Činoherní studio uvede humoresku Pábitelé podle Hrabalových zápisků. Hrát se bude na koupališti

Činoherní studio uvede v Ústí nad Labem humoresku Pábitelé, která je adaptací textů Bohumila Hrabala. Jevištěm pro poslední premiéru letošní sezony je termální koupaliště Brná. Pábitelé se poprvé divákům představí v pátek 26. června od 20.00.

Tento článek je více než rok starý.

Ústí nad Labem Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z inscenace Pábitelé Činoherního studia v Ústí nad Labem

Z inscenace Pábitelé Činoherního studia v Ústí nad Labem | Foto: Martin Špelda | Zdroj: Činoherní studio Ústí nad Labem

Režisér a autor scénáře David Šiktanc adaptoval Hrabalovy zápisky a texty do divadelního tvaru. Příběh o tlupě pojišťováků na lovu se proplétá s pozdní melancholií bilancujícího autora.

Jednotlivé postavy pocházejí z povídky Bambini di Praga a reflexivních textů Kouzelná flétna, Dopisy Dubence a další. „Další pomyslnou verzí textu by v nejlepším případě měla být sama jevištní interpretace,“ uvedla dramaturgyně Tereza Marečková.

Cílem autorů bylo zachování literárnosti a prozaičnosti na jevišti. „Jiří Pelán o Hrabalově světě říká, že není souzen, ale soucítěn a že se v něm střetává horizontalita prózy s vertikalitou poezie. V tomto ohledu je pro mě přitažlivý,“ řekl Šiktanc.

Netradiční prostředí pro uvedení závěrečné premiéry sezony volí Činoherní studio už poněkolikáté v řadě. Letos padla volba na oblíbené termální koupaliště v ústecké čtvrti Brná. Spolu s prvním uvedením se Pábitelé dočkají v tomto prostředí i dalších čtyř repríz.

Na realizaci inscenace se vedle Davida Šiktance a Terezy Marečkové podílela i kostýmní výtvarnice a scénografka Juliána Kvíčalová, jež navrhla scénu v podobě poetické hrabalovské hospody.

Autorem scénické hudby je Michal Vejskal, který se svou kapelou živě a na jevišti provází dějem Pábitelů. V hereckém obsazení až na výjimky dostal příležitost kompletní tým Činoherního studia.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme