Program COVID-kultura poběží do prosince. Studentů nebo městských divadel se zřejmě dál týkat nebude

I když jsou od října zavřená všechna divadla a herci nesmějí vystupovat před diváky, o finanční pomoc z programu COVID-kultura II. můžou žádat jenom někteří. Na peníze z programu mají nárok většinou jen soukromá divadla a nepočítá se ani s pomocí hercům v důchodu nebo na rodičovské dovolené. Přestože je v programu 750 milionů korun, zájemci zatím požádali zhruba o polovinu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo Komedie

Vstup do pražského Divadla Komedie | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Možnost podávat žádosti ve druhé výzvě programu COVID-kultura se pro velký zájem prodlouží do prosince,” popsala pro Radiožurnál mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Štěpánka Filipová.

Podmínky pro čerpání podpory se oproti první výzvě sice výrazně zmírnily, pro mnohé subjekty hlavně z divadelního prostředí se tím ale nic nemění. Většina českých scén je příspěvkovými organizacemi, zejména městskými, které z programu čerpat nemůžou. Na běžný provoz i marně vynaložené výdaje jim tak přispívá pouze příslušné město.

Z první výzvy programu na podporu kultury jsou odčerpána jen necelá čtyři procenta podpory

Číst článek

„Jsme velmi vděční, že máme takovou podporu a samozřejmě ji svou činností budeme snažit městu naplno vracet. My konkrétně naštěstí existenční problémy zatím nemáme,“ komentuje situaci za plzeňské divadlo J. K. Tyla Lumír Olšovský.

Podobně se svým divadlům snaží pomoct i v dalších českých městech. Podle pražské radní pro kulturu Hany Třeštíkové (Praha sobě) by ale měla COVID-kultura pomoct i příspěvkovým divadlům a tvrdí, že jejich vyřazení je jednou z největších mezer programu.

„Je to absolutně nespravedlivé. Jednali jsme o tom s ministerstvem kultury, které program původně chtělo o příspěvkové organizace rozšířit, když ze začátku COVID-kulturu II. formovalo. Ale MPO, které program poté zpracovávalo, toto zahrnutí vyškrtlo,“ tvrdí Třeštíková.

Benevolentnější druhá výzva

Ministerstvo argumentuje tím, že COVID-kultura je speciálně zaměřená na podnikatele, kterým se státní nebo městské podpory nedostává. Z divadel tak na příspěvek v rámci programu dosáhnou jen ta soukromá, jako například Divadlo Mír z Ostravy nebo pražské Studio Dva.

„Druhá výzva je určitě více benevolentní. Můžeme v ní například žádat o marně vynaložené náklady, které první výzva nezahrnovala. My jako Studio Dva jsme žádali hlavně o pokrytí nákladů spojených s kontinuální kulturní činností, kterou můžeme lehce prokázat,“ říká za Studio Dva Tomáš Přenosil.

Zároveň ale dodává, že program má i své problematické části. Studio Dva například ještě nedostalo finální vyrozumění z první výzvy, a tak neví, o co všechno může žádat v rámci té druhé.

Podnikatelé žádají o 185 milionů korun v programu COVID kultura, OSVČ o 174 milionů korun

Číst článek

Na rychlost vyřizování žádostí reagovala mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová následovně: „Někteří žadatelé z první výzvy programu dosud nedodali potřebná doplnění nebo neudělali potřebné opravy, které jsou nezbytné pro to, aby se mohlo o žádosti rozhodnout, a tedy poslat i vyrozumění.“

Výzvu k doplnění obdrželo právě i zmíněné Studio Dva. Bylo to ale momentě, kdy už pražský soubor žádal v rámci druhé výzvy.

Příspěvky pro studenty

Smíšené pocity vyvolává program i v řadách samotných umělců. Těm COVID-kultura v druhé výzvě nabízí jednorázovou podporu 60 tisíc korun. Její výše je podle herce a předsedy Herecké asociace Ondřeje Kepky na české možnosti nadstandartní. Problém ale vidí v tom, že si o ni někteří kolegové vůbec zažádat nemůžou.

„Spoustu věcí jsme v diskuzi s MPO neprosadili. Mezi nimi jsou i příspěvky pro cizince, studenty, umělce, kteří pobírají rodičovský příspěvek, senioři atd. Přitom v našem oboru mnohdy začne člověk dělat svou práci na špičkové úrovni až právě v důchodovém věku,“ uvádí Kepka.

Vyškrtnutí studentů, umělců v důchodovém věku nebo po mateřské dovolené ministerstvo zdůvodnilo tak, že „příspěvek je určen pouze pro ty, kteří nemají žádný další příjem a jsou odkázáni pouze na výdělek v oblasti profesionálního umění“. To ovšem podle Kepky, zejména v případě studentů, není vhodným argumentem.

Žádosti o podporu se můžou nově odesílat do 22. prosince. Ministerstvo průmyslu a obchodu navíc zvažuje další uvolnění čerpacích podmínek. Jestli se budou týkat i příspěvkových organizací, není zatím jisté.

Josef Kaňka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme