando by nemuselo být jen náhradou v době uzavření divadel, ale že pandemii přežije. Podle radní Třeštíkové by mohlo umožnit i těm, kteří se do divadla z jakéhokoliv důvodu nedostanou, vidět řadu oblíbených, dlouhodobě vyprodaných inscenací. 

ČTK, kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme