Umělecký šéf Činohry Národního divadla Špinar po této sezoně předčasně skončí. Nového vybere komise

Umělecký ředitel Činohry Národního divadla Daniel Špinar předčasně ukončí svůj mandát, nadcházející sezona bude poslední pod jeho vedením. Informaci potvrdil mluvčí české první scény Tomáš Staněk. V řádu týdnů bude sestavena komise. Pro konkurz budou osloveny osobnosti, které za sebou mají úspěšné působení v českých divadlech, doplnil mluvčí. Nový umělecký ředitel povede soubor činohry od září 2022.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Umělecký ředitel Činohry Národního divadla Daniel Špinar předčasně ukončí svůj mandát, nadcházející sezona bude poslední pod jeho vedením

Umělecký ředitel Činohry Národního divadla Daniel Špinar předčasně ukončí svůj mandát, nadcházející sezona bude poslední pod jeho vedením | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

Špinarovi měl jeho prodloužený mandát skončit za dva roky. „Odvedl zde velký kus práce, která je náročná a únavná,“ uvedl generální ředitel Národního divadla Jan Burian.

„První česká scéna se nemůže změnit v autorské divadlo. Významnou částí své tvorby musí zůstat moderním interpretačním divadlem a mít pevný soubor složený z vůdčích hereckých osobností,“ doplnil Burian.

Šéf Činohry Národního divadla: U nás se dobyté pozice nepouštějí. Desetiletí tu sedí lidé na prameni

Číst článek

Činohra Národního divadla má podle své internetové stránky aktuálně na repertoáru osm inscenací, které Špinar režíroval.

V nadcházející sezoně nastuduje ještě inscenaci Kráska a zvíře, která bude mít premiéru v prosinci, a Mnoho povyku pro nic s uvedením v květnu.

„Těm, kteří sledovali kauzu #nemusistovydrzet na DAMU, asi nemusím nic vysvětlovat. Pro ty, kteří chtějí vědět víc, vytvořím video, kde nastíním, kde jsou „zakopané mrtvoly“ a popovídáme si trochu o divadelní mafii, ke které jsem nikdy nepatřil a patřit nebudu - protože mám svědomí...,“ napsal Špinar v reakci na svůj facebook. 

Špinar je uměleckým ředitelem Činohry Národního divadla od září 2015, ve výběrovém řízení zvítězil nad dalšími kandidáty - dramatikem a režisérem Davidem Drábkem z královéhradeckého Klicperova divadla a režisérem Ivanem Krejčím z ostravské Arény. Mandát mu vedení Národního divadla po pěti letech prodloužilo.

Národ tobě! Pražská první scéna začala natáčet podcasty, své premiéry uvede v České televizi

Číst článek

Špinar nejprve vystudoval herectví činoherního divadla na DAMU (1998 až 2004), kde absolvoval rolí Tima ve hře Marka Ravenhilla Polaroidy, za níž obdržel cenu Reflexu za nejlepší herecký výkon na studentském festivalu Zlomvaz.

Poté pokračoval studiem režie činoherního divadla na téže škole (2003 až 2008), které zakončil inscenací vlastní dramatizace Dostojevského Bratrů Karamazových v Divadle Disk.

Hned po absolutoriu se stal na dvě sezony kmenovým režisérem Divadla na Vinohradech, kde zinscenoval Vojcka Georga Büchnera (2009), za nějž obdržel cenu Alfréda Radoka a Cenu Josefa Balvína, a Schillerovu Marii Stuartovnu (2010). Do stálého angažmá Národního divadla nastoupil jako kmenový režisér na začátku sezony 2014/2015.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme